Witam
jestem tutaj nowy i od razu piszę z prośbą o pomoc w skompletowaniu sprzętu. Liczę na waszą pomoc, ponieważ w tej kwestii radzę sobie dosyć średnio.
Moje kryteria:
- Budżet 5 000 PLN - w wyjątkowych i uzasadnionych sytuacjach może zostać przekroczony do 200 PLN więcej;
- Zależy mi na - Intel Core i7-7700, MSI GeForce GTX 1050 Ti GAMING X 4GB , GOODRAM IRDM 16GB czerwony [2x8GB 2400MHz DDR4 CL 15-15-15 1024x8 DIMM]
- Myślałem o - dwóch dyskach wewnętrznych (GOODRAM?), płycie głównej (ASUS?)
- Potrzebuję - kompletny blaszak (midi tower - obudowa wliczona w budżet) + Windows 10 Home (64bit?)
Oglądałem materiał chłopaków z tvgry.pl o kartach graficznych i bitcoinie, jednak zakup jednostki odkładam już od października.
Budżet 5000 i chcesz w nim1050ti?!
Zestaw mamprocesor i5 8400, który jak najbardziej nadaje się do gier. Pytanie po co jest Ci potredebna i7 7700?
Generalnie chodzi mi o to, żeby sprzęt był możliwie mocny i posłużył dość długo bez modernizacji. Zdaję sobie sprawę, że budżet jest mocno okrojony.
Pytam bo chcę zaczerpnąć waszej opinii - jak pisałem, hardware nie jest moją mocną stroną.
Zakładam, że kolegom chodziło o to: masz spory budżet i chcesz do niego tanią kartę graficzną, która nie jest specjalnie przyszłościowa.
Inna sprawa - w tym momencie ceny kart graficznych są absurdalnie wysokie i dochodzą do poziomu 2x ceny sprzed kilku miesięcy. To słaby moment na budowanie komputera.
Poczekaj do 1.02 i zajrzyj na PurePc - na początku miesiąca robią tam zestawienie najlepszych konfiguracji w danym przedziale cenowym.
sekret_mnicha -> i5 8600K zjada i7 7700 i kosztuje 100 pln mniej :) tak wogole to poczekac warto za 2 tygodnie premiera nowych inteli i tanich plyt glownych :)
Ok, dzięki za rady i uwagi. Muszę się 'zaprzyjaźnić' z PurePc.
Karty graficzne - w październiku powiedziałem sobie "jak poczekam to w okresie poświątecznym ceny spadną"; w momencie kiedy przed świętami rosły "to normalne"; obecnie "kosmos".
No przy tych cenach grafik to warto kupic tymczasowo np 1050 ~500 pln lub 1050ti ~700 pln. Za pare miesiecy powinny spasc, a tymczasowa sprzedasz z niewielka strata.
Wiele wskazuje, że jeżeli chodzi o ceny - warto poczekać.
Zweryfikowałem swoje poglądy na temat pożądanego przeze mnie sprzętu - niekoniecznie musi to być i7 7700 i faktycznie warto rozejrzeć się za lepszą kartą grafiki.
Co wy macie wszyscy z tym Intelem, przecież procesor z tą podstawką w tym roku będzie już przestarzały, kup coś od AMD przynajmniej będzie mógł w obecnych ich podstawkach wsadzić procesor który ukaże się od nich jeszcze w 2020 roku, a taki będzie na pewno dużo wydajniejszy niż Intela z tego roku, polecam trochę ruszyć głową.
Co z tego ze bedzie przestarzaly, jak zapowiada sie ze dalej bedzie lepszy w grach :P
Przecież 1050ti to karta ledwo wchodząca w segment "gejming". W zasadzie, to ta karta rozpoczyna ten segment. Do zestawu za takie pieniądze absolutne minimum to gtx 1070, choć ja dla koleżanki zlożylem za 5400zł I7 7700 i 1080tkę, tyle, że 8gb ram, ale chyba lepiej tak niż 16 gb ram i.jakiś gowniany proc czy gpu. W grach i tak ma to niszowe znaczenie. Masakra te zestawy, co niektórzy wymyślają. Ponad 5 tysi i 1050ti. Aha