Witam.
Mam taki dość duży problem z moim sprzętem który mam tak z około 6 miesięcy. A problem dotyczy obciążenia procesora podczas grania we wszystkie gry. Jeszcze miesiąc temu podczas grania w cs:go miałem tak około 240 fps, a od dwóch tygodni mam ich 90 i spada aż do 50 fps. Czyściłem go trzy dni temu z kurzu. Czyściłem też go z niepotrzebnych rzeczy i też to nie pomogło. Nie mam też żadnych wirusów.
Nie wiem co dalej robić, czy go zresetować czy bądź zmienić podzespoły.
Moje podzespoły:
Intel Core I5-3470
Nvidia Geforce 1050 Ti
Płyta główna asus R8Q77-M (chyba to)
8 giga ram.
Dam też temperatury:
Mają tak około 35 stopni.
Proszę jakąś sensowną odpowiedź :)
to nie problem jest od 6 miesięcy, tylko komputer mam 6 miesięcy.
Problem jest od tak około 3 tygodni
30-40 stopni na procesorze to nie jest dużo, to raczej nie kwestia chłodzenia procesora.
Sprawdzić temperatury na karcie graficznej. Jak wysokie - przedmuchać, sprawdzić pastę termoprzewodzącą / termopady na niej.
Co mi przychodzi jeszcze do głowy to mogłeś złapać jakiegoś wirusa - przeczesać system nie zaszkodzi.
Nie jestem pewien, co rozumiesz przez "zresetować" - przez 6 miesięcy nie resetowałeś systemu?
Jeżeli rozumiesz przez to przeinstalować system (Windows?) po formacie dysku to czemu nie.
Co do żonglowania podzespołami - skoro działa i się nie wiesza, to nie wiem co mogłoby spowodować nagły spadek wydajności.
Przypomniało mi się, że kiedyś już odpowiadałem na podobne pytanie:
https://www.gry-online.pl/forum/wydajnosc-komputera-w-grach-znacznie-spadla/zcbf9b72#post0-12557255
Gdzie ty masz tempin8 ze masz tam 113 stopni? pewnie blad softu :)
No właśnie na karcie graficznej też mam tak z 33 stopnie. I jak pisałem nie mam żadnych wirusów mam nawet antywirus wykupiony.
Pewnie coś chodzi w tle. Może właśnie antywirus. Niestety ale i5 do gier wymaga zamknięcia często wszystkiego innego co może wywłaszczać wątki. Do tego, może weszły poprawki na bezpieczeństwo też 3 tygodnie temu.
Przyczyn może być wiele. Po pierwsze sprawdź czy coś ci proca nie żre jak grasz. Odpal performance monitor przed graniem, dodaj miary na procka po procesach, odpal grę, pograj i zobacz co się działo, jakie procesy ile zajmowały.
Sprawdz profile w opcjach zasilania, u mnie jak mam wlaczony profil "oszczedzanie energi" procek taktowany jest 800 Mhz :) lol mi sie wgrywa 10x dluzej :) Do tego wypadaloby podac jaki windows :)
zauważyłem że mam strasznie dużo zużytej pamięci podczas odpalonego chroma i przy odpalonym menedżerze zadań
tak jak mówiłem temperatura jest niska podczas pobierania gry, słuchaniu muzyki na spotify, i siedzeniu na chrome. Więc temperature można zostawić
cs działa już tak w 120 fps, tylko jeżeli zabiera tak dużo pamięci to trzeba kupić lepszy ram?
tylko mam jeszcze jedno pytanie dlaczego mam pokazane że używam 7 kart w chrome jak mam włączoną jedną?
bo to chrome :)
Jaką kupić pamięć ram która ma 16 giga. (chodzi o mhz) Pod względem tego komputera?