Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Po odpaleniu Fallout 3 wywala mnie na pulpit co robić ?

28.11.2013 13:49
1
SzynyGame
19
Legionista

Po odpaleniu Fallout 3 wywala mnie na pulpit co robić ?

Mam problem gdy odpalam Fallouta 3 GOTY oryginalnego to wszystko działa dopóki nie włączę "Nowa Gra" w menu startowym wtedy wywala mnie na pulpit i pisze " Program Fallout 3 przestał działać" co robić ?

Próbowałem odinstalować i instalować na nowo ale nic nie daje. Cracka też ściagnąłem ale również nic nie dało pomóżcie ...

28.11.2013 14:00
2
odpowiedz
pejpos
42
Pretorianin

Jaki masz system?

Upewnij się, że masz zainstalowany DirectX z płytki z Fallout'a, zrób najnowszy update, sprawdź konfiguracje gry przed jej włączeniem, sprawdź ze zmianą rozdzielczości.

Jest, tylko nie potrafisz szukać... I odpowiadać na pytania, jaki masz system?

28.11.2013 14:06
3
odpowiedz
SzynyGame
19
Legionista

#pejpos

Żadnego DirectX tam nie ma jest tylko Adobe Reader którego nie zainstalowałem.

28.11.2013 16:59
4
odpowiedz
SzynyGame
19
Legionista

#pajpos

Windows 7 64 bit
Service Pack 1 jeśli to ważne

Procek 1.87 ghz 2 rdzenie słaby bo laptop
Karta nvidia 310m 1 GB
Pamięć 4 GB

Jeśli to wina słabego procka to spoko bo za niedługo wymieniam kompa, chyba że chodzi o coś innego...

Sorry bardzo znalazłem tego DirectX

28.11.2013 17:05
5
odpowiedz
SzynyGame
19
Legionista

Zainstalowałem ale nic nie daje dalej wywala

28.11.2013 18:00
6
odpowiedz
gadzina13
33
Nekromanta

ja bym się karcie graficznej przyjrzał oraz obrazowi, czyli:
-sterowniki do grafiki
-sprawdź w jakiej rozdzielczości są filmiki w falloucie 3, bo miałem tak z dead island i darksiders, że gra się nie odpalała, bo rozdzielczość ekranu była niekompatybilna z filmikami
ewentualnie jak Cię wywala to sugeruje, że albo masz coś nie tak z płytką( może porysowana), albo coś nie współgra z twoim sprzętem, czyli właśnie sterowniki

28.11.2013 18:07
claudespeed18
7
odpowiedz
claudespeed18
216
Call me Snake

Fallouty nie lubią kart Nvidii a ta wydaje się tragicznie słaba, zawsze to jakiś trop

28.11.2013 18:13
ZeroNaruse
8
odpowiedz
ZeroNaruse
137
Murderer

Wiem, że pewnie to próbowałeś, ale zawsze warto zapytań.

Spróbuj użyć zgodności z WinXP-SP3. Dodatkowo - warto włączyć grę w okienku (jeśli chcesz fullscreen okno, użyj fake fullscreen z nexusa lub Windowed Borderless Gaming z steam forum).
Jeśli to nie pomoże, to pomęcz jeszcze nvidia-fix z nexusa F3. To też czasem pomaga.

29.11.2013 13:38
Elessar1984
9
odpowiedz
Elessar1984
131
Lord

Fallout 3 nie jest grą pod windows 7. Ta gra ogólnie mówiąc jest bardzo problematyczna. Jednym działa dobrze na windows 7, innym wcale. Jeśli będziesz zmieniał kompa a kupisz proc 4 rdzeniowy, (lub więcej) to również mała szansa że pograsz. Gra również gryzie się z takimi procesorami. Niby jest na to jakiś fix, ale osobiście sprawdzałem milion sposobów a i tak mam crashe co 5-10 minut.

29.11.2013 17:15
Adas1983
10
odpowiedz
Adas1983
93
Konsul

Nie wiem czy to pomoże, ale spróbuj odpalić grę na jednym rdzeniu procesora. Odpal grę, zminimalizuj, potem uruchom Menedżera zadań Windows i tam w Procesach odnajdź Fallout3.exe. Kliknij na to PPM, następnie Ustaw koligację i tam zaznacz jeden rdzeń. Po wszystkim oczywiście wróć do gry.

21.07.2014 19:19
adamscorpio
11
odpowiedz
adamscorpio
37
Centurion

•Usunąć wszystkie wirtualne napędy i wyłączyć program zarządzający wirtualnymi napędami (u mnie to był Deamon Tools),
•Zainstalować DirectX (choć raczej nie było takiej konieczności), - Zainstalować najnowsze sterowniki karty graficznej (ja odpuściłem zasadniczo ten punkt, ale czasami może być istotny),
•Wtedy dopiero zainstalować grę, - Ustawić aby uruchamiana była z uprawnieniami administratora oraz w trybie kompatybilności z Vista (bez SP),
•Uruchomić grę (już powinno się to udać) i przejść kilka minut gry – pewnie i tak się zawiesi, więc wychodzimy z gry (lub zabijamy proces gry) i przechodzimy do pliku konfiguracji gry:
•Odszukujemy plik FALLOUT.INI w Biblioteki -> Dokumenty -> My Games -> Fallout 3
•Zmieniamy wartość zmiennej bUseThreadedAI z 0 na 1 (czyli powinno być bUseThreadedAI=1)
•Poniżej dodajemy nową linijkę: iNumHWThreads=2 (jeżeli nadal problem będzie się pojawiał można spróbować z wartością 1).

jeśli to nei pomoże,to niestety,sam też nie zagrasz,niektórym chodzi pod windows 7 64 bity a nie którym nie,ja tez posiadam taki system,dodatkowo intel core i5 4-rdzenie procek i karta gtx 550 ti,8 gb ramu wszystkie juz próbowałem,ale co jest dla mnie dziwne,że program GFWL wogole nie chce sie zainstalowac,oczywiscie jest na kompie ale uruchomic sie nieda

17.08.2014 20:18
adamscorpio
12
odpowiedz
adamscorpio
37
Centurion

mam rozwiązanie co do odpalenia gry,usunąć całkiem grę F3 z komputera,odnaleźć wszystkie pozostałości z tej gry,następnie uruchomić program ccleaner i wszsytko wyczyścić,później zainstaluj to-->http://www.duplexsecure.com/en/downloads
kiedy pobierzesz,uruchom ponownie komputer,po uruchomieniu zainstaluj podstawową wersję gry i nie uruchamiaj po niej komputera,potwierdź,że uruchomisz później,następnie zainstaluj dodatki DLC,i też,że później uruchomisz
teraz po tym wszystkim uruchom ponownie ccleaner i zrób tak jak wcześniej wyczyść rejestr itd,później uruchom ten programik SPTDinst-v186-x (tutaj zależy od waszego procesora w bitach) dając na UNINNSTAL i ponownie uruchamiając komputer
tutaj następnie wejdź w folder z grą i poszukaj plik PROTECT,jeżeli będziesz miał,i wtedy tam dajesz na download albo install,pobierze ci dodatkowe biblioteki i jakieś drobne sterowniki i jak to przejdzie to dajesz na ok bądź zakończ,
gra powinna już działać,mogą występować problemy z językiem w grze,czasem po polsku a menu po angielsku,napisy też

Forum: Po odpaleniu Fallout 3 wywala mnie na pulpit co robić ?