Rozważamy wydanie składanki z muzyką z gier w Polsce - dyskusja
Witam,
Reprezentuję jedną z wytwórni muzycznych i aktualnie rozważamy wydanie na polskim rynku składanki (najpewniej dwupłytowej) z muzyką z gier. Napiszcie co sądzicie o tego typu opcji, czy kupilibyście taką płytę, oraz co musiałoby się na niej znaleźć, byście chcieli ją posiadać w swojej kolekcji. Możecie też zaproponować konkretne kawałki, jakie mogłyby się na niej znaleźć.
Jeśli przychodzą Wam też do głowy jakieś pomysły odnośnie zawartości dodanej ("książeczki" i co mogłoby się w niej znaleźć etc.) , chętnie je poznam.
Na podstawie Waszych opinii podejmiemy ostateczną decyzję, czy tego typu krążek ujrzy światło dzienne czy pomysł jednak pójdzie do kosza :-)
Pozdrawiam,
Piotr Baranowski
W czasach mp3 i innych FLACów z biznesowego punktu widzenia, to według mnie trochę ryzykowne. Nie powiem, sam wolę mieć oryginalną płytę, z oryginalną (stosunkowo) grubą książeczką, ale podejrzewam, że jestem w mniejszości.
Z drugiej strony z niektórych gier, do których OST albo nie są wydawane albo są dodawane tylko do edycji kolekcjonerskich, chciałbym mieć oryginalne OST. Ale czy składaka? Hmm...
Nie wnikając jednak czy ten pomysł jest opłacalny czy nie, moje rady jako potencjalnego klienta, co ja bym chciał tam ujrzeć i jak ja bym to widział:
1. dość gruba książeczka z różnymi opisami (kto, kiedy, do jakiej gry), może też bardzo krótki opis danej gry z jakimś zdjęciem (np. okładki) - bez książeczek nie widzę obecnie sensu wydawania/kupowania CD z muzyką, bo FLACa (o wiele lepszego jakościowo od mp3) w końcu skądś się ściągnie
2. nie chciałbym mieszania gatunków muzycznych - w sensie, że muzyka symfoniczna (np. z Baldur's Gate) jest połączona z nie-wiem-jaki-to-gatunek (intrem do np. Deus Ex 1) albo muzyką techno
3. to już moje typowo pedantyczne zboczenie, które może się też kłócić z punktem 2., ale to już zależy od doboru poszczególnych utworów - osobiście bym pomyślał nad wydaniem muzyki z gier według ich gatunków, czyli np. OST z RPG, OST z FPS, OST z przygodówek, OST ze strategii, OST z gier akcji TPP.
Jak dla mnie słaba opcja, muzyka z gier jest raczej nastawiona na tworzenie klimatu, a moim zdaniem stworzenie takowego nie jest możliwe przez złożenie po sobie różnych ścieżek z różnych gier. Tak jak jeden cedek z muzyką np. wiedźminowską czy jw. baldurową jest w stanie zbudować klimat swoją konsekwencją, to nad mieszanką będzie niezwykle ciężko zapanować tak, żeby osiągnąć podobny efekt. Ale jeśli potraficie, to kto wie, może wypali.
Wiesz - Twoje sugestie co ciekawe, jednak wydawanie muzyki z gier wg gatunków w tym momencie raczej nie wchodzi w grę. Owszem, jeśli przyjmie się taka pierwsza składanka, chętnie wydamy całą serię itd . W pierwszej kolejności jednak musimy sprawdzić potencjał tego typu wydawnictwa, dlatego na początku chcielibyśmy wydać w ramach tej składanki zdecydowanie najlepsze propozycje .
@Kosik007 - rozumiem, czyli taka składanka musiałaby zostać ułożona wg kolejności, która zbuduje klimat i opowie jakąś "wyimaginowaną historię" łącząc różne gry w jedną całość. Ciekawa propozycja, choć niełatwa do zrealizowania... ;)
Książeczka... z nutami? :) Ogólnie im więcej gadżetów tym fajniej, ale i drożej. Więc biznesowo w przypadku muzyki jest to rzecz zbędna, co innego artbooki do ed. kolekcjonerskich gier.
Co do muzyki- w ostatnich bundlach dodają MASĘ OSTów z gier (indie bo indie, ale jednak). Brakuje mi jednak muzyki z poważniejszych gier.
Dajmy takiego Assassin's Creeda- kolekcjonerka gry za dużo kosztuje. Sam soundtrack, sprowadzany z UK/ US (u nas nie ma chyba że 2 sztuki na Allegro), też sporo kosztuje. Chętnie zapłaciłbym za jego reedycję w innym wydaniu (lub choćby część na składance).
Ja wczoraj przykładowo słuchałem muzyki z wspomnianego Assassin's Creeda II (Jesper Kyd! <3) ) i kilku innych gier. Ale o nich napiszę (jak będę pamiętał) w domu wieczorem.
