A wyobraź sobie zatem sytuację, gdzie jest skrzyżowanie czterech dróg jak na obrazku, sygnalizatory świetlne są gładkie, bez strzałek. Jednak droga pomalowana na czerwono jest drogą jednokierunkową, gdzie można poruszać się tylko w kierunku tego skrzyżowania. Wtedy mając zielone światło wjedziesz pod prąd, bo "sygnalizacja ma pierwszeństwo"?
sygnalizacja ma pierwszeństwo przed znakami, gdy znaki są sprzeczne, tak jak np. na zdjęciu możesz ruszyć, chociaż bez sygnalizacji musiałbyś przepuścić samochody z lewej
zakaz skrętu w lewo i zielone światło nie są sprzeczne
chociaż bez sygnalizacji musiałbyś przepuścić samochody z lewej
I tak często jest w miejscach, gdzie w nocy sygnalizatory są wyłączane i tylko mrugają na żółto. Wtedy trzeba się trzymać znaków. Podobnie w razie awarii sygnalizatora, braku prądu etc, a nieraz ludzie zapominają i w nocy cisną jak za dnia.
Panowie już rozumiem, ale dzięki za tak dokładne (wręcz obrazkowe :P) wytłumaczenie tej kwestii ;)
Witam :) Pozwolę sobie odświeżyć swój wątek i zakomunikować że dzisiaj zdałem za 1-szym razem egzamin teorytyczny 72/74.
No i zakończyła się moja przygoda z prawkiem :) Dzisiaj zdałem za 1-szym razem egzamin praktyczny, pozostaje czekać tylko na plastik :P
No i zakończyła się moja przygoda z prawkiem :)
Fuck yea w końcu koniec spamu :D
Ps.Gratuluje
No i zakończyła się moja przygoda z prawkiem
Zaraz 21 i od nowa :D Gratki za teoretyczny.
Witam i mam pytanie :)
Kupiłem książkę "Kierowca doskonały" od grupy image wraz z płytą CD na której są testy B.
Wszystko ładnie zainstalowałem, program z 6 razy się resetował i aktualizował. W samym programie jest opcja: "Aktywuj licencję na aktualizację" i każą wpisać numer licencji. Szukałem tego numeru na płytce i w książce i nie mogłem znaleźć. Czy została mi sprzedana wersja bez klucza ? :)
Ogólnie nigdy mnie nie ciągło do jakiejś brawurowej jazdy, spokojny człowiek jestem :)
Jak zauważysz, że przepisową jazdą stwarzasz niebezpieczeństwo na drodze, to zmienisz zdanie :)
No wiem :) Ale chyba nie sądzisz, że w zabudowanym (50km/h) pojedziesz 100km/h. To tylko jeden z wielu przykładów.
Witam, jeszcze jedno pytanko mam odnośnie odbioru prawa jazdy, otóż zdałem wczoraj (10.07.2013r) i już wczoraj na tej stronie: https://info-car.pl/infocar/prawo-jazdy/sprawdz-status.html? Po wpisaniu moich danych wyświetla się to: ,,Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne,, Chciałem zapytać czy teraz muszę wpłacić już za odbiór prawa jazdy, czy można zapłacić przy odbiorze?
Jak pojawi się komunikat, że jest do odbioru, udaj się do starostwa, zapłać i odbierz.
219 OMG dlaczego? Panie DLACZEGO ?
spoiler start
powodzenia z czekaniem jak nie zapłaciłeś jeszcze
spoiler stop
Ja i tak mam 18 dopiero 27 lipca więc chyba i tak wcześniej nie dostanę? A może lepiej wpłacić teraz?
z tego co mi wiadomo do egzaminu można przystąpić mając skończone 18
spoiler start
miałeś załatwiany egzamin?
spoiler stop
Poczytaj nową ustawę od 19 stycznie tego roku, można 1- miesiąc przed zdawać.
Tadzikg odbierałem kilka razy prawo jazdy i za każdym razem płaciłem przy odbiorze nie czekając szczególnie długo.
Zgadza się. Zapłać już teraz.
Ostatnio znów się coś popieprzyło. I parę tygodni temu koledzy dostali telefon że mają wpłacić $$$ bo bez tego nie mogą im tego wyrobić.
Całe szczęście w Krakowie jest normalnie i płaci się przy odbiorze, na miejscu w starostwie.
Zwracam honor chłopaki :P Dzisiaj osobiście byłem w starostwie i pytałem, dowiedziałem się, że trzeba wpłacić przed odbiorem.
Witajcie. Jestem w trakcie kursu na prawo jazdy kat. B mam pierwsze 2h praktyki za sobą. Nie czuję się pewnie w kwestii ustawienia fotela. Na 1 godzinie zrobiłem wszystko jak powiedział prowadzący i na 2 godzinie już poradziłem sobie lepiej. Nie mam jeszcze wyczucia czy ustawienie którego dokonałem jest jak najbardziej dla mnie komfortowe :) Trochę może wydziwiam ale jak ustawiam wysokość to się zastanawiam "a może jednak wcześniej było lepiej" tak samo jest z odległością i pochyleniem. Jakie macie rady do ustawienia fotela ? Pozdrawiam
Ustawiaj sobie tak żeby Tobie było wygodnie i żebyś miał nad wszystkim kontrolę. Jak Ci jedno ustawienie nie pasuje to zatrzymaj się i po prostu przestaw. Inna sprawa, że kurs skończysz szybciej niż zdąrzysz się przyzwyczaić do tego samochodu.
Ma być ci wygodnie, nie może cię rozboleć kark ani krzyż po godzinie jazdy. Masz dobrze wszystko widzieć przed maską, nie możesz nie dosięgać do pedał, ani znowu siedzieć za blisko, bo może zaistnieć ryzyko, że nie zdążysz dobrze przerzucić nogi z gazu na hamulec jak będziesz musiał ją fest podkurczyć.
To tobie ma być dobrze za kierownicą, tym, że na egzaminie jest coś takiego jak "przygotowanie do jazdy" się nie przejmuj, bo wystarczy ruszyć fotelem tył-przód, ustawić lusterka, zapiąć pas i masz to zaliczone. Tak naprawdę liczy się twój komfort.
Kurwa drugi raz jazda oblana no nie moge :(
gregov
Po wciśnieciu pedału sprzęgła w podłoge noga ma byc lekko zgięta w kolanie, jak wyciągniesz rekę i połozysz na kierownicy na godzinie 12, to dloń powinna wystawać za kierownicę (nadgarstek sie wygina na kierownicy). Możesz to potraktować jak bazę wyjściową do dalszych ustawień siedzenia, jednak nalezy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości rąk do kierownicy, to jest najważniejsze (niestety olewane przez wiekszość kierowców)