Rozliczenie z urzędem skarbowym a 4 pity.
Pomagam bratu rozliczyć się z urzędem skarbowym, ale przyniósł 4 pity (2 umowy o pracę + 2 umowy zlecenie) i trochę wymiękłem, bo nie wiem jak to do końca zrobić. Chciałbym to wysłać przez internet, i nie wiem czy wpisać to wszystko na jednym picie, czy osobno?
1 umowa o pracę:
przychód - 12 374,75
koszt uzyskania przychodu - 667,50
dochód - 11 707,25
zaliczka pobrana przez płatnika - 695
składki na ubezpieczenia społeczne - 1696,59
składki na ubezpieczenie zdrowotne - 827,55
2 umowa o pracę (inna firma):
przychód - 16 186,42
koszt uzyskania przychodu - 973,42
dochód - 15 213
zaliczka pobrana przez płatnika - 934
składki na ubezpieczenia społeczne - 2 201,40
składki na ubezpieczenie zdrowotne - 1 083,84
Powinienem dodać te wartości do siebie wypełniając pit, tak jak w przypadku umów na zlecenie? Umowy zlecenie wpisać na tym samym picie co te z umów o pracę? Byłbym wdzięczny za pomoc.
Dodajesz po prostu wszystkie wartosci, ktore maja byc wpisane w odpowiednie pola.
edit: Wszystko rozliczasz na jednym picie. Dodajesz do niego zalaczniki dotyczace na przyklad ulgi za internet lub dzieci.
Skoro poruszyliście ten temat to się was spytam, czy jest możliwość wypełnienia PITa przez internet tak, żeby zwrot podatku trafił do mnie na konto, a nie przekazem pocztowym (z tego co mi się wydaję pewnie by mi trochę "ukradli")... Pierwszy raz muszę wypełniać PITa więc nie wiem... a jeżeli nie da się tego zrobić przez internet to pewnie w urzędzie będę mógł to zrobić?
Musisz poinformować US o tym jaki masz rachunek bankowy. Służy do tego ZAP-3. NIE MOŻNA go wysłać elektronicznie. Tak więc wizyta w US cię nie ominie. (Jeśli prowadzisz DG to konto zgłaszasz/zmieniasz w Urzędzie Miasta/czegośtam)
Jeśli dobrze pamiętam, to jak się rejestrowałem po raz pierwszy w skarbówce, a potem drugi przy wymianie dowodu, miałem okazję podać numer konta, na który sobie życzę otrzymywać zwroty...
Teoretycznie można by chyba tego ZAP-3 wysłać. Wskakując na ePUAP wysłać pismo ogólne z załącznikiem (wspomnianym formularzem). Powinno zadziałać.
Wysłałem pita przez internet, zaznaczyłem że chcę wypełnić zapa, oddałem go następnego dnia w urzędzie skarbowym, a zwrot dostałem i tak pocztą. Zabrali mi z tego tytułu jakieś 15zł.
Jakbym miał zgadywać, to nawet nie musisz i tak jak będą potrzebować to znajdą:)