Uszkodzenie dotychczasowego środka do przeprowadzania rozmów na odległość zmusza mnie do zakupu nowego.
Namnożyło się tego ostatnimi czasy na rynku, człowiek nie wie co wybrać. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc! Doradźcie, co wybrać?
Zadania jakie stawiam przed nowym telefonem:
- trwała bateria
- czytelny wyświetlacz
- dobry zasięg
- możliwość prowadzenia wideo rozmów
- (co z kolei chyba wymusza posiadanie aparatu z przodu, lub jednego z przodu i drugiego z tyłu)
- wifi
Nie sugeruję żadnej marki, nie jestem zwyczajnie zorientowana co teraz jest warte uwagi. Nie planuję podbijać tym kosmosu, więc i cena niech nie będzie astronomiczna ;)
Byłoby łatwiwj gdybyś napisał co dla Ciebie oznacza "astronomiczna suma :)
Nie sugeruję żadnej marki, nie jestem zwyczajnie zorientowana
[2] Nie chciałabym wydać więcej niż 1200 zł
WTF ?!
Ja od Siebie polecam Samsunga Galaxy S Plus. Ma wszystkie wspomniane funkcje, nie jest drogi za mniej niż 1200zł nówkę można kupić, ma Androida. Z minusów nie posiada jedynie flash'a w aparacie i bateria nie jest demonem wytrzymałości jednak jeżeli ma to być przykładowo smartfon z w miarę dużym wyświetlaczem nie ma co liczyć na długo trzymającą baterie.
Bierz Sony Ericssona Live With Walkman, za 600zł kupisz nowego i jest bardzo podobny do tego Samsunga Galaxy S Plus co polecił Ci kolega wyzej.
1200zł na telefon to przesada, jak za 600zł juz kupisz niezłego sprzeta.
Sony Ericsson Live With Walkman:http://www.mgsm.pl/pl/katalog/sonyericsson/livewithwalkman/Sony-Ericsson-Live-with-Walkman.html
Akurat sprzedaję używanego Sony Ericssona Neo V, rzuć okiem:
http://allegro.pl/sony-ericsson-neo-v-2gb-gwarancja-i2528372328.html
Jezeli 1200 to tylko i wylacznie galaxy s 2. Ale jest to smartfon wiec licz sie z tym ze bateria bedzie ladowana codziennie. Jesli chcesz telefon z dobra bateria to kup nokie e52 a reszte pieniedzy sobie zostaw.
Nie marnuj czasu na takie pytania na GOL, lepiej wejdź na największy polski serwis o tej tematyce i tam rzuć okiem na forum, tutaj siedzi zbyt wielu domorosłych "znawców" tematu.
telepolis? bitch please.....
wiekszosc opinii w stylu "uzywam 2 tygodnie i jest super!"
Valem, akurat tam bywa "nieco" więcej stałych bywalców siedzących w temacie, nikt nie każe słuchać opinii osób które dopiero co kupiły dany sprzęt, do tego udzielają się tam również redaktorzy serwisu którzy na co dzień zajmują się testami telefonów.
Na GOL to strata czasu, poziom wiedzy lokalnych użytkowników budzi zatrważający poziom, mnie już nawet odechciało się udzielać konkretnych rad;)
dziewczyna chce telefon z dobrą baterią a wy jej polecacie smartfony
E72
I Ty wiesz, i ja wiem ze druga eska jest najlepsza w tej cenie i nikt nic lepszego nie doradzi.
|kszaq| jak ktoś trzyma smartfona dla szpanu to nawet kilka dni wytrzyma, pd warunkiem ograniczenia się do samych smsów i rozmów ;)
Śmieszny jest to, że wy polecacie tutaj telefon który ma być do wideo rozmów a przypominam, że Android sam z siebie nie wspiera tej funkcji, trzeba instalować aplikację np Skype, jeśli ktoś spodziewa się takiej opcji w standardzie jak na innych platformach to mocno się zawiedzie;)
edit. Tak S2 jest bardzo dobry, sam go używam, tylko czy to nie za wiele oferujący kombajn jak na tak skromne wymagania.
edit 2. Ze smartfonów rozmiarem, designem i możliwościami, idealnym wyborem dla kobiety może być Xperia Mini Pro (ST15), nie mylić ze starą Xperia X10 Mini Pro, która była lekko beznadziejna pod każdym względem.
Jedyny problem to bateria, ale taki urok sprzętu z Androidem.
http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_xperia_mini_pro-3713.php
Za 1200zl kupisz juz iphone 4. Zdecydowanie polecam, szczegolnie, ze android naprawde potrafi byc systemem mocno upierdliwym i problematycznym.
