Problem z bluescreen'em
j.w. o tuż mam problem że czasami mi wyskakuje coś takiego:
Ja bym zrobił formata.
Najlepiej jednak przepisz treść tego BSOD'a i poszukaj co jest przyczyną tego zjawiska :)
Szukałem ale nic ,nie znalazłem ,to znaczy znalazłem tylko to że to może dotyczyć każdej pamięci (procesora,karty graficznej,RAM,itp.) chociaż obstawiałbym pamięć RAM ponieważ jak jakiś czas temu podczas burzy mi się ten komputer zepsuł ,to jedną kość RAM musiałem wyjąć.
P.S.Tak mówie o tym komputerze : www.gry-online.pl/S043.asp?ID=12236842
Zrób test używając MemTest86+.
Zainstaluj to na pendrive'a: http://www.memtest.org/download/4.20/memtest86+-4.20.usb.installer.zip
Zresetuj kompa i zbootuj z tego pendrive'a.
Zwykle podczas startu kompa trzeba przycisnac ktorys z klawiszy funkcyjnych (np F2, F8, F10, zaleznie od marki i modelu plyty glownej).
To wiem,tylko chodzi mi o to czy nic się nie stanie z danymi na pendrive'e jak zainstaluje memtest i czy będe mógł go normalnie odinstalować
Są programy jakieś, które ci wyczytają dokładniej co spowodowało bluescreen, ale to też nie musi nic mówić.
Czasami może by tak, że przeinstalowanie systemu rozwiązuje problem z bluescreenami.
Zanim przeinstalujesz system to pobierz Ubuntu lub Linux Mint lub dowolny system linux i nagraj go na dvd i uruchom z płyty. Przeglądaj sobie wtedy strony lub co tam chcesz (Linux Mint ma kodeki chyba jakieś wgrane więc film sobie uruchomisz z dysku, czas zleci szybciej) i zobaczysz, czy blue screen wyskoczy. Jeśli nie wyskoczy w ogóle, a system będzie odpalony długo to będziesz przynajmniej pewny, że może to coś z windowsem nie tak i po reinstalacji może problem zniknie. A gdyby okazało się, że odpalony z płyty linux też bluescreena łapie co jakiś czas to może wina sprzętu by była.
@trollgier
ubuntu mam na płycie i nie wiem czy jak go zainstaluje to się nie odinstaluje windows ,a jak nie to jak miałbym sę przełączać między systemami o ile się da.
Edit:I czy zainstalować z biosu (to znaczy jak na pocżątku włączenia komputera trzeba wybrać setup klawiszami funkcyjnymi ) czy normalnie?
nikt ci nie kazał instalować linixa, miałeś go nagrać na płytę i uruchomić z płyty. Mnóstwo systemów linux umożliwia uruchamianie systemu bez potrzeby instalowania czegokolwiek, wszystko odczytuje z płyty, a dane trzyma w ramie chyba, dysk nawet mógłbyś sobie odłączyć pewnie, bo nie jest potrzebny w ogóle.