Pytałem was w wątku RDR2 czy gracie z HDR czy nie, nie dostałem żadnej odpowiedzi, więc nagłaśniam sprawę bo może wielu z was nieświadomie gra z włączonym HDR i dużo na tym traci.. Gram na PS4 Pro.
Popularny serwis Digital Foundry dokładnie przeanalizował HDR w tej produkcji i wyszło, że jest to '' udawany HDR '' za pomocą pewnej sztuczki. Nie dość, że maksymalna jasność to tylko 500 nitów to w dodatku HDR zamiast nasycać w grze kolory to je wypławia i powoduje zamglenie i nie ostrość obrazu..
Jest to moim zdaniem kompromitacja studia Rockstar. Gra w SDR wygląda o niebo lepiej niż w HDR i jeśli ktoś z was jeszcze gra na tym badziewnym HDR to niech go wyłączy.
Wątpię aby dodali w patchu HDR z prawdziwego zdarzenia, raczej łatka wyłączy HDR i tyle będzie z tego a szkoda bo gra wyglądałaby jeszcze piękniej.
Ps. Czy ktoś gra na OLEDZIE w SDR?
Kalibrator w grze ustawiam tak jak trzeba ( po kilku korektach w ustawieniach TV z jasnością i kontrastem ) czyli :
Segementy wszystkich kolorów są widoczne i logo Rockstar również. Problem w tym, że gdy już ustawie to jak trzeba to w ciemniejszych scenach widać u góry lub na dole ekranu na całej długości szary pasek i żadne proporcje ekranu nie są w stanie tego wyeliminować. Gdy się przełącze w tryb HDR, problemu nie ma.
Szkoda, że Rockstar nie był z tym transparentny i nie powiedział, że zawsze się troszeczkę oszukuje.
Alex się tutaj powinien wypowiedzieć jak to u niego wygląda, ale wszelkie testy wskazują, że Rockstar sobie tutaj poleciał w kulki.
Ktoś wcześniej już pisał na golu, że hdr w tej grze jest skopany w którymś z wątków o RDR2 to go wyśmiali. A miał rację ;)
W tej grze należy wymusić HDR samym wyświetlaczem (jak załączylem na screenie [guzik po prawej]), ale wyłączyć go w opcjach gry. To bardzo wazne !! To nie zrobi tzw artefaktów HDR'owych, jak w innych grach, tylko zrob efekt taki, jaki powinien mieć HDR z prawdziwego zdarzenia. Pisałem już o tym. Do tej pory najlepszy istniejący HDR był w Shadow of The Tomb Raider, ale ten zabieg w RDR2 czyni go jeszcze lepszym :)
Wymusić samym wyświetlaczem? A w jaki niby sposób skoro w większości TV tryb HDR załącza się automatycznie?
Tylko, że ludzie nie śmiali się z samej teorii o zepsutym HDR , tylko z samego Hydro, bo jak wiadomo Hydro to Hydro i swój świat ma :D
Wymusić hdr to coś takiego jak upscaling przez tv z hd do 4k, niby jest ale jak puścisz obok to samo w 4k to dopiero wtedy widzisz różnicę. Tak samo z hdr, programista tworząc gre musi przypisać odpowiednie parametry jasności, ciemności i koloru wtedy robi to efekt, a tak to mamy dynamiczny kontrast jak w każdym tv nawet hd redy.
Ogólnie różnica między tym wymuszony HDR (dynamicznym kontrastem) a tym zawartym w materiale jest taka że dynamiczny najpierw muisi zobaczyć scenę by ją ulepszyć, a zawarty wie już co zrobić w momencie jej wyświetlenia, czyli nie ma efektu przejscia. Za pewane na projektorze jest on mniej widoczny jak na tv za względu na gorszy kontrast.
