Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Problem z dyskiem, systemem?

05.08.2014 17:26
AIDIDPl
1
AIDIDPl
187
PC-towiec

Problem z dyskiem, systemem?

Zauważyłem dziwną rzecz. Nie pamiętam czy tak było od początku, ale teraz widzę jakby codziennie z systemowego dysku SDD uciekało mi po 100-200MB. Używam ATF cleaner, tempa czyszczę od razu po włączeniu komputera...Co mi zjada miejsce na dysku? Wirus jakiś?

P.S. Tempa czyszczę tego w C:\Users\******\AppData\Local\Temp chyba że jest jeszcze jakiś inny temp...

05.08.2014 17:41
NajPhil
2
odpowiedz
NajPhil
78
Fiu Fiu

Może nie wyłączyłeś albo ci się na nowo włączyło przywracanie systemu.

05.08.2014 17:44
AIDIDPl
3
odpowiedz
AIDIDPl
187
PC-towiec

Gdzie to sprawdzić?

05.08.2014 17:49
4
odpowiedz
zanonimizowany858626
26
Senator

komputer, wlasciwosci, ochrona systemu, sprawdzasz czy masz wlaczona ochrone dysku C

05.08.2014 18:16
AIDIDPl
5
odpowiedz
AIDIDPl
187
PC-towiec

Jest włączona. I co teraz? Wyłączyć?

05.08.2014 19:42
AIDIDPl
6
odpowiedz
AIDIDPl
187
PC-towiec

Up? Normalnie mi coś zżera miejsce na dysku, odkąd włączyłem komputer zjadło mi 800MB...

05.08.2014 20:01
siwy346
7
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Dokonaj analizy tym programem:
http://www.uderzo.it/main_products/space_sniffer/files/spacesniffer_1_1_4_0.zip

I pytanie: oczywiście wyłączyłeś defrag dla ssdeka?

05.08.2014 20:30
AIDIDPl
8
odpowiedz
AIDIDPl
187
PC-towiec

Hmmm...Space sniffera mam już...I właściwie to on tylko pomaga przy ręcznym usuwaniu czegoś chyba...

Ostatnio robiłem defragmentację programem "deflaggrer" i z wolnych około 56GB, zrobiło mi 63, teraz mam 60.8GB

Ale do poprzedniego posta to mam wyłączyć ochronę dysku C?

Edit: A teraz wróciło mi 600MB, miałem 61GB, potem 60.08, 60.02, a teraz znowu 60.08GB...O co kuźwa chodzi?

05.08.2014 20:37
siwy346
9
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Dysków SSD się nie defragmentuje! To bardzo mocno skraca ich trwałość.

Te widełki kilkuset mega bajtów mogą wynikać z pliku stronicowania, plików tymczasowych przeglądarek WWW czy innych aplikacji, indeksowanie (które też przy ssdeku należy wyłączyć), usługi Windows Update itp. Nic czy musiałbyś się przejmować.

W ramach nauki: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/jak-przyspieszyc-dysk-ssd-w-windows-7-3230.html

05.08.2014 20:47
AIDIDPl
10
odpowiedz
AIDIDPl
187
PC-towiec

Wykonałem kilka czynności z tej listy, ale jeśli chodzi o defragmentację dysku C, to nie wiem czy jest uruchomiona...

W tym wątku jest opisany ten problem: https://www.gry-online.pl/forum/nie-moge-wlaczyc-harmonogramu-zadan/zfcba5d0

05.08.2014 20:59
siwy346
11
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Ostatnio robiłem defragmentację programem "deflaggrer"
Możesz nie znać tego jak działa harmonogram, ale robiłeś tą defragmentację, a nie powinieneś.

Co do harmonogramu:
Przeleć sobie system jakimś programem do usuwania infekcji. Proponuje Malwarebytes antimalware - pełne skanowanie wszystkich dysków, uważaj żeby przy instalacji nie włączyć okresu próbnego wersji płatnej.

Jeśli wirusów nie ma to może sprawdzenie spójności plików:
http://www.fixitpc.pl/topic/1236-weryfikacja-integralnosci-plikow-via-narzedzie-sfc/

Jak stoisz z Windows Update?
Zauważyłeś jeszcze inne problemy?

