Porównanie zaawansowanych efektów i fizyki obiektów w GTA IV (!) i Watch Dogs.
Macie tu film porównawczy, który zrobił na mnie spore wrażenie. Oby nie stał się pożywką dla antyfanbojstwa WD, bo to mimo mniej zaawansowanej fizyki świetna gra, która nadrabia w innych momentach.
Ale film ten pokazuje, że Rockstar budując engine RAGE pod GTA IV odwalił kawał świetnej (nikomu nie potrzebnej) roboty. Od lat byłem fanem tego enginu, co nie zmieniało faktu, że w GTA IV samochodami jeździło (a właściwie pływało) się beznadziejnie.
Za to Watch Dogs pomimo prymitwnego (jak wychodzi z tego filmu) enginu, jest gra kompletną - ma wszystko, czego życzę sobie od współczesnego sandboxa.
https://www.youtube.com/watch?v=JGRsrFdwb2c
Jedno, co mnie frapuje, czy w tym filmie Watch Dogs faktycznie ustawione jest na maksymalnych detalach, bo z momentów, w których ja grałem w WD, pamiętam, że dynamiczne cienie były dosyć fajne, a na tym filmie praktycznie nie istnieją.
Miłego oglądania.
R to zupełnie inna jakość. Zawsze liczyły się dla nich detale. I zamiast się pierdzielić z zapowiadaniem i ciśnięciem podniety na grę to robią swoje i są tego efekty.
Tak to wyglada na maksymalnych detalach niestety. Wczoraj Bonzaj robil strim i to samo wytykal grze. No cóż, sami nakrecili hajp i ciezko jest to teraz obronić.
Gra sie przyjemnie (poza jazdą) ale fabula i klimat mnie duzo bardziej zawiodly niz te detale.
Takich ubytkow jak na filmiku jest duzo wiecej, no nic, ode mnie poki co 7.5.
[1] Nie jest ustawione na ultra, zobacz sobie na jakim sprzęcie typ gra... To jest bullshot i tyle :).
[2] Hmmm no to Rockstar właśnie hype'ował ludzi wypuszczając po kilka screenów nie Ubisoft :), o WD mówiono ale nie puszczano tylu newsów o każdą pierdołę jak z GTA V, ludzie sami się nahype'owali na WD po pokazie z E3 2012. No bawili się w detale i gra wyszła w sporo niższej jakości niż pokazywano na filmikach czy prezentowano na screenach, a mówili że nie będzie aż tak bardzo odbiegać (no chyba że mówili o wersji GTA V na PC to inna sprawa).
[3] Ludzie sami się nakręcili a teraz chcą zwalić winę na UBI, jakie to typowe dla mentalności Polaków. Nie mówię że UBI jest bez winy bo gdyby nie wydawali na past geny tylko na next geny i PC to gra byłaby jeszcze bardziej dopracowana. Co do fabuły oglądałem 2 odcinki zagrajmy chmiela z YT i hmm jest kozacka jak dla mnie, a rzeczy do robienia jest więcej niż w innych sandboxach ;>, a przede wszystkim nareszcie sand boxowa gra gdzie można być sneaky a nie na rambo jak choćby w GTA czy Saint's row.
Odemnie osobiście 9/10 :).
Pomijam już fizykę stłuczek, ale przedstawione na tym filmiku odbicia w oknach i woda z hydrantu w Watch Dogs to jakaś istna żenada!
I to ma być ta "pierwsza prawdziwie next-genowa gra"?!
Co do fabuły oglądałem 2 odcinki zagrajmy chmiela z YT i hmm jest kozacka jak dla mnie,
<----- Gościu jesteś po prostu mistrz, dawno się tak nie uśmiałem. Oceniać fabułę po obejrzeniu dwóch gameplayów na youtubie.
[3] Ludzie sami się nakręcili a teraz chcą zwalić winę na UBI, jakie to typowe dla mentalności Polaków.
Ehe, a ten zfejkowany "gameplay", wypuszczony w 2012, który pokazywał grę jak 7 cud świata, to też tylko hajp wywołany przez ludzi?