Albo zamiast galaxy s 2
HTC Evo 3D.
Te same parametry procka pamięci itd. Mniej wbudowanej pamięci wew. ale przy kartach SD HC to nie problem. w dodatku lepsza bateria, aparat i kamera 3d (to naprawde fajny gadzet, uzywam czesto i bardzo sobie chwale :) ) no i HTC sense, dodatek HTC do androida. Przy moim częstym i obszernym zakresie uzytkowania - 2 dni trzyma bez problemu. Znajdz mi innego smarfona który nie potrzebuje ładowania codziennie przy takich mozliwosciach :)
na allegro nowe chodza po 1200-1300
Limbo92 - apple hejter alert.
Przez dwa lata uzywalem dwoch smartphonow na androidzie i niestety aktualnie pozbylem sie ich na rzecz kolejnego iphone. Zdecydowanie stabilniejszy i totalnie bezobslugowy telefonik - tylko go laduje.
Podczas gdy samsung s1 to byla droga przez meke:
Najpierw skype po wylaczeniu w menadzerze zadan pojawial sie tam natychmiast z powrotem zzerajac baterie w trybie blyskawicznym
Po odinstalowaniu (urlop gdzie bardziej zalezalo mi by bateria trzymala chociaz caly dzien) - blad przy probie powtornej instalacji - brak memory or smth, google nie potrafilo nawet pomoc
Ostatnio tuz przed zmiana telefonu nawet mmsy telefon przestal odbierac - dostawalem tylko info, ze mms jakis doszedl i blad blabla
Nie mowiac o innych drobniejszych problemikach.
Wobec powyzszego kazdemu szczerze odradzam androida. Po co sie meczyc jak za ta same cene mozna miec cos co nie irytuje?
Btw. W polsce iOS jest dwukrotnie mniej popularny niz na Bialorusi, 10x mniej niz w UK/US. Przez hejterow aka Limbo, ktorzy nie majac totalnie porownania wypisuja swoje "madrasci" dodatkowo osadzajac innych..
Dziecinada.
Tylko ze Ty miales doswiadczenie ze starymi wersjami androida wiec nie siej propagandy...
kszaq
napisalem w pierwszej wypowiedzi ze jesli bateria jest najwazniejsza to niech kupi np e52 ;)
Umowmy się Panowie, nie wszystko jest takie czarno białe.
Jesli jesteś sierota i nie potrafisz używać systemu który wymaga od użytkownika więcej niż "tylko ładowanie" to faktycznie, android nie jest dla Ciebie, lepsze będą produkty apple.
Jeśli natomiast cenisz sobie większą wolność i swobode w poruszaniu się po działaniu systemu, Android jest rozwiązaniem dla Ciebie gdzie iOS będzie jak smycz dla psa. Owszem android jest mniej bezobsługowy, ale to jest wlasnie ta roznica, cos za coś.
Ku*** dlaczego ludzie ciągle chcą wmawiać innym, co jest lepsze. Tutaj nie ma lepszego i gorszego. Jest system dla jednego rodzaju uzytkowników i dla drugiego. Tak samo jak nie stawiasz obok siebie butów do garniaka i butów do piłki, tak samo nie porownujesz iOS i Androida. Przeciez od dawna juz zaprzestano porównywania systemów na PCty. Kazdy wie, ze mac os jest super dla ludzi, którzy nie chcą wnikać w komputer zbyt głęboko (babcia, dziadek, przeciętny użytownik) przy czym windows a szczegolnie linux jest skierowany do ludzi, ktorzy są tematem głębiej zainteresowani. Dlaczego tak mało ludzi potrafi przeniesc tą analogię na software telefonów?
"Apples and oranges. Do I really have to sit here. and explain the difference to you?"
napisalem w pierwszej wypowiedzi ze jesli bateria jest najwazniejsza to niech kupi np e52 ;)
za bardzo awaryjny :]
pytanie do wszystkich:
- telefony z najnowszym androidem nie obsługują normalnych video rozmów?! Takich przez 3G, a nie przez jakiegoś Skype?! (odnoszę się do informacji z postu 13)
[5] Alpha Bravo - jak u niego jest z zasięgiem? Mój ostatni SE Hazel pod tym względem był fatalny :(
[6] dzięki za link, ale wolę rzecz nieużywana
[8] zajrzę :)
Z tą baterią to może trochę na wyrost... Po prostu nie wyobrażam sobie że w ciągu dnia była bym zmuszona doładować telefon, bo jego mega-hiper wydajny 18 rdzeniowy procesor zjadł już baterię. Raz na dwa dni jest do przyjęcia :P Ta nokia e72 wydaje się nieźle wpasowywać nieźle w moje oczekiwania, ale spotkałam się z opiniami że lubią się psuć/wieszać :(
Android nie jest mi straszny, tylko ten ewentualny brak rozmów video :/
Z iPhone nie miałam styczności. Patrzę właśnie na allegro i wszystko niby pięknie, ale tam jest kilka różnych wersji iPhone które z grubsza są do siebie podobne? Rozrzut cenowy też niemały...
