Witam, ostatnio od kolegi kupiłem kartę graficzną (asus radeon hd 7790), po wykryciu karty przez system (jeszcze bez sterowników) jest wszystko ok, komputer sprawnie pracuje, ale po zainstalowaniu najnowszych sterowników z oficjalnej strony AMD komputer staje się zamulony. Gdy chcę zaznaczyć wszystkie ikony lewym przyciskiem myszy (np. od prawej górnej strony ekranu do dolnej lewej) to pod koniec strasznie się zacina to zaznaczenie. W grach jest totalna katastrofa, lagi, mało fps itd, nawet przy wczytaniu gry, w pierwszych sekundach już ją lagi.
Na starej karcie (ati radeon hd 5750) grałem w LOL'a, miałem +/- 150 FPS, na tej karcie mam zaledwie 80 ze spadkami, oczywiście wiem, że to jest płynna gra, ale przy słabszej karcie więcej FPS.
Przechodząc kampanię FarCry3 jest podobnie, na starej karcie w rozdzielczości 1920x1080 na minimalnych 40 FPS'ów, a na nowej na średnich zaledwie 30...
Sterowniki były instalowane z płytki dołączonej do karty jak i z oficjalnej strony AMD, dodam też, że system ogólnie też mniej sprawnie działa niż na starej karcie
Mój komputer:
Procesor - Intel Core i5 650 3.20, dwu rdzeniowy, cztery wątki
Grafika - Asus radeon hd 7790
Zasilacz - NoName 450W
Dysk - Niestety wiem tylko, że 1TB
Monitor - Medion 24cale (1920x1080)
Prosiłbym o udzielanie się pod wątkiem, bo karta nowa, trzeba z niej korzystać, pozdrawiam :)
Kolega też noname posiada, tyle, że 550W, 100W to taka średnia różnica według mnie, myślisz, że 100W różnicy robiłoby taką kolosalną różnicę?
Byś musiał sprawdzić ile karta potrzebuje zasilania bądź ile pobiera na chwilę obecną
btw z zasilaczami noname jest też tak, że wcale on nie musi mieć tych 450watt ;)
Jestem zielony w tym temacie, jakbyś mógł podać jakiś program do sprawdzenia ile pobiera na chwilę obecną, albo miejsce, w którym zjadę takie informacje to napiszę Panu wszystko
Czyli oprócz kosztów za kartę dojdą koszty za zasilacz :/ Pewnie bardziej już by się opłacało zostawić tamtą i w miarę możliwości kupić od razu wszystko co potrzebne
Spróbuj programem AIDA32 nie wiem czy wskaże ci pobieranie energii ale zawsze to coś
http://www.programosy.pl/program,aida32.html
Jak już kupować zasilacz to większej mocy np. 500wat który może cie kosztować trochę kasy 400wat-ówki kosztują około 150zł w miarę dobrej firmy także nie wiem dolicz sobie około 100zł może więcej nie wiem nie patrzałem za zasilaczami musisz sobie pooglądać, tak jak napisałem ja tylko strzelam z tym zasilaczem, ale nic innego mi do głowy nie przychodzi, a "bawiłeś" się aktualizacjami sterowników do tej nowej karty czy tylko raz, ale w sumie dziwne, że najnowsze oprogramowanie spowalnia wydajność karty...
Niestety nie ma podanych informacji o pobieraniu zasilania na chwilę obecną
Tak, właśnie sprawdziłem, minimum 500W zasilania
Sterowniki instalowałem z oficjalnej strony, najpierw betę, czyli te najnowsze, a potem te przed betą co są, no, a na końcu z płytki
Czytałem, że karta pobiera max 100W ale sam widzisz skoro piszę, że potrzebuje zasilania min. 500W więc sprawa została wyjaśniona twoja karta ma może osobne zasilanie czy pobiera z płyty głównej?
Nie jestem w stanie CI tego powiedzieć, bo sam nie wiem, kartę kupiłem na ślepo. Karta jest włożona do slotu i do niej wpinałem kabelek od zasilania
Ale kabelek od zasilania wentylatora na karcie czy masz osobne wejście na podpięcie zasilania podobnego do np. dysku ? takie coś masz w karcie czy masz inną ? ------->
Na razie zmienię kartę na hd 5750, żeby nie było problemów z wydajnością, a w przyszłości pomyślę nad złożeniem idealnie pasujących podzespołów
W takie wejście jak na obrazku wpinałem zasilanie
Czyli po prostu zasilacz nie daję rady. Czasem warto chwilę pomyśleć zanim się zmieni kartę na jakąś mocniejszą z uwagi właśnie na zasilanie płytę główną itd. człowiek uczy się na błędach niestety.