Super zabawa choć południowo-wschodnia Azja i Karaiby pozostawiają nieco do życzenia (a tyle się grało w Piratów :() (You scored 131/196 = 67%). Czas mi się skończył, do 150 bym dobił, ale ponoć i tak nieźle ;)
Jedziecie z koksem http://www.jetpunk.com/quizzes/pantswa-swiata
Azazel nabił 0 punktów, bo od 10 minut próbuje wpisać Katalonię
O w końcu coś dla mnie. Uwielbiam geografię "polityczną" jeżeli można to tak nazwać.
http://www.youtube.com/watch?v=x88Z5txBc7w&feature=player_detailpage#t=11s
Znałem dokładnie połowę. Szkoda, że nie wymyśliłem wszystkich z Europy, 5 mi uciekło :<
You scored 145/196 = 74%.
This beats or equals 96.3% of test takers.
The average score is 86.
Bardzo słabo, ale już wieczór i ciężko myśleć ;p
U mnie 150/194, najgorzej z murzynami mi poszło, ale tam co chwila jakieś państwo powstaje, kto by się w tym połapał...
Fajnie się z tym komponuje - http://www.kongregate.com/games/crafics/globetrotter-xl?acomplete=globetrotter
Jeszcze w podstawówce/liceum, kiedy to siedziałem z upodobaniem we wszelakich atlasach geograficznych, mógłbym śmiało celować w coś koło 180 (tudzież 90%, zależnie ile ich wtedy akurat było). Co więcej, znałem prawie wszystkie stolice :D
Na dzień dzisiejszy nie będę sobie jednak na siłe uświadamiał, jak mocno cofnąłem się w czasie pod tym względem.
No i tak wyszło. Parę państw wypadło z głowy.
Czy Gujana Francuska ma jakąś inną nazwę?
44/194 ~22%
Straszna kicha, ale nigdy w geografii nie siedziałem. W dodatku nie wpisałem całej masy państw które znam, na chwilę robienia quizu wyleciały mi z głowy.
Czy Gujana Francuska ma jakąś inną nazwę?
Z tym samym mialem problem :P Niestety ale w takich quizach zapomina sie czesto o oczywistosciach, jak np. o Chorwacji, Watykanie czy San Marino :P
Druga próba i to chyba szczyt moich możliwości jak na ten dzień.
Spróbuję jutro jak nie będę śpiący, super zabawa. :) Z Afryką problemu nie będzie, gorzej z Azją.
You scored 155/196 = 79%.
This beats or equals 97.8% of test takers.
The average score is 86.
ps. nie ma kirigistanu??
[16] to chyba z atlasu jechałeś :)
Moldas lubi niszowe dziedziny. Stawiam, że Ameryka Środkowa wraz z całymi Karaibami oraz Oceania wejdą mu na 100%.
Xinjin -> jest, ale Kirgistan :) tak samo myślałem, ale się poprawiłem :)
Świeżo po sprawdzianie z geografii z mapy świata.
[4] ---> Od kilku lat znam całe na pamięć ;)
Również jutro zweryfikuję swoją wiedzę/pamięć..
Szkoda gadać 78 poprawnych ale to nie jest dobra pora dla mnie, przez 10 min nie mogłem sobie przypomnieć jak się nazywają indie, ponadto zapomniałem tak prostych jak białoruś czy izrael.
Jutro może powtórzę ten test bo aż wstyd.
118. Sporo oczywistości mi umknęło, ale części bym w życiu nie odgadł.
Kiedyś wymieniał bym wszystkie.
Teraz 110 tylko.
BTW.
Takie sprawdziany są całkiem sympatyczne, ale ciekaw jestem ilu potrafiłoby kliknać na odpowiednie państwo, gdy pojawiłaby się jego nazwa.
Bo akurat wpisywanie ich nazw i patrzenie czy się zgadzają, to banał. ;)
92. Szału nima, nie jestem zbyt dobry w te klocki :) Ale zabawa bardzo sympatyczna.
You scored 136/196. Uważam, że to dobry wynik. Gorzej by było z dopasowaniem ich na mapie. I po teście oczywiście przypomniały mi się te państwa o których zapomniałem.