Różnią się pojemnością (dodam, ze nie ma zadnego slotu na pamiec dodatkową) takze jest to dosc wazna kwestia.
no i oczywiscie generacje. obecnie najnowszy to prawdopodobnie 4gs (za bardzo w rzyci mam produkty appla zeby miec pewnosc ;P )
edit: to troche zabrzmialo jak hate-boy-appla. Eh, no trudno. Bede musiał z tym zyć :P
edit2: swoją drogą nie moge się doczekać premiery piątki. To będzie niewątpliwa stylistyczna innowacja ;d
ES_Lechu warto pchać się w najnowszego iphone? Czy wystarczające są starsze odmiany?
Valem - braciak ma galaxy S2 z najnowszym softem. Tez hejter apple - nigdy nie mial, ale slyszal i czytal ze to gowno. Wiec kupil samsunga - teraz co ~10minut rozlacza go z domowym wifi i musi sie ponownie recznie laczyc.
Niestety ale otwarty system jak android do tego dzialajacy na setkach jak nie tysiacach modeli telefonow nie ma szans dorownac zamknietemu systemowi zoptymalizowanemu i przetestowanamu na 7 typach telefonow.
Braciak aktualnie zaluje wyboru - szczegolnie, ze ma porownanie bo jego zona dostala iphone 4s z pracy ;)
Limbo92 - sorry, ale stycznosc polegajaca na potrzymaniu telefonu przez 5min w reku to nie jest stycznosc. Nie uzywales obu systemow przez jakis rozsadniejszy okres - daruj sobie wypowiadanie sie i silenie sie na jakiekolwiek porownania bo sie wyglupiasz.
Ale rozumiem, ze to polska - tu 5% buduje oltarzyki dla apple, a pozostale 95% zawziecie hejtuje..,
le spotkałam się z opiniami że lubią się psuć/wieszać :(
Nigdy mi się coś takiego nie przytrafiło
Es_Lechu - nastepnym razem kup sobie jeszcze pralke - ktora raz w miesiacu bedzie sie jebac. By udowodnic wszystkim ze nie jestes nieogarem i potrafisz ja bez problemu fixnac. Przeciez uzywanie urzadzenia, ktore po prostu dziala tak jak powinno swiadczy o tym ze nie potrafisz bardziej "skomplikowanych" i mniej niezawodnych urzadzen obsluzyc..
Nie wiem tylko gdzie tu logika ale pewnie gdzies tam jest... Gleboko ukryta;)
Kurcze to co kolega z posta 13 zasugerował jest super tylko ma jedną, zasadniczą wade - brak rozmów video :(
Jest któryś z Was kontent na tyle żeby podpowiedzieć coś równie fajnego, ale z tą nieszczęsną rozmową video ?
[8] Uprzejmie dzięki DARKI za odesłanie na telepolis.pl
Z pomocą tamtejszych użytkowników stanęłam przed wyborem: Samsung Wave 3 lub Nokia n8
co ~10minut rozlacza go z domowym wifi i musi sie ponownie recznie laczyc.
i to jest oczywiscie wina fatalnego telefonu?
gehenna@
Jesli nie widzisz różnicy pomiedzy telefonem/komputerem a pralką, to chyba nie ma juz dla Ciebie nadziei w tej dyskusji. Zeby było jasne, moj HTC Evo 3D chodzi non stop od kiedy go kupilem (nie liczac paru razy jak mi padła bateria na amen), nic mi się nie pieprzy, nie resetuje, nie krzaczy błędami, jest tak samo (o ile nie bardziej) niezawodny, płynnie działający jak produkty apple znajomych. Zgadnij dlaczego? O! toż to chyba ta ukryta logika! Potrafię zadbać o działanie systemu na swoim telefonie.
Zreszta o czym my w ogole mowimy. Jak ktoś uzywal appla bez multitaskingu i podchodzi z takim nastawieniem do androida burząc się, ze mu coś zle chodzi niech sie lepiej puknie w główkę i wraca do prostszego appla.
Serio, to dla mnie komiczne jak ta głupsza część społeczeństwa próbuje swoją żałosną nieudolność wytłumaczyć tym, ze system jest gorszy.