Procesor: Intel Core i5 4690
RAM: 2x8GB DDR3 1600MHz CL8 Crucial Ballistix Tactical
Karta: GeForce GTX 1660 Super 6GB Gigabyte Gaming OC
Płyta Główna: MSI H97M-G43
Dysk 1: Crucial BX500 240GB
Dysk 2: Crucial MX500 500GB
Zasilacz: ThermalTake 530W
Czy na takim komputerze można jeszcze bez problemów zagrać w nowe gry mając 60fps przy detalach np. średnich i rozdzielczości 1920x1080? Bardziej chodzi mi o gry single-player takie jak Metro Exodus, Far Cry 5, Mafia 3, Rage 2, albo RDR2. W Battlefieldy i Assasins Creedy nie gram.
tutaj pytasz? to ci powiedzą że się to nawet do pasjansa nie nadaje:D
Da rade. Cisne na nie dużo szybszym (w profilu) i Rage2 tluke w 75 FPS ultra.
Ogolnie chodzi mi 65-90 fps
Doom Eternal nie testowalem, pewnie podobnie.
Exodus nie testowalem w grze ale ludzie na takich spokojnie graja, w samyn tescie jest moment gdy spada mi na 35fps.
Farcry 5 i New Dawn na high 70-100 fps
Rage 2 to jedna z niewielu ostatnio gier, które mocniej cisną kartę graficzną niż procesor. Na GTX 970 musiałem zjechać mocno z detalami, żeby była grywalna, na tym samym sprzęcie z 1660 super gra się zdecydowanie lepiej.
Przy rozsądnie dobranych detalach (wiadomo, niektóre opcje są killerami) to wszystko poza RDR2 powinno trzymać te 60 FPS spokojnie. RDR2 może czasem czkawkę zlapac, ale to taki typ gry.
Problemy będą w sandboxach ubi. Watch Dogs 2, Assassins Creed Origins, Ghost Recon Wildlands ograłem w 30 fpsach. Wolę stałe 30 niż 60 i ciągłe dropy.
Bo grasz na TV. Przypadkiem kupilem ekran z free-sync i działa mi teraz g-sync pod 10tka w pelnym zakresie klatek.
A sproboj może ustawić hdmi z kompa na 50 hz. Mi to pomogło przy filmach (24fps) trwało mi klatki. Może w grach też pomoże?
Mirko
Wprowadzasz w błąd. Ty masz 8 wątkowy procesor. Więc nie pisz, że "nieco" szybszy.
Mogę zrobić testy i wyłączyć 4 wątki w bios. Już to było tu przerabianie. Bardzo mało wątki w grach zmieniaja. W Exodus zupełnie nic. Mam testy swoje w jpg
Zależy. Do wspomnianych gier UBI bardzo się przydają.
Wątki robią raczej robotę w konkretnych tytułach. Dopiero nadchodzące tytuły, zwłaszcza ten tworzone z myślą o nowej generacji konsol to zmienią. Jednak determinują komfort w inny sposób, na 4 watkach trzeba przed graniem wszystko pozamykać, przy 8 albo 16 i zapasie RAMu można spokojnie przełączać się pomiędzy youtubem a grą mając w tle odpalone inne aplikacje.
Na moim procku 4/4 jeżeli chodzi o sandboxy Ubiszaftu to Far Cry 5, Wildlands i Watch Dogs 2 spokojnie śmigały w 60 klatkach z niewielkimi dropami. W nowych AC jest nieporównywalnie gorzej.
zrobiłem porównanie w benchmark Far Cry 5.
test 1. wyłączone wątki - Hyper-threading OFF 4790k 4/4
test 2. Hyper-threading ON 4790k 4/8
nie podważam wpływu HT, możliwe że są miejsce gdzie się przydaje, test pokazuje że nawet przeszkadza.
wiem tylko że i5 4570 miał tu problem przy synchro 4x3,6Ghz , i7 synchro 4x4,4Ghz robi robote z ht i bez
Ubiszaftu to Far Cry 5, Wildlands i Watch Dogs 2 spokojnie śmigały w 60 klatkach z niewielkimi dropami.
Widzę, że masz inną definicję niewielki dropów niż ja. Far Cry 5 tu nie wymieniłem, bo akurat on mi chodził w porządku jeszcze na GTX 970.
FC5 jest grą która pokaże że to i5 jest wąskim gardłem w parze z 970gtx.
Sam to przeszedlem podczas up sprzetu gdy zaczalem od zmiany gpu.
Wymagania dobrze napisane że zalecany i7/970gtx
Widzę, że masz inną definicję niewielki dropów niż ja.
No wiesz, w porównaniu do nowych AC to były naprawdę niewielkie dropy. Jest różnica miedzy grą która chodzi w 60 klatkach na wysokich i ma jakieś lekkie ścinki trwające sekundę a grą która na medium low potrafi nagle z 60 zlecieć na 45 i na tych 45 zostać na jakiś czas. Chciałbym aby nowe AC chodziły u mnie tak dobrze jak Wildlandsy.
Na średnio-wysokich ten pc spokojnie wytrzyma jeszcze 2 lata w 1080p, przy nowych tytułach.
Idealnie nie będzie - możesz czasami łapać stuttering, ale nie każdemu to przeszkadza aż tak bardzo. W RDR2 i Metro Exodus na 100% będą problemy - pewnie średnio utrzyma te 50-60FPS ale będą dropy.
Dokładnie to samo zaobserwowałem u siebie. W większości gier hyper-treading przeszkadza, a nie pomaga. Mówię tutaj o serii sandy, ivy bridge i haswell. Skylake nie sprawdzalem. Identyczna sytuacja występuje w Dying Light, GTA V i praktycznie wszystkich, starszych grach. Wyjątkami są gry tj. Crysis 3, Watch Dogs, albo Assasins Creed, które były tworzone z myślą o H-T.
Nawet na YT jest test z wyłączonego i włączonego hyper-threadingu w i7 4790k, który to potwierdza.
https://www.youtube.com/watch?v=X1Hf88mThhc
W sumie pewnie da rade, choc ten procek mocno "dusi" mozliwosci karty
https://pc-builds.com/calculator/Core_i5-4690/GeForce_GTX_1660_SUPER/0A4155lu/8/100/
Tylko tutaj problemem byłby ewentualny upgrade sprzętu. Bo i7 pod LGA1150 nowe maja ceny totalnie nieadekwatne do niczego (w tej cenie idzie kupić mocniejszy nowy procesor wraz z płyta główną) a używki tez najtańsze nie są, bo za taką w dobrym stanie trzeba dać 700zł a przyrost mocy będzie z tyłka.
Ja bym na miejscy autora pomęczył tą konfigurację tak długo jak da radę, a chwilę jeszcze da rade, bo źle nie jest, a w między czasie zbierałbym kasę na coś nowego zupełnie (płyta + procek + RAM, grafika jeszcze trochę czasu pociągnie w FHD). Pewnie problem pojawi się przy grach wychodzących w drugiej połowie przyszłego roku, gdzie już więcej wątków znajdzie zastosowanie z racji nowych konsol (taki mój strzał).
W nowych procesorach ten hyper-threading też nie pomaga tylko przeszkadza. Test z i7 8700K poniżej. Najbardziej liczy się moc rdzeni a nie wątków. Janusze kupują sobie ryzeny z 16 i 32 wątkami i myślą, że dużo to im da w grach. Może w 1-2 grach będzie różnica... i są to nowe battlefieldy.
No chyba, że ktoś zamiast grać, woli mieć podczas rozgrywki poodpalane jakieś fejsbuki, filmiki na youtube, discordy i co 5 sekund na nie zerkać. I jeszcze w międzyczasie renderować filmy.
https://www.youtube.com/watch?v=8qkXKmpOWa0
A tutaj i9 9900K:
https://www.youtube.com/watch?v=xnWsKOJFMS8
Także trzeba być niespełna rozomu, żeby w ogóle myśleć o wymianie i5 4690 na i7 4790.
Ryzeny kupujesz z kilku powodów.
1) wspomniana przez ciebie możliwość robienia rzeczy w tle
2) w cenie 60% platformy na Intelu masz 90% FPSów, różnice w cenie bardziej opłaca się zainwestować w lepsza kartę graficzną, efekt będzie lepszy. Poza 10600KF, który jest dla zastosowań stricte gamingowych najlepszym procesorem, dość rozsądnie wycenionym, wszystko inne od niebieskich ma słaby stosunek ceny do jakości.
3) lepsza kultura pracy, niższe temperatury, zużycie prądu itd.
I tak kupując 10900k dostaniemy o około 15% FPSów więcej(są tytuły gdzie jest to więcej, ale w 4k jest to zazwyczaj mniej) niż na Ryzenie 3600. Gdzie 10900k z płytą i chłodzeniem, które dam mu rade to koszt 4k. 3600 da rade na boxie i taniej płycie, całość idzie się zmieścić w 1500. Jeżeli ktoś kupuje top karty to wiadomo, procesor jest bootleneckiem, ale jak ktoś ma ograniczony budżet to te 2,5 bardziej opłaca się dorzucić do grafiki i zamiast 2070 wstawić 2080 super i jeszcze tysiak zostanie. A wydajnościowo da to sporo więcej, zwłaszcza jak chce się grac powyżej FHD.
mirko81 - raczej trzymają ją dlatego, że w zasadzie się ich nie produkuje, a upgrade procka u intela = upgrade płyty. Jakby podaż była większa, albo kompatybilność obejmowała dłuższy okres czasu to sprawa wyglądałaby inaczej.
Zresztą nie były to złe procki, sam mam w lapku i7 pod 1151.