@Enigma - i tu się mylisz. Tryb automatyczny wcale nie działa tak dobrze, jak trzeba. W aplikacjach nie korzystających z HDR'u, na automacie włącza się SDR. Wyłącz HDR w grze i włącz ręcznie, a się przekonasz ;)
@Snufkin_ - tym fajnym gościem, który zawsze chce dobrze dla innych, ale inni i umieją tego docenić i mają to w dupie, ale to już ustaliliśmy :)
@Enigma (do postu nr 2) - sprawdź moją teorię, po czym....zobacz, czy to ze mnei należy się śmiać ;)
@NewGravedigger - powiedział ten, który uważa, że realizm RDR psuje rozgrywkę w grze :E Aaaa i już wiem, skąd się wziął twój nick :D https://www.youtube.com/watch?v=fkReZ0mkupU Miałęm już dawno o tym napisać, ale czekałem na idealną okazję, taką jak ta :D
@marcing805 - Marcin gonna Marcin :)
@WolfDale - ciii ,tamten też był, tylko potem :P
@not2pun - o tym też pisałem, ale tej jedynej istniejącej gry to nie dotyczy, przynajmniej w praktyce
@Hennepin - oczywiście, że nie, co już sprostowywałem. Ten efekt w tej jedynej istniejącej grze (i tylko w niej, po raz 8908982 to piszę), da w niej "tylko" efekt porządnego HDR'u, ale go nie włączy fizycznie.
@wszyscy - możecie gadać, co chcecie, ale póki tego nie sprawdzicie, to cichutko proszę :) Po sprawdzeniu róbcie, oc chcecie. Możecie mnie zmieszać z błotem, ale zapewne zrobicie to wtedy wbrew swojemu sumieniu, a przynajmniej nie powiecie, że ma to związek z tą sytuacją :) Chociaż mam jeszcze jedną bardziej trafną teorię: raczej głupio niektórym, że to może przynieść pożądany efekt, tylko, że to nie Wy na to wpadliście, a ja :D Baaa, raczej na 99,999% jestem tego pewny. Jeśli uważacie, że to bzdura, włącz i udowodnij mi to, a grzecznie przeproszę. Ale pamiętajcie, w tej grze, nie w innej, bo w innej uzyskacie tylko kolorową papkę ;)
Wcale mnie to nie dziwi :D AAA - i nie dziwię się też, skąd ten obrazek. Też bym takie robił, jakbym widział to wszystko, tylko na googlach i YT, bo by mnie nie było na to stać :D I nie uwierzę, że jest inaczej, bo gadać, to każdy potrafi :)
Zjedz Snickersa hydro bo dopóki nie gadasz o tych ha-de-reach, wi-arach i innych technofreakowych rzeczach, które prawie #nikogo to nawet zachowujesz się jak fajny ziomek :/ Nie pozwól, aby zaufanie użytkowników, które ostatnio nabyłeś, teraz gdzieś zniknęło.
@Adamie - w tym momencie doskonale zdaję sobie sprawę, że to nie jest zachowanie fajnego ziomka. To impuls z mojej strony, kiedy ktoś mnie atakuje, to działam tak samo. Tylko tyle :) A to, że akurat w jego wypadku to, co napisałem, to prawda, to inna sprawa ;) I nie mam zamiaru powodować zanik tego, o czym piszesz (a już na pewno nie do osób, które mi dały tą szansę, w tym Ciebie). Tutaj po prostu nie pozwolę sobie, by ktoś do mnie pisał w taki sposób, więc pokazuję mu prawdę, którą albo przyjmie, albo nie :)
@down - w twoim wypadku jednak śmiem w to wątpić :)
Aż dostałeś ode mnie lajka za ten gimnazjalny tekst. Zazdrość jest ostatnim powodem dlaczego ludzie się z ciebie śmieją
Hydro-->żebyś ty jeszcze miał się czym chwalić w kwestii "stać mnie" jak ty wszystko kupujesz z drugiej ręki i na okazjach a jesteś kurierem i zapie*dalasz za łyżkę ryżu a wszystko co zarobisz wydajesz na projektory i inne pierdoły na allegro.
Takie teksty to może rzucać A.l.e.x
To fakt, tu mnie zagiąłeś. Z tym stać to przegiąłem, choć to akurat było kierowane tylko i wyłącznie w jego kierunku. Ale, że ostatnie zdanie trafnie podsumowuje sytuację, już nic nie mówię ;)
Zapewne będę tego żałować ale co ci się ubzdurało z moimi zarobkami, panie kurierze?
