Problem z laptopem chyba coś się przegrzewa prosze o pomoc
Witam otóż mam pewien problem ostatnio jakiś tydzień temu grałem z kumplami w Dead Island i pojawił się problem.
Gra zaczeła strasznie przycinać fpsy spadały nawet tak do 3 może 6 klatek ale trwało to tak tylko 15 może 20 sekund pomyślałem więc że nie bedzie sie powtarzać ale niestety po jakiś 2-3 minutach normalnego i płynnego grania fpsy znowu spadły do 3-6 i znowu trwało to tak z 15-20 sekund i teraz jest tak ciągle.
Pózniej odpaliliśmy Infestation Survivor Stories (The War Z) i dalej taki sam problem jak wyżej
Przeczyściłem komputer Odkurzaczem (taki program) oraz CCleanerem i niestety nic nie pomogło.
Kolejnego dnia odaliłem S.K.I.L.L Special Force 2 grałem tak z 15 min i myślałem że nie będzie problemu lecz niestety znowu było tak samo jak wcześniej.No to wczoraj pomyślałem że odpale jakąś gre single player więc odpaliłem Remember Me chodzi mi na średnich a tym razem podczas pierwszego filmiku w grze wyłączył mi się laptop odpaliłem więc pózniej na niskich i znowu było tak jak wyżej pograłem wiec tak z 10 min i znowu mi się wyłączył.
P.S Posiadam windows 7
Prosze o pomoc i pozdrawiam :)
Chciałbym jeszcze dodać że teraz cały komputer i internet chodzą wolniej.
Grzeje się.
Rozkręć, wymień paste, zastosuj jakąś podkładkę chłodzącą. Jak nie pomoże to sprzedaj, kup stacjonarke.
Tą paste da sie samemu wymienić sory że pytam ale jestem w tym troche zielony
To zależy od laptopa.
Jeden za klapką ma dostęp do całego radiatora a innego trzeba rozebrać do gołej płyty głównej i dopiero zdjąć radiator, wyczyścić, przesmarować.
mikam-> No bardzo odpowiedzialnie... Doradzanie laikowi aby rozebrał laptopa i ściągnął układ chłodzenia to bardzo mądre rozwiązanie. Rozumiem, że odpowiadasz za ewentualne szkody jakie wyrządzi i służysz profesjonalną pomocą jeśli coś pójdzie nie tak.
<-----------
Wiele bezpieczniejszym rozwiązaniem jest użycie sprężonego powietrza, wyłączasz laptopa, wyciągasz baterię i dmuchasz do otworów wentylacyjnych, trzymając puszkę w taki sposób aby leciało powietrze "suche" - jak kupisz taką puszkę bądź używałeś kiedyś to powinieneś zorientować się o co chodzi.
Z całym szacunkiem, ale jeśli nie orientujesz się co się dzieje z Twoim sprzętem, nie czujesz, że jest jakiś taki bardziej gorący, nie umiesz temperatur sprawdzić to rozkręcanie nie jest dla Ciebie, bezpieczniej będzie jak oddasz do serwisu. Ale decyzję podejmiesz sam.
Mógłby mi ktoś jeszcze pomóc jak coś mój laptop to : Toshiba Satelite l650-141
To że jest bardziej gorący to ja czuje :) widze też że ewidentnie się przegrzewa tylko poprostu nie bardzo znam się na tym.
A jak myslisz ile wzieli by w serwisie ?
Od 100zł w góre bo trzeba całość otworzyć.
Tutaj masz krok po kroku
http://www.youtube.com/watch?v=YghebIPRe4o
http://www.beardeddonkey.com/home/comments.php?y=11&m=08&entry=entry110802-042909
50-100zł zależy od serwisu.
Jak już ktoś bierze te 100 zł to należy się spodziewać, że wymieni pastę i wszystko zrobi na błysk.
A do serwisu moge pójść samemu (bo nie jestem pełnoletni) czy musze być z kimś dorosłym ?
A to zależy od serwisu, ja np bym Cię przyjął, bo i tak nie oddałbym Ci laptopa póki byś nie zapłacić - także strachu niema.
Ale ogólnie na laptopie mam troche nieporządek sporo nie potrzebnych programów itp mało miejsca na dysku mógłbym powidzieć im żeby pousuwali nie potrzebne rzeczy wirusy (coś w tym stylu) ale nie chciałbym żeby stawiali mi od nowa system to musiałbym coś dopłacić jak tak to ile ? :) sory że tak duzo pytam ale troche się o mojego laptopa boja i niestety troche go zaniedbałem.
Jak trafisz na dobry serwis to usuwanie wirusów, porządki i zadbanie o czystość doliczą sobie drugie tyle co za czyszczenie. Czyli optymistyczna wersja 50+50. No chyba, że w systemie będą jakieś pierdółki to może się okazać, że rachunek będzie wyglądał 50+30.
I jeśli nie trafisz na głąbów to zrobią wszystko dobrze bez stawiania systemu od nowa.
Wszystko zależy od serwisu, ja te cenny biorę po tym co sam codziennie robię.
A w jakim mieście masz swój serwis :) ?
Nie jest mój, jestem tam tylko pracownikiem. Nie mogę powiedzieć, bo opisuje swoją pracę na blogu i wolałbym pozostać w miarę anonimowy. :P
Mogę Ci powiedzieć, że jest to na południu polski.
Powiedz gdzie Ty się obecnie znajdujesz to powiem Ci jak daleko masz.
Ja mieszkam w Siedlcach
Hoho ~400km :D, ale to raczej takie większe miasto więc ze znalezieniem dobrego serwisu nie powinieneś mieć problemu.
No to sporo :) dobra to dzieki za pomoc jakbym miał jeszcze z czymś problem to napisze do ciebie na pw ok ? :D