Specyfikacja:
procesor: i7 9700k
karta graficzna: RTX 2070
płyta główna: Asus z390
zasilacz: 750w gold
Ram: 16 drr4 3200mhz
Opisze krótko problem:
Mam dwa desktopy znajdujące się w tym samym pokoju. Na obu został zainstalowany windows 10. W grach występują lagi gdy gwałtownie ruszę kamerą i jest mniej fps niż powinno być. Przycięcia obrazu występują np. W minecraft i Cs Go i wszystkich innych grach. Przy tak nie wymagających grach nie powinno to mieć miejsca. Czy ustawienia ultra czy niskie przycięcia obrazu dalej występują i dalej jest mniej fps. Dodatkowo gdy nagrywam nawet skalując do rozdzielczości 4K jakość obrazu jest przeciętna. Byłem w serwisie x-kom. Mówili ,że winowajcą jest dysk SSD. Wymienili ale problem nadal jest. Wszystkie podzespoły są w porządku wiec chodzi może o ustawienia bios. Może mam inne napięcie w pokoju XD. Naprawdę problem ciężki mecze się już rok o rozwiązania jak nie było tak nie ma.
Co znaczy mnie fpsow ? 10? 15? 20? 100 bo kiedys bylo pod 200?
Jakie masz temperatury podczas grania?
Jaki masz plan zasilania?
Czy testowales stabilnosc komputera programami
OCCT, 3dmark, MSI Kombustor .
Czy ustawiasz V-sync w grach czy uzywasz freesync/g-sync
Czy uzywasz MSI Afterburnera.
Zaczyna mi sie przypominac moja praca w serwisie komputerowym. Przychodzi Grazynka , kladzie na ladzie i mowi z obrazona mina "Nie dziala". Po czym trzeba sie bylo bawic w 100 pytan do obrazonej pani, ze zawracasz jej 4 litery durnymi pytaniami.
Ludzie nauczcie sie zadawac pytania, bo to co napisales to 0 informacji tylko belkot.
Może nawet monitor jest do bani. Nic o nim nie wiemy. Grasz pewnie przy 200-300 fps. Oby nie na lcd od lodówki
Skoro problem jest przy ruchu kamery to tu go coś boli. Gpu-monitor.
Może zly kabel, ustawienia, zly ekran
Chłopie. Wiem co pisze. Monitor iiyama 144hz. Możliwe. Zaraz zrobię ponownie testy dam ss.
1. Zależy od gry. Mogłeś się domyślić ,że w mniej wymagających tytułach FPS będzie większy a w bardziej mniejszy. Przykład w Minecraft spada do 70 i występują lagi. Przykład bardziej wymagający battlefield v. 90 klatek i także lagi ,które występują przy gwałtownym ruchu kamery.
2.
CPU 78 stopni
GPU 75 stopni
3.
Najwyższa wydajność.
4.
Tak podczas testów komputer nie odpowiada.
5.
Nie ustawiam vsyncu ale mam gsync.
6.
Nie.
4.
Tak podczas testów komputer nie odpowiada.
To znaczy, ze nie przechodzi testow tylko sie zawiesza?
W jakich programach testujacych ?
Troszke kultury. My nie jestesmy telepatami . Gdybys pisal jasniej co robisz i co sie dzieje to mozna pomoc. No, ale ty wrzucasz screen OCCT z ktorego ni hu hu sie mozna domyslic co wlaczyles. Piszesz w punktach, a nie wiadomo do czego sie odnosisz. I w dodatku jeszcze masz roszczeniowe podejscie jak ktos ci zadaje pytanie i stara sie pomoc.
Próbowałeś w grze ustawiać żeby gra miała ustawione stałe 60FPS?
Co do nagrywania to już trzeba mieć jakiś zewnętrzny sprzęt do przechwytywania obrazu (lub coś w tym stylu) bo nawet na super wydajnym sprzęcie spadają FPS przy nagrywaniu.
Tez myslisz o freesync range ? Bede lal z kolesia jak nie ustawil poprawnie klatek i mu rwie bo wychodzi poza zasieg freesynca.
Tyle to ja 5 lat temu wiedziałem. Podaj chociaż jakieś sensowne forum gdzie mogę uzyskać pomoc.
Nie chce innych narazac na twoj brak kultury. Poza tym widzac jak opisujesz swoj problem z tym komputerem nie sadze, zeby ci pomogli tak samo jak my. Proponuje napisac sobie na kartce problemy z tym komputerem i zanies do serwisu. Oni przynajmniej maja placone za uzeranie sie. No i bede miec fizyczny dostep do komputera wiec wykapuja co z nim nie tak. Jezeli uwazasz, ze serwis x-kom nie daje rady to zanies do innego. Niech ci tylko na papierze wydadza opinie o usterkach. Bedziesz miec podkladke w walce z x-kom.
Chłopie. Wiem co pisze. Monitor iiyama 144hz. Możliwe. Zaraz zrobię ponownie testy dam ss.
1. Zależy od gry. Mogłeś się domyślić ,że w mniej wymagających tytułach FPS będzie większy a w bardziej mniejszy.
Tyle to ja 5 lat temu wiedziałem.
Jak mam problem i zadaje pytanie bo nie znam rozwiazania to nie zachowuje sie jak 4 litery. Ja mam prosta zasade w zyciu. Traktuje innych tak samo jak oni mnie.