Nie chodzi o zarobki, tylko o to, po co takie teksty, skoro w ogóle tych rzeczy nie widziałeś tych rzeczy na oczy? Tylko o to mi chodzi. Może z tym "nie stać" to przesadziłem i Yarpen dobrze to podsumował, ale z tym obrazkiem to przegiąłeś i dobrze o tym wiesz ;)
JW ;)
Hdr to chyba najbardziej zmarnowany potencjał w grach, ja np we wszystkich grach ubisoftu go wyłączam. Głównie ze względu na przesadzoną jasność od której tylko oczy bolą, za to w nocy za ciemno jest, fakt że w far cry 5 było trochę lepiej, ale i tak słabo, bo to tylko z latarką był fajny efekt.
Tak to w jakiej grze np zachwyciły Was promienie słońca przebijające się między gałęziami?
No trochę fajnie hdr wyglądał w the last of us i w infamous first light, ale to głównie przez styl, dużo ciemności, tej drugiej jeszcze te neony i w horizon zero dawn ale tylko w kotłach gdzie było wiele poruszających się źródeł światła.
Sprawdź Shadow of TR. Tam zwłaszcza sceny w tunelach, gdzie jest dużo czerwieni powalają. To samo podobno w Gran Turismo SPORT.
każda gra w HDR wygląda świetnie, na PC jest ok. 40 na pozostałych platformach uzupełnienie +20, gry w HDR to zupełny kosmos w stosunku do SDR, niestety wymaga to dobrego ustawienia oraz dobrego panelu z przynajmniej 800+ nitami, a najlepiej w przedziale 1300-2000. Jeśli chodzi o gry Ubisoftu to ich poziom wykonania HDR jest absolutnie klasą samą w sobie, od czasu AC: Origins (wrzucony jako implementacja do głównej gry rozwiną skrzydła w DLC), tak samo FarCry 5 (zrobiona gra od początku do końca korzystając z tej technologii dodając nawet FSHDR2), po topowy poziom Odyssey. Akurat w the Last of Us HDR został dodany na siłę i jest na poziomie miernym, z gier ekskluzywnych na PS4 tylko Horizon Zero Dawn reprezentuje coś co dostarczyła konkurencja od EA/Ubisoftu/Square Enix.
Hydro - napisałem ci wcześniej że aby obraz wyświetlił dane HDR musi dostać metadane odnośnie koloru oraz punktów świetlnych w nitach. Wygląda to mniej więcej tak jak grę uruchamiasz w SDR to ma jasność do 100 nitów, więcej nie uzyskasz oraz kolory mają odcienie opisane w 8bitach w palecie szarości (albo gradientu koloru) w związku z powyższym jeśli gra nie dostarcza metadanych to obrazu HDR nie uzyskasz, nawet jakbyś eksplodował starając się ;)
Wracając do HDR w RDR2, dla przykładu można użyć np. Forza MS4 gdzie rozpiętość jest od 0 do 10000 nitów pokazanym na środku punktu słońca. Większość osób będzie poruszać się zakresie od 0-1000, niektórzy od 0-4000 lepszych wyświetlaczy obecnie nie ma. Dlatego w grze ustawia się zawsze punkt maksymalnej jasności oraz punkt jasności neutralnej. Maksymalna to będzie właśnie ten punkt słońca, a cała scena będzie miała wiele elementów opisanych na 400,600,800,1000 itd. Efekt spektakularny uzyskuje się już przy maksymalnych 1000 nitach, 1500 to już przysłowiowe wow i podtrzymywanie szczęki ręką. Czy większa rozpiętość w jasności tym większa głębia wydobycia obrazu.
W przypadku RDR2 niestety zakres maksymalnie kończy się na 500 nitach dla obrazu oraz najjaśniejsze punkty mają 600 nitów dodatkowo różnice w obrazie na punktach jasności to tylko 100-150 nitów np. słońce i latarnia, przez co traci się spektakularną głębie, ale i tak nie można powiedzieć że HDR w tej grze nie ma bo jest i wygląda to i tak o wiele lepiej w HDR niż w SDR, niestety poza punktami jasności nie stworzono pełnego ze stopniowania powyżej 600 nitów. Więc mamy obraz w skali 0-600, a w SDR 0-100 i tak samo przedstawiony gradient koloru. Czy da się to poprawić bez przebudowywania gry moim zdaniem tak wystarczy dodać inną rozpiętość świetlną oraz odnieść to do wszystkich elementów sceny, czy to duża robota (zapewne gigantyczna), ale w końcu mają opisane punktu w HDR wystarczy tylko odpowiednio to wystopniować. Efekt HDR w tej grze jest jak na TV 600cd/m2 HDR przy maksymalnym peak dla punktu świetlnego.
