bo prawie codziennie jem to samo, dajcie jakies ciekawe pomysły i napiszcie składniki oraz opiszcie jak to się robi, może to być cokolwiek
Może jeszcze przyjść do domu i zrobić? Książka kucharska do ręki i sobie szukaj, albo w formie książki albo w internecie
Do marketu idż, isą pomysły na... itd i zrób to :P
Chleb z masłem
Składniki:
-Chleb
-Masło
Sposób przyrządzenia:
Rozprowadzić masło na chlebie za pomocą noża.
Idealna "potrafa"
Młode ziemniaki w mundurkach z koperkiem, jajko sadzone, mizeria i kefir/maślanka.
Przykładowe danie, które sobie zrobiłem wczora dla urozmaicenia jedzenia bez kupowania specjalnych składników.
Składniki:
-Torebka ryżu
-Duża marchew
-pierwsze lepsze mięso z lodówki do smażenia
-suszone grzyby
-Cebula
-Kostka rosołowa
-Curry, sól, cukier, cytryna, papryka ostra i słodka, ulubione przyprawy.
Wykonanie:
W garnku gotujemy ryż z szczyptą soli i dość dużą ilością curry.
Na patelni smażymy marchew pokrojoną w cienkie plastry, później dodajemy cebulę, potem mięso, a na koniec grzybki. Smażymy pod przykryciem.
W międzyczasie w garnku dajemy szklankę wody, pół kostki rosołowej, szczypta curry, soli i paprykę ostrą i słodką. Doprowadzamy do zagotowania, co chwila mieszając.
Gdy marchew będzie miękka, a mięso ładnie podsmażone wrzucamy ugotowany ryż, paprykę i ulubione przyprawy i zalewamy wcześniej przygotowany bulion. Smażymy, aż do prawie całkowitego wyparowania bulionu.
Smacznego! :)
PS Nie warto dawać zbyt dużo curry(nie licząc gotowania ryżu), gdyż danie jest wtedy zbyt mdłe.
Jajecznica? :D
Składniki: Jajka, trochę soli, trochę pieprzu, można dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
pizzę robi się łatwo, ciasto to trochę wody lekko ciepłej z dodatkiem soli i cukru (mleko też może być) i drożdże się wrzuca. A do miski wrzucasz mąkę i oliwę z oliwek lub inny olej by łatwiej ugniatać (można łapy olejem se pokropić. A jak ciasto ci się klei za bardzo do łap to mąki dodawaj troszkę). Po ugnieceniu ciasto gotowe, zostawiasz w misce i w tym czasie piekarnik nagrzewasz bardzo mocno. Nie trzeba czekać żadnej godziny itd na wyrośnięcie. Później na papierze do pieczenia rozwałkowujesz ciasto, kładziesz ser, a na ser pieczarki i inne dodatki (pieczarki kroić cienko powinieneś, bo jak są za grube i za dużo ich to popsuć smak możesz) no i przyprawy jakieś, np. oregano, odrobina pieprzu czy czego tam chcesz. Wrzucasz taką pizzę do piekarnika na ileś minut (nie wiem jaki piekarnik masz więc sam musisz sprawdzać co ileś minut czy gotowa np. po 10 minutach).
Wyjętą kroisz, ketchupem traktujesz i jesz. A jak chcesz to zamiast ketchupu zrób se sos wg przepisów z netu i posmaruj ciasto przed upieczeniem pizzy.
Proporcji ci nie podałem, w necie sprawdź, choć na szklankę mąki (pizza dla jednej osoby wystarczająco duża) musisz w szklance mieć jakieś około 25% wody
Może jeszcze przyjść do domu i zrobić? Książka kucharska do ręki i sobie szukaj, albo w formie książki albo w internecie
zanim wezmie ksiazke kucharska, niech wezmie slownik
poogladaj nowy program Gordon Ramseya.... ma fajne latwe posilki
[13]
jezeli nie przeraza cie angielski
Hmm mnie się wydaje że nawet polski go przeraża.
Poleccie jakies potrafy łatwe w zrobieniu