Tak w odniesieniu do nowej ligi, dlatego zawsze chwale Last Epoch za dobry design swoich mechanik.
Necropolis praktycznie wszystko robi kontrintuicyjnie do tego czego juz jestesmy nauczeni w grze.
Po pierwsze, zazwyczaj w PoE trudniejszy content oznacza wieksze nagrody. Haunted modifiers nie daja zadnego bonusu do lootu ani nagrod poza szansa na pojawienie sie corpse do craftingu. Jest to bardzo dziwne, bo nigdy nie mielismy mechaniki ktora czyni gre trudniejsza bez zadnych nagrod.
Po drugie, devoted modifiers. To tez wydaje sie dziwne, bo te daja po prostu nagrody bez zwiekszonego poziomu trudnosci. To nie jest cos do czego jestesmy przyzwyczajeni.
Czyli trudniejsze moby nic nie daja, a moby ktore sa latwiejsze daja nagrody. No troche bez sensu.
Po trzecie, crafting. Bez zrozumienia tego jak to dziala, 99% osob bedzie robic itemki gorsze niz jakby rollowac je chaos orbem. Pierwszy dzien ligi probowalem zrobic prosty body armour z life, mana i resistami. Wiec stackowalem plus chance do tych modow i modifier rating do tych modow, a do reszty modow "modifiers are scarce". Za kazdym razem dostawalem odwrotnie to do czego zmierzalem. Dlaczego? Bo modifier rating wywala low tier mody. Oznacza ze zeby wycraftowac dobry item musisz dawac modifier rating do modow ktorych NIE CHCESZ (a takze do modow ktore chcesz). Jezeli tego nie zrobisz to 90% weight w modach zostaje w low tier modach w grupach ktorych nie chcez miec, dlatego kazdemu garbage itemki caly czas wychoda. Jest to kompletnie nieintuicyjne. Po przeczytaniu tego w necie, moje craftingi sa o wiele lepsze, ale potrzebuje troche wiecej czasu na poeksperymentowanie.
Na pewno potrzebny jest patch i pare poprawek. Nie wiem co powinni zrobic zeby liga byla lepsza, ale cos zrobic musza. Wydaje mi sie ze packi powinny miec zarowno haunted jak i devoted modifiers. Mialoby to po prostu wiecej sensu, mobki bylyby trudniesjze, ale za to dawalyby dodatkowe nagrody.
Wiec co do ligi to mieszane uczucia, ale sam patch jest swietny, odswiezenie atlasu i scarabow otworzylo sporo nowego contentu. Tier 17 mapek jeszcze nie robilem, ale zapowiadaja sie fajnie.
https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/3501124
Wow, szybka reakcja. Wyglada na to, ze crafting bedzie OP. Modifier rating do wszystkich modow to ogromny buff. No i usuwa to ten nieintuicyjny element o ktorym wspominalem wyzej.
No, dokładnie - już szykują pacza.
Ogólnie mechanika mi się podoba, choć tak jak
Co do lootu to ciężko mi się wypowiadać, wydaje mi się, że trzeba bawić się tymi kulkami z modami, które wypadają z mobków i edytować nimi "latarnię".
Awakened poe trade też czeka na pacza, bo niestety wali błędem przy próbie sprawdzenia cen tych kulek (zapomniałem nazwy), więc na ta chwilę nie korzystam z nich bo może uda się je jakoś fajnie sprzedać.
Fajnie, ze dodali dużo mechanik praktycznie od początku kampanii, np. na 3 czy 4 mapce można było zapoznać się z legionem :). Pododawali tez dużo takich mniejszych rzeczy, np. w więzieniu znalazłem zamknięty pokój, który trzeba było otworzyć wajchą, jak te w labie, a w środku była skrzynka z currency. Ołtarzyków z modami do kraftingu tez jest jakby gęściej.
Odnośnie postaci, to zdecydował się na splitting steel championa i jak na razie jest całkiem spoko, ale w drugim labie przyfarciłem z trans gemem i udało mi się zdobyć blink arrow of prismatic clones pod build BAMA guardian, który ponoć wymiata, więc się lekko zastanawiam czy czasem nie machnąć drugiej postaci :)
Pozdrawiam!
https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/3502131
Omg, już wypuścili patcha ze wszystkimi zmianami. Identyfikacja problemów była bardzo szybka, ale nie spodziewałem się patcha ze wszystkim dwa dni później, szczerze mówiąc spodziewałem się stopniowych patchy i procesu trwającego tradycyjnie jakieś 2 tygodnie.
Chris Wilson robił świetną robotę przy PoE, ale Mark go zdecydowanie przebija pod wieloma względami. Przyszłość jedynki wygląda bardzo dobrze z Markiem jako game directorem.
Więc wiadomo że Tencent miał w rękach ponad 90% firmy, ale nie tak dawno kupili resztę więc oficjalnie mają 100% udziałów w GGG, a do tego całość akcji przeszła? została sprzedana? do firmy satelickiej Tencentu Sixjoy Hong Kong. Firma to robi same P2W gry, ciekawe jak to wpłynie na PoE, a mnie bardziej interesuje jak wpłynie na PoE 2.
Po tej lidze dotarło do mnie jak bardzo bym chciał już grać w Path of Exile 2.
Patch miał dużo pozytywnych zmian, ale mechanika ligowa była kiepska. Największym problemem jest rosnący power creep poweru postaci, nagród i dosłownie każdego elementu gry. Od kilku lat GGG z tym nie walczy, bo za każdym razem jest duży hejt ze strony społeczności. Ktoś jeszcze pamięta nerfy support gemów w ekspedycji? Ktoś jeszcze pamięta ogromny buff do zdrowia map bossów? Nie, postacie są potężniejsze niż kiedykolwiek, mimo tych ogromnych nerfów. Trade jest bardziej bolesny niż kiedykolwiek, każdy dostaje tonę lootu, sprzedawanie tego wszystkiego jest po prostu męczące. W pewnym momencie farmiłem tylko harvest, bo łatwo się sprzedaje lifeforce. W bulku się trudno sprzedaje, a teraz głównie zbiera się mnóstwo badziewia wartego drobniaki.
Wszystkiego wypada zdecydowanie za dużo, nie ma żadnej satysfakcji z lootu, bo niczego nie brakuje. Nawet ten mój pierwszy drop headhuntera okazał się nic nie warty, w pewnym momencie ligi cena spadla do 10 div. No absurd.
Do premiery PoE2 nie tykam trade'u, następna liga zdecydowanie w SSF.
Jestem ciekaw jak to będzie rzutować na rozwoj PoE2, bo GGG wydaje się bać podejmować niepopularnych, ale dlugofalowo zdrowych dla gry decyzji.
Przy okazji, pokazano po raz pierwszy gameplay na konsolach, a także ogłoszono lokalny coop i crossplay na wszystkich platformach w PoE2.
Trailer
https://youtu.be/wP-cJg75yNc?si=ucFi9xDXwQYFlVUr
Deep dive
https://youtu.be/H_phjtq-ZE8?si=4039b8lRtvNdHKey
Post trochę negatywny, cóż, GGG i tak jest lata świetlne przed konkurencją i nawet najgorsza liga w PoE i tak jest lepsza niż najlepszy sezon w Diablo.
Bezi ja to nazywam po prostu zmęczeniem materiału :) czyli mnie:)
Gra się w te ligi w sumie od bety i patrząc całościowo to wszystko zaczęło być takie samo tylko ubrane w inne skórki.Poprzednia liga poszła na całość udostępniając farmę wszystkiego co można w grze znaleźć a ta liga poszła za ciosem i zrobiła furtkę do takiego samego farmingu co zdekapitowało totalnie rynek.Wielu graczy co znają bardzo dobrze mechaniki zakończyła ligę po 2 tygodniach :(.Osobiście zacząłem SSF i nie ukrywam że grałem miesiąc :) jednak aby ciągnąc tego typu rozgrywkę trzeba mieć w ciul czasu:) a tego zaczęło brakować no i odczuwa się zmęczenie po godzinach craftu czy samego farmienia gdzie finalnie do niewielu rzeczy się doszło z braku może tego farta cy cuś.
Nie wiem jak POE2 wypada pod względem poligonów w porównaniu do D4, ale kierunek artystyczny jaki dobrali do kontynuacji jest fantastyczny i gra wygląda po prostu ślicznie. Bardzo mnie cieszy crossprogression, bo brak tego elementu w jedynce zniechęcił mnie mocno do spróbowania gry na konsoli.
W POE1 mam spędzonych 1628 godzin (co wiem, że jest małym wynikiem w porównaniu do innych maniaczków) i myślę, że po takim czasie każda gra potrafiłaby zmęczyć, ale co mnie zdecydowanie od gry odbija to tzw. content overflow. Rosnąca ilość mechanik, których trzeba się uczyć przy każdej nowej lidze i mieć je później na uwadze w następnych patchach sprawia, że ciężko do gry wrócić po dłuższej przerwie. No i nie można zapomnieć o braku domu aukcyjnego, co sprawia, że handel z innymi graczami to prawdziwa udręka. Także może z początku nieco kręciłem nosem na wolniejsze tempo POE2, ale teraz przyjmę je z otwartymi ramionami i mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda się nam zagrać we wczesnym dostępie.
Z ciekawostek - ostatnio wróciłem do LE i miłym zaskoczeniem był dla mnie totalnie zmieniony początek gry.
Pogrywał ktoś w 1.0 warlockiem i może polecić jakiś przyjemny build do levelowania, który później gładko dałoby radę przerobić na endgame?
https://www.youtube.com/watch?v=82CGiyshJ0c
Wygląda to bardzo dobrze, nie mogę się doczekać kiedy będę mógł zagrać.
Ograłem w tym roku sporo ARPGów, wróciłem również do nieco starszych pozycji i mam parę przemyśleń na temat gatunku i dlaczego Path of Exile jest obecnie najlepszą grą.
Losowość lokacji
Ogrywałem w tym roku Titan Questa i Grim Dawn. Lubię te gry, ale dokładnie te same lokacje za każdym razem mocno zabijają replayability. W Titan Quescie zrobiłem cały content, bo nie grałem w te nowe dodatki wcześniej. Dobrze się bawiłem, zacząłem grę drugą postacią. Po godzinie przemierzania dokładnie tych samych lokacji co wcześniej w pierwszym akcie dałem sobie spokój. Podobny problem mam z Diablo 4. Otwarty świat to duży minus, bo nigdy się on nie zmienia. Bieganie Helltide w ciągle tych samych lokacjach z dokładnie tymi samymi zadaniami bardzo szybko się nudzi. Niestety, dungeony również są biedne w tej kwestii, losowość jest bardzo ograniczona, róźnice pomiędzy runami są kosmetyczne.
Podobnie jest z kampanią w Last Epoch, brak jakiejkolwiek losowości. Tutaj jedyne co ratuje sytuacje to możliwość ominięcia części kampanii za pomocą dungeonów.
Aż dziwne, że tak mało developorów zauważyło jak ważny jest to aspekt i jak dużą siłą było to w Diablo 2. PoE ma dosyć duży stopień losowości w lokacjach, podobno w PoE 2 mocno usprawnili ten aspekt.
Poziom Trudności
Jeżeli muszę grać 20 godzin żeby w ogóle trafić na jakieś wyzwanie to gra ma spartolony balans poziomu trudności. Najbardziej to odczułem w Last Epoch. Fajnie się buduje postać, szkoda tylko, że jest to nieważne, bo cały content w grze jest banalnie prosty do momentu aż się dojdzie do wysokich corrupted echos. To jest dla mnie deal breaker, jeżeli trzeba grać jedną postacią aż tak długo żeby w ogóle się jakoś angażować w walkę to mi się nawet nie chce wracać w kolejnym sezonie.
Grałem w nowy sezon w Diablo 4. Jestem zdumiony jak bardzo sobie nie poradzili z powercreepem, a minął zaledwie rok od premiery. Walka z wrogami kilkadziasięt leveli wyżej na świeżej postaci sezonowej to teraz norma (właściwie w LE również). I nie, wyzwania w tym żadnego, przeciwnicy w Diablo 4 to teraz tylko zwykłe loot piniaty.
No i tutaj wychodzi kolejny problem z poziomem trudności. Nieskończone skalowanie poziomu trudności. To jest dla mnie sygnał, że twórcy nie chcą balansować gry i nie wiedzą jak sobie radzić z powercreepem. Dotyczy to zarówno Diablo 4 jak i Last Epoch. Tutaj nie ma żadnego celu, nie ma żadnego końca, bo w głównym end game trudność skaluje się w nieskończoność. Power creep też nie jest problemem, bo zawsze trudny content i tak będzie tylko po prostu w "wyższych tierach". Balans? Czym się przejmować, każdą postacią i tak można zrobić wszystko w grze, a kto na jaki sufit trafi w corruption czy tierze dungeonu to już w sumie nawet nie ma znaczenia.
W Path of Exile jest to o wiele lepiej rozwiązane. Podstawa to 16 tier mapek. . Oprócz tieru mapek można skalować trudność w inny sposób, bardziej interaktywny, a nie związany tylko z jakąś cyferką przy corruption czy tierze nightmare dungeonu. Można dodać trudniejszy content do mapy, dodać delirium, scaraby. No każdy kto grał wie o co chodzi. Całe szczęście, przez ponad 10 lat na rynku nikt nie wpadł na pomysł żeby dodać 30 nowych tierów w mapkach (ekhem, tormenty w Diablo 3 ktoś pamięta?) i po prostu wrzucić wyższy mnożnik na hp i obrażenia mobów.
Tak, wiem, że Delve istnieje, ale jest to mocno poboczny content i myślę, że w takiej formie nieskończone skalowanie jest okej. Niestety w Diablo 4 oraz Last Epoch nieskończone skalowanie się poziomu trudności to główna oś endgame.
PoE ma swoje problemy w tej kwestii, ale to jest bardziej kwestia tuningu niż generlanej filozofii w designie. Ponad 10 letni powercreep również swoje zrobił.
Słabości i siły buildów
Ten aspekt widzę tak naprawdę tylko w PoE i myślę, że jest to świetna rzecz która mocno zachęca do robienia altów. W innych grach każdy build jest dosyć jednowymiarowy, to jest albo jest dobry do wszystkiego albo nie nadaje się do niczego. W PoE nawet najbardziej przegięty build ma jakąś piętę achillesową i nie jest optymalny do każdego contentu w grze. Tutaj głównie zasługa złożoności mechanik i wariacji różnych aktywności. Niektóre mają timery i wymagają szybkiej postaci (Breach, Legion, Delirium), niektóre wręcz przeciwnie, bardziej wymagają poweru postaci (Delirious maps), niektóre mają ekzluzywne mody które są bardzo trudne dla wielu buildów (Ultimatum czy Ekspedycja np.) No jest tyle różnych aspektów do wzięcia pod uwagę, że rzeczywiście każdy build ma jakieś swoje słabości i siły i każdy build jest optymalny do innego contentu.
Loot
Tutaj niestety PoE się popsuło przez ostatnie lata. Najlepszy loot dalej ma Diablo 2. PoE dosyć skutecznie go odwzorowało na premierę gry, ale przez lata powercreepu ten aspekt powoli zanikał. Myślę że głównym problemem jest zbyt dużo itemów oraz zbyt potężny crafting. Nie ma sensu podnosić niczego, bo o wiele szybciej jest spamować orbami do craftu czy esencjami. No i kolejny problem jest taki, że z dropu niemożliwe jest dostać przedmiot lepszy niż z craftu. Crafting jest teraz tak potężny, że jedyne co się zbiera w tej chwili to fractured items, unique items, synthesised items. Cieszę się, że w PoE2 mocno nerfią crafting i będą promować bardziej krótkie sesje craftingu na przedmiotach podniesionych z ziemi które mogą mieć jakiś potencjał.
Diablo 4 nawet nie chce mi się komentować, jak ktoś grał w Diablo 3 to może się spodziewać tej samej filozofii.
Last Epoch ma dobry itemy, ale słaby loot. Kontrowersyjna opinia, ale ja nie lubię loot filterów. Jeżeli loot filter jest wymagany to znaczy, że coś poszło nie tak przy projekcie całego systemu. W PoE o tyle dobrze, że mogę sobie gotowy filter włączyć i się tym nie martwić, w Last Epoch muszę sam przygotować filter, bo jest on inny dla każdego buildu. Generalnie loot jest zbyt szczodry w tej grze, to może też być jeden z powodów problemów z balansem poziomu trudności. Naprawdę, wolałbym, żeby mi na jedno echo wypadał jeden exalted item. Nie 50.
Handel
Tutaj tak naprawdę mogę porównywać tylko Last Epoch i PoE, w innych grach handel w zasadzie nie istnieje. Nie podoba mi się handel w Last Epoch. Nie podoba mi się, że przedmioty są przywiązywane do konta i można je sprzedać tylko raz. Nie podoba mi się, że czuję się jak w grze single player i nie ma żadnego kontaktu z drugim graczem. To tak jakbym kupował przedmiot od zwykłego NPCa, a nie od innego gracza, to samo jest w drugą strone, ze sprzedażą cennego itemka. Brak tej satysfakcji z posiadania czegoś potężnego. O wiele bardziej mi odpowiada wolny rynek z PoE.
Tak, handel w PoE również jest kijowy. Potwierdzono już, że będzie opcja buyoutu bez udziału drugiego użytkownika w PoE2 chociaż szczegółów jeszcze nie znamy. Mam tylko nadzieje, że zrobią to w mądry sposób. Wydaje mi się, że ważnym aspektem handlu jest jakakolwiek interakcja z innym graczem, żeby chociaż było czuć, że ma się kontakt z żywym graczem. W Last Epoch tego nie ma, bo się wszystko kupuje w bazarze. Jeżeli wprowadzą instant buyout to mam nadzieję, że zostawią obowiązek odwiedzenia hideoutu drugiego gracza żeby przedmiot odebrać. Może coś w rodzaju publicznego stasha w hideout który każdy może odwiedzić i sprawdzić co mamy na sprzedaż? Pewnie wielu osobom wyda się to idiotyczne, ale moim zdaniem jest to ważny aspekt, mimo, że handel nie będzie wtedy tak szybki jak w Last Epoch.
Generalnie trade to jest trudny temat i na ten moment żadna gra w jaką grałem nie zrobiła go dobrze. Być może się to zmieni przy PoE2.
Bossowie
GGG wie jak robić bossów dobrze. W Path of Exile 2 celują jeszcze wyżej. Nie tylko walki są zaprojektowane bardzo dobrze mechanicznie, duża zasługa tutaj to muzyka, świetni aktorzy głosowi oraz świetnie napisane kwestie. W Diablo 4 bossowie są niemi, nigdy niczego nie mówią, po prostu spawnują sie na arenie i trzeba ich zabić. Co do muzyki to nie pamiętam czy bossowie mają swoją muzykę, jeżeli tak to raczej nie zapadają w pamięć. Mechanicznie bossowie to jest żart, nieważne czy popatrzy się na dungeon bossów czy uber bossów. Last Epoch jest tylko niewiele lepsze od D4. Mechanicznie walki są w porządku, ale muzyka, dialogi, nic z tego nie zapada w pamięć.
Muzyka, dialogi
Rzadko oceniany aspekt w tego typu grach, ale PoE ma tak dobrą muzykę, tak dobrze napisane kwestie, oraz tak świetnych voice actorów, że dla mnie sequel bez tego samego nie byłby już tym samym doświadczeniem. Ten wysoki poziom przywiązania do takich detali powoduje, że bossowie z PoE1 stali się tak ikoniczni dla serii. Czy ktoś dla porównania pamięta walkę z Duriel albo Andariel w kampani w Diablo 4?
https://youtu.be/FcluS8Y2mBw?si=RH5esTAJZ_loqIAL
Obecnie mój ulubiony utwór, z walki z Searing Exarch.
https://youtu.be/wkFLXBOBJrk?si=XRi80jI7zENQUQyc
Albo Legion, to już klasyk.
W Diablo 4 całkiem olany jest aspekt bossów, muzyki i dialogów, a szkoda, bo nawet Diablo 3 miało swoje momenty, na przykład muzyczka przy evencie przeklętej skrzyni:
https://youtu.be/rB9u6QEzmHk?si=khfeTij4WuzFBcpp
Endgame
No tak naprawdę nic się nie umywa do PoE, jest to jedyna gra z gatunku która naprawdę ma coś do zaoferowania w tej kwestii. Jestem bardzo ciekaw jesiennego starcia: Early Access PoE 2 kontra Diablo 4 z nowym dodatkiem i rokiem contentu. Bedzię bardzo zabawnie :D
Mam nadzieję na przeprojektowanie end game w Last Epoch, tak jak pisałem wcześniej, moim głównym problemem jest nieskończona skalowalność, jeżeli chodzi o sam system, bardzo dobrze się bawiłem i jest pole na rozbudowe.
To w sumie tyle. Jest oczywiście więcej ważnych tematów, ale ogrywając ostatnie gry sporo myślałem właśnie o tych.
Nie mogę się doczekać PoE2, no gra zapowiada się genialnie.
Tak swoją drogą, zmienili trochę system skilli. Od teraz każdego support gema można użyć tylko raz, do jednego skilla. Ma to im pomóc rozwiązać problem z balansowaniem supportów. Na przykład GMP, mega mocny gem, ale jak dadzą za duży nerf do damage'u to wtedy ten support nie ma już tego uczucia poweru, z drugiej strony jak nie znerfią damage to każdy inny support wygląda wtedy niezwykle miernie. Stąd też wymyślili limit tylko jednego użycia każdego supporta. Na premiere celują żeby każdy skill miał przynajmniej 9 supportów i robią teraz ich o wiele więcej, a także jest dużo więcej niszowych supportów albo pasująych tylko do kilku skilli. Ciekawie się to zapowiada.
O ladny post. Fajnie sie czytalo. Dzieki.
Zabawne jak roznie mozna podchodzic do gatunku, bo ja osobiscie nie zgadzam sie praktycznie z niczym z wyjatkiem tego "Najlepszy loot dalej ma Diablo 2." i ze muzyka jest super.
Dobrze ze inne gry nie ida w kierunku PoE. Dobrze ze maja normalnie robione, ciekawe swiaty z sekretami i exploracja (TQ/GD/MEdian XL tez ma sporo sekretow i fajne NIELOSOWE mapy w uberquestach). Sa HnSy i jest cookie clicker z "endgame" (slowo wydmuszka bo nie, takie gry jak TQ, GD i inne single go nie potrzebuja) polegajacym na rzyganiu tecza na ekran i "interakcji z drugim graczem" aka copy/paste "WTB/WTS/TXH/BYE" oraz frustracji i traceniu 30% czasu jakie masz na gre na handel.
Swoja droga fajne jest to narzekanie np na mapki w GD (gdzie ZARECZAM ze nie widziales wszystkiego podczas jednego playtrough, newet 3/4 nie widziales), podczas gdy kampanie w PoE to w 80% liniowe, jednokierunkowe mapki z paroma wyjatkami labiryntowymi. W porownaniu z tym dowolna mapa w GD to labirynt pelen sekretow i ciekawych miejsc do zobaczenia. Tutaj jest duzo zlej woli i gloryfikowania PoE za cos czego w nim nie ma, bo napewno nie ma mega losowej genneracji w kampanii (jest bardzo stonowana, a w polowie lokacji wrecz niewidoczna), zreszta w polowie mapek tez nie ma.
Co kto lubi.
Ja o wiele bardziej czekam na dodatek do GD, TQ2 czy nowy patch w Median XL/sezon w Path Of Diablo i rozwoj Last Epoch niz na cokolwiek w PoE1, ktore malo ma juz wspolnego z moja definicja gry HnS w sumie.
PoE 2 (o ile beda sie trzymac poczatkowych zalozen/ romansu z gatunkiem soulslike i nie zdegeneruje do tego czym stalo sie PoE1) zapowiada sie bardzo dobrze i w glownym designerze czuje pokrewna dusze.
Zreszta imho moja prywatna teoria jest taka ze PoE 2 powstalo wogole tylko dlatego ze nie potrafili sie dogadac z Wilsonem i nie mogl juz patrzec co Chris robi z ta "gra", wiec Jonathan pewnie powiedzial ze "albo rybki, albo akwarium". Poszli do chinskich overlordow a oni sie zgodzili wylozyc Rogersowi kaske na druga gre, a to ze bedzie probowala odroznic sie od jedynki i przemowic do playerbase pragnacego nieco bardziej taktycznego i stonowanego gameplayu to tylko plus.
Mam nadzieje ze limity na supporty to nie jedyne limity jakie zostana wprowadzone, z mila checia widzialbym o wiele nizsze, sensowne hardcapy (albo diminishing returns) na IAS/IMS/CRIT/CRITDMG.. i tak dalej.
Koniec, koncow fajnie ze gatunek rozwija sie tak ze "dla kazdego cos milego".
Zreszta imho moja prywatna teoria jest taka ze PoE 2 powstalo wogole tylko dlatego ze nie potrafili sie dogadac z Wilsonem i nie mogl juz patrzec co Chris robi z ta "gra", wiec Jonathan pewnie powiedzial ze "albo rybki, albo akwarium". Poszli do chinskich overlordow a oni sie zgodzili wylozyc Rogersowi kaske na druga gre, a to ze bedzie probowala odroznic sie od jedynki i przemowic do playerbase pragnacego nieco bardziej taktycznego i stonowanego gameplayu to tylko plus.
Jestem przekonany, że Chris jest o wiele bliższy designowi PoE2 niż obecnemu stanowi PoE1. W końcu to on stał za trybem ruthless, a pod względem wizji designerskiej jest to tryb o wiele bliższy dwójce niż jedynce.
a to ze bedzie probowala odroznic sie od jedynki i przemowic do playerbase pragnacego nieco bardziej taktycznego i stonowanego gameplayu to tylko plus.
Ja to widzę jako powrót do korzeni z PoE 1 (w sensie wczesnych wersji gry) tylko z nowocześniejszą technologią i paroma innymi usprawnieniami jak system skilli. Loot w Poe2 o wiele bardziej przypomina to co się dropiło przy wersji 1.0 przy POE1. Przy PoE1 nie mogli do tego wrócić, bo za każdym razem jak coś znerfili albo zrobili grę trudniejszą to community dostawało ogromnego bólu dupska i musieli się z wszystkiego wycofywać. Niestety to rakowe community doprowadziło do przykrego stanu wielu elementów jedynki, bo nigdy nie dawali szansy deweloperom tego naprawić. I gwarantuje ci, CW nie chce wielu rzeczy w grze, no ale od paru lat boją się backlashu ze społeczności i całkowicie się wycofali z jakichkolwiek ryzykownych zmian. Path of Exile 2 to okazja na reset i poprawienie starych błędów, bez ryzyka utraty wizerunkowej.
Jonathan jest na pewno bardziej otwarty na eksperymenty niż Chris i na pewno to wyszło dwójce na dobre, ale mimo wszystko obaj panowie mają mniej więcej podobną wizję na gatunek, w końcu to oni obaj opracowali wspólnie jedynkę.
Btw:
Na reddicie mi wyskoczyło, pierwsze wrażenia Krippa z Path of Exile z zamkniętej bety. Film sprzed jedenastu lat. Niesamowite jak gra się zmieniła.
https://youtu.be/8ejSJiGN4A8?si=EEWUFMK2Ccl9guQy
W sumie pewnie masz racje. Malo juz sledze wiec moze troche na wyrost nafakalem na Chrisa.
Prawda jest ze rozpedzona lawine sniezna trudno zatrzymac, a i spowolnienie jest czasem niewykonalne.
Co do "rakowego community" to z mila checia widzialbym mniejsze... wszystko co zwiazane ze streamerami, ich sposobem grania i kultura jaka sie wokol takiego gameplayu wytwarza.
Sam nie ogladam, ale jesli chodzi o PoE to doslownie wyskakuja z kazdej skrzynki i beczki a sam typ gracza "twiczowca/tryharda" ma tak duzy wplyw na design gry jest meczace troche.
Zreszta to jeden z powodow stopniowego stygniecia mojego uczucia do PoE (Kiwi Pet owner here! czyli pierwsza zamknieta beta z Vaal Oversoul jako ostatni boss i jeszcze bez mapek. Byl endless dungeon na koncu).
EDIT do twojego BTW ;):
Kripparian jest jednym z niewielu yutubowcow/twiczowcow ktorych dam rade ogladac dluzej niz pare minut. ;) Jest jeszcze jeden z PoE, ktory ma taki troche flegmatyczny sposob bycia, lae zapomnialem nicka. ;)
Swoja droga to chyba jego stream spowodowal jedna z pierwszych miniexplozji popularnosci gry i pierwszy mega naplyw graczy.
Wczesnie to byla mega niszowka dla ludzi, ktorzy codziennie sie modlili do bogow HnS o w koncu sensownego klona D2. ;)
Czasami sie zastanawiam, czy sukces PoE nie zostal wlasnie w duzej czesci napedzony przez Krippa i jego streamy i entuzjazm do gry, ktory nie odrzuca przy tym "normalnego czlowieka".
NIe sposob nie stwierdzic ze mial spory wplyw na popularyzacje gry.
Czasami sie zastanawiam, czy sukces PoE nie zostal wlasnie w duzej czesci napedzony przez Krippa i jego streamy i entuzjazm do gry, ktory nie odrzuca przy tym "normalnego czlowieka".
NIe sposob nie stwierdzic ze mial spory wplyw na popularyzacje gry.
Zdecydowanie tak, ja usłyszałem o PoE właśnie od Krippa pierwszy raz i z jego powodu pierwszy raz uruchomiłem grę. Krippa znałem, bo grałem dużo w Diablo 3. A chyba każdy gracz Diablo 3 słyszał o world first hardcore Diablo kill na inferno (i co ciekawe jako jedyny na świeice. Zabił Diablo na Inferno w HC, później gra została znerfiona bo była za trudna, nikt inny nie zdążył zabić Diablo przed patchem).
Kripp jest wymieniony w creditsach gry. Kripp był też pomysłodawcą na równe co 3 miesięczne ligi. Podobno ustawienie sztywnych 3 miesięcy drastycznie podniosło im liczbe graczy. Chris o tym mówił więcej na GDC:
https://youtu.be/pM_5S55jUzk?si=8pBCPGVERLCUYVE4&t=1070
Od 17:50
Ogólnie w większości kwestii mógłbym się zgodzić (chociaż akurat w 4 sezonie robię kolejną postać ;P) ale jeśli chodzi o ścieżkę dźwiękową to akurat Diablo 4 ma według mnie kilka fajnych kawałków, np:
https://www.youtube.com/watch?v=ybLDocW91q8
https://www.youtube.com/watch?v=B5i4v8JwfJ0
Ależ dobra się szykują :) Nowy sezon w LE i prawdopodobnie największy w historii sezon i zmiany w Torchlight: Infinite :) Tutaj od razu wskazówka dla Blizzarda i wyznawców ;) Rzućcie okiem na to wideo: https://www.youtube.com/watch?v=t6Fsh7kXnl4
To jest zapowiedź nowego sezonu w grze z rodowodem mobilnym. Sezonu i zmian w grze. A nie zmian w grze jako sezonu. Jak to możliwe, że oni potrafią a twórcy wiadomo jacy nie potrafią? :] I jak to możliwe, że gra z mobilnym rodowodem jest nieporównywalnie bardziej złożona od tej z komputerowym? Tak tylko pytam ;)
Dzisiaj wlasnie bede probowal Torchlighta.
A Blizzard bez niespodzianek. Ten sezon 5 w D4 zreszta tez mega biednie sie zapowiada.
Ja bym w to nawet moze pogral, ale zbyt anime jak na moj gust. Wyglada nie jak Torchlight, tylko jak Genshin Impact z widokiem z gory.
Lucznicy-anioly, babka w koszuli i krawacie, jakis robot na koncu.
Nawet przechodzac do porzadku dziennego nad tytulem to i tak too japanese. :/
No ja bardzo polecam :) Świetne, bogate sezony na wzór PoE, mechanicznie głęboka i można robić fajne rzeczy (łaczenie skilli jak w PoE ale bez socketowania), dobry endgame. Artstyle faktycznie może niekoniecznie każdemu podejdzie, ale całość ładnie śmiga i wsysa jak odkurzacz. Ja gram na mobilce i złego słowa nie powiem :)
https://youtu.be/Eg697oPLtws?si=Mm_kaXqtEgGmKRDH
Ciekawy teaser. Pierwszy raz NPCe z poprzednich lig pojawiają się po raz kolejny. No w Scourge była Alva, ale to byla inna wersja postaci, tutaj mamy kontynuacje Expedition i Heist.
Jestem nie na czasie, czy strona PoE 2, wygląda tak ładnie dopiero od nie dawna? Artworki 8 klas, możliwość zarejestrowania konta. Przykładowe itemki, w tym nowa wersja cloak of flame. Przy end game są 3 artworki, pytanie czy to zbieg okoliczności, czy spoiler że end game będzie podzielony na 3 części, mapy/delve/coś.
Z tego co pamiętam to ta wersja strony jest chyba od Exileconu. Jezeli chodzi o endgame to oglądam każdy interview z devami z PoE2 i na ten moment nie za wiele chcą mówić o endgame. Wiadomo, że dalej będą mapy i że będą wprowadzać do gry ligi z PoE1. No i map bossi będą ważniejszym elementem gry niż w PoE1.
Via Tenor
Ale art ogolnie na tej stronce jest zajebisty. Taki oldschoolowy, kojarzy mi sie ze starymi ksiazkami fantasy troche i mega "gritty". The Witch .... im in love. ;)
A przy tym jest kolorowo, a nie jak w D4 - obniz saturacje na 25%, uzyj 6 kolorow na cala gre i mamy mrok.
Zas ten rycerz co jest na samej gorze jako tlo do filmikow, wyglada jak zywcem wyciagniety z jakiegos Warhammera. I to jest komplement, bo art w mlotku tez jest "chef kiss".
Ajm spiczles.
https://www.youtube.com/watch?v=QFVLcNTXtxM
https://www.pathofexile.com/settlers
Chris chyba w koncu odpuscil i gra bedzie troche bardziej ludzka.
Wiele rzeczy z tego trailera mowi mi, ze przyszlo nowe (a idzie jeszcze nowsze).
Mam tylko nadzieje ze nowy lead (krotki lurk na reddicie powiedzial mi ze stery przejal Mark Roberts (??) da rade utrzymac rownowage miedzy nowoczesnoscia i przystepnoscia, a szeroko pojeta "hardcorowoscia".
Chris moze teraz zasiasc na tronie w panteonie zasluzonych razem z bracmi Sheafer, Davidem Brevikiem i Arthurem Bruno (Grim Dawn/Titan Quest - lead designer, szef Crate Ent).
Niestety potwierdza to tez moje przypuszczenia, ze to on zatrzymywal wiele rzeczy, ktory z mila checia zobaczylbym w tej grze juz dawno. I wiele designow od ktorych mialem "eyeroll" to byly jego pomysly. Przyklad swietnego designera, ale troche za bardzo uwazajacego ze jego wizja jest jedyna i ta najlepsza, a reszta dupa cicho. To co w dzisiejszych grach jest praktycznie nieobecne, on lubial podkrecic do 150% i dla mnie to byla od jakiegos czasu za wiele.
Teraz chyba wypadaloby wrocic i pograc co. ;)
Czy to jest największy dodatek w historii PoE? Ilość contentu jest porażająca. Ogrywam nowy cykl w Last Epoch i jednak wiele im brakuje jeżeli chodzi o ilość wypluwanego contentu. No o Diablo 4 nawet nie wspominam.
Co do samej ligi brak słów, nie mogę się doczekać, czekam jak dziecko na gwiazdkę. Nawet nie wiem na czym się skupić tak wszystko mi się podoba. Sam motyw budowania miasta z poe 2 jest wręcz ZAJEBISTYM elementem. Wiem że wielu graczy nie lubi takich eksperymentów, ale ja nawet jak mi liga nie podchodzi to i tak kocham te próby GGG wpakowania różnych gatunków to PoE.
Teraz pytanie czym tu grać?
-Cyclone slayer leecher
-Glad bleed laceraate + block
-Warden ice shoot(wszystko powinno być perma zamrożone)
-Exsanguinate mine(grałem w poprzedniej lidze, gorąco polecam)
-coś innego?
Darmowa liga, która zawstydza coś co blizzard nazywa dodatkiem i każe sobie za to płacić...
Mechanika przypomina mi trochę Wolcena, bo tam w endgame musieliśmy odrestaurować miasto, ale wiadomo, że GGG poszło jak zwykle o krok dalej, chociaż patrząc po tym co zaprezentowali to wygląda jak cały spacer dalej.
Wszystko zapowiada się obłędnie i naprawdę ubolewam, że zagrać w poe będę mógł dopiero we wrześniu, bo już dawno żaden patch nie zrobił na mnie aż takiego wrażenia.
Trochę dziwi, że tak potężne zmiany wychodzą latem, a nie jak to zwykle bywało - jakoś pod koniec roku.
Liga wygląda zacnie, kojarzy mi się z WOW: Warlords of Draenor i budowaniem swojego garnizonu :)
Pozdrawiam serdecznie
Masz racje mnie tez sie tak kojarzy, Garnizon, rozbudowa time i currency-gated plus garnizonowe NPCe wysylane na questy.
Blizzard jednak lepszy!
spoiler start
joke ofc z tym lepszy (nie z inspiracja bo ta jest oczywista), ale akurat jeslibym mial podac jedna gre BLizzarda, ktora uwazam ze swietna i warta kopiowania to jet to oczywscie World Of Warcraft. Zwlaszcza teraz po ostatni dodatek byl super i nowy zapowiada sie swietnie
spoiler stop
Call to Arms has been renamed to Autoexertion. It now reserves 15% Mana per Supported Warcry to cause those Warcries to be repeatedly triggered. Autoexertion Support can now support multiple Warcries, and no longer causes Warcries to share Cooldowns. It now grants Supported Skills 0–19% increased Cooldown Recovery Rate (previously 30–11% reduced Cooldown Recovery Rate), and now has "Supported Warcries do not grant Buffs or Charges to you or Allies". It also now cannot support Retaliation Skills. Quality now grants Supported Skills 0–10% increased Cooldown Recovery Rate (previously 0–5%).
Wie ktoś może czy MRE będzie wpływać na koszt rezerwacji?
Jak tam wasze starty? Ja zacząłem auto slammer Volcanic Fissure Chieftain. Mega dobrze się gra, zawsze chciałem zagrać one button slam buildem co nie było możliwe nigdy odkąd wprowadzili melee totemy. Cieszę się że je usunęli.
Liga mi się mega podoba. Najfajniejsza rzecz to gold. Nie spodziewałem się że aż taka różnice zrobi w przyjemności z gry. Nie ma sytuacji że z mapy nic nie wypadło, zawsze wpadnie chociaż trochę golda, a gold sinków jest sporo, więc nigdy nie ma uczucia że się na coś czas traci.
Nie mam żadnych zastrzeżeń do ligi, pierwszy raz od bardzo dawna.
Cześć,
Ja się skusiłem na Hiero Archmage'a pod ball lightning of orbiting, dobiłem jak na razie do 90 poziomu, ale jeszcze nie "liznąłem" endgame'u .Gra się na ta chwilę bardzo fajnie, za dużo na niego nie wydałem, bo sfarciłem z gemami w labie (na curelu wypadł frostblink, a na merc labie wypadł ball) i tak na prawdę wydałem może na niego z 2 div'y, bo wandy samemu kraftnałem (sic!).
Damage jest zacny, przynajmniej na początkowych czerwonych mapach.
Sama liga fajna, dla mnie za dużo klikania, ale jakoś nie jest to strasznie wymuszane, w sensie, można olać, ale lepiej nie, bo szkoda ;). Na razie wymaksowałem mining, więc złotko samemu wpada jak "aktywuję" kopanie na mapce. Wysyłam też statki, do mapperów się jeszcze nie dokopałem, a z craftingu nie korzystałem. Z reszty rzeczy zrobiłem tylko tyle, ile potrzebne było do odblokowania kolejnych poziomów miasta czy też aby mieć materiały do wymiany z innymi miastami.
Na razie przebywam w delegacji i nie za bardzo mam jak pograć, więc dopiero za około 3 tygodni spróbuję pobawić się w endgame'ie.
Pozdrawiam!
Liga ma swietny odbior podobno z wyjatkiem mapek T17, ktore maja odbior "lekko" negatywny. Choc ja nie jestem w obiegu jesli chodzi o endgame, wiec nie wiem o co ludziom chodzi. Ale podobno sa ujowe.
Jesli zas chodzi o PoE2, to znalazlem taki gameplay.
https://www.youtube.com/watch?v=32V9fhfluPE
No wyglada to B O S K O. Animacje, design bossow, ogolna grafika, "soczyste" udzwiekowienie, KLIMAT. Cos pieknego. Bardzo podoba mi sie kolorystyka. Mroczna ale mimo to bardzo zywa i mila dla oka (to sie da zrobic jak zatrudnisz designerow i grafikow ogarnietych w teorii kolorow i swiatla a nie takich, ktorzy uwazaja ze "mrok" robi sie za pomoca ustawienia saturacji na 20% jak w D4), oswietlenie tez jest super.
Animacje, przejscia i ich canceling sa/jest MEGA plynne/y. Sa motywy ze druid przerywa morpha do rolla gdy nie jest jeszcze zmieniony nawet w polowie i TO WIDAC (jak sie przyjrzysz ;)), oraz jest plynne, naturalne i nie przerywa flow walki.
Tencent wpakowal w PoE 2 tone pieniedzy. I to widac.
PS.
Bossica "Matrona" z hakami na lancuchach, przyzwajaca "The Unwanted" ( poor baby :( ) i ze smiechem ala Joker... PEAK DESIGN.
Gromadzcie zapasy, zamykajcie zony i corki w piwnicach... IT'S COMING!
https://www.youtube.com/watch?v=eYaSU9UCe0w
Muzyka jest zajebista (ten kompozytor jest naprawde mega utalentowany), a klimacik taki "prawie Dark Souls". Me Gusta.
Wogole to to jest jakosc AAA pod wzgledem wszystkiego (choc z iloscia kasy w jakiej plywa GGG to akurat nie powinno dziwic).
spoiler start
15 listopada
spoiler stop
Jak zmienily sie czasy... jak widze trailery Diabolol to ziewam bo nawet artystycznie i jako swiat mnie to juz wrecz odrzuca (a wychowalem sie na D2LoD, najlepsza gra ever), a tutaj dziesiata sekunda, wchodzi chor i "ciary".
No, ja miałem na czerwiec dopóki się nie okazało że jest poślizg :/
Pamięta ktoś może przy jakiej ilości wydanej kasy dostawało się klucz do bety przy wersji 3.0 PoE? Wydaje mi się że nazbierało mi się kilkaset euro na supporter paczkach przez te lata i jestem ciekaw czy będę musiał coś bulić za klucz.
Wygląda to naprawdę dobrze, Last Epoch nie przebił mi Diablo IV, bo w Lascie szybko się po premierze jak grało codziennie cały kontent wyczerpało, a sezonu na razie nie chce mi się sprawdzać to zostałem dalej przy D4, ale epickość się wylewa z tego trailera PoE 2 :D
https://www.youtube.com/watch?v=UehsEJCfuns&
Diablo 2 LoD to dla mnie najlepsza gra ever. PoE, Titan Quest i Grim Dawn sa swietne ale zawsze byly to oczko albo dwa nizej niz dziesiatka. Z roznych powodow.
Calkiem prawdopodobne ze PoE 2 zasiadzie na tronie.
Niesamowicie to wyglada, cos pieknego. Kreatywnosc, design bossow poezja, a pewnie nie widzielismy zadnego mega uber koksa z koncowki. Wizualnie to jest tak "sliczne" ze normalnie mam ochote pocalowac monitor. ;) ;P
Jakby ktos myslal o dodatku do D4. Kopia mojego posta spod recki VoH, z dodatkowym info o systemach.
Pogralem troche. Postac Nyrelle --> LOL Poziom pisarstwa i fabuly - lol, dlugosc dodatku i sama koncowka (walka z bossem, wogole walki z bossami) -> lolx3, design dungeonow i questow i tych trzech nowych rodzajow potworkow --> lol (w sumie to samo co w podstawce, zadnego wiekszego progressu w filozofii designu tu niema. Dalej wszystko mega sztuczne, "gamingowe"), to co zrobili z Mefisto i Akaratem -> trauma
Gdyby nie nowa klasa, to to byloby mniejsze niz randomowy zrushowany patch do Path Of Exile.
A to kosztuje 160 zeta i ma jeszcze sklelpik i sezon passy.
spoiler start
Ale przynajmniej teraz sanktuarium bedzie mialo czarnego antyjezusa. Insert look how they massacred my boy meme.
spoiler stop
Bylo do przewidzenia.
Podtrzymuje moja ocene 4/10.
Dla ludzi ktorzy sie wahaja czy kupic itd... Lubicie Mefisto z D2 (wg mnie najlepiej zaprojektowany Prime Evil i zajebisty design wizualny)? No to tutaj go nie ma, a to co jest to cos pomiedzy profanacja a szyderstwem z jego konceptu i designu.
Scena jak final boss sie pojawia i ta smiwszna babeczka zamiast byc przerazona kilkunastometrowym demonem, tauntuje go onelinerem jak w bajce dla dzieci (WYMYN POWAH!!!!)... cringe. I to mocny. Calkowicie odarte z klimatu i atmosfery strachu.
Srsly ostatni boss TO JEST SMUTNY ZART, i pod wzgledem lore, i pod wizualnym i pod designerskim (standardowa do zarzygania walka na okraglej arenie, z przyzywaniem addow co jakis czas. Kreatywne jak moja poranna kupa).
No i ofc pozbywaja sie w dalszym ciagu nalecialosci lore i postaci z D1/D2.
Tragedia.
Systemowo mamy... biede. Troche nowych itemkow zrobionych na tych samych zasadach co poprzednie. Najemnicy to kopia z D3, nie moga ofc uzywac ekwipunku (jak w D2LoD). Runy to... smutny zart.
Klasa jest niby spoko ale to kopia klas z D3, nawet animacje sa skopiowane (np zanikanie broni przy atakach jak u Monka z D3). TO czy pasuje do swiata Diablo tez jest mocno dyskusyjne. Choc klimatycznie to nie jest swiat Diablo, tylko generyczna dzungla w sumie.
To najjasniejszy punkt dodatku i ma takie naciagane 7/10.
"I expected nothing and im still led down".
btw. "dodatek"... gdyby nie mowa klasa, to ten dodatek dodaje mniej sensownego kontentu niz nawet najbardziej zrushowany, developed by Team C content patch do PoE.
Za jedyne 160 zlotych plus season passy.
PoE2 i dodatek do Grim Dawn (a nawet ta gierka co jest z EA, nawiazujaca do Soulsow) niech wychoda jak najszybciej bo musze sie odchamic.
Pewnie jeszcze troche pogram ale to jest absolutnie "odjebane po taniosci."
Podtrzymuje to moja opinie ze jedynym sensownym teamem, z sensownymi developerami i artystami jest team WoW i Classic WoW. Ion Hazzikostas i Holly Longdale ukradli caly talent z formy do swoich teamow.
No dla mnie to było do przewidzenia, dokładnie tak się ten dodatek zapowiadał. Nie kupiłem i nie zamierzam, nie będę wspierać Blizzarda.
Dla mnie i tak najlepszy jest livestream z ostatniego miesiąca:
https://www.youtube.com/live/ux9zeqdMF-g?si=uXsYADq_y4vcAEKy&t=8570
--------->
Nowy affix, zgadnijcie ile jest aniołów w grze. Tak, zgadza się, ZERO XD
https://youtu.be/AOVg2aLjIiU?si=Zy36VL5TWVJ3K0hl
Widzę, że nie kłamali, gdy mówili o tym, że w POE2 zostanie położony większy nacisk na fabułę, cinematic wygląda kapitalnie i jego jedyną wadą jest to, że się kończy!
Można zbierać szczękę z podłogi. Serio. Po premierze nic już nie będzie takie samo w gatunku. Wow.
https://www.youtube.com/watch?v=ZpIbaTXJD4g
Jestem trochę przemęczony PoE, chciałem wrócić na Necro Settlers (ostatnio ostro grałem w Abyss) ale dałem radę dobić do 8 levelu, kampania już tak mnie mierzi że nie jestem w stanie zdzierżyć tych 6-8h nudy zanim postać się rozkręci.
Dlatego wczoraj zamiast oglądać streama biegałem po napromieniowanych wioskach w okolicach Czarnobyla - nie miałem zupełnie podjarki na PoE2 (poza tym nie uznaję early access - dla mnie premiera jest pewnie nie prędzej niż za pół roku).
Ale dzisiaj odpaliłem wideo i szczerze mówiąc prezentacja kompletnie zmieniła moje nastawienie, prawie wszystko co widziałem bardzo mi się podobało. Widać ogrom serca i pracy włożonych w pracę nad grą, począwszy od art style'u, zmiany w ascendancy (które mają więcej unikatowych smaczków które mocno zmieniają gameplay, zamiast dawać flat +10% do DPS), reuse sprawdzonych i lubianych systemów, dziesiątki zazębiających się systemów i mnóóóóóstwo progressu do zrobienia.
Oby tylko "pyknął" nowy gameplay bo widać że to inna gra, znacznie wolniejsza i bardziej metodyczna. Nie będzie mi brakowało postaci z 400%MS czyszczących pół mapy jednym tornado shotem, ale oby nie pojechali zbyt w drugą stronę :)
Na minus:
- mam wrażenie że w kilku fragmentach prezentacji były dropy FPS,
- szkoda że expedition nie będzie streamlined, wkurzało mnie to stawanie i rozstawianie ładunków (kiedy wokół nadal biegają moby),
- opcjonalni bossowie dają permanentne bonusy, czyli co sezon będzie latanie nudnego contentu, tak jak teraz książki za skillpointy ;)
Niby wolniejsza, ale jak później pokazywali mapki to jednak działo się, więc jestem spokojny, zwłaszcza że w Q&A mówili o tym, że chcą zacząć nieco łagodniej, zanim zaczniemy walczyć z kosmicznymi zagrożeniami.
Ja mam jedno pytanie, czy planujecie gildię w PoE2? Jak tak, to ja chętny ;)
Jakieś pomysły czym zacząć? Mi się chyba najbardziej monk podobał, lubiłem go w D3 (nie pluć ;) ), i nim spróbuję, choć waham się jeszcze nad wiedźmą.
Pozdrawiam!
- szkoda że expedition nie będzie streamlined, wkurzało mnie to stawanie i rozstawianie ładunków (kiedy wokół nadal biegają moby),
W drzewku do Expedition dalej będzie node który daje jedną, duża eksplozję.
Jedyne co zmienili to wywalili tiery artefaktów i teraz jest tylko jeden itemek do rerollów u wszystkich.
Ciekawostka - troszke oderwany od rzeczywistosci i troszke zapatrzony w siebie "menadzer Diablo franchise" ma bol dupy o PoE2. hehe.
Szkoda ze nie czytal memo o tym ze Diablo 4 tez nie podaza za "formula Diablo", a gra ktora to robi jest wlasnie PoE/PoE2 (i inne HnS bo na szczescie D4 jest w gatunku wyjatkiem, a nie formula do nasladowania).
https://www.youtube.com/watch?v=Bap-j_HoegI
https://x.com/RodFergusson/status/1859753130172482003
Niech szykuja czopki, bo cos mi sie wydaje, ze prawdziwy bol to dopiero im GGG zafunduje.
https://youtu.be/yLij_001vUU?si=os7XNUeaUExHC-Pz
A i tak jakiś dad gamer, który znudzony D4 dał szansę POE powie, że gra to jedynie nudny grind po Kitavie.
Tego 6tego to i tak pewnie szans nie będzie co by sobie pograć (kolejka), ciekawe czy serwery to przeżyją ;). Doświadczenie mają, więc powinno ruszyć "z kopyta" :)
Pozdrawiam
Powoli trzeba się zacząć zastanawiać kim się będzie grało.
https://imgur.com/a/ZhyUp0v
Z początku się zastanawiałem między wojownikiem, a najemnikiem, ale po obejrzeniu ascendancy wezmę raczej tytana.
A Wy kogo planujecie wybrać?
Ja waham się pomiędzy "dark" monkiem a wiedźmą pod summony, a pewnie skończy się na sorce pod jakiś elektryczny spell ;)
Wydaje mi się, że wiedźma pod summony.
Marzę wreszcie o stworzeniu własnego buildu od 0 bez zerkania na startery.
Wydaje mi się, że drzewko dla summoniarza jest bardziej intuicyjne, chyba ciężej popsuć tę ścieżkę.
Ja gram na premiere z kolega w local coopie wiec bede gral na padzie. Na pewno gram pod crossbow, ale niekoniecznie mercenary, zastanawiam sie and deadeyem lub pathfinderem. Z ostateczna decyzja czekam az pokaza cale drzewka.
Na PC, na mainie bede raczej gral czarodziejka, pewnie chronomancer. Support gem wildshards ktory wczoraj pokazali wyglada kozacko.
Hej, chce zagrać na premierę w PoE2, ale jestem raczej niedzielnym graczem siekanek i nigdy nie grałem w samo PoE. Jest gdzieś lista klas żeby sobie poczytać i wybrać na początek? Trafiam na same filmiki YT, a nie mam czasu tego oglądać.
I drugie pytanie, czy będę mógł kontynuować perypetie mojej postaci z PlayStation na laptopie?
Więc tak, jeżeli chodzi o klasy to działa to nieco inaczej niż w innych grach. Każda klasa ma to samo drzewko umiejętności, ale zaczyna w innym miejscu. Wszystkie skille mogą być używane przez każdą klasę. Więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby grać na przykład czarodziejką która walczy w melee jeżeli ma się pomysł na postać.
Generalnie jednak każda klasa ma główny archetyp na który gra będzie nakierowywać, przykładowo Warrior będzie nakierowany domyślnie na używanie maczug i powolnych ale silnych ataków.
Gra będzie mieć na start 6 klas postaci i każda z nich ma 2 podklasy. Docelowo w grze ma być 12 klas i 36 podklas.
Tutaj pokrótce opisane:
https://mobalytics.gg/poe-2/guides/classes-breakdown
Lub:
https://maxroll.gg/poe2/resources/poe-2-class-overview
https://youtu.be/ZpIbaTXJD4g?si=q4w2KcAHivVg1fEX&t=565
Najprościej jest jednak na YT, tutaj jest segment od 9:25 który pokazuje wszystkie klasy które będą dostępne w EA. Trwa on jakieś 10 minut.
Jeżeli chodzi o crossprogression, to tak, jest to możliwe. Niestety na czas early accessu żeby grać na tej samej postaci trzeba kupić klucz zarówno do wersji na PC jak i na PS4. Głównie chodzi tu o problem w prowizjach ze sprzedaży, z kopii kupionej na PC, Sony nie dostaje żadnej prowizji, więc niestety trzeba mieć osobną kopię gry na każdej platformie. Jak gra wyjdzie z EA to będzie darmowa i będzie można grać na dowolnych platfromach na tym samym koncie bez płacenia extra.
Dzięki!
Ach, bo to premiera dopiero EA w grudniu. To pewnie poczekam na premierę pełnej wersji i tak, ale podoba mi się to co widzę. Wrobiłem się w to Diablo 4 na hypie, do tej pory nie mogę odchorować, no fajna gra, fajna, ale jakaś taka bez duszy, nie tak ją sobie wyobrażałem kompletnie.
Early Access będzie trwał jakieś 6-12 miesięcy. Gra będzie mieć 3 z 6 aktów kampanii i pełny endgame. 90% podstawy gry już jest i w EA będą głównie dodawać brakujące klasy postaci i później resztę kampanii.
Kampania i tak jest duża, 3 akty to jakieś 25 godzin gry przy pierwszym podejściu no i wielokrotność tego można spędzić w endgame.
Więc jeżeli chodzi o zawartość gry to już teraz będzie o wiele więcej niż Diablo 4 po roku po premierze i po pierwszym dodatku.
Gra jest bardzo klimatyczna, zarzucę jeszcze intro cinematic.
https://youtu.be/AOVg2aLjIiU?si=l3AhaARG8tqWHXJw
Panowie, info z ostatniego wywiadu z Jonathanem. Gildie nie przechodzą do PoE2 ze względów technicznych, proponuję zostawić listę osób chętnych do nowej gilidii.
1. 123pawel#7122 - Bezi2598
Zanosi się na problemy :) W sumie niczego innego przy takim hajpie się człowiek nie spodziewał, ale dobrze, że przynajmniej przygotowują community ;)
https://www.youtube.com/watch?v=-iFva8e6PhA
Ja tu zostawiam mój ID jakby ktoś z jakiegoś powodu chciał mnie złapać: Amadeo90#3822
Natomiast dodawać mnie do gildii na tę chwilę nie ma sensu, early accessów nie trawię (choć to tak naprawdę open beta która jest niezwykle ważna więc się cieszę że GGG zdecydowało się na taki krok) więc dla mnie przygoda zacznie się za X miesięcy.
Może wskoczę pod sam koniec EA żeby zapoznać się z kampanią, ale to się okaże :)
Również już czekam, ale też chyba dopiero w sobotę sprawdzę bo raczej nie chce się człowiek denerwować po pracy xd
Grę można odpalić (instalator ze strony) choć jeszcze nie zalogować, sugeruję zainstalować najnowsze sterowniki do grafy. Można sobie już jakieś ustawienia poczynić ;)
BTW, fajna muzyka.
Pozdrawiam
https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/3592012
Pełne ascendancy.
Teraz już nie mam wątpliwości, że wybiorę tytana, bo to bezpieczna i prostolinijna klasa, ale blood mage oraz gemling legionnaire wyglądają ciekawie.
Ciekawe jaki jest budzet, skoro moga sobie pozwolic na nagrywanie piosenek dla powiedzmy losowego NPCa, ktorych 75% graczy nie uslyszy.
https://www.youtube.com/watch?v=yDHhqAP_Duk
heh
Jesli chodzi o worldbuilding, Lore i sprawy tego typu "okologameplayowe" ale budujace grze tozsamosc, to poszli po bandzie i to zdrowo.
Once you find and return her lute, you’ll be able to request her to play songs for you in town.
Pięknie się będzie komponowało z koncertową ekipą: https://www.youtube.com/watch?v=1KPL1JFrd3U
Za chwilę nowa część :)
Nowa część: https://www.gry-online.pl/forum/piwem-i-mieczem-2-path-of-exile-last-epoch-diablo-i-inne-siekanki/zafdd5be