Podróże małe i duże

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
24.04.2023 09:39
Iselor
1
Iselor
41
Senator

Jesteśmy z żoną turystami muzealno - zamkowymi, ale się zastanawiam czy duże miasto jak Białystok to na pewno dobry pomysł na bazę noclegową :)

24.04.2023 09:50
Widzący
😊
2
1
Widzący
253
Legend

Tam nie jest nigdzie daleko, nocowaliśmy w Białymstoku, Supraślu i Białowieży.
Białystok to trochę takie miasto w carskim stylu, niezbyt wysokie za to po ulicy może przejechać na szerokość dywizja kawalerii w paradnym ordynku.
Bardzo wyładniało i uzyskało sporo europejskiego sznytu, jak oblecicie zabytki to koniecznie przejdźcie się na Bojary. Tam jeszcze zostały resztki dawnego folkloru.
Okolice podlaskie to już w ogóle bajka, trochę jakby inna kraina, tu wszystko dzieje się wolniej i bardziej narodowo z prawosławnym rytem.

24.04.2023 11:23
papież Flo IV
117
odpowiedz
papież Flo IV
101
Kardynał
Image

Większość powoli już widzę rozpoczęła tegoroczny sezon turystyczny, rozpocząłem też i ja. Nietypowo co prawda, bo ćwiczeniami studenckimi zamiast prywatną wycieczką jak to było kiedyś. Ale to bardzo dobrze, bo jest okazja wyjść ze schematu turysty, który musi wyjechać gdzieś 100 kilometrów od chaty, bo przecież w okolicy nic nie ma:-D.
Na razie plan się udaje znakomicie, co prawda w Muzeum Narodowym w Poznaniu byłem z każdą możliwą szkołą, także niczego nowego nie odwiedziłem, ale za to w końcu zobaczyłem co jest ciekawego w Wielkopolskim Parku Narodowym. Zabawne, bo byłem kilka razy w tych rejonach na pobliskiej wieży widokowej, niestety od kilku lat zamkniętej (i chyba już niestety tak pozostanie), ale nigdy nie skusiłem się na odwiedzenie pobliskich lasów. Zresztą nawet nie przyszło mi to przez myśl żeby tam w ogóle iść, bo z góry nie wyglądały one zachęcająco. A tu proszę jakie tereny do łażenia. Nie wszystkie są co prawda w całości naturalne, ale i tak są godne parku narodowego. A że to była dosyć krótka trasa, także prywatnie na pewno te miejsca jeszcze odwiedzę, może nawet w tym roku.

24.04.2023 12:23
tomazzi
118
odpowiedz
tomazzi
30
Generał

Iselor - w Białymstoku masz wspomniane Muzeum Pamięci Sybiru. Zamków nie mamy ;) ale mamy Pałac Branickich. W Choroszczy kilka minut od Białegostoku jest Pałac Letni Branickich. W kilka chwil możesz się dostać do Supraśla, tam jest Muzeum Ikon. Z Białegostoku też blisko do Tykocina - tam jest zamek oraz (chyba) muzeum żydowskie

30.04.2023 08:41
Iselor
119
2
odpowiedz
Iselor
41
Senator
Image

Jestem właśnie na majówce w Szczyrku :) Pozdrowienia dla wszystkich :)

18.05.2023 15:36
Iselor
120
3
odpowiedz
Iselor
41
Senator
Image

Od 29 kwietnia byłem z żoną na majówce w Szczyrku, wyjechaliśmy 3 maja.