05.08.2014 21:07
AIDIDPl
12
odpowiedz
AIDIDPl
187
PC-towiec

Windows Update? Robię aktualizację plików co kilka dni, co tydzień.

Problem mam z uruchomieniem usługi punkbuster. Chodzi o instalację składnika pbsvc. (https://www.gry-online.pl/forum/battlefield-3-problem-z-pb/z7cad95a screen z posta 3)

Po opisaniu problemu PB odpisał (dot. samego PB jak i kickanie z BF3):

You are being kicked for a "Communication Failure" thus it is likely that something on your computer is preventing the PnkBstr services from communicating with each other.

A common cause for this is a security or anti-virus program. McAfee and other popular security/firewall programs need to be told to allow the PnkBstrA and PnkBstrB services to run without restriction (even if you turn them off while playing; the service files are located in "C:\Windows\System32" or "C:\Windows\SysWOW64\"). Until you locate and remove the restrictions on PnkBstrA and B, you will continue to be kicked for this. DO NOT remove those files! E.g. if you are using a software firewall you will need to unblock/allow them.

Also make sure you don't run the game in a compatibility mode.

If you've never manually installed the PunkBuster services, you might want to try that as well. Download the service installer from http://www.evenbalance.com/downloads/pbsvc/pbsvc.exe and run it. You might also want to reinstall the services using this tool.

Nie wszystko zrozumiałem, ale cały McAfee odinstowałem i nic nie dało...Może problem związany jest z uruchomieniem Harmonogramu zadań i jakiś innych usług?

Ostatnio robiłem defragmentację programem "deflaggrer"
Możesz nie znać tego jak działa harmonogram, ale robiłeś tą defragmentację, a nie powinieneś.

Wkurzyło mnie że mi ucieka miejsce z dysku, myślałem że to jakoś pomoże...To była jedna defragmencja dysku...

05.08.2014 21:16
siwy346
13
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Ja bym wszystkie zabawy teraz zatrzymał i sprawdził system pod kątem wirusów i później zrobił tą spójność plików. O czym pisałem w poprzednim poście.
Masz jakiś drobny nieporządek na kompie (tak ogólnikowo strzelając) i to powoduje problemy - ale postaramy się z tego wyjść. :)

Jakby Ci się nudziło to pokaż mi raport z programu Security Check.
http://www.bleepingcomputer.com/download/securitycheck/

05.08.2014 21:19
AIDIDPl
14
odpowiedz
AIDIDPl
187
PC-towiec
Image

Nowy komp, wraz z system mam od długiego weekendu majowego...Więc wątpię żeby w takim czasie zrobił mi się syf...

Tak to wygląda, co dalej? --->

A tu masz raport:

Results of screen317's Security Check version 0.99.86
Windows 7 Service Pack 1 x64 (UAC is enabled)
Internet Explorer 11
``````````````Antivirus/Firewall Check:``````````````
[size=1]WMI entry may not exist for antivirus; attempting automatic update.[/size]
`````````Anti-malware/Other Utilities Check:`````````
Adobe Flash Player 14.0.0.145
Adobe Reader 9 [color=red]Adobe Reader out of Date![/color]
Mozilla Firefox (31.0)
````````Process Check: objlist.exe by Laurent````````
Malwarebytes Anti-Malware mbamservice.exe
Malwarebytes Anti-Malware mbam.exe
Malwarebytes Anti-Malware mbamscheduler.exe
`````````````````System Health check`````````````````
Total Fragmentation on Drive C:
````````````````````End of Log``````````````````````

05.08.2014 21:24
siwy346
15
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Jak widzisz Twoje rozważania nie przynoszą efektu. :P
Nieporządek może wynikać z jakiejś awarii/błędu systemu.

Podejmij kroki mające na celu pozbycie się problemu i zobaczymy co to będzie(masz co najmniej 2 rzeczy, które możesz sprawdzić/zrobić we własnym zakresie).

05.08.2014 22:40
AIDIDPl
16
odpowiedz
AIDIDPl
187
PC-towiec

Weryfikacja plików nic nie wykryła...

05.08.2014 22:57
17
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY

Komputer/Właściwości systemu/Ochrona systemu
Zmień ustawienia użycia miejsca na dysku i przy okazji możesz usunąć punkty przywracania.

Przenieś SwapDisk i zmienne środowiskowe na dysk tradycyjny,

Forum: Problem z dyskiem, systemem?