Cześć. Od jakiegoś czasu zauwazyłem, że procesor i9 9900k zrzuca zegary ponizej 4GHZ, gdy obciązam go stress testem w OCCT i powoduje to tez spadki fps w grach (przynajmniej tak mi się wydaje, ze to przez to). Gdy odpalam stress test procesor działa normalnie przez 20 sekund, temperatury są ok 70 stopni i nagle spada taktowanie. Procesor nie jest podkręcony, wszystko na auto, jedynie RAM podkrecony do 2666mhz. Zrobiłem format, resetowalem bios,wymienilem chlodzenie z Be Queit Dark Rock 4 na Arctic Liquid Freezer II 240 i nadal nic. Bios najnowszy.
Specyfikacja:
Procesor: Intel Core i9 9900k
Karta graficzna: RTX 2060
Płyta główna: ASROCK B365 PRO 4
RAM: 32GB GOOD RAM 3600mhz
Zasilacz: 600W Silentium PC
Temperatury chipsetu plyty glownej? Wielu ludzi ignoruje a czesto tutaj mamy throttling.
btw. ten procek to jest 3600mhz z "turbo" do niby 5000? To imho to ze pod 100% obciazeniem bedzie schodzil ponizej 4000 to nic dziwnego. Zwlaszcza jesli mostek sie grzeje.
[link] www.techpowerup.com/download/intelburntest/
Ztestuj tym tylko uwazaj bo to moze uszkodzic procesor/plyte. To naprawde jest BURN test. ;)
Pobaw sie tez napieciem socketu procka. Niektore plyty czase maja tak zjebane ustawienia defaultowe (ktore powoduje ze wlasnie nie wyrabia np. chipset) ze mozna spokojnie puscic NIZSZE napiecie przy niezmienionym taktowaniu.
Probuj. ;) Nizszym napieciem niczego nie uszkodzisz, najwyzej sie nie wlaczy albo bedzie resetowac.
PS. Jesli throttluje tez w grach, gdzie pewnie nie masz 100% na all rdzeniach to wlasnie bym upatrywal ze grzeje sie chip na plycie i leci po zegarach (a konkretnie to pewnie puszcza nizszy mnoznik). Zobacz sobie jakis program co monitoruje wszystko all czujniki live (np HWINFO) i tam bedziesz widzial kiedy dokladnie throttluje.
Jest tez mozliwosc ze wpierdziela sie jakis system oszczedzania energii/obcinania zefarow z plyty glownej czy cos takiego. Trzeba by bylo przejrzec bios czy wogole cos takiego jest.
Więc tak, temperatura plyty glownej jest ok.
Procosor standardowo ma 3.6, w turbo do 4.9 chyba, ale wczesniej tak nie bylo na starej plycie glownej.
Gdy chce zmniejszyc napiecie na VCORE w biosie to mam tylko opcje offset mode i fixed mode. Zmniejszanie offset mode nic nie daje, nie widze nawet ze te napiecie sie zmniejsza pozniej w Windowsie a fixed mode tez nic. W intel Extreme Tuning mam zablokowane opcje (na szaro) core voltage offset i nie moge tak zmieniac. W windowsie plan ustawiony na wysoka wydajnosc.
Na tych screenach wszystko jest w porzadku. 4700Mhz przy uzywaniu wielu rdzeni to jest max tego procka. Przynajmniej wg tej recenzji.
[link] www.tomshardware.com/reviews/intel-core-i9-9900k-9th-gen-cpu,5847.html
Ze screenow wynika, ze trzyma 4700 przy obciazeniu 80%? I temp wtedy prawie 90c? Nie wiem czy dobrze widze bo golowa kompresja zmasakrowala screeny.
To pewnie przy obcieniu max 100% all rdzeni podchodzi pod Tmax i obcina zegary. Pobieznie przejrzalem te testy na tomshardware i widze ze ten proc to jest kombajn ciepla. Na innym chlodzeniu bylo lepiej?
Musialbym zobaczyc dokladny moment w ktorym zrzuca zegary na defaultowe. Wtedy moze moglbym powiedziec wiecej.
