Znajomy ma poważny problem z komputerem:
Posiada płytę główna Asrock 980DE3/U33 + Procesor AMD FX-6300 + Zasilacz Tacens MARS GAMING 600W + Karta graficzna SAPPHIRE RADEON R7 260X + 8GB RAM. Podczas bezruchu, procesor w biosie osiąga temperaturę do ~ 80C, a podczas gry w BF4, po kilku minutach wyłącza się komputer, pasta została wymieniona, wentylator boxowy, na innych boxowych od AMD to samo, oraz nie pomogła zmiana zasilacza na 700W, jakieś pomysły?
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Ja bym zobaczył czy kolega czasami nie podkręcił (przypadkiem itp) procka np z 3.5 GHZ na 4,5 GHZ na boxowym chłodzeniu D
Otwórzcie pudło, podczas pracy sprawdźcie czy wszystkie wiatraki się kręcą.
Kto montował coolera, było to robione z instrukcją (odpowiednie elementy pod podstawkę)?
W BIOSie na pewno nikt nie grzebał?
Miałem podobny problem z Phenomem 955, z tym, że do wyłączania się nie dochodziło. Gdzieś tam przeczytałem, że często napięcie na procesor jest domyślnie za wysokie. Po zmniejszeniu napięcia w biosie nie wychodzi już ponad 62 stopnie. Próbowałbym tą drogą.
Na jakie napięcie zmieniles?
Płyta normalnie zalozona do obudowy, jeden bok otwarty, procesor zalozony prawidlowo, prawidolowo zalozona pasta i prawidlowo zalozony wentylator, bo jak moze byc zle zalozony jak sa tylko 2 zaczepy? W biosie nic nie grzebane.
Gdzie w biosie zmienić napiecie? Jak coś to mogę zarzucić screen.
Nie pamiętam dokładnie, 1.25? Coś mi się kojarzy, że sugerowałem się tym:
http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-1944438/amd-phenom-955-black-edition-ghz-voltage.html
W Biosie szukasz CPU voltage, zmieniasz z 'auto' na 'manual' i ustawiasz sobie napięcie. Zrób tak o ile domyślnie będzie 1.4. Zmniejsz na 1.2-1.3. W tym linku w skrócie masz napisane, że czasem domyślnie ustawione jest napięcie 1.4 i przez to te temperatury.
Multiplier/Voltage Change [Manual]
CPU Frequency Multipler [x17.5 3500MHz]
CPU Voltage [1.2500 V]
NB Frequency Multipler [x11.0 2200MHZ]
CPU NB Voltage [1.3000V]
HT Bus Speed [Auto]
HT Bus Width [Auto]
Zmieniliśmy CPU Voltege. Coś jeszcze robić prócz tego?
Nie. Sciągnij sobie jakiś program do monitorowania temp. na bieżąco, np. HWMonitor i sprawdź jak to teraz wygląda.
Temperatura spadla do 50 stopni. Jutro sprawdzimy jak będzie dzialac pod obciążeniem. Dam znać jak i co, ale chyba zmiana napięcia była rozwiązaniem ;)
ale i tak powinno być co najmniej 40 stopni świeżo po włączeniu
Więc sprawa wygląda następująco, wszystko wydaje się w porządku ale po jakichś dwóch godzinach grania, gry się straszliwie przycinają.
Na pewno nie była instalowana żadna aplikacja do 'OC'?
Jak były części kupione w stacjonarnym sklepie, gdzie jest serwis, to niech się kopsnie z nim do serwiso-reklamacji. Skoro wszystko poskładane prawidłowo.
Może znowu 1.25 to za mało jak na FXa? Skoro tak grzało przy 1.4 można spróbować 1.3, 1.35.
Jak coś przy swoim fx mam 1,35 vol i wszystko jest o.k
Pasta jest nałożona na całym procesorze?
Nie ma tak, że bez OC płyta daje za duże napięcie na procesor (chyba, że jest uszkodzona). Obstawiam źle zamocowany cooler co by powodowało throttling procesora z powodu temperatury i zacinanie się gier.
1.4 to teoretycznie nie jest za dużo, ale u mnie powodowało podobne objawy co w pierwszym poscie.
Nie wiem czy Ci to coś pomoże ale ja na I3-2120 mam w spoczynku 0.9V a przy stresie 1.2 :)
Ale ten procek jest gorszy wydajnościowo od Twojego.
Pasta i wentylator na 100% założone prawidłowo, próbujemy kombinować z napięciami, ustawiliśmy na 1.3 i przy obciążeniu 100% w OCCT temperatura po 5 minutach dochodzi do 80 stopni, jakieś pomysły?
Folia z cepa/chłodzenia ściągnięta? Pytam poważnie, gdyż sam kiedyś nie ściągnąłem foli z chłodzenia i mój haswell w ciągu paru minut osiągał 80C.
OCCT rozgrzewa procesor do zieloności więc tym się nie ma co przejmować.
Nie chce mi się czytać wątku - jakie chłodzenie jest na procesorze?
Nie wiem czy Ci to coś pomoże ale ja na I3-2120 mam w spoczynku 0.9V a przy stresie 1.2 :)
Każdy procesor, każdy model, każdego producenta ma inne napięcia więc nie, to nie pomoże.
Znajomy pracuje w serwisie komputerowym, więc wątpię by to uszło jego uwadze.
Oj, zdziwiłbyś się :)
Zresztą to 1,25 dla fxa nie jest dużo i nie powinno powodować takich temperatur, chłodzenie pewnie box, ale to też nie.
Dla świętego spokoju sprawdziłbym montaż chłodzenia i pastę.
Zresztą to 1,25 dla fxa nie jest dużo i nie powinno powodować takich temperatur, chłodzenie pewnie box, ale to też nie.
BOX chłodzenie i OCCT = 80C spokojnie ;) jesli to BOX chłodzenie :)
OCCT to kat dla procesorów, nie ma chyba bardziej obciążającego testu niż ten, dlatego też takie temperatury byłyby ok podczas testu, ale że w biosie osiąga 80c to już jest coś bardzo nie tak :)
Może walnięty czujnik temperatury? Tylko czy wtedy proc zbijałby takty by się schłodzić?
Źle założone chłodzenie, za dużo/za mało pasty
Albo już skrajność, walnięty cep.