Pytanie zadawane setki razy do znudzenia, a więc.... telefon do kwoty xxx
GOLowicze, jestem w potrzebie - jako, że pozbyłem się telefonu potrzebuję nowego modelu.
Budżet to 1000zł, ale interesują mnie jeszcze 2 "progi", a mianowicie 800zł i 1200zł.
Telefony ze wschodu(Xiaomi itd.) mimo, że dobre(miałem okazję wczoraj sprawdzać osobiście - Xiaomi Mi4, razem z wysyłką z xiaomishop dała lekko ponad 1400zł - jestem w stanie zakupić nawet jakiegoś flagowca za 2500zł, ale 1200zł to moja górna granica) odpadają. Chyba, że dacie dobry model w cenie MAX 1200zł z ekspresową przesyłką, a najlepiej, żeby można było zakupić tu, w Polsce. Ma ktoś coś takiego "krzaczkowatego" w tej cenie i może śmiało polecić? I jak z serwisem.
Co do trzech progów - wstępnie interesuje mnie 1000zł, ale jestem ciekaw ile stracę odejmując 200zł lub dorzucając 200zł.
Wymagania:
- dobry wyświetlacz
- min. 4"; max. 5"
- oczywiście szybkość i sprawność telefonu(nie, nie będzie musiał biegać ;)
- android
Aparat? Nieważne, byle by był. LTE byłoby wielkim plusem chociaż nie zależy mi zbyt bardzo.
Na chwilę obecną przyjrzałem się progowi 1200 i w oko wpadł mi LG G2(te 50zł mogę jeszcze dołożyć) tylko nie jestem pewien co do wielkości(5,2") - jutro skocze się do jakiegoś operatora i "przymierzę".
Więc co jesteście w stanie polecić za 800zł/1000zł/1200zł uwzględniając wymienione wyżej wymagania?
Za 800 zł* można kupić Lumię 730 - nie ma LTE, ale za to ma dwie karty SIM. Za 800 zł można też zdobyć Lumię 735 - to samo, tylko z LTE. Nie wiem dlaczego na allegro 730 kosztuje 1000 zł, a 735 800 zł...
W każdym razie jak odpowiada ci WP to zakup jest bardzo opłacalny - świetny, szybki i ładny telefon. Do tego za 800 zł to według mnie tanio.
* - formalnie za 1000 zł, ale MS zwraca 200 zł.
Prawidłowa postawa, windows phony i iphony to gówna. Ja bym brał LG G2.
Jeszcze masz do wyboru HTC One M7, Sony Xperia Z1 i Google Nexsus 5.
Ale cena jakość najlepszy G2. Jedynym minusem jest brak slotu na kartę sd.
Odpowiedź prosta i jedyna:
LG G2
Stosunek jakości do ceny. Nie znajdziesz nic lepszego.
Ok, wiem, że w tej górnej granicy LG G2, a co polecacie w tych pozostałych progach:
- do 800zł
- do 1000zł?
Podbijam i pytam.
W tej cenie do 800zł rozważam LG G2 Mini i Moto G2 - polecacie coś innego oprócz tych dwóch telefonów?
Za 1000zł zainteresował mnie LG G3 s - tak jak wyżej, polecacie coś innego?
Gorąco polecam LG G2. Żona używa już od roku i jest bardzo zadowolona. To właściwie najlepszy Android w cenie do 1200 zł. Brak jakichś poważniejszych wad. Model nawet bardziej udany niż następca - G3.
Za te 200 zł dodatkowo (w porównaniu z tańszymi modelami) zyskujesz znakomitą baterię, bardzo dobry wyświetlacz, najlepszą (moim zdaniem) nakładkę, porządny aparat, niezastąpioną funkcję KnockON i... aktualizację do Androida 5.0 w przyszłym roku. :-)
Bukary -> sorry, ale nie mogę... "najlepszą (moim zdaniem) nakładkę" - jedna z najbrzydszych jakie są obecnie na rynku. Touchwiz z samsungów jest ładniejszy od tego z lg. Co do ładnych nakładek to polecam zobaczyć sense od htc albo chociaż czysty soft z nexusów.
Mam smaka na tego G2 tylko muszę zobaczyć jak w dłoni leży.
Ktoś coś odnośnie tych pozostałych 3 telefonów?
Poza G2 w tej cenie Xperia Z1 jest całkiem niezła, nawet lepsza: lepszy aparat (7,7 MP więcej), slot na kartę sd, procek o tej samej architekturze tylko nieco podkręcony, gpu te same andreno 330, ekran ma nieco większe zagęszczenie pikseli ale g2 ma ekran IPS co jest jego największym plusem a takie pierdoły lizaki, kitkaty, nakładki się bierze od jedynego prawilnego developera xda. Z1 jest w sumie lepsze nie wiem czemu polecałem G2.
Fenfir - - - >
W domu mam też Nexusa z Lollipopem i Galaxy z Touchwizem. Używałem również Sense i telefonów Sony. Oto mój ranking interfejsów (funkcjonalność i wygląd):
Android (czysty Lizak lub TSF Shell)
LG
HTC
SONY
SAMSUNG
I, jak napisałem już wcześniej, to moje skromne zdanie. Nakładki LG są ładne i funkcjonalne:
http://youtu.be/dXKuASAD_4Y
Xperia to też fajny telefon, ale wolałbym G2 ze względu m.in. na ekran. Najgorszy wybór to IMHO Samsung z Touchwizem.
