Poszukuję zagadek

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
07.09.2011 16:55
Max_101
😊
1
odpowiedz
Max_101
57
Mów mi Max

Poszukuję zagadek

Poszukuję zagadek w stylu Albatrosa, gościa z zapałką itp. wraz z rozwiązaniem. Fajnie by było, gdybyście podali całe stronki z takowymi.

07.09.2011 20:23
Max_101
2
odpowiedz
Max_101
57
Mów mi Max

Nikt niczego nie zna? :(

07.09.2011 20:31
😜
3
odpowiedz
zanonimizowany736805
33
Konsul

zabijesz mnie mieczem :p

07.09.2011 20:35
nutkaaa
4
odpowiedz
nutkaaa
196
Panna B
07.09.2011 20:38
Max_101
5
odpowiedz
Max_101
57
Mów mi Max

Dzięki za zagadkę, ale chodziło mi bardzie do (hmmm jak by to ująć) zabawy w dopytywanie. Tzn. rzucasz jakieś zdanie, a reszta osób pytając się pytaniami na które jest odpowiedź tak lub nie dochodzą do sedna sprawy. Podam przykłady, żeby było jaśniej:

Pewien mężczyzna wszedł do baru po czym poprosił szklankę wody. Barman wyciągnął rewolwer, po czym mężczyzna podziękował i wyszedł.

Wszyscy goście w restauracji jedzący dania z tej samej karty wymiotowali przez pół popołudnia.

Gdy John zobaczył mrugające światło, wiedział że przyjechał za późno.

Zaniedbany Marynarz (cały obszarpany) wrócił wyczerpany na ląd po podróży. Wszedł do restauracji i zamówił albatrosa. Jak mu podano skosztował i popełnił samobójstwo.

07.09.2011 21:53
nutkaaa
6
odpowiedz
nutkaaa
196
Panna B

no to może coś takiego

Wieczorem, od strony podwórza, na pierwsze piętro domu wchodzi po drabinie złodziej. Spogląda dyskretnie przez szybę do pokoju i w półmroku widzi leżącego w łóżku Johna Smitha, który nie śpi. Spokojnie wyciąga nóż do szkła, wycina otwór w szybie i wchodzi do pokoju. Cały czas patrzy na Johna, a John na niego. Złodziej bez zbytniego pośpiechu otwiera wszystkie szuflady i nagle znajduje małą szkatułkę, a w niej cenne klejnoty, od wielu lat należące do rodziny Johna Smitha. Bez nerwów wkłada je do kieszeni i wychodzi przez okno.

W pewnym pokoju na dywanie leżą John i Merry. Są martwi. Nie ma krwi. Dywan jest mokry i lezą na nim szkla. W jaki sposób zgineli?

07.09.2011 22:05
7
odpowiedz
Mogur
117
Srogi Dik

Rozwiązanie nutki :)

spoiler start

Nie wiadomo po co złodziej wycinał dziure w oknie, skoro to wiatr otworzył okno i wywrócił akrawium w ktorym byli John i Marry :)

John i Marry to rybki :)

spoiler stop

07.09.2011 22:27
Max_101
8
odpowiedz
Max_101
57
Mów mi Max

Pierwsze:

spoiler start

Jonny to niemowlak

spoiler stop

Drugie:

spoiler start

Mowa jest o rybkach

spoiler stop

07.09.2011 22:33
9
odpowiedz
zanonimizowany736805
33
Konsul

spoiler start

Równie dobrze John może cierpieć na stwardnienie zanikowe boczne :)

spoiler stop

07.09.2011 23:21
Gasto
👍
10
odpowiedz
Gasto
111
Konsul

Może coś takiego, zagadki z nieśmiertelnego Baldurs Gate'a:

Zagadka nr 1: To z czego jestem cięższe jest od tego, czym jestem, więcej mnie zakryte, zmorą żeglarzy jestem i w morzu kłem. Powiedz, czym jestem.
Odpowiedź: Lód

Zagadka nr 2: Promienieje, gdy zatraca się w porywającym tańcu, trawi wszystko prócz czeluści nocy. Gdy pokarm dostanie - żyje, gdy wodę - umiera.
Odpowiedź: Ogień

Zagadka nr 3: Człowiek który to wymyślił, nie potrzebuje tego dla siebie. Człowiek, który kupił, nie potrzebuje tego dla siebie. Człowiek, który to potrzebuje, nie wie o tym, gdy mu to już potrzebne.
Odpowiedź: Trumna

Zagadka nr 4: Żywot, który wiodę to ledwie godziny a czasem minuty. W mej służbie cały czas mnie coś trawi. Ma szybkość tym większa jest im mniejsza grubość, a wiatr jest przekleństwem daru, który przynoszę.
Odpowiedź: Świeca