No bawili się w detale i gra wyszła w sporo niższej jakości niż pokazywano na filmikach czy prezentowano na screenach,
Minimalnie gorszej jakości, może ilosć obiektów na ekranie i gładkość grafiki, jakieś drobne detale zostały oddane w niższej jakości, ale na pewno nie było takiego przekrętu jak z Watch Dogs, który miał być nową jakością, a wygląda jak gra każda inna.
A co do tych detali, nie wie czy kompletny brak modelu zniszczeń można nazwać detalem, czy brak realistycznego oświetlenia jest detalem, albo czy woda, która nie ma żadnych właściwości fizycznych, tylko połyskuje na słońcu jest detalem. Jeśli tak to te detale mają dla mnie ogromne znaczenie.
Tutaj dla porównania wygląd i zachowanie wody w GTA V https://www.youtube.com/watch?v=9PAD5uu4TZU
Akurat RAGE nie ma tu nic do tego, za wiekszosc fizyki odpowiada Euphoria :] Poczytaj sobie w internecie i zobacz troche filmikow na YT. GTA4 bez Euphorii byloby zwyklym San Andreas z nowa fabula i miastem ;)
https://www.youtube.com/watch?v=87qdmuOesRs
Freak-> Rockstar zawsze był i jest stonowany. Choćby premiera piątki na PC. Nie powiedzieli ani słowa, a UBI już by to zapowiedział z dziesięć razy.
R nigdy się chwalili w taki głupi sposób "hej patrzcie!:D Patrzcie!!! Lakier zostaje na ścianie i się tak fajnie auta rysuje i w ogóle cud miód. aAAAAA Podnieta". Zawsze byli bardzo dobrzy zarówno w promocji jak i w produkcji.
A UBI zbudowało taką atmosferę jakby WD miało być jakimś nowym mesjaszem gier, zbawieniem świata. Kilku ludzi się na to na brało i stąd te smutki i hejt.
Generalnie Ubisoftowi pomyliły się generacje.
Akurat w kwestii fizyki GTA IV nadal miażdży i nie dziwota, że WD prezentuje się pod tym względem blado, bo tak naprawdę każdy konkurent tak wypada na tle hitu Rockstara.
BROGI23 - Eurphoria za oświetlenie też odpowiada? :)
Woda przenikająca przez samochód to detal, o ile nie ma znaczenia w rozgrywce. Podobnie fale puszczane po tonięciu samochodu w wodzie.
Stareńkie GTA 4 znokautowało WD. Nic dziwnego Rockstar to klasa a Ubi to amatorzy mimo tego ile gier naprodukowali przez ostatnie dziesięciolecie.
freak_man - W przypadku GTA to media oraz gracze hajpują, nie Rockstar, bo ten parę screenów raz na jakiś czas pokazuje i max 2 trailery. Z kolei Ubisoft spamuje non stop galeriami, trailerami, gameplaymi i chwaleniem się. :D
freak_man - W przypadku GTA to media oraz gracze hajpują, nie Rockstar, bo ten parę screenów raz na jakiś czas pokazuje i max 2 trailery. Z kolei Ubisoft spamuje non stop galeriami, trailerami, gameplaymi i chwaleniem się. :D
Dokładnie tak!
Dokladnie, ubi jakby mogło to by zrobilo trailer zapowiadający jakiegoś podrasowanego screena.
Nie żeby coś, gry Ubisoftu są dobre, ale uwłaczanie klasie Rockstara i ich produkcjom jest nie na miejscu.
Dynamicznych cieni z reflektorów nie było nawet na trailerze z 2012 (przed chwilą aż sprawdziłem), jakoś nikt nie zauważył. :)
No i co z tego że nie było? To nie zmienia faktu, że gra która miała być ósmym cudem świata (w poprzednim poście liczba mi się pomieszała ;P) wygląda po prostu kretyńsko gdy mocny reflektor samochodu nie wywołuje żadnego cienia postaci, która stoi prosto przed nim.
