Problemy z serią Gothic
Posiadam całą serię Gohtic i mam bugi na każdym kroku które uniemożliwiają rozgrywkę. Mam wgranego Windowsa 7 i myślę że z tym jest problem a chciałbym pograć. POMÓŻCIE !
Może mu chodzi o zmierzch bogów to by się zgadzało w 100 % z tym co mówi , w tym przypadku wgraj najnowszego patcha to rozwiąże część problemów. Cóż jeśli nie ,wiem że pierwsze 2 części faktycznie mają trochę bugów ale nigdy nie napotkałem takiego które uniemożliwiają przejście gry.
Nie mogę rozmawiać z postaciami, podnosić przedmiotów do ekwipunku, nie mam nawet intra. A bez porozmawiania z odpowiednią osobą nie da się przejść dalej więc utknąłem na samym początku 1,2 części. 3 jeszcze nie sprawdzałem. Może teraz ktoś będzie w stanie mi pomóc, a może to po prostu zarysowana płyta którą dostałem taką opakowaną fabrycznie ?
A uruchom tą grę w zgodności z Windows XP. O ile masz Windows 7 nie wersję Home.
Który konkretnie Gothic ci się chrzani ,wszystkie?
Dostałem trochę porysowane płyty i może to jest na rzeczy ale zanim wymienię je w ramach gwarancji chciałbym się dowiedzieć czy to po prostu nie problem na poziomie kompa
Na Windows 7 są problemy z odtwarzaniem filmików i na to chyba nic nie poradzisz, możesz je sobie obejrzeć na necie albo odpalić z folderu gry. A co do podnoszenia przedmiotów i rozmawiania z postaciami to Dym14 zadał dobre pytanie, bo może po prostu robisz to źle. W pierwszej części domyślnie musisz przytrzymać strzałkę do przodu i wcisnąć lewy przycisk myszy. W dwójce chyba wystarczy już sama myszka, ale nie jestem pewien na 100%.
W Gothica 1 grasz po raz pierwszy ?masz tylko problemy z podnoszeniem przedmiotów, i rozmowami, bo w gothic 1 podnoszenie rzeczy (sterowanie) jest bardzo specyficzne, wręcz trzeba się przyzwyczaić, czy problem masz też z cięciem oraz rozmywającą się grafiką ?
Nie mogę rozmawiać z postaciami, podnosić przedmiotów do ekwipunku, nie mam nawet intra
To z pewnością nie są bugi. Sprawdź sobie ustawienia sterowania. Gothic miał... specyficzne sterowanie. I czy instalacja przebiegła bez problemów? Nie było żadnych błędów?
Problemy tylko z intrem, postaciami i przedmiotami. By porozmawiać z postacią czy podnieść przedmiot próbowałem używać klawisza interakcji bo myszka jest całkowicie zapomniana w grze (nie aktywna), gdy ten nie działał próbowałem wszystkich innych. Za nic nie mogłem z tą osobą porozmawiać. Próbowałem też zmieniać sterowanie.
Spróbuj podejść do postaci, wcisnąć i przytrzymać Ctrl i wcisnąć strzalke do góry.
maciejkami------>Spróbuję to zrobić, jak będę miał dostęp do gry-dzięki/A co proponujecie jeśli chodzi o podnoszenie przedmiotów? Z góry dzięki.
Joch - Tak się składa, że ja przeszedłem jakieś 2 tygodnie temu drugą część, a zaraz przed nią pierwszą. Miałem tak wiele czasu wolnego, że obie gr grałem razem mniej więcej jakieś 2 tygodnie, więc jestem całkiem na świeżo jeśli chodzi o tą grę.
Dlaczego to piszę? Bo napisałeś rzeczy które nie są bugami :)
A wiec. Piszesz, że ta gra nie używa myszy.
Bzdura. W opcjach sterowania ustaw sterowanie alternatywne. Jest one znacznie wygodniejsze.
NA alternatywnym mszą możesz poruszać się na boki, WSAD jest odpowiedzialny za bieganie jak w grach dzisiejszych, spacja wyciąganie broni, lewy przycisk myszy to przycisk akcji, prawy to skok itp. Nawet pokrętło ma zastosowanie w dialogi i inwentarzu.
Minuta treningu i jest to przyjemne sterowanie które nigdy mi po prostu nie przeszkadzało, przez co zawsze mnie dziwiło, że ludzie mówią, że jest mało wygodne :)
Żeby porozmawiać lub podnieść przedmiot trzeba użyć przycisku akcji, po czym trzymając owy przycisk nacisnąć klawisz odpowiedzialny za chodzenie do przodu. Po tej kombinacji podnosisz przedmioty i rozmawiasz z ludźmi.
A że intro Ci sienie wyświetla?
To już może być jakiś problem z kodekami. W tej grze jest chyba nawet osobny player, bo jak intro leci, to spacja można je pauzować jak w każdym odtwarzaczu. Zmień kodeki to intro się pewnie wyświetli.