Problem z internetem.!!!
Mam problem. Wykupiłem prędkość internetu 1Mb/s , od dłuższego czasu(6 miesięcy) tak po godzinie 16.00 prędkość sciągania wynosi śr. 16kb/s, a powinno być z przynajmniej 120 kb/s(przed 16.00 tak jest). Po 16.00 nie mam co włączać gier MP(CoD, BF) bo pingi nawet na polskich serwerach wynoszą po 200-300(przed 16.00 tak po 60-70). I teraz pytanie: Co mam robić? Dzwonić i się "kłócić"? Jeśli tak to jak mam poprzeć to, że prędkość wieczorami jest po prostu nie do zniesienia.
Przyjacielu Pytanie pierwsze masz modem, net radiowy czy ciągniesz przez kartę sieciową.
ja osobiście radziłbym sprawdzić sprzęt czy karta działa prawidłowo i jaki ma duplex ustawiony na transmisji najlepiej w automacie ( ustawienia karty).
Mam modem. I teraz: Jak sprawdzić sprzęt? Sorry, ale w tych sprawach nie jestem dobry. A tak po za tym: Jeśli przed godz. 16 jest normalnie(oczywiście średnio, raz po 12.00 a raz po 19.00), to może być coś u mnie "popsute"? Z góry dzięki.
z modemami jest różnie też miałem modem i miałem podobny problem nawet dochodziło do tego że zrywało mi połączenia z internetem. Fachowcy stwierdzili że to modem wymienili chodził ok 1 miesiąca i znów to samo więc się wkurzyłem i kupiłem sobie ruter podłączyłem do lini telefonicznej kabelkiem do karty sieciowej i śmiga bez zarzutu. podejrzewam ze możesz mieć padnięty modem albo może modem sobie nie radzić z przesyłem i dlatego ci tnie przesył.
Podłączyłem router i dalej to samo, odpalam filmik na YT i muli, że aż miło :| Czyli pozostaje mi tylko dzwonić.
Wiem oczywiście, że nie zawsze będę miał równe 128 kb/s, ale że 16kb/s przez kilka lub kilkanaście godz. ( nie wiem bo po nocy nie siedzę ) CODZIENNIE to trochę przesada.
Kto jest Twoim ISP?
W umowie masz gwarantowana predkosc 1Mbit/s czy tez DO do 1 ?
Jesli jest to jakis prywatny dostawca to proponuje przeczytac dokladnie umowe zanim zaczniesz sie klocic.
Z neostrady. " z max. szyb. transmisji do/od komputera Abonenta do 1024/256" (w kb/s) Zastanawiam się co do tego ---> / <--- czy chodzi o to: do->pobieranie(1024kb/s), od->wysyłanie(256kb/s)
Zrobiłem speed test i wynik pokazuje 0,33 Mb/s, a powinno być 1mb/s(megabit). coś nie tak, prawie 4 krotnie zmniejszona prędkość??? :/
W UMOWIE MASZ 1MBIT CZY DO 1MBIT ??
Mialem bardzo podobnie jakis miesiac temu. Do 15/16 ok, pozniej do ~polnocy dramat... Okazalo sie ze wymagana jest modernizacja sieci, bo do studzienki z ktorej idzie kabel bylo podpietych za duzo peerow. Mozliwe tez ze studzienke Ci zalalo i cos zlego stalo sie z Twoja karta w niej. Generalnie przez 2 tygodnie dzwonienia codziennie nasluchalem sie ile jest mozliwosci ;)
Wiec dzwon i opisz wszystko dokladnie, przyjada technicy-magicy i zdjagnozuja problem, innego wyjscia nie widze...
Wszystko sie zgadza, przeciez jest napisane "z max. szyb. transmisji do/od komputera Abonenta do 1024/256".
Skarzyc bys sie mogl, gdybys dzialalo szybciej;)
To co napisał BROGI23 - za dużo ludzi jest podpiętych do szafki. Jak wracają z roboty i podłączaja neta, wszystko siada.