Mam nadzieje ze nie nazwalbym poprawnie wiecej niz 20 panstw. HWD mojej pani od geografii.
Lekko ponad 50. Afrykę totalnie olałem, nie pojęcia co, i gdzie jest, najwyżej Egipt. Też jak zobaczyłem odpowiedzi, i ostatnie na liście były jakieś miniaturowe kraje, o których w ogóle pierwszy raz słyszałem, to się śmiesznie trochę, jednak trochę głupio, że kilka europejskich nie wymieniłem, jak np Słowenia, czy Chorwacja. Przynajmniej z Borata pamiętałem o Kazachstanie i tych innych podobnych :D
89. Jak sobie przypomniałem ile państw widziałem podczas Olimpiady w Londynie o których nawet nie wiedziałem to było pewne że skończę przed setką :P
Na dzień dzisiejszy zapewne wpisałbym połowę raptem, nie podejmuje się próby, ponieważ nie chcę się rozczarować. W szkole znało się większość wraz z ich położeniem i stolicami, teraz strach sprawdzać.
You scored 129/196 = 66%.
Tempo pisania na klawiaturze też ma znaczenie. Puste miejsca miałem głownie w Afryce. Wpisałem Kongo, ale jest drugie państwo o podobnej nazwie, której to nazwy system nie przyjął. Obok Nigerii jest Niger, ale tego też system nie przyjął. Dobrze chociaż, że nie było problemu z Dominiką i Dominikaną.
Awerik
Jak się myśli co to za jasna plama pod Sudanem w połączeniu z mało szczegółową mapą i końcówką czasu wychodzi właśnie tak. Zdążyłem wpisać tylko Taj... i czas się skończył.
Dobra po paru minutach przerwy mam Tajlandię ale zapominam się o tym Tajwanie i Kosowie... ;/
Wpisałem Kongo, ale jest drugie państwo o podobnej nazwie, której to nazwy system nie przyjął. Obok Nigerii jest Niger, ale tego też system nie przyjął.
Zalicza zarówno Kongo jak i Demokratyczną Republikę Konga, więc widocznie "podobna" nazwa to za mało :P
Niger też zalicza, jak próbujesz wpisać "Nigeria" to siłą rzeczy z automatu najpierw zaliczy ci Niger, a potem dopiero możesz wpisać Nigerię.
Dobra, ostateczna próba przede mną. Tym razem na świeżo, rano.
Potrafisz nazwać wszystkie 196 państw?
Niestety nie : /
You scored 178/196 = 91%.
This beats or equals 99.6% of test takers.
The average score is 85.
Ze 4-5 państwa bym jeszcze wpisał, ale czasu zabrakło. Za dużo czasu zmarnowałem na błędy w nazwach Karaibskich :)
Jeszcze gdyby chciało mi się szybciej pisać to bym się myślę znacznie szybciej wyrobił.
Tutaj podstawą to nie tyle znać co umieć bezbłędnie i szybko napisać Liechtenstein itp.
shawnz - a niby jakich tutaj można używać pomocy? Od dziecka interesuję się geografią toteż sporo pamiętam. Teraz trudności sprawiły mi tylko te nowsze państwa bo przyznać trzeba, że w tym temacie już od kilku lat jednak nie siedzę. Bardzo liczy się tutaj umiejętność szybkiego pisania oraz nie robienia błędu w nazwach państw. Uwierz, że dla przeciętnego człowieka napisanie szybko Liechtenstein czy Mauritius itp to nie lada wyczyn - podejrzewam też, że spora część osób o takich państwach nawet nie słyszała.
Do tego dodam, że do map mam zazwyczaj pamięć a jak robiłem ten quiz to robiłem go sobie kontynentami a nie tak z pamięci i na pałę bo później po prostu bym się pogubił.
Ogame_fan - twoja opinia lata mi bardzo niskim kalafiorem - skoro tak twierdzisz to żyj w przekonaniu, że masz rację. Bo ja opinią forumowego trolla nie zamierzam się przejmować.