Do 1000 - Asus Zenfone 6. W tym przedziale cenowym aktualnie nie ma konkurencji w stosunku jakość/parametry/cena.
Jeśli gabaryty za duże, do 800zł jest też Zenfone 5.
ronn --->
Moim zdaniem w tej cenie lepszy będzie LG G2 ze względu na dużo lepszą baterię i dużo lepszy aparat.
Bukary
Jeszcze nie udało mi się wybrać do operatora, żeby sprawdzić G2 więc mam prośbę - czy mógłbyś zapytać się drugiej połówki co do tych klawiszy z tyłu? Czy można się przyzwyczaić czy jest to nieporęczne?
Ostatecznie wybieram pomiędzy Moto G2/G2mini/G2 - jak ostatni nie będzie pasował w łapie to biorę któryś z dwóch pierwszych.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i rady.
na początku warto podkreślić że większość androidów po roku czasu zacznie w czymś tam mulić, mój np przy pisaniu smsów (musiałem długo czekać aż sie wszystko wczyta i aż napiszę wiadomość) oczywiście pewnie są wyjątki, ale ja nie słyszałem o takich i każdy znany mi właściciel androida narzeka na swój telefon po dłuższym czasie użytkowania.
odnośnie [4] absolutnie nie zgodzę się z pierwszym zdaniem, ponieważ wymienione systemy, a zwłaszcza ten od apple potrafi bez problemów działać i 3 lata, więc pod względem płynności działania biją androida na głowe
marcin00 --->
Co do klawiszy z tyłu: na początku wydają się dziwne, ale po kilku dniach już nie będziesz chciał wrócić do innych rozwiązań. ;) Pamiętaj poza tym, że G2 ma KnockON, co może drastycznie ograniczyć potrzebę korzystania z tylnego przycisku. Gdybyś się zdecydował na telefon LG, rozważ również zakup QuickWindow.
Postaraj się jednak dorwać G2 w jakimś sklepie i pobawić się nim chwilę. Trudno przewidzieć, co przypadnie ci do gustu, a czego nie zdzierżysz. ;) Jeśli chcesz dobry, ale niezbyt duży telefon, będziesz musiał zerknąć w stronę Xperii Z1 Compact (też ok. 1200 zł).
A co do G2 mini:
http://www.phonearena.com/phones/compare/LG-G2-mini,LG-G2/phones/8390,7969
http://www.phonearena.com/news/LG-G2-mini-vs-LG-G2-first-look_id52977
Warto również zerknąć na to:
http://senk9.files.wordpress.com/2014/10/bezelratiolist1.png
Nic dziwnego, że G3 to chyba najładniejszy telefon. Prawie w całości jest ekranem. ;)
@Domsiek
Co nie zmienia faktu że iphony mają najgorszą specyfikację w stosunku do ceny i nie można ich modować. Zwykle zainstalowanie Cyanogen Mod'a czy jakiś tweak'ów poprawia działanie całego antka.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Bukary, byłem dzisiaj u operatora i zabrałem ze sobą G2 i G3s. Co do klawiszy z tyłu - polecam każdemu - super rozwiązanie. O obudowie się naczytałem, ale jest ok chociaż i tak wezmę jakiś "pokrowiec". Jeszcze się tylko zastanawiam czy biorę za 1k z laserowym AF czy dopłacę 200 zł do mocniejszych bebechów, ale G2 chyba wygra.
spoiler start
Nie sądziłem że znowu będę miał telefon z irdą :D
spoiler stop
G2 to świetny sprzęt, który powinien ci dobrze i długo służyć (o ile nie spadnie na ziemię). ;)
Ja bym dołożył do G2 ze względu na (w stosunku do G3 S):
- lepszy ekran (1080p vs 720p)
- chyba lepszy aparat (mimo wszystko)
- lepszą kamerę (60 fps)
- lepszy aparat z przodu
- lepszy procesor
- lepszy układ graficzny
- 2 razy więcej RAM-u
- znacznie lepszą baterię
- chyba nieco lepsze możliwości łączności
http://www.phonearena.com/phones/compare/LG-G2,LG-G3-s/phones/7969,8595
Tym, co się dla mnie naprawdę liczy w telefonie (oprócz jakości połączeń), są ekran, aparat i płynność. Pod tym względem G2 będzie raczej lepsze od G3 S.
[19] a jak to sie przekłada na praktykę i co z tego mamy?
[21] no i przede wszystkim g2 to najwyższa półka, czego nie można powiedzieć o g3s
Zenfon 5 ma słaba baterię, lepszym wyborem jest Coolpd F1
Ostatnio pojawiła się ciekawa propozycja, Doogee Turbo 2 - 2GB RAM, 18MPx Sony, 5' FHD, 8x1.7GHz i szkło GG 3 generacji z obydwu stron.
Do 1200 zl masz juz noweczke Galaxy S4, sam mam juz pol roku ponad i zlego slowa powiedziec nie moge :) Spelnia calkowicie moje oczkiwania, a mialy to byc , swietne zdjecia i sprawnie i szybko dzilaajcy gps, oraz mozliwosc grania we wszystko co zechce , szybki net ...i w dodatku bateria trzyma jak powinna :")
a sa jakies smartfony co trzymaja na baterii 2/3 dni (nie mowie o 48h surfowania w necie, ale powiedzmy 1h gadania dziennie + z 50 smsow + stan spoczynku)? ja jade dalej na starej Nokii co trzyma wlasnie tyle i za nic sie nie przesiade na cos co trzeba ladowac codziennie albo co 30 godzin :P