Red dead redemption
Witam,
Czy red dead redemption nada się dla 14 letniego chłopca? Bo bardzo by ja chciał dostać ale nie wiem czy się dla niego nada, w końcu jest +18. Od razu mówię ze gra on w takie gry jak AC, Dragon age czy splinter cell conviction. No wiec czy gra ta nada się dla 14 latka? Czy jest w niej dużo brutalnosci lub seksu?
Nada się ;) Ja mam 14 lat i na luzie gram w to... seksu - 0, brutalności trochę jest, ale to kapka taka ;p
Hahahaah mająć 14 lat zapewne już jest seryjnym zabójcą [masturbatorem] :)
[2] Dzieki, ale mimo wszystko wolałbym opinie kogoś starszego. Od dorosłego Zawsze będzie to bardziej obiektywna opinia. Bez urazy dla ciebie ;-)
Raczej odradzam, niewiele zrozumie (o ile cokolwiek) z fabuły, cała gra jest po angielsku.
Aż otworzyłem gały ze zdumienia że ktoś taki patrzy się na PEGI O.o
Tak piąte przez dziesiąte patrzyłem się u kumpla jak w to grał i ja wiem... nie jest brutalniejsza niż większość strzelanek, może ten dodatek z zombiakami jest gorszy...
Ja tam trzymam się zasady, że 18+ to tylko dla dorosłych osób gry, ale to nie jest szalenie straszna czy krwista gra. Kwestia twojego wyboru.
[6] ma lekcje angielskiego 6 razy w tygodniu i ma sporo gier w ANG (jeszcze z czasów kiedy wszystkie gry na ps3 były po angielsku), wiec o zrozumienie fabuły bym się nie martwił. Ujmijmy to tak: czy jest bardziej krwawa niż Dragon age, AC, Splinter cell conviction lub call of duty (WAW, MW2, BO)?
Ktoś jeszcze wogle patrzy na PEGI?
Założę się że grał w owiele brutalniejsze gry, kupuj śmiało.
IMHO tak. O język użyty w grze raczej bym się nie martwił, bo tok nauczania angielskiego w szkołach jest bardzo dobry. Fabuła jakoś strasznie zagmatwana nie jest, więc nie widzę czemu 14-latek miałby nic nie zrozumieć.
Tak swoją drogą - denerwuje mnie troszkę taki tok myślenia - jest młody, więc nic nie zrozumie. Świetnie, chowajmy taką grę, czy książkę aż "młodziak" będzie miał 30 na karku! Jak nie zrozumie teraz, to weźmie zagra za rok, czy za dwa - a wtedy zrozumie już na pewno.
Hmm... teoretycznie nie powinien grać w tą grę. Jak wiadomo produkcje Rockstara są przeznaczone dla graczy dorosłych.
Jednak jeśli twierdzisz, że grał w Dragon Age'a, to RDR nie powinien mu jak to się mówi "zryć mózgu". Gra na pewno nie jest aż tak brutalna jak produkcja BioWare'u. Więc o to się nie martw. Oczywiście nieuniknione są wulgaryzmy, z których słynie Rockstar.
Jeśli chłopak jest "psychicznie" dorosły (tzn. odróżnia fikcję od rzeczywistości i gry ze znaczkiem +18 nie "zryją mu mózgu") to kup mu grę. To Twoja decyzja.
Ujmijmy to tak: czy jest bardziej krwawa niż Dragon age, AC, Splinter cell conviction lub call of duty (WAW, MW2, BO)?
Raczej nie. Tylko ta gra nie należy do tego typu gier, że w niej tylko "coś" robisz. Moim zdaniem trzeba poczuć klimat. Jeżeli ten chłopiec radzi sobie z angielskim na tyle by załapać w większej części fabułę, to może być to dla niego ciekawy tytuł.
PEGI.. no są ale nie wszyscy ich potrzebują. Czternastolatek już dobrze wie co jest prawdą a co fikcją, w tym wieku ma się już jakieś swój charakter i nic co wirtualne nie powinno go skrzywić.
