W przyszłym tygodniu będę zamawiać nowy komputer, jednak ciągle nie zdecydowałem o modelu karty graficznej do i5-9600k
Na początku myślałem o MSI 2060 Gaming z, 1700 zł to dobra cena całkiem, tylko to 6 GB Vram mnie trochę martwi, bo chciałbym by karta utrzymywała 60fps w high/ultra w full HD przez przynajmniej 3 lata
No i właśnie wyszedł RTX 2060 Super, który jednak jest 200zł droższy no i to tylko Founders Edition, jednak to 10% więcej klatek niż w 2060 zwykłym i dodatkowe 2GB Vram. No i to trochę kusi.
Został Radeon 5700. Który niby ma tą samą wydajność co 2060 super za cenę RTX 2060, a również 8 GB Vramu. Tylko nigdy nie miałem Radeona, a obawiam się o to czy naprawdę tyle klatek w grach będzie osiągać, bo jednak większość gier jest pisana pod Nvidię. Sporo razy było też widać różnicę w klatkach w grze między Nvidią a Radeonem (choćby wolfenstein)
To co wybrać?
Ale dlaczego i5-9600? Kup płytę B450 tomahawk plus ryzen 3600 i zostanie Ci kasy to nawet na lepszą kartę kasy starczy i osiągi będziesz miał lepsze?
Wolałbym zostać przy intelu, bo lepiej sobie radzi w grach niż Ryzeny
Z tych kart to Radeon
Radeona sobie odpuść. Brak RT, a na start 8 gier i Cyberpunk, czyli najważniejszy tytul, pod ktory warto kupować kartę. Kupując radeona na start pozbawiasz się serię efektów. To już lepiej wziąć używkę 1080ti i mieć chociaż 50% szybszą kartę, na której......bedzie chodzić RT. Co prawda na med/high w 30 klatlwch, ale będzie.
wg jakich danych 1080ti jest 50% szybsza od 5700??
do tego AMD będzie miało swoją wersję RT, jako iż konsole mają AMD to istnieje możliwość ze ich wersja się bardziej rozpowszechni
Według benchmarków różnica waha się o 1% do 16% różnicy. Jednak po uśrednieniu wychodzi 2-3% na korzyć 1080 ti. W grach różnica jest ciut większa i mamy w starszych tytułach 20% różnicy, w nowych około 10%.
Tak więc nie wiem skąd te 50%.....
Miedzy 1080 a ti jest 30% różnicy. Z tymi 50ma pezesadziłem, ale bardziej miałem na myśli 50 jako znaczącą. Moj błąd, że tego nie dopisalem, ale wywnioskowałem, że wyłapiecie to z kontekstu. 35% (bo 5% to różnica miedzy 2060, a 1080, a 5700 to poziom 2060) to jednak żadna przesada, ani przenośnia. Moglem jednak to zaznaczyć.
To rt to się nadaje do tarcia chrzanu
Poki tego w konsolach nie będzie to będzie taka pierdolka jak physx swego czasu
Jak już będzie w konsolach to te karty co są na rynku (może z wyjątkiem 2080 ti) będą zwyczajnie za słabe
Najlepiej poczekać donprzyszlego roku ale jak teraz to Radeon
Ale będzie w konsolach i jak wyjdzie na nie CP, będziesz płakał.
Tylko wiesz, że nowe konsole będą na navi? Czyli najprawdopodobniej będzie tam albo 5700 w słabszej wersji albo słabszy krewniak? Czyli jeżeli RT ma być na konsolach to musi być na kartach AMD najpierw.
Konsole bedą na NAVI Refresh, a te będą miały RT, tylko działające na nieco innych zasadach ;)
Pewnie będzie mix Navi 10 z Navi 20
Ja będę brał Radeona w wersji 5700 XT. Mocą odpowiada 2070 a kosztuje tyle co 2060.
A co do RT, to na 2060 to w nowych tytułach to można je w pokazie slajdów co najwyżej zobaczyć. No 1080 ti jako alternatywa to trochę bezsens, bo nawet używka jest droższa, do tego to używka.
W Metro po włączeniu DLSS masz 47 klatek ze wszystkim powlaczanym z RT na Ultra, a na high masz już 57 klatek (a po oc może i 60). CP nie będzie bardziej wymagający, bo robią go Redzi. W zasadzie nie wyjdzie zbyt prędko gra o większych wymaganiach niż Metro, wiec zrobiłeś mega błąd. Co więcej, w tej kwocie masz wersję SUPER, która już spokojnie wystarczy do CP.
Radeon RT 5700 XT to 1849 zł około
Super jest raptem dychę droższy, więc cena ta bardzo zbliżona.
Tylko o tych klatkach w metrze oczywiście mówisz w 1080p.
RT w nowych silnikach jest też już na kartach od AMD, tak więc w nowych tytułach nie będzie to problem.
Oczywiście, że o 1080p, ale podejrzewam, że na obu konsolach (PS5-Scarlett) bedzie wybór miedzy 1080p 60 fps i RT, 4K 30 fps i RT, a 4K 60 fps i brak RT.
Tylko kto by chciał grać z dlss, przecież to robi mydło na ekranie
Jak kupujesz w przyszłym tygodniu to Radeony możesz od razu odrzucić, wersje z customowym chłodzeniem mogą być dobre ale referent to tragedia, naprawdę nie warto.
i5 9600k to jeden z najgorszych procesorów jaki mogłeś wybrać w tej chwili, Ryzen 5 3600 jest jakieś 2-5% wolniejszy w grach a kosztuje 15% mniej.
Czyli wybrać ryzena 3600 i zaoszczędzić? A polecicie jakaś płytę główną do tego? Bo słyszałem że część miewa problemy
Właśnie bardzo dobry wybór. Ryzen 3600 w grach jest jak....6700k po lekkim oc. Poza tym już ujawniono niedzialanie np Destiny. Niby jedna gra, ale takich może być znacznie więcej
Ryzen 3600, Radeon 5700XT, płyta główna MSI B450 Tomahawk, RAM Corsair Vengeance 2x8GB 3200CL16 RAM + 550-650W PSU. Kupienie jakiegokolwiek Intela teraz to bezsens. Radeon referent gorący, ale w grach nie jest tak źle jak ludzie to przedstawiają, bo naogladali się stress testów. Wiadomo, AIB to będzie lepsza opcja w sierpniu, ewentualnie rtx super to nie jest najgorsza opcja. Chciałbym tylko dodać że Radeon ma lepszą implementację wyostrzania obrazu (CAS) i bardzo ciekawą funkcje w postaci anti-lag.
Ryzen 3600 to najbardziej opłacalny nowy CPU, max 4% brakuje do i5-9600, a dystans wraz z optymalizacja biosów może się tylko zmniejszyć: