Mam problem gdy odpalam Fallouta 3 GOTY oryginalnego to wszystko działa dopóki nie włączę "Nowa Gra" w menu startowym wtedy wywala mnie na pulpit i pisze " Program Fallout 3 przestał działać" co robić ?
Próbowałem odinstalować i instalować na nowo ale nic nie daje. Cracka też ściagnąłem ale również nic nie dało pomóżcie ...
Jaki masz system?
Upewnij się, że masz zainstalowany DirectX z płytki z Fallout'a, zrób najnowszy update, sprawdź konfiguracje gry przed jej włączeniem, sprawdź ze zmianą rozdzielczości.
Jest, tylko nie potrafisz szukać... I odpowiadać na pytania, jaki masz system?
#pejpos
Żadnego DirectX tam nie ma jest tylko Adobe Reader którego nie zainstalowałem.
#pajpos
Windows 7 64 bit
Service Pack 1 jeśli to ważne
Procek 1.87 ghz 2 rdzenie słaby bo laptop
Karta nvidia 310m 1 GB
Pamięć 4 GB
Jeśli to wina słabego procka to spoko bo za niedługo wymieniam kompa, chyba że chodzi o coś innego...
Sorry bardzo znalazłem tego DirectX
ja bym się karcie graficznej przyjrzał oraz obrazowi, czyli:
-sterowniki do grafiki
-sprawdź w jakiej rozdzielczości są filmiki w falloucie 3, bo miałem tak z dead island i darksiders, że gra się nie odpalała, bo rozdzielczość ekranu była niekompatybilna z filmikami
ewentualnie jak Cię wywala to sugeruje, że albo masz coś nie tak z płytką( może porysowana), albo coś nie współgra z twoim sprzętem, czyli właśnie sterowniki
Fallouty nie lubią kart Nvidii a ta wydaje się tragicznie słaba, zawsze to jakiś trop
Wiem, że pewnie to próbowałeś, ale zawsze warto zapytań.
Spróbuj użyć zgodności z WinXP-SP3. Dodatkowo - warto włączyć grę w okienku (jeśli chcesz fullscreen okno, użyj fake fullscreen z nexusa lub Windowed Borderless Gaming z steam forum).
Jeśli to nie pomoże, to pomęcz jeszcze nvidia-fix z nexusa F3. To też czasem pomaga.
Fallout 3 nie jest grą pod windows 7. Ta gra ogólnie mówiąc jest bardzo problematyczna. Jednym działa dobrze na windows 7, innym wcale. Jeśli będziesz zmieniał kompa a kupisz proc 4 rdzeniowy, (lub więcej) to również mała szansa że pograsz. Gra również gryzie się z takimi procesorami. Niby jest na to jakiś fix, ale osobiście sprawdzałem milion sposobów a i tak mam crashe co 5-10 minut.
Nie wiem czy to pomoże, ale spróbuj odpalić grę na jednym rdzeniu procesora. Odpal grę, zminimalizuj, potem uruchom Menedżera zadań Windows i tam w Procesach odnajdź Fallout3.exe. Kliknij na to PPM, następnie Ustaw koligację i tam zaznacz jeden rdzeń. Po wszystkim oczywiście wróć do gry.
•Usunąć wszystkie wirtualne napędy i wyłączyć program zarządzający wirtualnymi napędami (u mnie to był Deamon Tools),
•Zainstalować DirectX (choć raczej nie było takiej konieczności), - Zainstalować najnowsze sterowniki karty graficznej (ja odpuściłem zasadniczo ten punkt, ale czasami może być istotny),
•Wtedy dopiero zainstalować grę, - Ustawić aby uruchamiana była z uprawnieniami administratora oraz w trybie kompatybilności z Vista (bez SP),
•Uruchomić grę (już powinno się to udać) i przejść kilka minut gry – pewnie i tak się zawiesi, więc wychodzimy z gry (lub zabijamy proces gry) i przechodzimy do pliku konfiguracji gry:
•Odszukujemy plik FALLOUT.INI w Biblioteki -> Dokumenty -> My Games -> Fallout 3
•Zmieniamy wartość zmiennej bUseThreadedAI z 0 na 1 (czyli powinno być bUseThreadedAI=1)
•Poniżej dodajemy nową linijkę: iNumHWThreads=2 (jeżeli nadal problem będzie się pojawiał można spróbować z wartością 1).
jeśli to nei pomoże,to niestety,sam też nie zagrasz,niektórym chodzi pod windows 7 64 bity a nie którym nie,ja tez posiadam taki system,dodatkowo intel core i5 4-rdzenie procek i karta gtx 550 ti,8 gb ramu wszystkie juz próbowałem,ale co jest dla mnie dziwne,że program GFWL wogole nie chce sie zainstalowac,oczywiscie jest na kompie ale uruchomic sie nieda
mam rozwiązanie co do odpalenia gry,usunąć całkiem grę F3 z komputera,odnaleźć wszystkie pozostałości z tej gry,następnie uruchomić program ccleaner i wszsytko wyczyścić,później zainstaluj to-->http://www.duplexsecure.com/en/downloads
kiedy pobierzesz,uruchom ponownie komputer,po uruchomieniu zainstaluj podstawową wersję gry i nie uruchamiaj po niej komputera,potwierdź,że uruchomisz później,następnie zainstaluj dodatki DLC,i też,że później uruchomisz
teraz po tym wszystkim uruchom ponownie ccleaner i zrób tak jak wcześniej wyczyść rejestr itd,później uruchom ten programik SPTDinst-v186-x (tutaj zależy od waszego procesora w bitach) dając na UNINNSTAL i ponownie uruchamiając komputer
tutaj następnie wejdź w folder z grą i poszukaj plik PROTECT,jeżeli będziesz miał,i wtedy tam dajesz na download albo install,pobierze ci dodatkowe biblioteki i jakieś drobne sterowniki i jak to przejdzie to dajesz na ok bądź zakończ,
gra powinna już działać,mogą występować problemy z językiem w grze,czasem po polsku a menu po angielsku,napisy też