Problem w liczeniu, pomocy ;)
Mam problem z liczeniem ;) Chodzi o to, że będę kupował opony do samochodu, aktualne przekłamanie na liczniku -względem prawdziwej prędkości to około 4-5km/h ale dzieje się to na oponach 205/65/15 a fabrcyzne były 205/60/15 i takie właśnie chcę kupić. I teraz pytanie czy po zmianie opon na opony fabrycznych rozmiarów wskazania licznika będą jeszcze bardziej przekłamywane (5km/h+) czy powinny się zmieścić w tych 1-2km/h ??
Na nowych oponach średnica koła zmniejszy się tak więc w teorii będzie się ono szybciej obracało więc i na liczniku powinny być wskazania bliższe prawidłowym. Dobrze mówię, czy źle?
Pytam bo internetowe kalkulatory jakoś dziwnie mi to liczą i pokazują, że niby jadąc 100km/h będę miał 96km/h czyli jeszcze mniej niż pokazuje teraz O_O Lub źle odczytuję te kalkulatory.
Opona aktualna ma 647.5 mm średnicy a nowa będzie miała 627mm.
Palnąłem tam z tym 'szybciej obracało' ;)
Ale wiadomo chyba o co chodzi.
205/65/15 - 100km/h na GPS = 95km/h na liczniku
205/60/15 - 100km/h na GPS = bliżej powiedzmy 93km/h czy 98km/h na liczniku ??
Teraz na jednym obrocie koła robisz 2033mm, po zmianie opon będziesz robił 1969mm.
Czyli teraz, na odcinku 100km wykonasz 49188 obrotów koła. Wykonując tę samą ilość obrotów pokonasz odcinek 96,85km, czyli rzeczywista prędkość spadnie ze 100km/h do około 97km/h.
Z tego co zauważyłem, w większości samochodów jest ustawione przekłamanie licznika o około 10%, czyli jadąc 100km/h GPS pokazuje mi 91km/h. Jeśli teraz GPS pokazuje Ci 95km/h gdy na liczniku masz 100km/h, to teraz będzie pokazywał około 92km/h, przy tym samym wskazaniu licznika.
Czyli odpowiedziałeś dokładnie na odwrót :) spójrz na post [2] - tam jest stricte wytłuszczone pytanie a ja już nie myśle :/ zaraz siadam do pracy znowu :/
100km/h na gpsie, to będzie jakieś 110 na liczniku. Jeśli licznik pokazuje Ci mniej niż GPS to jestem baaardzo zdziwiony :) Odczyt z licznika, przy niezmienionej prędkości na GPSie wzrośnie o około 3%
Tak czy siak, im mniejsze koła, tym wskazanie licznika będzie wyższe względem prędkości odczytanej z GPS.
Przy kołach o średnicy 200mm, będą musiały one obrócić się 159235 razy, żeby przejechać 100km. A zatem, przy obecnym przeliczeniu licznika, na takich małych kółkach licznik będzie wskazywał prawie 324km/h ;) a GPS raptem stówkę :)
KURNA NO I ZNOWU SIĘ POGUBIŁEM I POKRĘCIŁEM :[
100km/h na liczniku to 95km/h na GPS na aktualnych oponach damn it.
Czyli po założeniu kół co mają o 2cm mniejszą średnicę zbliżę się do prędkości deklarowanej przez GPS czy jeszcze bardziej oddale? Zgłupiałem :/
Przepraszam, że sam nie myślę, ale jestem po piwie i pracuję zdalnie i staram się skupić na jednej rzeczy, przy czym i tak się odrywam GOLem :/
spoko :)
Jeszcze bardziej się oddalisz :) Z reguły liczniki mają naturalne zakłamanie o około 10%, czyli zbliżysz się do fabrycznego przekłamania :)
Przy większych kołach, te same obroty które odczytuje licznik, spowodowałyby przemierzenie większej odległości, bo obwód kół się zwiększa.
No to większe kółka trzeba założyć :)
Ale z drugiej strony, takie przekłamanie ma swoje zalety - przejeżdżając obok fotoradarów w terenie zabudowanym możesz mieć spokojnie około 75km/h - z reguły ustawione są na 70km/h, a przez przekłamanie będziesz miał faktycznie jakieś 68 ;)
U mnie na 50km/h cykają przy GPSowych 59km/h - wiem, sprawdziłem HARD WAY :P
Dobra trudno, zakładam 205/60/15 i będzie jak fabryka dała.