Dobra, szczyt mojego umysłu. Zapomniałem np. o Ghanie albo o pisowni Marshall (double "l").
Jak ja uwielbiam takie pamięciówki z użyciem mapy :)
kong123 -> Jak wpisałeś Portoryko czy Gujanę Francuską? U mnie po wpisaniu niestety nie zaliczało.
kong123 -> Jak wpisałeś Portoryko czy Gujanę Francuską? U mnie po wpisaniu niestety nie zaliczało.
Przecież to terytoria zależne od innych państw - to nie są państwa i w tej zabawie nie są zaliczane i nie trzeba ich nawet wpisywać.
No faktycznie. Po prostu sugerowałem się mapą i nie spojrzałem na listę wszystkich państw.
Swaziland = Suazi = jest :)
Somaliland bodajże nie jest uznawany jako państwo.
154
słabo widać na tej mapie, a na dół nie ma czasu patrzeć i np. zapomniałem o Cyprze....
A Gujana Francuska nie istnieje czy co?
Na geografii nie musieliśmy znać wszystkiego ze stolicami, lipna szkoła i samemu się nie chciało nauczyć :P
Parę postów wyżej masz wyjaśnienie. Po prostu to nie jest oddzielne państwo, więc wpisanie nazwy tego terytorium zależnego nie podświetla jego granic na mapie.
Scoring
You scored 131/196 = 67%.
This beats or equals 92.8% of test takers.
The average score is 85.
Przyznam, że za drugim razem wynik miałem 162. Ale to bez sensu, bo w ten sposób za którymś razem można zaliczyć 95%+. A chyba nie o to chodziło w tej zabawie.
Ktoś podał link do tej zabawy:
http://www.travelpod.com/traveler-iq
Tu mój wynik jest następujący:
41860
367 385 pkt.
poziom 10
IQ travel - 110
Absolwent geografii z roku 2000, nie pracujący w zawodzie :)
test 1: 137/192
test 2: 486133 / lev. 11 / IQ 122
Oj tak, geografia :P
http://www.geography-map-games.com/
Polecam stronkę, nie wiem czy ktoś podawał - wybieracie grę, większość opiera się na "wbiciu szpilki" w mapę w miejscu miasta, którego nazwę wam podało :P
Moj wynik to marne 102 punkty.
[63] Wielkie dzieki za fantastyczna strone - juz laduje w ulubionych :)
Za pierwszym razem tylko 84/196 = 43% :D
Przyszły maturzysta z geografii :D
Władca lemurów - dzięki za fajną stronkę.
Polskie miasta w wersji senior:
70666 pkt
srednia 71 km
srednia 4.7 sek
Flagi swiata:
21 830
Stolice swiata:
19829
Miasta swiata w wersji senior:
98424
srednia 823 km
srednia 3.5 sek
Flagi Świata:
43330
Stolice Świata:
40800
Miasta Świata (senior)
133702
Średnia: 351 km
Średnia: 3.3 sek.
Polskie miasta (senior)
71766
Średnia: 81 km
Średnia: 2.9 sek
fajowe
Cienko cienko, tylko 82 punkty, niektóre państwa kompletnie mi wypadły z głowy pomimo że nazwę znam i wiem gdzie leżą, np. nad serbią się zastanawiałem chyba z 5 min.
Jak juz jest temat to nie moze zabraknac http://www.geosense.net/ . Urywa dupe, potyczki 1 na 1 na mapie swiata (kto szybciej i blizej kliknie danego celu, mozna wybierac regiony, miasta, czesci swiata). Moze czas na jakas GOL-owa lige? :D
[73]
Ha, dobre to!
3 gimnazjum. Myślę, że nie jest tragicznie.
[60]
World
523,399
12
126
Jestem zły sam na siebie, że nie wymieniłem egzotycznych państw, które znam z jednego z moich ulubionych show "Survivor". Palau, Vanuatu, Markizy... a i europejskie faile zaliczyłem :D
Kto nie wpisał Polska jako pierwsze?
przy 68 zatrzymał się czas