Ogólnie- jestem na tak. O ile to nie będzie plagiat z projektów zza ocenau. Osobiście kładę nie powiem co na Mario, Zeldy i inne Metroidy których nigdy na oczy nie widziałem (jak i znakomita większość graczy w kraju).
Dajcie Gothica 3, Bastiona, Hitmany czy Anno 1404! To jest muzyka :)
O wiele bardziej bym wolał jako nonus dvd z jakimiś wykonaniami live niektóych utworów :) Remixy, instrumentale, cokolwiek związanego z samą muzyką. Książeczka może mieć 3 strony, listę piosenek i creditsy :)
@Jj - cenne uwagi ;) Tak, jak piszesz - nie chcemy raczej kopiować produktów zza oceanu, a wydać płytę z taką muzyką z gier, która w Polsce spotka się z zainteresowaniem graczy.
To może jednak zacznijcie kopiować produkty zza oceanu, bo większa szansa, że ktoś kupi pełny, ładnie wydany soundtrack z konkretnej gry, niż typowy składak.
Wiesz - nie będziemy póki co aż tak w temat angażować - najpierw chcemy w ogóle sprawdzić czy jest zainteresowanie muzyką z gier. Większe chyba prawdopodobieństwo, gdy wydamy np. 40 najciekawszych propozycji w różnej stylistyce, niż kilka , wszystkie pochodzące z jednej gry.
...ale może się mylę, i podchodzicie do tej kwestii zupełnie inaczej?
A w jaki nakład tak w ogóle celujecie? Bo śmiem twierdzić, że jak pójdzie 200 sztuk, to będziecie mogli mówić o wielkim sukcesie :)
Soundtracki są dodawane do gier, do edycji kolekcjonerskich itd. itp. Więc IMO słaby pomysł. Co ja bym kupił? Znane kawałki w nowych aranżacjach. Chociaż nowych to może złe określenie - chodzi mi o 8 bitowy feeling, jak ze starych czasów. Za coś takiego z chęcią bym zapłacił - w gustownym opakowaniu z kasetą jako bonusem + możliwością pobrania całości w formie cyfrowej (jakiś kod?) :)
http://www.youtube.com/watch?v=Jv-HKv2Ndgo - nie z gry no ale to przecież jest pikne :]
http://www.youtube.com/watch?v=zljRr4nFLIc - Tron Legacy 8 bit
Moim zdaniem składak ma znacznie mniejsze szanse na dobre przyjęcie niż album z konkretniej gry. Sam bardzo chętnie kupiłbym soundtracki z takich gier jak np. Deus Ex: Human Revolution czy TES: Skyrim, ale składanki kompletnie mnie nie interesują. I myślę że osób podobnie myślących jest znacznie więcej.
Zamiast tworzenia na siłę składanek, których potencjalna sprzedaż i tak stoi pod wielkim znakiem zapytania, proponowałbym zajęcie się tanią dystrybucją istniejących już soundtracków, które bezpośrednio w Polsce cholernie ciężko zdobyć, a nawet jak już się znajdzie, to często po zabójczych cenach.
@Rick24, meryphililia - pomysł niezły, pytanie ilu byłoby zainteresowanych zakupienie takich soundtracków. Obawiam się, że mimo wszystko sprzedaż składanki byłaby większa niż poszczególnego soundtracku z konkretnej gry. Czy się mylę?
@U.V.Impaler - ze 2000? Pomarzyć można ;) No ale powiedzmy 1.000 to zakładane optimum . Jeśli poniżej 500, to pewnie nawet się ostatecznie do tego nie zabierzemy.
@Backside - setlistę stworzymy wspólnie z graczami, gdy już podejmiemy decyzję, że płyta zostanie wydana. Mamy kilku sugestii od siebie, ale z pewnością zdanie jakiejś grupy graczy będzie tutaj kluczowe
piotr_HQT : Obawiam się, że mimo wszystko sprzedaż składanki byłaby większa niż poszczególnego soundtracku z konkretnej gry. Czy się mylę?
Wydaje mi się że nie masz racji. Bo kto kupi soundtrack dla kilku utworów? Piszę kilku, bo zwykle w takich przypadkach większa część kawałków jest nam w zasadzie obojętna. Na dodatek dla fanów ważna jest okładka, a jaka może być w składaku? Najlepiej wystartować z jakimś głośnym tytułem (Mass Effect 3, TES:Skyrim czy Deus Ex: Human Revolution) i wtedy wszystko powinno być jasne. Te gry w Polsce świetnie się sprzedają i jeśli z tymi tytułami nie wypali będzie to oznaczało że nie opłaca się w to pakować. Oczywiście ważna jest cena, która nie może być zbyt wygórowana i przystosowana do naszych realiów, istotna też jest jakość samego wydania (np. bez nadruków typu "Zagraniczna Muzyka Polska Cena", a o jakiś edycjach ECO nawet nie ma co mówić) i jakaś książeczka byłaby mile widziana.