Za dużo tych porównań technologicznych. Mam wrażenie, że to strasznie "zjada" Watch_Dogs, a nie o to przecież chodzi w kulturowym aspekcie gier video.
No tak, bo w grach przecież chodzi tylko o fabułę... no i o klimat. Fabuła i klimat!! Grafiką jarają się tylko dzieci niemające pojęcia o grach.
Jeśli gry video chcą być traktowane jak poważne medium to tak - najważniejsza powinna być historia. Jak w książkach i filmach.
Rockstar budując engine RAGE pod GTA IV odwalił kawał świetnej (nikomu nie potrzebnej) roboty.
Oczywiscie, ze potrzebnej. To odroznia swietne zespoly tworzace gry z pasja i skupiajace sie na szczegolach (do tej pory pamietam jak sie ludzie podniecali 'klapiącymi klapkami' w GTA5) od firmy, ktora robi gry glownie po to by trzepac kase i ma w dupie realizm. Filmik z posta tylko udowadnia. Gra na poprzednia generacje jest w duzej liczbie aspektow graficznych LEPSZA od 'NEW GEN GAME!' ;D
>>> freak_man [ gry online level: 8 - Garrosh Hellscream ]
>>> Ludzie sami się nakręcili a teraz chcą zwalić winę na UBI, jakie to typowe dla mentalności Polaków.
http://[email protected]/forum/showthread.php?t=780290
Bo Neogaf to takie _POLSKIE_ forum widze. Ludzie widzeli zapowiedzi i oczekiwali, ze tak gra wlasnie wyglada. Nie moja wina, ze Ubi chcialo pokazac gre, ktorej nie ma. Albo ktora bedzie za 3 lata kiedy nie bedzie juz okresu przejsciowego ;D
Jak można czepiać się modelu jazdy w GTA IV? Ludzie, to jest GTA a nie Test Drive Unlimited :)
bizon1807 [ gry online level: 3 - Generał ]
Jak można czepiać się modelu jazdy w GTA IV? Ludzie, to jest GTA a nie Test Drive Unlimited :)
No i...? :)
No i to że to GTA, gra gangsterska, akcja, strzelaniny itp. Zresztą model jazdy w IV dla mnie jest idealny :-)
Z 1 strony zgadzam się, że grafika nie jest najważniejsza, tylko fabuła... jednak gdy firma określa grę jako super realistyczną, nowej generacji, mega wspaniałą itd. wymagam by faktycznie była lepsza od takiej z przed 6 lat.
Co tam GTA IV!
Właśnie gram w Titan Questa, gry z 2006 r. o nieporównywalnie mniejszym budżecie niż GTA IV czy Watch Dogs, do tego należącej do gatunku, po którym nikt nie oczekuje graficznych i technologicznych fajerwerków. Kiedy grałem w ten tytuł wcześniej nie zwracałem na to uwagi (bo chyba wydawało mi się to normalką), ale teraz widzę, że w tymże Titan Queście cienie postaci reagują na kąt padania światła (tak jak w GTA IV, gdy Niko przykuca), a strzały wystrzelone z łuku wpadające w wodę wywołują fale.
Niemniej jednak w Titan Queście są także pewne niedoróbki. I tak np. gdy z pistoletu strzeli się w szybę samochodu odłamki nie pozostają na ziemi, wjazd wozem po schodach wygląda jak ślizganie się, gdy się uderzy mieczem w murek, to nie pozostają ślady, a odbicia w witrynach sklepowych nie odzwierciedlają tego, co - zgodnie z prawami fizyki i logiki - powinny. Czyli zupełnie jak w tym całym bieda-next-genowym Watch Dogs...
I tak np. gdy z pistoletu strzeli się w szybę samochodu odłamki nie pozostają na ziemi,
To i tak dobrze bo w GTA IV jak się strzeli w człowieka przez szybe to dziura w szybie jest czerwona od krwi :-). Tak jakby kula najpierw trafiała człowieka a później w szybę.
wjazd wozem po schodach wygląda jak ślizganie się,
Ciesz się że chociaż da się wjechać. W realu zostałbyś siedzieć na pierwszym schodku :D