mam komputer acer aspire tc -780
od pewnego czasu granie w gry typu GTA 5 liga legend czy fortnite nie sprawiają mi przyjemności z powodu częstych ścinek
z czym to może byc związane ????
budzet jest nieograniczony
Ciężko ocenić ale bardzo możliwe że karta graficzna się przegrzewa. Pomóc może wyczyszczenie laptopa z kurzu lub zmniejszenie taktowania karty graficznej.
Jeżeli
1) kiedyś było dobrze a nie jest teraz
2) komp ma więcej niż rok
To wina kurzu w chłodzeniu.
Skoro masz nieograniczony budżet, to kup stacjonarny komputer za 20 tysięcy i problem zniknie sam :)
Jeśli laptop ma już trochę latek to pasty termoprzewodzące można wymienic i przeczyścić z kurzu. Format tez może pomoc. Albo jakieś zbędne programy w tle. A może przełącz w ustawieniach karty graficznej na wydajność. Albo zmniejsz ustawienia gry. Może ustawienia zasilania na wydajność zamiast na oszczędzanie energii.
To stacjonarka :P
To i tak wszystko się tez stacjonarki tyczy ;) ale fakt, pomylilem się.
dzięki za wszystkie odpowiedzi ale ustawienia gier mam na namniejszych karte graficzną też dlatego spróbuje wyczyścić
komputer z kurzu
kalol -> upaly sa komp moze sie przegrzewac, szczegolnie jak radiatory nigdy nie byly czyszczone np sprezonym powietrzem. Do tego grafa to kapec w tym kompie :)
1050 2GB wystarczy do tych gier
https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/komputer-stacjonarny-acer-aspire-tc-780-dt-b8dep-005
Możliwe, że spowodowane jest to zalegającym kurzem (jeśli laptop pracuje na pełnych obrotach i się przegrzewa). Jeżeli laptop jest stary, to może spowodowane to być przez dysk twardy (wydłuża się czas dostępu do danych).
Ogólnie rzecz biorąc: laptop jest już stary, więc powinieneś się spodziewać coraz częstszych ścinek i problemów z wydajnością. Może czas jest zastanowić nad przesiadką na inny sprzęt. Z laptopów polecam ci od MSI i Dream Machines. Komponenty w nich są bardzo dobrze dobrane, przez to potrafią utrzymać wysokie FPS-y.