Witam
Przy stareńkim komputerze wymieniałem kartę grafiki z 8500gt na 9600gt. Sterowniki przed wyciągnięciem starej karty odinstalowałem i zainstalowałem po włożeniu nowej. Karta jest oczywiście używana kupiona na pewnym portalu aukcyjnym. Ogólnie wydaję się być wszystko ok jednak przy wyborze odpowiedniej rozdzielczości mam pełen zakres aż do 2048x1536 czyli nawet tych nieobsługiwanych przez monitor (Belinea 17" o natywnej rozdzielczości 1280x1024). Zazwyczaj jest tak, że wybór kończy się na tej natywnej rozdzielczości monitora. Czy to znak, że z kartą może być coś nie tak?
Jak masz rozdzielczość w panelu Nividi. Tam jest takie okienko do zaptaszkowania o pokazywaniu nieużywanych rozdzielczości.
To ustaw sobie odpowiednią rozdzielczość i po problemie. Co do obrazka to masz to niżej: Dostosuj rozmiar i pozycję pulpitu.
Jeśli monitor automatycznie sam nie zgłasza karcie graficznej obsługiwane rozdzielczości zainstaluj sterownik do monitora.
Sterowników nie mogłem znaleźć. Monitor to Belinea 1705 S1. Co do opcji "dostosuj rozmiar i pozycję pulpitu" mam tam tylko regulację obrazu-tapety jeśli któryś bok jest np. przycięty.
http://www.driverscape.com/download/belinea-1705-s1---art.-no.-111754
2gi przycisk download. 3min szukania.
To nie miałeś w tej zakładce tej pozycji? --->
DanuelX --> Dzięki za poświęcony czas. Faktycznie sterowniki zgrałem ale o dziwo kreator nie widzi w nich sterowników bardziej aktualnych niż te które są w tej chwili
g@mers0ft --> u mnie wygląda to tak
No faktycznie dziwne jest to u ciebie, że nie masz opcji zmiany rozdzielczości. A poprzez personalizuj masz opcję na zmianę rozdzielczości?
Sprawdź:
rozpakuj sterowniki do katalogu. ppmyszy na pliku .inf i wybierz zainstaluj.
Po kliiknięciu PPM i instaluj - nic się nie dzieje.
Rozdzielczość mogę zmieniać, chodzi mi tylko o wykrycie tej natywnej rozdzielczości dla monitora.
To nie możesz sobie ręcznie tej rozdzielczości ustawić? Ja mam akurat maksymalnie do tej natywnej --->
Ale ty możesz chyba sobie zmienić na 1280x1024 nie?
Ok, jak najbardziej mogę ustawić i tak pracuje w tej chwili komputer. Zastanawia mnie tylko fakt istnienia tak absurdalnych rozdzielczości możliwych do wyboru - chociaż nic powyżej tych 1280x1024 mój monitor nie obsłuży.
Też tak kiedyś miałem. Z jedną kartą graficzną pokazywało mi wszystkie rozdziałki jakie tylko istnieją a z inną znów do limitu monitora. I nie wiem czym to było spowodowane. Ale po co sobie tym głowę zawracać :)