W Szczyrku trafiliśmy do Domu Narciarza co okazało się genialną miejscówką bo niemal w samym centrum miasta :) Bardzo przyjemne miasteczko, z kilkoma rzeczami do zobaczenia i rewelacyjną bazą gastronomiczną na każdą kieszeń (bardzo możliwe że w Piccolo Pizza zjadłem najlepszą pizze w życiu).
Żywiec to oczywiście Muzeum Browaru Żywiec. Jest tu też oczywiście ładny Rynek i Muzeum Miejskie, które warto zobaczyć :)
Wisła i Ustroń to śliski temat. W obu tłumy i ścisk jak w Zakopcu, w sumie w Ustroniu za wiele do roboty nie ma (Muzeum Pluszowego Misia w budynku dworca kolejowego to koszt 24 zł za osobę jeśli dobrze pamiętam....darowaliśmy sobie), Wisła to dla mnie Galeria „Sportowe Trofea Adama Małysza”. Imponujący zbiór, warto obejrzeć; i to pisze człowiek, który fanem Małysza nie był a skoki narciarskie go nudzą ;) No i czekoladowy Małysz w jednym z budynków na Rynku :)
Bielsko-Biała śliczne miasto, warto odwiedzić dla samego Zamku Sułkowskich (Muzeum Historyczne). W pobliskiej Bystrej zwiedziliśmy tzw. fałatówkę czyli Muzeum Juliana Fałata. Przyjemne miejsce (i sama miejscowość), ale jeśli ktoś fanem malarstwa nie jest, może sobie darować :)
Cieszyn bardzo ładny, zwłaszcza ruiny zamkowe (ciekawe zdjęcie mi wyszło ze "wzgórza" zamkowego; patrz obok). Na chwilę byliśmy w czeskiej części ale tam zdecydowanie mniej do zobaczenia.

W innych terminach gdzie byłem? Dobronianka czyli minizoo w Dobroniu, słynące głównie z alpak :) Fajnie miejsce, głównie dla dzieci ale nie tylko.

W podsieradzkiej Warcie byliśmy na Nocy Muzeów; Muzeum małe ale fajne. Do tego dwa ładne kościoły i ciekawy rynek.

Rawa Mazowieckama Muzeum miejskie z potężną kolekcją starych radioodbiorników (nie wiem czy to wystawa stała czy czasówka), ale sama wieża zamkowa.....no mega niedosyt, w środku niewiele do oglądania, dobrze że Noc Muzeów to gratis.

Do Kalisza trafiliśmy troche pechowo bo cóż z tego że ratusz śliczny skoro cały rynek rozkopany :) W dodatku muzeum miejskie nieczynne do odwołania...Jednak miasto ładne, cieszę się że zwiedziliśmy, te małe wąskie uliczki robią mega klimat :)
W drodze powrotnej zahaczyliśmy o Tubądzin i tamtejszy Pałac Walewskich. Niewielki ale wyposażenie "robi robotę", jak ktoś lubi pałace zwiedzać to koniecznie.

23.05.2023 18:26
papież Flo IV
😃
121
1
odpowiedz
papież Flo IV
101
Kardynał
Image

Pisałem miesiąc temu, że do WPNu jeszcze powrócę i długo czekać nie musiałem. Naprawdę, takie tereny w okolicach Poznania to ewenement, nie dziwię się teraz, że postanowili zrobić z tego park narodowy. Tym razem ta popularniejsza część tego rejonu, Jezioro Góreckie. Szkoda, że nie we wszystkie zakamarki da się wokół jeziora wejść, ale no cóż, matka natura musi w takich miejscach czuć się jak u siebie.

14.06.2023 11:20
papież Flo IV
122
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
papież Flo IV
101
Kardynał
Image

I kolejna pozycja z polskiej listy UNESCO odhaczona. Tym razem ta chyba najbardziej tajemnicza, o której mało kto mówi i tylko nieliczni o niej wiedzą.
Chodzi o park mużakowski, sztuczny park w stylu angielskim utworzony przez niejakiego pruskiego arystokratę, który uwielbiał przepych. Jest transgraniczny i niestety trzeba to przyznać, ale strona niemiecka jest dużo piękniejsza. Po tamtej stronie mamy potężne zamczysko, jeziorka, wysepki, mosty, a u nas tylko drzewa, parę mostów i punkty widokowe na tą ładniejszą stronę tak jak na zdjęciu. Oczywiście to nie nasza wina, tak sobie ten Prusak w XIX wieku to zaplanował i teraz tak jest, skąd mógł wiedzieć, że kilkadziesiąt lat później przez środek jego parku przejdzie granica polsko-niemiecka. Choć pewnie jakby o tym wiedział, to tym bardziej niemiecką stronę zrobiłby piękniejszą.
Niemniej jednak park jest wielki i na jednodniowy wypad miejsce jest idealne.