A.l.e.x. - wszystko to jest w 100, a nawet w 200% prawdą. Chodzi mi tylko o uzyskaniu odpowiedniego efektu, a że z włączonym HDR'em w RDR jest tak, jak napisałeś, "sztuczka", którą opisałem to jedyny sposób. I wiem - nie jest to HDR. Owszem, ale daje równie fajny efekt :) Niech sprawdzą go Ci, co nie są zadowoleni z HDR'u w tej grze. Zapewniam też, że w przypadku żadnej innej gry nie napisał bym tego, co wyżej. Ty i Hennepin macie zbyt dobre telewizory i gracie na X1X, więc Was się to nie tyczy. Polecam to osobom z telewizorami 500 nitów w dół na HDR'ze i grającym na Prosiakach :)
Polecam obejrzec filmik z 1 postu. HDR w tej grze ssie i to jest fakt. Tym bardziej, ze autor, Vincent, to profesjonalista w swoim fachu. Tutaj dobry TV nic nie zmieni. Ja gram w SDR na moim OLED, bo HDR po prostu wyglada blado.
Fredgard - to źle robisz, poza tym wystarczy mieć miernik aby sprawdzić na losowej scenie jaki jest peak w HDR i jest taki jak napisałem 500-600 nitów. Niestety bez podziału z zaznaczeniem rozpiętości na planszy w różnicy większej niż 100-150 nitów. W przypadku np. wspomnianej Forzy czy Shadow of Tomb Raider masz od 0-max TV/monitora. Tutaj masz 0-100 dla elementów które zostały przez grę uznane za sceny SDR i 105-600 dla jasnych z tym że np. punkty białe elementy nieba (najjaśniejsze), słonce na nim oraz latarnia mają ten sam max level. Co powoduje braku wydobycia głębi. Nie trzeba być specjalistą aby widzieć różnice kiedy niebo jest opisane na np. 800, a punkt środka słońca na np. 4000. Jednak mówienie że gra nie ma HDR jest grubą przesadą, ma ale niedopracowany. Moim zdaniem obraz w HDR w tym konkretnym przypadku i tak wygląda zdecydowanie lepiej, niż SDR (XOX). Problemem może być tylko ustalenie balansu bieli, bo jak ktoś wrzuci tak jak powinien HDR level max 500 to musi zniwelować szarości, a to wymaga trochę więcej niż wybranie jednego przycisku na monitorze czy TV. Jeśli tego nie zrobi to dostanie właśnie to co napisałeś wypranie z kolorów ze względu na podbicie całej sceny jasnością.
TV mam po kalibracji. Nie robie zle, tylko jak nalezy. HDR w tej grze wybiela czern, robi kolory washed out. Specular highlight detail ssie. Nie wiem jak u Ciebie z jezykiem angielskim, ale w powyzszym filmie masz wszystko opisane. Vincent , to purysta jakosci wyswietlanego obrazu. Gosciu kalibruje i recenzuje setki TV w ciagu roku. W polsce jedynie Maciek Koper robi taka sama robote.
Fredgard - nie wiem za bardzo co ma wspólnego kalibracja monitora/tv z ustawieniami HDR (bo nic nie ma wyprzedzając pytanie), i tak oczywiście mam wszystkie TV poddane kalibracji (co nie zmienia niczego w HDR a jedynie ustawia dobrze odwzorowanie palety) i tak znam ludzi z HDTV (wyprzedzając pytanie po raz drugi). Ustawienia HDR są ustawieniami indywidualnymi aby ustawić maksymalny peak oraz punkt neutralny i każdy robi to samemu. HDR w RDR2 występuje ale nie jest to wykonana tak jak powinno i występuje u innych (napisałem o tym wyżej), mapa rozkładu punktów powyżej SDR dla sceny jest na załączniku powyżej i kończy się na 500 nitach, z peak to 600.
3. obok screen jak wygląda to np. w Odyssey gdzie peak punktu słońca to 4000 nitów, m.in dlatego wydobyta jest głębia mapy jasności. Myślę że już wyczerpałem temat do końca.