Zagadka nr 5: Im mnie więcej, tym mniej widzisz. Gdy Cię otulę możesz zamknąć oczy i tak mnie widać będzie.
Odpowiedź: Ciemność

Zagadka nr 6: Przychodzą jako świadek nocy, choć nikt ich nie wzywa, przewodnikiem żeglarza są i łzami poety. Dnia każdego z widoku giną, choć złodziej ich nigdy nie zwinął.
Odpowiedź: Gwiazdy

Zagadka nr 7: Idą za tobą lub przed tobą, zależy w którą stronę idziesz. Odziej się na czarno, a i tak ciemniejsze będą. Przed światłem zawsze umykają, choć gdy słońce niknie to i one znikaja.
Odpowiedź: Cienie

Zagadka nr 8: Wszędzie mam dziury - z przodu i z tyłu, i na dole, i w środku, i u góry. I choć więcej we mnie niczego niż czegoś, to i tak trzymać wodę mogę.
Odpowiedź: Gąbka

Zagadka nr 9: Każdy może mnie brać przez całe swoje życie, ale dostaje mnie tylko raz przy urodzeniu. Nic nie ważę prawie, ale wystarczy mnie tylko wstrzymać, a najsilniejszego powalić potrafię.
Odpowiedź: Oddech

Zagadka nr 10: Żyję jak ty, choć bez oddechu, me ciało tak samo zimne za życia, jak i po śmierci, nie czuję nigdy pragnienia, ale piję bez pamięci, mam na sobie kolczugę, choć ta nigdy nie brzęczy.
Odpowiedź: Ryba

Zagadka nr 11: Z całego twego dobytku najtrudniej się mnie strzeże. Jeśli mnie znasz, chcesz mnie komuś przekazać. Jeśli mnie przekażesz, tracisz mnie.
Odpowiedź: Tajemnica

Zagadka nr 12: Nie mam koloru, choć mroku we mnie może być bez liku. Nie mam ciężaru i trzymać niczego nie zdołam, a jeśli do pojemnika mnie kto bierze, to ten jasność niemało nabierze.
Odpowiedź: Dziura

07.09.2011 23:53
👍
11
odpowiedz
zanonimizowany736805
33
Konsul

Skoro pojawiły się zagadki z Baldur's Gate'a to podrzucę też z Warlords Battlecry, niestety więcej sensu mają po angielsku:

1. I fly through the air on small feathered wings, seeking out life and destroying all things.

spoiler start

Arrow

spoiler stop

2. Up on high I wave away, but not a word I can say.

spoiler start

Flag

spoiler stop

3. I turn my face into the sun, the place where busy workers come.

spoiler start

Flower

spoiler stop

4. Chill as death, dark as ebony, touched by the moon, the sun is my enemy.

spoiler start

Night

spoiler stop

5. Four sides and no lid. Yet inside treasure is often hid.

spoiler start

Pyramid

spoiler stop

6. A dragon's tooth in a mortal hand. I kill, I maim, I divide the land. What am I?

spoiler start

Sword

spoiler stop

7. What is it that we spend half our life trying to loose? And the other half trying to regain?

spoiler start

Youth

spoiler stop

8. A sturdy back, legs four. Once I lived, but no more.

spoiler start

Chair

spoiler stop

9. Red as blood, sweet as wine. My heart is hard but my flesh is fine.

spoiler start

Cherry

spoiler stop

10. I die without air, yet I have no lungs.

spoiler start

Fire

spoiler stop

11. A head but no body, a heart but no blood, leaves but no branches. What am I?

spoiler start

Lettuce

spoiler stop

12. I touch the earth. I touch the sky. But if I touch you, you'll surely die.

spoiler start

Lightning

spoiler stop

13. My feet are warm; my head is cold. I never move since I'm so old.

spoiler start

Mountain

spoiler stop

14. White flesh above, brown gills below. I move not an inch; in the darkness I grow.

spoiler start

Mushroom

spoiler stop

15. I have an eye but I am blind. I'm cold and hard and never kind. Despite all this you should still see. There is always a point to me.

spoiler start

Needle

spoiler stop

16. I run all day but cannot walk. I have a mouth but cannot talk. What am I?

spoiler start

River

spoiler stop

17. In summer I wear green, all day and all night. In fall I wear yellow. In winter I wear white.

spoiler start

Tree

spoiler stop

18. I live in the oceans, rivers, and sea. When I'm cold, I float. When I'm hot, I'm free.

spoiler start

Water

spoiler stop

08.09.2011 08:25
12
odpowiedz
pani_jola
172
Generał

Zagadki z postu 5 znajdziesz w Czarnych historiach. Wydaj te 30 zł na jeden zestaw i możesz się bawić. Wydano już 4 części+2 kolekcjonerskie. Niektóre są mocno absurdalne, niektóre banalne, ale przy piwie w kilka osób można pograć.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl