Monumentalne dzieło Petera Jacksona, efekt pracy zastępów ludzi, potężnego przedsięwzięcia organizacyjnego i największego w dziejach kina budżetu ma szansę wstrząsnąć widownią podobnie, jak prawie 50 lat temu zrobiła to powieść J.R.R. Tolkiena.
Opinia
Piotr Stasiak
15 lutego 2002
Czytaj Więcej
Czekamy na wasze opinie na temat artykułu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia - recenzja filmu
Recenzja jest prawie identyczna z moją oceną filmu. Tyle że dla mnie śmierć Boromira jjest zbyt melodramatyczna :-)
moja ocena filmu w poniedziałek na watku poświęconym temu zagadnieniu
a co do artykułu to trzy uwagi:
1. aktorzy są dobrze dobrani ale nie są tak nieznani jakby wynikało z artykulu; dotyczy to zarowno Ian Holma, jak i przede wszystkim rewelacyjnego we wszystkich rolach w jakich go widzialem Seana Beana
2. odbior muzykli to rzecz gustu mie sie podoba a jak zobacze jako podklad do pieknego filmu to pewnie odlece Są tacy widzowie dla ktorych Dead Can Dance czy Loreena McKennit to szczyt mozliwosci muzycznych i dla nich taka muzyka nigdy sie nie znudzi
3. razi mocno pewien infantylizm w doborze kolowializmow - "inna bajka to...", "strasznie mi sie podoba". Jesli autor chcial posymulowac troche gwary to niech utrzymujae sie w konwencji filmu
well...i moje odczucia są dość zbliżone do recenzenta...
Jedyny malutki zgrzyt, jaki mógłbym wytknąć filmowi to jego soundtrack... i UWAGA nie chodzi mi o same motywy muzyczne, które wg. mnie znakomicie pasują swoim stylem do Tolkiena. Mój zarzut dotyczy samego ich montażu. W kilku miejscach pojawiały się dość irytujące (dla osoby po kształceniu słuchu ;)) przerwy w motywie muzycznym, a w innych brakowało mi efektu crescendo, ktrego kulminacją byłyby konkretne sceny...
LotR nie jest najdrozszym filmem w historii kina. Za 270 milionow przygotowano bowiem TRZY filmy! W tej chwili w zwiazku z sukcesem pierwszej czesci poprawia sie niektore fragmenty (efekty specjalne) pozostalych dwoch czesci, wiec koszta jeszcze troche wzrosna, ale i tak sa one minimalne w porownaniu z rozmachem produkcji oraz kosztami innych hollywodzkich bestsellerow.