Witam.
Mam dwa pytania, może ktoś będzie umiał pomóc.
1.Poszukuje makaronu, który często jest podawany w restauracjach "wschodnich". Mam tutaj konkretnie na myśli "Asia Hung" lub coś podobnego. Twardy, nieprzezroczysty, "nitki" nie są płaskie jak tradycyjny z rosołu tylko okrągłe, grube. Wie ktoś może jak się taki makaron nazywa i gdzie go kupię?
2. Potrzebuję sos czosnkowy, który jest idealnie biały i ma kremową konsystencję jak majonez. Cały czas znajduje z jakimiś dodatkami, z czymś zielonym - pewnie to zioła.
Poratuje ktoś? ;)
1. chow mein?
2. zrób sobie z jogurtu i czosnku
Opis troszkę chaotyczny ale może o linguine Ci chodzi? Co do sosu nie lepiej zwyczajnie samemu zrobić? Ząbki czosnku przez praske +jogurt +dowolne przyprawy? Prościej się nie da
Na sos już Ci odpowiedzieli. A co do makaronu to mam wrażenie, że pytasz o makaron ryżowy...
Chow mein kupilem ostatnio i ten byl miekki, plaski jak ten do rosolu i obrzydliwy :P. Ryzowy jest bialy i to nie o ten chodzi... musi byc grubszy od tego ze spaghetti i twardszy niz al dente :P. A sos czosnkowy moze i fakt - sam sobie zrobie, nie bede sie chemia faszerowac :). Dzieki :). Jeszcze jakies pomysly odnosnie makaronu? Sprawdze ten mung, moze to ten ;)
A to nie był może makaron sojowy?
Sprawdzilem mung na google i po zdjeciach na 100% widze, ze to nie ten... sojowy tez nie :(
Sos czosnkowy:
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sok z 1/4 cytryny
- trochę świeżo mielonego czarnego pieprzu
- kilka łyżek majonezu (lub jogurtu)
Sos czosnkowy z Winiar jest idealnie biały. Ale lepiej zrobić samemu.
Ten z winiar mi nie smakowal - chyba sam zrobie :P
Kuuuurde... moze i rzeczywiscie ten Udon!