14.06.2023 11:32
papież Flo IV
122.1
papież Flo IV
101
Kardynał
Image

Jednak jeszcze lepsze miejsce można znaleźć tylko kilka kilometrów dalej od parku, tym razem tylko po naszej stronie.
Jest to szlak turystyczny po dawnej kopalni węgla brunatnego, na terenie którym powstały kolorowe jeziorka. W porównaniu do innych takich jeziorek, których mamy trochę w kraju, te naprawdę wyróżniają się kolorem. Są wyraziste, szczególnie jak zaświeci słońce. Jeziora rozsiane są po małym, płaskim terenie także każdy sobie tu poradzi. Ścieżkę uzupełnia wieża widokowa z której można zobaczyć Izery, niemiecką elektrownię, no i oczywiście same jeziora, głównie Jezioro Afryka, te największe, które można bez problemu obejść brzegiem.
Naprawdę dziwi mnie, że tak mało o tym miejscu wcześniej słyszałem, to jedno z największych moich odkryć ostatnich lat.

14.06.2023 12:08
Iselor
122.2
Iselor
41
Senator

Fajne, ale póki co ściana zachodnia musi u mnie poczekać bo jednak z Łodzi tak blisko tam nie mam na jednodniowy wypad :) Póki co, postanowiliśmy z żoną ogarnąć Śląskie, Świętokrzyskie i Wielkopolskie.

14.06.2023 12:29
papież Flo IV
122.3
papież Flo IV
101
Kardynał

To polecam kiedyś się wybrać w dłuższy pobyt w Lubuskie, bo naprawdę jest tu sporo do zwiedzania. Chyba najbardziej niedoceniony region w Polsce. No i połowa województwa to same lasy, coś niespotykanego jak na nasze rejony, dobrze to robi na psychikę.

14.06.2023 13:51
Iselor
123
odpowiedz
Iselor
41
Senator
Image

Przy okazji Nocy Muzeów połaziliśmy po różnych miejscach Zgierza, zahaczyliśmy o Muzeum w Brzezinach. Jednak to co najciekawsze z ostatnich dni to to że w czwartek wolny (Boże Ciało) pojechaliśmy w końcu do zamków na szlaku Orlich Gniazd. Zwiedzilismy
- Zamek Ogrodzieniec + Gród na Górze Birów
- Zamek Bobolice (zdjęcie obok)
- Zamek w Mirowie (można tylko chodzić dookoła, w środku remont i potrwa z dwa lata).

Tanio nie było, ale warto :) Niedługo planujemy zwiedzić resztę, na pierwszy rzut Olsztyn k. Częstochowy :)

22.06.2023 19:47
papież Flo IV
124
odpowiedz
papież Flo IV
101
Kardynał
Image

Jakby co, to w tym sezonie wakacyjnym turystyczny wyjazd do zamku w Kamieńcu Ząbkowickim nie ma zbytnio sensu. Ten ogromny budulec i otaczający go park jest teraz w generalnym remoncie. Jednak mimo tego oba te atrakcje nadal wyglądały zachęcająco. Niestety konkurencja na Dolnym Śląsku jest spora i na dokładniejsze odwiedziny zabrakło czasu, a tam dosyć dużo go trzeba poświęcić.

26.06.2023 21:08
Iselor
125
odpowiedz
Iselor
41
Senator
17.08.2023 16:49
papież Flo IV
126
odpowiedz
2 odpowiedzi
papież Flo IV
101
Kardynał
Image

No i główny cel roku niestety już za mną. Miałem świadomość, że Warmia i Mazury to przepotężna kraina, ale nawet ona potrafiła w dużym stopniu zaskoczyć. Na początku ostro zdziwiła mnie ilość zagranicy jaka tam była, ale teraz im się nie dziwię, że ciągną do takich rejonów.
Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Ciężko jedynie o kąpieliska, tutejsze jeziora są pod żeglowanie lub pod całkowite wyciszenie się i kontakt z naturą, może dlatego są one tak wyjątkowe.
Oczywiście są typowo turystyczne ośrodki, która z nich jest lepsza ciężko stwierdzić. Mikołajki wygrywają swoim urokiem i bliskością do jeziora Śniardwy, które jest widoczne na zdjęciu, ale Giżycko dzięki swojej olbrzymiej twierdzy i wiekowego mostu obrotowego (niestety jak na razie popsutego) wygrywa pod względem oferty turystycznej. No i jest jeszcze zatłoczone Mrągowo ze swoim amfiteatrem, te miasto jakoś furory nie robi.