Chociaz w sumie tam widze ze core effective clock jest 3600 z hakiem rzeczywiscie. Kurde male te screeny, nic nie widac. ;)
Pomysle, jak cos wymysle to ci napisze. ;)
Chyba jednak spadki fps w grach to nie wina taktowania. Odpalilem monitoring w Afterburner i taktowanie jest caly czas 4.7 a gdy ruszam myszka to od razu fps spadaja i jest tragedia, zero plynnosci. Niezaleznie od ustawien gry i vsync gdy ruszam myszka to spadaja fps np z 100 do 10. Te spadki taktowania w OCCT moge przezyc, ale chce naprawic te spadki fps w grach, bo nie da sie grac. Moze mam cos wlaczone w biosie, ale wszystko jest na auto wiec nie powinno tak byc.
Wczesniej mialem Be Quiet Dark Rock 4 i bylo tak samo, jedynie teraz po przesiadce na aio od arctica temperatury sa nizsze, ale nadal spadki taktowania w stress tescie i spadki fps w grach (ale pomimo stalego taktowania 4.7)
Edit: te screeny sa w wczoraj, gdy mialem jeszcze stare chlodzenie , wiec dlatego tam takie temperatury sa.
hmmm obejrzyj sobie. Nie mam za bardzo juz czasu ale wychodzi ze plyta sie srednio do proca nadaje? hmmm Jak tam koles ma 110c na VRM.
[link] www.youtube.com/watch?v=43LMrHY_5g8
Z komentarzy pod filmem wynika:
1. plyta i tak sie srednio nadaje do tego proca i nie rozwinie on raczej skrzydel.
2. Tak jak pisalem wczesniej i przypuszczalem, stockowe napiecie jest w uj za wysokie. A na takiej plycie MUSI sie dac zmienic. Na 100% nie jest zablokowane. Kombinuj.
Poprostu sie przegrzewa i tyle (vrmy, nie sam procek, choc ze wzgledu na duzo Vcore tez mu duzo nie brakuje). Objawy (spadki do 10 fps w grach) sa raczej jednoznaczne. Obnizenie napiecia imho duzo pomoze.
Tak jak pisalem w biosie przy Core Voltage / Cache voltage są 3 opcje: Auto/Offset mode/ Fixed mode.
Gdy dam offset mode np -30 to nie widze zeby to napiecie sie zmienialo a na fixed gdy ustawie 1.3 to potrafi skoczyc nawet do 1.5V. Nie mam pojecia jak to zrobic.
Napiecie jest aktualnie na auto i w obciazeniu pracuje na ponad 1.4V
W Intel Tuning Extreme te opcje sa zablokowane.
Udało mi się troche zmniejszyc napiecie ustawiając offset mode i dając wartość -70 i jak na razie komputer jest stabilny. Niżej juz nie zejde bo wywala. Teraz taktowanie z 4.7 spada do 4.2 a nie jak wczesniej do 3.9 ale nadal pokazuje throttling w programie Intela. Power limit throttling na czerwono wskazuje na to, ze zasilacz moze byc nie wystarczajacy?
Sprawdz w IntelXTU czy te opcje co na obrazku zaznaczylem masz dalej tak samo.
I w BIOS sproboj zmienic zmienic (na max ile wlezie, jak dasz 9999 to sie samo ustawi)
- Long Duration Power Limit
- Short Duration Power Limit
- Long Duration Maintained na max
Koles w tym filmiku co wczesniej linkowalem robi to w 5 minucie to sobie zobacz.
Powinno to sciagnac limit 95W na procku (czyli tak jak masz w XTU - 95W default i do 210W na maxa. Ta trzecia opcja okresla ile sekund moze "isc na maximum wat"). W XTU masz chyba 28 sekund, to mozesz w bios dac max albo tyle samo.
To powinno zlikwidowac throttling, tak mi sie teraz wydaje. Tylko potem monitoruj temperatury bo jak ci zacznie ciagnac 200W to sie mozesz zdziwic. ;)
Ale na tym napieciu powinno byc ok bo masz zapasu z 15 stopni chyba.
Jakby byl niestabilny to dac troche mniej Vcore offseta i probowac.
Powodzenia. :)
Dzięki, zrobię tak jak mówisz, czy tylko to na pewno bezpieczne i nic nie spale?
No zobacz sobie ze na poprzednio bylo tak ustawione w XTU. Pewnie sie zmienilo bo zmniejszyles napiecie, wiec przypuszczam ze bedzie je trzeba jednak troche podniesc. Albo i nie, to takie gdybanie.
Zobacz sobie ten filmik, tam to koles robi. Albo sobie jeszcze zgoogluj nazwy tych opcji z biosa, sa ladnie wyjasnione w paru miejscach.
Spalic, nie spalisz. Dzisiaj przy OC nic sie nie pali. Zwlaszcza ze napiecie zmniejszamy a nie zwiekszamy. Najwyzej reset biosa i tyle.
Te opcje poprostu blokuja pobor mocy wiekszy niz te "fabryczne" 95W, i o ile wczesniej byly odblokowane (tam na poczatku w HWinfo jest bodajze ok 120W pobor) to przy defaultowym woltazu nie dawalo rady (dokladnie to samo sie dzieje na tym filmie, koles odblokowuje te opcje, waty ida i cyk... 110c na VRM. Z tym ze on zostawia defaultowe napiecie, ktore jest STANOWCZO za wysokie). Przy zmniejszonym POWINNO dac rade i imho bedzie szedl tera na 4700 (albo cos pod to, napewno lepiej niz przedtem), tylko jakie temp to juz nie wiem, ale zapas masz.
Ale jakby co to sobie obejrzyj dokladnie ten filmik i poczytaj o tym. Ale imho jestesmy na dobrej drodze. :P
Zrobiłem tak jak mowiles, jak na razie po kilku minutach jest ok, nie ma throttlingu, nie zrzuca taktowania, temperatury ok (max 80 stopni). Pomęcze troche kompa w testach a potem sprawdze czy beda spadki fps w grach. Nie chce zapeszac ale chyba mi uratowales dupe, przynajmniej w stress tescie. :)
Zrzuty na CPU zazwyczaj są spowodowane albo przekroczeniem limitu temperatury na CPU wartości energetycznej na CPU lub tak samo na mostku płyty głównej.
Po kilkunastu minutach testowania w XTU jest wszystko ok, pracuje na 4,7, ale jak odpale occt to pracuje na 4.5ghz i pokazuje w programie XTU Current/EDP LIMIT THROTTLING. W grach jak na razie nie spadają fps, ale to pewnie sie jeszcze okaze po dluzszej sesji. Te 4.5 mi nie przeszkadza, ale martwi mnie ten current/edp throttling.
Ja bym podejrzewał wydajność płyty głównej. Do 9900k płyta budżetowa za 400 zl ? Więcej dawalismy dla mocnych 4 core by mieć latami spokój.
No ale najczęściej tu na forum tak sie doradza. Ja potwora 8 core i pamięci 3600 nie posadził bym na płycie ponizej 800 zł.
Wasz wybór i ryzyko.
Mam jeszcze pytanie odnosnie RAMU, czy jesli moja plyta obsluguje tylko do 2666mhz to moge podkrecic te ramy recznie np na 3200mhz i bedzie bezpiecznie?
Tak, w końcu to niskie OC. 3200 powinna stabilnie obsłużyć. W razie problemu albo system nie ruszy albo będą zwiechy. Wtedy zejdziesz niżej np 3000.
Nie znając się najlepiej w trybie auto
Płyta nie ma XMP, tylko jest zakładka DRAM TWEAKER (czy cos takiego) i tam mozna chyba manualnie ustawic. Specyfikacja plyty pokazuje ze ramy tylko do 2666mhz, czyli mowisz ze moge probowac zmieniac i nic nie popsuje?
To tylko potwierdza jak słaba jest ta płyta. Myślałbym o jej zmianie.
O takiej ingerencji w ram nie wypowiem sie.
Byłby sukces gdyby utrzymała 3000
Moj blad, jednak tam jest tryb XMP o czym dowiedzialem sie dopiero przed chwila (xD), bo jest tak schowany ze ciezko to znalezc.
"Po kilkunastu minutach testowania w XTU jest wszystko ok, pracuje na 4,7, ale jak odpale occt to pracuje na 4.5ghz i pokazuje w programie XTU Current/EDP LIMIT THROTTLING. W grach jak na razie nie spadają fps, ale to pewnie sie jeszcze okaze po dluzszej sesji. Te 4.5 mi nie przeszkadza, ale martwi mnie ten current/edp throttling. "
Teraz padles ofiara wlasnego sukcesu. To pokazuje ze proc chcialby wziac wiecej mocy z socketu ale nie moze bo moze max tyle ile mu tam ustawiles w vcore offset. I o ile przy normalnym uzytkowaniu wystarcza to na 4700 to przy hardcore benchmarku/tescie nie daje rady i dlatego schodzi na 4500.
Mozesz sprobowac jeszcze troche (ale po troszeczku, nawet po 1-2 i sprawdzac) zwiekszyc napiecie vcore, wtedy moze bedzie mial wystarczajaco mocy takze i na benchmark. Bo watpie zeby to sie pokazalo przy normalnym uzytkowaniu.
Mozesz tez zmienic w biosie opcje "Vcore Current Limit" na ile tam pozwoli (chyba 255 albo cos takiego. Jest tez na tym filmie chyba). Wtedy nie bedzie go sztucznie blokowalo i powinien isc full ile fabryka dala. Z tym ze to jest poprostu zdjecie blokady i jak mu braknie mocy to beda zwiechy i resety.
Choc w sumie to taka sztuka dla sztuki teraz, a wrecz moznaby to zostawic bo to jest w sumie tez rodzaj zabezpieczenia przed wlasnie takim paleniem proca w benchmarku na 200%, czy jakims innym dziwnym przypadkiem
.
Mimo wszystko bralbym jednak pod uwage ze ta plyta to jest tak mocno naciagana pod ten procek i nie zylowalbym wiecej niz potrzeba. I tak to jest rakieta i powinien moim skromnym zdaniem chodzic teraz stabilnie.
PS. Z ciekawosci... odpal benchamrk na jeden/dwa rdzenie... ciekawe ile wyciagnie Mhz. Niby powinien 5000. Chyba ze wlasnie ta opcja albo zbyt niskie vcore bedzie blokowac.
:) milej zabawy.
Na 2 rdzeniach pracuje na 4.8
Chyba juz nie bede wiecej kombinowal, tyle mi wystarczy, byleby dzialalo. W przyszlosci bede chcial wymienic ta plyte na cos porzadnego.
Masz bardzo słabą płytę do tego procka, to jest płyta do i5 może max jakiejś i7. Sekcja zasilania nie daje rady, możesz obniżyć Vcore (już to zrobiłeś), ale na dłuższą metę to nic nie da bo podczas boostu 9900k i tak pociągnie 200W a to za dużo dla takiej sekcji zasilania (pewnie 6+2, w najlepszym wypadku 7+1 i to na "premium" dławikach 50A - LOL). Strach trochę na tej płycie trzymać taki procesor.
Jaka płyta będzie dobra do tego procesora? Co byscie polecali?
100 PLN sie nalezy. Na jaki adres przeslac fakturke? ;)
A z RAMem bym nie kombinowal. Pewnie nawet na 3000 nie pojdzie, a nawet jesli to juz by bylo sporo grzebania. Zeby puscic na 3200 to trzeba by zmieniac doslownie chyba kazda opcje, timingi, itd... Nie warto. Przyrost wydajnosci znikomy.
Rozumiem, pieniadze wysle golebiem. :D
Dzięki wielkie za pomoc, uratowales mnie.
Niestety nadal mam spadki fps, najbardziej przy ruszaniu myszką, fps spadają do 0 i za chwile wracają. Ma ktos jakis pomysl?