Krwawa za bardzo nie jest. Jest jedna scena seksu ale jest raczej śmieszna niż erotyczna :)
Oczywiscie, ze jest krwawa i ten kto twierdzi, ze nie jest, najwyrazniej widzial ja tylko na screenach. Chocby samo skorowanie zwierzat sprawia, ze krew scieka po ekranie. Do tego masa zabojstw, kanibalizm, zywe pochodnie itp. Nie bez powodu gra przeznaczona jest dla osob powyzej 17 lat.
kogo obchodzi przedział wiekowy + są takie długa kampanie a i przepisy są poto aby je łamać
mając 11 lat grałem w GTA Vice City i San Andreas
a rozumiałem dokładnie o co chodzi . Jak jest dorosły ( psychicznie ) to może grać we wszystko (prawie)
^
Hoho. Odezwał się mniej "wkur*******". Takie słowa się cenzuruje, bo mało kto to lubi...
Grę kupuj mu śmiało. Będzie miał radoche a gorsza niż DA ( pod wzgledem brutalności nie jest ).
ma lekcje angielskiego 6 razy w tygodniu
To jest zsumowany ten ze szkoły i dodatkowy czy tylko dodatkowy ? Jeśli to drugie to on nie przez gry może mieć zpatrzoną psychikę :)
PS3fan - jak widzisz, na tak sa wszyscy gimnazjalisci, na nie - reszta. sam decyduj.
Ja w wieku 12-13 lat przeszedłem Mafię, GTA 3, a potem GTA Vice City. I większość fajnych misji pamiętam do dziś. A jak na razie nikogo nie zabiłem, nikogo nie okradłem, nikogo nie pobiłem.
Kupuj mu śmiało RDR.
Kupiłem mu RDR.. i ma radoche jak z mało jakiej gry. A tak szczerze mówiąc to gra nie jest krwawa. Dzięki wszystkim za rady.
PS. @smuggler: nie mogłeś się powstrzymać, i musiałeś zapodać wredny, ociekający sarkazmem, szczery do bólu ale zupełnie niepotrzebny tekst, co nie? xD
up edit: przepraszam, źle się wyrazilem. RDR jest krwawych ale nie do tego stopnia jak np. DA. To miałem na mysli.
[19] Bo dojrzaly 40-latek nie gada z gowniarzami, nie grywa "w te glupie gry" tylko co? Siedzi w garniaku w korporacji przez 12 godzin 6 dni w tygodniu, tyrajac zeby Cyberrekinki mogly w szkolach szpanowac wypasionymi komorkami? Czy moze z piwem w reku siedzi w gaciach przez TV, kurwiac na tych zlodziei i lodziarzy od ryzego? Bo ja nie wiem na czym polega ta "dojrzalosc" wedle gimbusa. Oswiec mnie rekinku, moze skorzystam z twych cennych zyciowych doswiadczen. Podaj dobry przyklad dojrzalosci, toz na pewno wiesz doskonale jakim powinien byc dorosly. :D Wszak w twoim wieku sie wszystko o wszystkim, wyglasza kategoryczne sady itd. To dopiero pozniej przychodzi zwatpienie :P
IMO do RDR trzeba dojrzeć, bez pewnego obycia albo świadomości nie ogarnie się w pełni fabuły tej gry.
Co do scen erotycznych:
spoiler start
W grze jest jedna i to dosyć ostra kiedy Reyes posuwa swoją kochankę na stole.
spoiler stop
IMO wiek nie świadczy o dojrzałości więc jeśli uważasz, że twój brat potrafi odróżnić gry komputerowe od świata realnego to nie widzę przeszkód , żeby zagrał w RDR. Zresztą wiadomo, że każdy chłopiec 13+ gra w tego typu gry i jakoś nic poważnego się nie dzieje więc z twoim bratem nie powinno być inaczej.
wypowiadasz sie ciagle o tym 'da' a tutaj cytuje inny twoj temat:
Czy DA:O na ps3 mocno różni się od wersji PC? Jeżeli tak, to czy interfejs w wersji PS3 wygląda tak jak interfejs w demie DA2?
smierdzi mi to trollem? od razu widac ze nie grales w 'da', ja bym tak nie stawial znaku rownosci miedzy mordowaniem (niekiedy brutalnie) ludzi a ogolnie przyjeta konwencja h&s i radosnym machaniem toporkiem.
Kravas - wolnego! też mam 15-lat :D. Dobra, tam. Wszystko zależy czy jest poukładane w głowie u człowieka. Czasem 14-latek może być dojrzalszy niż nie jeden "dorosły"(oczywiście większość jest tych stereotypowych "dzieci")