17.08.2023 17:15
papież Flo IV
126.1
papież Flo IV
101
Kardynał
Image

Jeziora to nie jedyny punkt w tym regionie, bo przecież oferta turystyczna to również jest klasa światowa.
Na zachodzie województwa króluje pole grunwaldzkie z interaktywnym muzeum, które naprawdę poszerza wiedzę o naszej największej średniowiecznej bitwie i dzięki temu nie kojarzy się ona tylko z dwoma nagimi mieczami. Obok Grunwaldu leżą też pomniejsze atrakcje typu drugie najwyższe wzniesienie na północy Polski po Wieżycy, zabytkowy most kolejowy, czy skansen w Olsztynku, jeden z większych w naszym kraju.
Dla pielgrzymów ważny jest też Gietrzwałd z jedynym potwierdzonym objawieniem w Polsce, sam "ośrodek" nie wydaje się szczycić się bogactwem, a więc również warto odwiedzić. Nie to co Święta Lipka, tam bogactwo kleru widać na pierwszy rzut oka. Choć pod względem architektury to miejsce rzeczywiście ma się czym pochwalić.
Na wschodzie za to czuć dzikie podlaskie klimaty. Hańcza, najgłębsze jezioro w Polsce, jest niewielkie, a natury jest tam więcej niż w niejednym parku narodowym. To samo na trójstyku granic Polski, Rosji i Litwy, nieoficjalnym biegunie zimna, tam bocian bociana bocianem pogania. Szkoda, że sam punkt został opłotowany, podejść na szczęście jeszcze można.
Najważniejszym jednak punktem do odwiedzenia w tamtym kierunku są oczywiście przepotężne mosty w Stańczykach. Niestety widać już na nich ślad czasu. Na szczęście raczej nie podzieli losu mostu w Pilchowicach i zostanie kiedyś wyremontowany, a przynajmniej kasa z biletów ma iść na ten szczytny cel.
Bardzo dużą ciekawostką i nieznaną wielu turystom jest cmentarz wojenny pod Ełkiem niemieckich żołnierzy, miejsc pochówków jest tu parę tysięcy i można poczuć się trochę jak na legendarnym cmentarzu z Szeregowca Ryana.

post wyedytowany przez papież Flo IV 2023-08-17 17:16:25
17.08.2023 17:32
papież Flo IV
126.2
papież Flo IV
101
Kardynał
Image

Osobnym wątkiem do opowiedzenia to mazurskie bunkry, to są kolejne 2 dni zwiedzania. Wilczy Szaniec, wiadomo, większość zabytków jest wysadzona, ale mimo tego ciągną tam tłumy, w końcu urzędowała tam cała drugowojenna niemiecka elita.
Kilkanaście kilometrów dalej w Mamerkach zabawa się dopiero rozkręca. Kilkadziesiąt kwater innych ważnych person tamtego czasu, które zachowały się do dnia dzisiejszego w całości i do których można samodzielnie wchodzić. Bunkrowicze będą tu wniebowzięci. Szczególnie, że sam ośrodek obfituje w inne typowo wojskowe atrakcje typu makieta V2, zbiór drugowojennej broni, wnętrze U-Boota, takie tam bajery.
Na deser mamy niedokończone śluzy w Leśniewie na Kanale Mazurskim, po których według legend miały płynąć U-booty. Te potężne i zarośnięte betonowe kloce szokują swoim ogromem po dziś dzień.

01.09.2023 10:35
Iselor
127
odpowiedz
Iselor
41
Senator
Image

Wróciłem kilka dni temu z prawie dwutygodniowego urlopu. Zatrzymaliśmy się w Darłowie, aczkolwiek prywatna kwatera gdzie byliśmy była w odległości 2 km do morza, więc...No ale ogólnie miasteczko fajne. Mnóstwo wsi i miasteczek zaliczyliśmy (kolekcja pocztówek i magnesików powiększyła się): Mielno + Unieście (byłem pierwszy raz w życiu!), Ustronie Morskie (w wuj drogo tu), Jarosławiec (tez drogo), Dąbki, Wicie, Kościerzyna, Sławno, Kołobrzeg (te uliczki w centrum...super, zwłaszcza wieczorem, patrz fota), Koszalin, Sianów, Polanów, Czaplinek, Szczecinek (zrobił bardzo dobre wrażenie), Bobolice, Karlino, Białogard, Bukowo Morskie, Bytów (fajny zamek i rynek), Iwięcino, Gąski (fajna latarnia morska, ale ogólnie gdzie były latarnie to wchodziliśmy bo lubimy), Sarbinowo, Łazy, Osieki, Sucha Koszalińska...To miejsca gdzie byliśmy pierwszy raz w życiu, a jeszcze po 10 latach na chwilę zawitaliśmy do kochanej Ustki :)

03.09.2023 01:12
Iselor
128
odpowiedz
Iselor
41
Senator
Image

Inowłódz i Spala to już stałe elementy wycieczek moich i żony i naszych przyjaciół ale dziś nie o tym. Po raz pierwszy w życiu trafiliśmy do Opoczna. Na pierwszy rzut oka bez szału. Rynek z dużą ilością drzew ale w sumie bez szału,, muzeum ok ale też jakoś zadka nie urwało.... Kościół św. Bartłomieja ładny. Ale jest tam On. Pomnik. Wielki pomnik pegaza w centrum miasta :) Zrobił bardzo dobre, pozytywne wrażenie, zwłaszcza gdy jesteś z Łodzi i przed Centralem musisz oglądać niedorobionego jednorożca...

11.09.2023 19:47
papież Flo IV
👍
129
odpowiedz
papież Flo IV
101
Kardynał
Image

Na zakończenie tego sezonu wakacyjnego miałem niepowtarzalną przyjemność poznać swoją rodzimą Wielkopolskę od strony typowo historycznej. A tej w tym regionie oj nie brakuje, w końcu już za młodu wiedziałem i przy okazji narzekałem, że ta okolica tylko pałacami i kościołami stoi.
Co prawda wiele z tych atrakcji typu Rezerwat w Biskupinie czy Zamek w Kórniku odwiedziłem już chyba po raz setny, ale jednak zobaczyć je w odmiennej formie było ciekawym doświadczeniem. Tak samo z Muzeum Arkadego Fiedlera w Puszczykowie, gdzie bycie oprowadzanym przez jego rodzinę robi większe wrażenie od samych eksponatów tam się znajdujących.
Bardziej mnie zainteresowały miejsca, do których nigdy nie zawitałem. Dużo było takich, które warto odwiedzić "po drodze". Wieża widokowa w Ujściu na wyjątkowy widok doliny Noteci, Muzeum rolnictwa w Osiecznej (lepiej odwiedzić te ze Szreniawy, doskonale wyczerpuje tematykę) z kolejną wieżą widokową, Wieża ciśnień w Kościanie z bardzo ciekawą możliwością wejścia na górę (ścianka wspinaczkowa), czy Pałace w Tarcach, Dobrzycy czy Racocie to raczej ciekawostki aniżeli główne punkty programu wycieczkowego. Oczywiście każdy z nich jest wyjątkowy, ale jak ktoś będzie chciał zobaczyć pałac z parkiem to i tak pojedzie do Rogalina. No, może ewentualnie do uwiecznionego na zdjęciu Śmiełowa, w którym pałac przerobiono na Muzeum Adama Mickiewicza. Miejsce na takie muzeum wybrano idealnie, w końcu to jedno z niewielu miejsc w Polsce, w których omawiany twórca faktycznie przebywał.
Ale w temacie zamków już jest inaczej, bo jednak ten z Rydzyny nie jest zbyt powszechnie znany. A pod względem wielkości jest największy w całym regionie, a zwiedzania jest naprawdę dużo. Gołuchów może i jest ładniejszy, a park jest większy, ale już te dwieście lat temu był budowany typowo pod muzeum, nie czuć tej historii. Poza tym, aktualnie go remontują.
Dlatego jeśli ktoś nie interesuje się historią, nie ma czego szukać w Wielkopolsce. Choć dobry przewodnik może tu zdziałać cuda. Mi pałace i zamki nigdy nie leżały, a jednak zwiedzało mi się z prawdziwą przyjemnością.

post wyedytowany przez papież Flo IV 2023-09-11 20:01:12
02.10.2023 13:30
Iselor
130
odpowiedz
Iselor
41
Senator

W sobotę pierwszy raz w życiu odwiedziłem Gniezno. Miasteczko ładne, ma klimat, katedra z sarkofagiem św. Wojciecha może się podobać. Zawiedliśmy się na Muzeum Początków Państwa Polskiego....Eksponaty bez szału, mnóstwo to kopie nie oryginały.....Na szczęście wejście tylko 9 zł za osobe. Tak czy siak, spodziewałem się efektu WOW a dostałem "ok, ale bez szału."

03.10.2023 18:42
Iselor
131
odpowiedz
Iselor
41
Senator
Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl