Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Piwem i mieczem #1 Path of Exile, Last Epoch, Diablo i inne siekanki, karczma 24/7

początekpoprzednia1234następnaostatnia
05.06.2023 13:52
Kwisatz_Haderach
5
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

"Raczej od osób grających czy to na reddicie czy wśród znajomych słychać same zachwyty, ale pewnie większość tych opinii jest z początku zabawy, gdy endorfiny szaleją. "

Ohh.. miodowy miesiac.

Poczekaj tak ze dwa-trzy tygodnie po premierze.

Oczywiscie wszystko zalezy od tego co kto ceni w tego typu grach. Ja np. mam gleboko i szeroko gdzies super-duper animacje, grafike i open world po ktorym sie lazi bez celu.
Dla mnie najwazniejsze sa systemy i itemizacja. Zas jesli chodzi o to....

.... to w grze jest 75 statycznych (Unique) itemow. Slownie.... SIEDEMDZIESIAT PIEC. Koniec. Na wszystkie sloty. Reszta to losowo generowana bieda z chyba 30toma affixami na krzyz w kolko.
Dla porownania w golym (bez LoD) Diablo 2 bylo wiecej unikatowych broni, i to nie liczac setowych (zielonki).

Co do skill systemu to masz teraz dwie "runy" zamiast pieciu z D3 (reszta jest czasem na itemkach. Czasem nie).
Paragon boardy to stat sticki (to samo co paragon lvl tylko inaczej przestawione. Zreszta tak samo Blizzard zagral z "drzewkami klasowymi" - to to samo co w D3 tylko okrojone i iinaczej przestawione graficznie) z jednym unikatowym nodem na boarda.

No szalenstwo poprostu.

Wogole zreszta mnie osobiscie ta hybryda mmo/HnS mierzi. Gra ma feeling jak Lost Ark i zero wlasnej tozsamosci.

05.06.2023 14:04
6
stg.Olo
103
Pretorianin

Uff troszku posiedziałem :) Rogal 50lvl i sorcerka 44 można dorzucić trzy grosze.
1)Kampania to 3/4 czasu oglądania filmów i słuchania rozmów npc-ów jak kto lubi to ma jak w raju.
2)Bossowie kampanijni to raczej taki dodatek do tortu bo nijak nie odczuwałem że oto się zbliża ten jeden z ważnych.
3)Finał to coś w stylu walki Gołoty - poszedłem zrobić kawę i było po wszystkim - napisy końcowe i pytanie w głowie - ej to już,jak to ?
4)Graficznie przyzwoicie bo w sumie czego tu oczekiwać w 2023 r ale miałem czasami wrażenie że gram w Last Epoch :) doopy to nie urywa.
5)"Widzę Ciemność,ciemność widzę" - takie zawołanie przełożyć na "Pustkę widzę,widzę pustkę" odnośnie wszelakich lokacji oraz krypt.
6)Do usr...powtarzalność zadań (wydarzeń w pobliżu) zabić,ochronić,zabić,ochronić aaa nie był jeden z wielbłądem tam miałem przeprowadzić :)
7)Lvl scalling - no tu już trzeba się wysilić bo ogląda się przedmioty czy aby nie lepszy prawie co chwila :) ale tu przyjąłem zasadę co 5 lvl.
8)Mam zagwozdkę co do itemizacji bo czy coś takiego jak Shako czy Gaza ma tu racje bytu ?:) PoE ma sztandarowe itemy zbijające sen z powiek wielu
graczy a tu jakoś to wszystko takie miałkie się wydaje.Czy jest coś co chciałbym tu znaleźć? jakiś Headhunter czy Mirror? nie wiem,może jednak :)
9)Pogratulować osobie projektującej stanowiska rzemieślników w mieście (szkoda że nie ma komunikacji miejskiej) duuużo biegania .

Jako całość -dobre rzemiosło na chwilę obecną natomiast nic więcej.

05.06.2023 14:41
aope
😊
7
aope
207
Corporate Occult

stg.Olo nie brzmi to wszystko za dobrze... ad pkt. 4 - widziałeś w LE nowy 1 rozdział? :P

Kwisatz_Haderach w sumie to pre/premierowe wydanie, więc pewnie więcej contentu pojawi się w czasie. Na start w sumie to nie jest aż tak źle ;)

post wyedytowany przez aope 2023-06-05 14:41:28
06.06.2023 02:45
8
stg.Olo
103
Pretorianin

aope niestety nie odpalałem Last Epoch ostatnimi czasy bo bawiłem się SSF w PoE :)

06.06.2023 14:07
aope
👍
9
aope
207
Corporate Occult

stg.Olo to koniecznie musisz, piknie się zrobiło :)

05.06.2023 14:17
Kwisatz_Haderach
140
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Zas a propos jarania sie ludzi na reddcie to:

https://old.reddit.com/r/diablo4/comments/1415w6p/whys_this_sub_so_toxic_against_criticism_dont_you/

I top voted answer:

"I saw the toxic positivity on the retail WOW sub for years as well.

I think it's just the target audience really only plays Blizzard games or a couple games a year and don't have anything to compare D4 or WOW to so they aren't as prone to criticism.

If you haven't played other ARPGs, and chances are most people haven't because outside of Diablo, it's an incredibly niche genre, then it's hard to understand what Diablo does wrong and also what it can do to improve as well.

Much like you said, all the problems that the top few % of players are experiencing will be felt by everyone else in a few weeks."

I tak sie tu zyje, na tej wsi powoli. ;)

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-06-05 14:17:18
05.06.2023 14:20
Kwisatz_Haderach
140.1
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Zas ten comment chain wygral moje serce:

https://old.reddit.com/r/diablo4/comments/1415w6p/whys_this_sub_so_toxic_against_criticism_dont_you/jmypwb7/

Quantum-Fiend 10 points 4 hours ago

It’s honestly amazing how some people can just be satisfied looking at a number go up and be entertained enough.

bondsmatthew 10 points 2 hours ago

Hey I like seeing numbers go up, I love incremental games and clicker games but numbers have to go up the right way to feel satisfying

thebluebeats 8 points an hour ago

Do you have an electricity usage meter at home? Switch on all the appliances and watch it go up and away

05.06.2023 19:07
BloodPrince
141
2 odpowiedzi
BloodPrince
184
Senator

Domyślam się, że gra jest jeszcze świeża i wszyscy się nią ekscytują stąd taki ogólny pozytywny wydźwięk, dlatego właśnie fajnie jest przeczytać opinię osoby, która już grę przeszła i chłodno spojrzała na D4.
Ja po becie dużych oczekiwań nie mam, więc raczej Blizzardowi nie uda się mnie rozczarować, zwłaszcza że planuję zakup w pierwszym, a może nawet drugim sezonie.
Też zabawnie, że wymieniasz część minusów, które już podczas bety udało się mi zauważyć, czyli moje obawy były słuszne.

post wyedytowany przez BloodPrince 2023-06-05 19:07:57
06.06.2023 13:56
Persecutor
141.1
Persecutor
44
Tosho Daimosu

… dlatego właśnie fajnie jest przeczytać opinię osoby, która już grę przeszła i chłodno spojrzała na D4..

Wartość takiej opinii jest porównywalna do opinii po przejściu kampanii w POE zrobieniu paru żółtych map i wydaniu werdyktu na grę.

post wyedytowany przez Persecutor 2023-06-06 13:57:37
06.06.2023 20:45
Bezi2598
😂
141.2
Bezi2598
156
Legend

Wartość takiej opinii jest porównywalna do opinii po przejściu kampanii w POE zrobieniu paru żółtych map i wydaniu werdyktu na grę.

Powiedziane przez kogoś, kto skończył grę na drugim akcie, bo się zgubił w liniowej kampanii po czym wydał werdykt :P

Swoją drogą to po żółtych mapkach jedyny content jaki zostaje to czerwone mapki i bossowie. Mapowanie to mapowanie, wygląda podobnie na każdym tierze, poza ilością nagród i potworów niewiele się różni, gra się nie zmienia nagle diametralnie jak się wypełni atlas i watchstone'y.

post wyedytowany przez Bezi2598 2023-06-06 20:48:31
06.06.2023 13:57
Persecutor
142
4 odpowiedzi
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Nowy system itemów w D4 jest okrutny, w becie myślałem och legendarki będą grać, a tu wlazłem na T3 i kubeł zimnej wody. Legendarne aspekty w dupę można sobie wsadzić jak masz random affixy na gearze, wystarczy zagrać Necro, z którego wyłazi to najwcześniej, bo jest najsłabszą klasą w grze. Tak necro ma build, który robi 1 szoty za miliony, ale trzeba stackować odpowiednie affixy i tu granie w party daje mega bonusy, bo żólte można wymieniać i łatwiej o upgrade. Jako że afixów od groma i reroll kosztuje majątek to gra to teraz mega grindownik żółtych itemów w niektórych momentach np zmiany poziomu trudności. Myślę, że casuale nightmare dungeona lvl 100 nie zobaczą nigdy, podejrzewam, że większość będzie miała poważne problemy zrobić 50+. Kilka rzeczy boli i to mocno, brak overlay mapy na dungach nie przeszkadza, ale w open world to rak niesamowity. System reroll to mega krok w tył, brak podglądu z możliwościami, który był w D3, do tego ceny skandaliczne np pierwsza próba +- 40 tyś, druga próba 270 tyś.... po prostu masakra jakaś. Blizzard ma sporo do zrobienia przed s1, ciekaw jestem najbliższych tygodni i tego jakie zmiany wprowadzą, bo to w wielu aspektach jest po prostu beta :)

post wyedytowany przez Persecutor 2023-06-06 14:08:29
06.06.2023 14:05
aope
😊
142.1
aope
207
Corporate Occult

Mimo wszystko nie byłbym aż tak krytyczny. IMO start im się udał. Pierwsza wersja jest grywalna, balans "jakiś" jest, po kampanii można pograć. Najważniejszą pozostaje kwestia - co dalej. Gry usługi rządzą się zdecydowanie innymi prawami, niż to, co Blizzard robił z serią do tej pory. Czy Blizzard "dostarczy" okaże się w ciągu myślę miesiąca-dwóch. Fajnie, gdyby mimo wszystko to zrobił, bo nic tak dobrze nie robi na rynku jak konkurencja i choćby z tego powodu, pomimo całej miałkości wylewającej się z nowego Diabła, trzymam za Blizzarda kciuki. Lepsze Diablo = lepsza konkurencja. Lepsza konkurencja = lepsze Diablo ;)

spoiler start

Ponoć w sklepiku jest już zbroja dla konia ;)

spoiler stop

post wyedytowany przez aope 2023-06-06 14:06:48
06.06.2023 14:20
Persecutor
142.2
Persecutor
44
Tosho Daimosu

aope -> mi gra się podoba, wiadomo że nikt nie wyda gry perfekcyjnej, po prostu miałem ochotę na necro jako pierwszą postać i t3 to naprawdę boli. Flow jest mega ch..... farmi się powoli, pety są do dupy, grasz praktycznie full papier jak Rathma z D3, ale nie ma tego dmg gdzie wsio znikało. Problem z resource jest okrutny, corpse expl nie ma dmg i dostało jeszcze nerfa 30% do odzyskiwania resów, do tego jak zmienisz skilla na plame co robi z niej dot-e to ona zasłania wszystko i nic nie widać :P. Dla odmiany zrobiłem barba flow świetny, można boostować postać, bo capstone dung można włączyć po 10 lvl bodajże, a może na 12 :) tak że wbiłem barba na 45 lvl w 5h :) Dmg do dupy bo 0 optymalizacji gearu i brak aspectów, ale i tak jest lepiej :)

post wyedytowany przez Persecutor 2023-06-06 14:21:48
06.06.2023 14:20
liberateme_81
142.3
liberateme_81
66
Pretorianin

No z cenami powinni coś zrobić, głupi respec to teraz koszt około 60tys. złota, a respece fajnie robić, szczególnie jak coś konkretnego wypadnie, co np. daje +ileś tam do umiejętności i akurat wypadła legenda która jeszcze ta umiejętność boostuje. A żeby zarobić te 60tys złota to trzeba troszkę rzeczy porobić (czyli grind), szczególnie na tym pierwszym poziomie trudności (idzie jak krew z nosa ta kampania). Dodatkowo, jak chce się nałożyć jakąś moc z legendarki na żółty item, to też to, moim zdaniem, kosztuje za dużo, bo oprócz złota, trzeba mieć jeszcze jakiś itemik, który pewnie (nie wiem, jeszcze nie "niszczyłem" legendarki) otrzymuje się ze scrapowania legendarek u kowala, a tych za dużo nie poleciało co by je tak bezstresowo zamieniać na "materiały".
Czuję się prawie jak w POE, gdzie na początku ligi ogląda się każdy chaos kilka razy przed wydaniem.

06.06.2023 20:46
Persecutor
142.4
Persecutor
44
Tosho Daimosu

liberateme_81 -> większość rzeczy sprzedawałem, i to od początku, po prostu, żeby materiałów użyć trzeba mieć, na co. :D Ogólnie na t3, robiąc dungi masz w 1 dung prawie full inventory, mój sposób to 1 inventory dis enchant 2-3 sprzedawca. Na lvl 55 full respec kosztuje mnie teraz 173k, a to jakieś 10 żółytych, problem pojawia się jak chcesz zrobić nowy build. Tu raz wydałem 2,5 mln tylko po to, żeby przekonać się, że na t3 praktycznie nie da się, nim grać, za drugim razem spróbowałem z filmika build na bone spirit i wydałem tu 3 mln :D i build działał, ale gameplay był tak ch… że masakra.

06.06.2023 20:32
Bezi2598
143
4 odpowiedzi
Bezi2598
156
Legend

Level 48 czarodziejka here.

O kampanii krótko, bo nie będę powtarzał tego co kolega wyżej powiedział.

Najbardziej irytującą rzeczą jest to, że mounta dostajemy w 4 z 6 aktów. Właściwie to jest to już końcówka kampanii, ponieważ 3 pierwsze akty (szczególnie 3), są o wiele dłuższe niż druga połowa. Do tego momentu większość czasu zajmuje mozolne łażenie od celu do celu po naprawdę dużej mapie. Myślę, że gdyby mounta dostawało się w pierwszym akcie to kampania byłaby o prawie połowę czasu krótsza. Najlepiej jest rushować kampanie, przynajmniej do aktu 4 aż się dostanie mounta. Nie róbcie też zbyt dużo aktywności pobocznych. Level scalling na world tier 1 i 2 jest do maksymalnie 50 levela, a żeby odblokować world tier 3 trzeba najpierw przejść kampanie.
Ja skończyłem kampanię na 38 levelu. Są minimalne levele w zonach więc ostatni boss miał level 45. Nie miało to zbyt dużego znaczenia ponieważ i tak go bez problemu pokonałem. Endgame odblokowuje się od razu po ukończeniu kampanii, nie potrzeba minimalnego levela. Wieć jeżeli ktoś chce szybko przebiec przez kampanię to jest taka możliwość.

Druga irytująca rzecz to buildy, walka i podejście Blizzarda do nich. Mana/resource management jest koszmarny. W praktycznie każdym jednym buildzie jesteś potężny przez parę sekund, potem czekasz na cooldowny, a w międzyczasie kończy ci się mana, więc w tym okienku czasu robisz dosłownie zerowy damage. Jedyne dwa buildy które nie miały problemów z maną zostały znerfione już w sobotę, niecałą dobę po premierze. Więć podejście Blizzarda jest tu celowe, oni chcą takiej walki. Podejrzewam, że to będzie największą bolączką gry o której przekonają się wszyscy po paru tygodniach, ponieważ gra nie daje wystarczających opcji żeby uporać się z maną. I tak, po pewnym czasie jest to mega męczące, a walka staje się irytująca. Jeżeli ktoś pamięta Witch Doctora i jego problemy z maną na premierę Diablo 3 to teraz taki expierence ma każda klasa tylko jeszcze gorzej (Swoją drogą naprawienie many u WD zajęło Blizzardowi dwa lata!).

Przyznam, że wolniejsze tempo walki jest na początku miłą odskocznią od błyskawicznego tempa rozrywki w PoE. Problem w tym, że 50 leveli póżniej postać dalej jest wolna, dalej ma problemy z maną, a w grze po prostu nie ma narzędzi żeby ten problem rozwiązać.
Jeżeli ktoś już teraz wie, że będzie go to irytowało to od razu odradzam granie barbem i druidem, ponieważ te klasy nie mają nawet pasywnej regeneracji zasobu więc te klasy są skazane na granie basic skillami budującymi mane. Ja grałem czarodziejką, pełna pula many pozwala na rzucenie 3 moich spenderów, odbudowanie many do pełna zajmuje 10 sekund. Tak, po czasie dostałem parę sposóbów na mana refund, szybszą regenerację many, ale wciąż o spamowaniu spenderem nie ma mowy. Musi być ten downtime kiedy nie masz many i zadajesz zerowy damage. Jest to celowy design gry. I jest on okropny.

Parę godzin posiedziałem w end game i stwierdzam, że Dungeony to najgorsza rzecz jaka kiedykolwiek przydarzyła się grom h'n's. Dziwię sie, że ludzie o tym nie mówią. Dungeony są koszmarne. Jest tona back trackingu. Jedyny nieirytujący sposób na granie dungeonów to granie w grupie. Lokacje są zbudowane tak, że nawet znająć layout nie da się ułożyć takiej trasy żeby nie trzeba było się nigdzie wracać. W grupie można się rozdzielić i prawie całkowicie wyeliminować element back trackingu. I tu pojawia się kolejny problem. Jak na grę która mocno próbuje się zbliżyć do MMO, to gra ma naprawdę biedne opcje socjalne. Brak global chatu, brak jakiegoś party findera. Party finder to akurat jest rzecz, która mega dobrze działała w Diablo 3, można sobie było wybrać aktywność którą się wykonywało w endgame i gra dobierała drużynę która robiła to samo. W Diablo 4 takiej opcji nie ma w ogóle.
Dużo dungeonów to właściwie kopia innego dungeonu, layoutów nie ma zbyt dużo.

Tree of Whispers to właściwie fajna część end game'u. To coś jak zlecenia w Diablo 3. Problem tylko jest taki, że różnorodność zadań jest żałośnie mała, nie wiem czy jest nawet więcej niż 5 typów misji które możemy otrzymać. Tree of Whispers ma akurat spory potencjał, ale muszą po prostu więcej zawartości włożyć w ten tryb. Drugi problem jest taki, że najwięcej progresu w Tree of Whispers daje... robienie dungeonów :/
Nie są one konieczne do robienia progresu w tym trybie, ale niesmak pozostaje.

Jeżeli chodzi o drzewko umiejętności to jest ono stanowczo zbyt biedne. Zostało mi jeszcze parę punktów do wrzucenia i wrzucam je praktycznie w byle co, bo core mojego buildu już mam gotowy od jakiegoś czasu, a reszta rzeczy na drzewku niezbyt mnie interesuje. Jest zdecydowanie za mało pasywek na drzewku. Do tego umiejętności pasywne są idiotycznie zbalansowane. Niektóre są praktycznie bezwartościowe, z kolei inne odpowiadają za naprawdę dużą część poweru twojej postaci. Drugi aspekt gdzie gra kuleje to customizacja skilli. To już widzieliśmy w becie, ale mamy do wyboru tylko jedno z dwóch ulepszeń do każdego skilla, a design tych ulepszeń jest dość nudny, ponieważ większość z nich to tylko stat sticki.
Aspekty też są raczej dość nudne. Skille są nieco potężniejsze dzięki nim, ale nie powodują, że nagle możemy grać danym skillem w zupełnie inny sposób. Ogólnie moce legendarne są dość rozczarowujące, ponieważ większość z nich to nudny boost do damage. Kolejnym problemem jest ich liczba. Jest ich naprawdę niewiele na każdą klasę, mam level 48 i już mam tonę duplikatów. Dużo skilli w ogóle nie jest uwzględnionych w aspektach.

Jeżeli chodzi o itemizację to jeszcze się nie wypowiadam, ponieważ pojawiają się dwa nowe tiery przedmiotów rzadkich i przedmioty unikatowe, których jeszcze nie odblokowałem. Ale mam wrażenie, że ten cały damage buckets będzie ogromnym strzałem w kolano i spowoduje, że każdy build się buduje w identyczny sposób. Jak choćby Vulnerability to cały osobny bucket, powoduje to, że każdy build który z niego nie korzysta, traci nawet 50% DPSu. Dosyć idiotyczny design.
Poniżej link ze szczegółami jak działa obliczanie obrażeń w Diablo 4:
https://mobalytics.gg/blog/diablo-4/damage-buckets-deep-dive/

Czekam jeszcze na paragon boardy, to chyba jedyny element gry który wydaje się mieć choć trochę głębi. Ale mam obawę, że sposób w jaki działają damage buckety będzie mocno ograniczał wybór w drzewkach.

Ostatni mały rant, design miast jest okropny. Mam wrażenie, że każda jedna miejscówka w grze została zaprojektowana w taki sposób żeby jak najwięcej chodzić. I czemu nie ma stasha w każdym mieście, a jedynie w kilku?!?!?!?!?!

Niemniej gra ma potencjał, ale przed zespołem czeka ogrom pracy. Na razie gra jest zaskakująco biedna pod wieloma względami, a pod niektórymi nawet biedniejsza niż Diablo 3. No i zdecydowanie trzeba się pozbyć takiej ilości łażenia, ludzie chcą grać, a nie spędzać połowę czasu na łażeniu.

06.06.2023 23:50
Persecutor
143.1
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Mana/resource management jest koszmarny.
Zgodzę się, ale naprwadę niewiele trzeba żeby sobie build spierd...., znajomy gra Wizzem, grało się mu super, coś "ulepszył" i tadam pusta butelka po prawej :D

Dungeony są koszmarne. Jest tona back trackingu.
To na bank poprawią, po becie sporo dungów naprawili, więc raczej tu też to zrobią :)

Problem w tym, że 50 leveli póżniej postać dalej jest wolna, dalej ma problemy z maną, a w grze po prostu nie ma narzędzi żeby ten problem rozwiązać.Jeżeli ktoś już teraz wie, że będzie go to irytowało to od razu odradzam granie barbem...
No Barbem trzeba sobie ogarnąć że najlepszym generatorem jest Lunging Strike, bije okrutny dmg i ma dash-a do mobów, a gram WW barbem więc zapotrzebowanie spore na fury :)

Problem balansu jest znaczny, bo Blizzard przegiął pałę ze statami, widziałem streamerów co mieli 2, czasem 3 pożądane staty na itemie i nawet mid rolle, ale w tym było +X do skilla i skill co ma 10-11 punktów robi po prostu masakrę. Strasznie ciężko takie itemy znaleźć i dlatego pewne klasy, które sporo tego wymagają ssą :P Mój necro ssie okrutnie na lvl 55 i T3 Nightmare dungeon 5 jest mega wyzwaniem, żeby to naprawić musiałbym ND 1-2 farmić tylko, bo to w miarę szybko idzie i liczyć na cudowny drop :P Barb z 0 + skill itrem i kompletem aspect spokojnie i szybko farmi ND 20. :P

post wyedytowany przez Persecutor 2023-06-07 00:01:36
07.06.2023 00:14
BloodPrince
143.2
BloodPrince
184
Senator

Teraz pytanie czy Blizz się upora z tymi wszystkimi problemami do pierwszego sezonu czy raczej czeka nam czekać na to aż do wydania pierwszego dodatku...

07.06.2023 02:37
Persecutor
143.3
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Ciężko powiedzieć z jednej strony jak niewiele zrobią niewiele sprzedadzą, bo ludzie pograją 1-3 miesiące w zależności od podejścia do gier i przestaną.

07.06.2023 03:23
BloodPrince
143.4
BloodPrince
184
Senator

Nie wiem jak to się stało, że mój mózg przepuścił poprzedni komentarz do publikacji, ale z językiem polskim nie ma to dużo wspólnego :p
Pozostaje czekać, ale patrząc po tym z jaką łatwością Blizzard porzuca swoje produkcje to ciężko być optymistą co do przyszłości D4... obym się mylił!

06.06.2023 22:31
Bezi2598
144
5 odpowiedzi
Bezi2598
156
Legend

Btw
Może jakaś gilidia GOLowa?

07.06.2023 00:11
BloodPrince
😉
144.1
BloodPrince
184
Senator
Image

Gildia już jest.

post wyedytowany przez BloodPrince 2023-06-07 00:12:56
07.06.2023 23:14
144.2
stg.Olo
103
Pretorianin

to poproszę o inva jak można
edit: chyba juz takiej gildii nie ma bo nie wyświetla

post wyedytowany przez stg.Olo 2023-06-07 23:16:52
07.06.2023 23:42
144.3
demon92
198
Senator

stg.Olo Poprosimy id battle neta czy cuś.

08.06.2023 00:22
144.4
stg.Olo
103
Pretorianin

Kelo#2949

08.06.2023 22:37
Bezi2598
144.5
Bezi2598
156
Legend

Też zostawiam battle taga, bo wyszukiwarka w grze nie działa

Bezi2598#2687

07.06.2023 11:27
Persecutor
145
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Tak więc żal mi było mojego necro i zacząłem oglądać filmy streamerów, którzy necro grają i okazuje się, że da się necrosem grać z minionami. Podstawą do grania jest tadam paragorn board, jest tam tyle op rzeczy że masakra, dotyczy to każdej klasy. Tak więc podstawą jest zrobienie renomy wszędzie na maxa żeby ekstra punkty zebrać i grając necro to niestety wbicie minimum lvl 60 żeby farmić coś wyżej niż ND 5 :) Ogólnie necro z petami to max czyszczenie T4 i ND +- 20 po prostu na więcej brak dmg i survi. Pewnie największym problem jest to że skilla od summonów, jest tylko w BotD nie ma więc nie da się dodać ekstra punktów które boostowały by ich dmg/survi, bo pasywki co są to ssają kutafona niesamowicie. Zrobili z necro pet builda odmiane WD z D3 który był mega ch.... bo tam miało się 0 kontroli nad petami, beka taka że pet buld WD ssał całe życie D3 i jak tu poważnego reworka nie zrobią będzie to samo.

Sporo też ogarniałem resource menagment i okazuje się że w endgame nie powinno się generatora mieć nawet na pasku :D a wszystko dzięki Legendarce Aspect of the Umbral która daje 1-4 resy za zrobienie mobkom CC, która nie ma żadnego CD. Przykładowo jak ona działa na moim necro z ringiem co daje 4 resy za CC, mam skilla Corpse Tendrils który robi slow, póżniej robi pull mobów i robi stuna, czyli 1 mob w zasięgu skilla daje mi 12 resów :)
https://diablo4.wiki.fextralife.com/Aspect+of+the+Umbral

Ogólnie D4 okazuje się o wiele bardziej skomplikowane niż wygląda to na pierwszy rzut oka :) a sporo płaczu spowodowane jest tym że sporo ludzi nie ogarnia, bo zrobienie story nie wymaga za wiele, tam nawet legendarek wiele nie potrzeba, a podstawą jak zwykle build który ma synergię a nie randomowo wybierane skille. Problemy i wyzwania tak naprawdę zaczynają się na T3

post wyedytowany przez Persecutor 2023-06-07 11:52:15
08.06.2023 22:05
Kwisatz_Haderach
146
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Animacja logo 13/10!

https://www.youtube.com/watch?v=Wbqabo0x2Kk

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-06-08 22:06:21
08.06.2023 22:48
Persecutor
146.1
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Ta ciekawe jak bedzie wyglądało animacyjnie, to co często ma w poe miejsce, czyli XX ataków na sekunde.

08.06.2023 22:41
Drackula
147
2 odpowiedzi
Drackula
241
Bloody Rider

serwery D4 chyba sie wyje...y :/

08.06.2023 23:09
Bezi2598
147.1
Bezi2598
156
Legend

Jakiś patch z hotfixem pewnie znowu wszedł. Zdarzało się już kilka razy. W grze nie ma żadnego timera jak wyłączają serwery, właśnie byłem w drodze do drzewka po nagrody :/

post wyedytowany przez Bezi2598 2023-06-08 23:13:25
09.06.2023 09:09
Persecutor
147.2
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Ta Blizzard to jednak idioci, myśleli że usuwając przycisk do resetu zmuszą ludzi do robienia różnych dungów podczas farmy :P Solo po prostu wychodzisz do menu i nowa gra, co obciąża serwery i to pewnie skutki coraz więcej ludzi kończy fabułe i zaczyna farmić :D

11.06.2023 17:24
Kwisatz_Haderach
148
1
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying
Wideo

Niby parodia ale jakos tak smutno sie oglada bo bardzo ale to bardzo w punkt (szczegolnie itemizacja).

https://www.youtube.com/watch?v=8gQgClzAl0M

11.06.2023 22:28
148.1
stg.Olo
103
Pretorianin

no cóż :) jak wielu przewidywało takoż się okazało.
Z przyczyn dni wolnych od dzieci i pracy dotarłem do 4 rangi.
Ci co pamiętają co zrobił patch 1.10 w D2 gdzie z podstawki (w sumie takiej sobie) wyszło arcydzieło to obecnie takiego patcha potrzebuje Diablo 4.

11.06.2023 22:50
149
5 odpowiedzi
demon92
198
Senator
Wideo

https://www.youtube.com/watch?v=GSIsghJlrac

No i mamy drugi trailer, moim zdaniem dużo lepszy niż wczorajszy. Świetnie to wygląda.

12.06.2023 04:40
Bezi2598
149.1
Bezi2598
156
Legend

Aż ciężko uwierzyć, że to będzie patch, wygląda jak zupełnie nowa gra. Nie mogę się doczekać Exileconu. Przypominam, że ostatni Exilecon odbył się prawie 4 lata temu! Biorąc pod uwagę ile contentu GGG potrafi wypuszczać co 3 miesiące, a także w corocznych dodatkach, jestem mega ciekaw co przygotowali po prawie 4 latach pracy.

12.06.2023 08:31
aope
👍
149.2
aope
207
Corporate Occult

No cóż, pozamiatane :) Grafika świetna, animacje świetne, muzyka i dźwięki top. Moment idealny, chociaż szkoda, że lipiec a nie czerwiec, bo sztucznie dmuchany balonik o tytule Diablo 4 zaczyna pękać zaledwie tydzień po rozdmuchanej premierze. Do lipca to to już nie będzie miało powietrza, nawet pomimo trzaskania po kilka newsów dziennie i sztucznego podtrzymywania hype. Również jestem meeega ciekaw, co oni zrobili przez te 4 lata. Bo nowa kampania to jedno, ale biorąc pod uwagę jak wiele zmian w samym endgame potrafią wprowadzić w zasadzie po kilku miesiącach pracy, to... na pewno będzie ciekawie.

12.06.2023 09:20
liberateme_81
149.3
liberateme_81
66
Pretorianin

Super to wygląda. Oby nie trzeba było długo czekać na premierę

01.08.2023 23:56
149.4
Arendu
4
Legionista

wygląda to tragicznie powinni usunąć te gre :)

31.08.2023 13:57
149.5
zanonimizowany1291595
39
Legend

Ciebie powinni usunąć na stałe z internetu.

21.06.2023 09:57
liberateme_81
150
4 odpowiedzi
liberateme_81
66
Pretorianin

Cześć,
Chciałbym się podzielić wrażeniami z D4, bo udało mi się liznąć już trochę tego "endgejmu":
Dla takiego casuala jak ja (parę godzin w tygodniu) wydawało się, że po zakończeniu kampanii, jest sporo do roboty. Zlecenia, przypływy, legiony, dungi z pieczęciami, zadania poboczne itp. Jednak jak się w to człowiek trochę zagłębił, no to w sumie zlecenia po paru razach nudzą się strasznie i ostatecznie jak już się uda grę włączyć to bardziej latam z 1-2 dungi i poodkrywam mapkę, ołtarzyki i zrobię jakieś side questy. Przypływy mogły by być fajne, ale człowiek się podczas ich "robienia" frustruje ze względu na małą ilość potworków na tych terenach, teoretycznie opanowanych przez pomioty piekielne, teoretycznie, bo jest ich co kot napłakał, a lać je trzeba, do wypada z nich waluta, za pomocą których otwieramy skrzynki z lootem :) Dodatkowo tylko podczas przypływów można znaleźć materiały do upgrade'u uzbrojenia na najwyższe poziomy. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nawet na koszmarze, czyli trzecim poziomie trudności, level idzie tak niemiłosiernie wolno, że masakra. Mam aktualnie poziom 60, a wiem z doświadczenia, że przy takim samym "nakładzie" godzin, w POE już bym się kręcił w okolicach 90 poziomu. Oglądając jakieś poradniki na yt odnośnie levelowania, no to zalecane jest spamowanie dungów , najlepiej 3 levele wyższe od aktualnego levela postaci i to najlepiej w party. I tu jest chyba największy babol w tej grze. Tyle złego się mówiło o D3, ale przynajmniej można było dosłownie w parę sekund znaleźć party żeby porobić zlecenia, rifty czy co się tam chciało. W D4 takiego narzędzia nie ma - tym bardziej, że ta gra jest charakteryzuje się elementami MMO, nie potrafię zrozumieć takiego ruchu Blizzarda.
Najlepsze jest to, że na chyba 40 prób dołączenia do jakiegokolwiek klanu, nie dostałem zaproszenia :) Nie wiem czy to kwestia jakiegoś błędu, czy po prostu ludzie mogący zaprosić osoby aplikujące mają ich w dupie, wydaje mi się, że chyba to jest jakiś błąd, bo raczej gdziekolwiek powinienem dostać zaproszenie.
Tak więc leveluję solo, czasami z bratem jak się uda znaleźć wspólną godzinkę.
Bez jakiegoś dużego patcha ta gra jest, przynajmniej dla mnie, strasznie nudna, i raczej darują sobie pościg do 100 levela. Niby ma takowy się pojawić wraz z nadejściem sezonu 1. Zobaczymy
Nowej postaci nie chce robić, bo niby trzeba mapę, twierdze itp na nowo odkrywać :) - to jest kolejny bubel niesamowity :)
Na tą chwilę, jakby była taka możliwość, to chętnie zrobił bym zwrot gry i odzyskał kasę, a za nią kupił bym support packa do POE :)
Król ma się dobrze, oponent poległ zanim na dobre zaczął machać mieczykiem, a ja się głupi tak łudziłem :/.
Pozdrawiam

27.06.2023 10:04
Persecutor
150.1
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Blizzard wydał bete jako pełną wersje, znając blizzarda za rok gra będzie grywalna :D Teraz gra jest okrutnie unfriendly dla casuali, niestety Paragony to podstawa większość buildów nie działa z 2-3 glyphami, miałem mega zastój z gearem na barbie od 65 lvl do 75 - 0 upgrade, ale same paragony i glyphy dały mi z 4-5x większy dmg. Sytuacje powinien poprawić patch który doda teleport do ND i więcej XP za zrobienie ND, z drugiej strony ludzie pracujący w blizzardzie to jednak debile zero perspektywicznego widzenia. Myśleli że jak dadzą to samo xp za normalne dungi i ND to ludzie będą ND robić, albo usunięcie klawisza do resetu dunga. Nic się nie zmieniło, mentalność Kotick'a, wyciśnij ile można z franczyzny, została zaszczepiona zbyt głeboko, a blizzard się skończył jako firma która robi gry niesamowite. Fanbase ma przej..... devsi pewnie by chcieli go słuchać, ale na poprawki trzeba hajsu, a tego blizzard na 100% nie daje tyle żeby zapewnić szybkie zmiany, widać to po tym ile błędów zgłaszanych w becie nie naprawiono, ale jak się okazało że coś jest OP z tego powodu to szybki fix leciał :D

post wyedytowany przez Persecutor 2023-06-27 10:08:29
27.06.2023 18:12
150.2
stg.Olo
103
Pretorianin

Tu nawet nie chodzi o to że wydali betę cy cuś :) jest dokładnie taki sam problem jak z D3 tylko rozłożony na hektogodziny expienia (grindu).W D3 lotu było tony różniąc się tylko cyferkami i tu jest identycznie tylko że nie wypada tak często :).Gracze chcieli mroczność to mają-ot praca grafików,natomiast cała gra jako h&s w sumie leży i kwiczy.Ok można powiedzieć że 50 lvl jest graniczny bo przejście fabuły itp (jak w większości gier) ale potem powinien się diametralnie zmienić kontent co mamy w tej grze robić.Itemy skompletujesz i latasz od dunga do dunga levelując glify ale tak naprawdę nic więcej bo to co wypada w sumie już masz tylko musi być ciut plus.Powielanie dungeonów i questów w środku to tylko spowalnianie rozgrywki aby za szybko tego nie trzaskać.Podobnie z questami których jest owszem sporo ale nic tak naprawdę nie dających.
Na odpierdol tak naprawdę zrobiony cały gameplay i zachwalanie że to bułeczki z miodem.Trzy buildy na krzyż i magiczne słowo "brakuje Ci energii" co parę sekund.A no i ta euforia jak wypadnie legendarka ojej:).
PoE w end-game ma tyle rzeczy do roboty że aż trzeba z kilku rezygnowac bo nie starcza czasu ligowego a tutaj wieje powielaną do maximum pustką.

27.06.2023 18:59
aope
😱
150.3
aope
207
Corporate Occult

stg.Olo pełna zgoda. Ja się przez jakiś czas biłem z myślami, że w sumie nie fair porównywać endgame z poe do tego z d4, przecież ten drugi dopiero co się pojawił. Ale. Mówimy o Blizzardzie. Ogromnej korporacji tonącej w kasie, która poświęciła tyle lat aby wypluć z siebie takie coś. Wiedzieli jak wyglada konkurencja, nie tylko w postaci poe. Wiedzieli to wszystko i mieli czas, mieli kasę, na jaką mało które studio może sobie pozwolić. I wypluli coś takiego. Rzut okiem na tworzonego krócej Last Epoch. No przecież ta gra od małego studia, które do tego jest w 100 proc studium pracującym zdalnie (!!!) gniecie d4 w endgame tak, że aż głupio patrzeć. Gniecie w endgame, gniecie mechanikami, gniecie itemizacją i całym szkieletem na którym jest zbudowana. Tu nawet nie trzeba wyciągać armaty w postaci poe, wystarczy Last Epoch. Gra będąca w early accessie…
A chyba największym splunięciem w twarz nabywców nadmuchanego medialnie balonika od Blizzarda jest stwierdzenie…że oni za pół roku przy okazji drugiego sezonu naprawią. Jeszcze podczas „bety” twierdziłem, że to nie jest żadna beta tylko stress test no i cyk.

post wyedytowany przez aope 2023-06-27 19:02:03
27.06.2023 20:55
Persecutor
150.4
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Tu nawet nie chodzi o to, że wydali betę cy cuś :).
No właśnie tu jest problem, bo gra powinna wyjść za rok :P Tu kurwa nawet nie da się sprawdzić, ile się grało postacią, zobacz sobie profil z D3, a ten z D4, zobacz system rerolla staty z d3, a z d4, tu wszędzie widać tymczasowość niektórych rozwiązań, niedopracowania które właśnie naprawiają, szczególnie w departamencie XP, to wszystko pokazuje, że nadszedł rozkaz gra ma być wydana i starali się dopracować to, co mieli, i to wydane zostało. Pewnie w sezonach dodadzą to nad czym pracowano, ale nie skończono.

BTW. Serio dalej ta mentalność porównywania nowej gry do 10+ letniej produkcji, tak myśląc to każde nowe mmo jest gównem bez contentu w porównaniu do wow-a, ff14, itd.

Ale. Mówimy o Blizzardzie. Ogromnej korporacji tonącej w kasie, która….
Ma jeden główny cel, zarobić hajs dla udziałowców, nic więcej się nie liczy. Blizzard się skończył imo z 12 lat temu, jako firma robiąca gry, to po prostu wyrobnicy średniego produktu którzy jadą na swojej marce. Co do LE to oni nie mają szans jeśli nie pokażą czegoś dobrego, więc muszą zrobić dobrą grę, bo inaczej nie zaistnieją na rynku. Mam nadzieje że nie skończą jak francuzi od stolcena :D

22.06.2023 15:43
aope
😱
151
2 odpowiedzi
aope
207
Corporate Occult
27.06.2023 19:42
BloodPrince
151.1
BloodPrince
184
Senator

Można prosić o jakieś TL;DW?

05.07.2023 23:04
Kwisatz_Haderach
151.2
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Pewni juz obejrzales (lol) ale napisze ze rzeczywiscie sporo sensownych hintow ze PoE 2 jest blizej niz sie spodziewalismy.

Tylko ze ja podejrzewam ze to bedzie wlasnie nazwane 4.0 i nie bedzie kontentu z PoE 2 ale beda zmiany w mechanice (wywalenie linkow, fusingow, itd..).

Musze przyznac ze dawno tu nie wlazilem, nie widzialem tego i jestem w sumie zaskoczony (pozytywnie ofc).

27.06.2023 19:53
BloodPrince
152
BloodPrince
184
Senator

Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale mam wrażenie, że premiera D3 była znacznie głośniejszym gamingowym wydarzeniem.
Tłumy ludzi, próbujące się wbić na serwery, słynny error, wszędobylski hype i niemożność kupienia pudełka z grą grubo po premierze.
Teraz? Trochę było o grze głośno, ale jakoś tak szybko to ucichło.
Zapowiadano powrót króla hns'ów a dostaliśmy nieprzemyślaną popierdółkę. Pozycja Path of Exile raczej niezagrożona, bo D4 ma jeszcze sporo problemów do rozwiązania zanim będzie w ogóle mogło stanąć w szranki z tytułem od GGG.

05.07.2023 23:05
Kwisatz_Haderach
👍
153
5 odpowiedzi
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying
Wideo

Bezi wrzucil w diabolomanii, to wrzucam tez tutaj. Moze sprawi przyjemnosc aope'owi. ;)

Koles pieknie zneca sie nad D4 i punktuje jego wady, idiotyzmy i ogolna designerska i koncepcyjna biede tej gry.

https://www.youtube.com/watch?v=BFPYZ4pcgyQ

06.07.2023 07:32
liberateme_81
153.1
liberateme_81
66
Pretorianin

Cześć,
Ja w sumie podziwiam tych wszystkich jutuberów, którzy dociągnęli do setki w tej grze. Ja aktualnie jestem na 81 i gdyby nie to, że łupiemy z bratem po godzince dziennie, to już dawno darował bym sobie tą grę.
Jestem tak kurewsko (sorry za bluzgi) zły na siebie, że znowu dałem się zrobić w jajo i kupiłem grę w preorderze. Stary i durny.
Pozdrawiam

post wyedytowany przez liberateme_81 2023-07-06 07:32:39
06.07.2023 09:46
liberateme_81
153.2
liberateme_81
66
Pretorianin

Dodam jeszcze, że jakby ktoś chciał popykać razem, to założyliśmy z bratem Klan Różowej Muszelki ;). Narazie jest nas dwóch, ale jakby ktoś miał ochotę, to zapraszamy wszystkich. Pozdrawiam

06.07.2023 11:11
aope
😉
153.3
aope
207
Corporate Occult

Kopanie leżącego nigdy nie sprawia mi przyjemności ;) A tak swoją drogą - to chyba pierwszy raz w historii tej serii, aby zaledwie chwile po premierze cały balonik szlag trafił. No ale może jak zrobią trailer pierwszego rozczarowa...sezonu, to podłożą Beyoncé i ludzie się rzucą. Na pewno wiem kto z narzekających na Blizzarda pierwszy rzuci od razu kapustą ;)

06.07.2023 18:13
Bezi2598
153.4
Bezi2598
156
Legend

Nie sądzę żeby pierwszy sezon wiele zmienił. Content mieli już gotowy przed premierą więc nie uwzględnili feedbacku od graczy po premierze. Więc pewnie to będzie double down na idiotyczny design tej gry.

Tutaj jest problem, że cały core gry jest źle zaprojektowany. Diablo 3 miało problemy ale miało potencjał który w części został wykorzystany w dodatku. Tutaj będzie ciężko to powtórzyć, bo nie ma na czym tu budować czegoś lepszego.

07.07.2023 16:11
Diobeuek
153.5
Diobeuek
201
Quid est veritas?
Wideo

W sumie nad POE też się znęca, więc co z tego wynika?
https://www.youtube.com/watch?v=AbFuDWuXa6I

06.07.2023 11:08
aope
😊
154
1 odpowiedź
aope
207
Corporate Occult

Informacje o nowej lidze w PoE etc. dopiero na ExileCon. Dziwne w sumie i o ile bardzo mi daleko do teorii spiskowych...to kto wie, może i faktycznie 3.22 = 4.0? ;)
https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/3403958/

post wyedytowany przez aope 2023-07-06 11:12:01
06.07.2023 18:14
Bezi2598
154.1
Bezi2598
156
Legend

Obstawiam atlas expansion. Podobnie jak przy poprzednim Exile conie, PoE2, expansion plus liga.

06.07.2023 23:02
Kwisatz_Haderach
👍
155
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Cards Of Exile.

Karcianka w swiecie Wraeclast a 4.0 to bedzie patch spajajacy obie gry. ;) Tak bedzie.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-07-06 23:03:17
07.07.2023 07:46
aope
😍
156
2
aope
207
Corporate Occult

Czy ja dobrze zrozumiałem, że cały sezon w D4 to jakiś dodatkowy mod na randomowych elitach z których wypada jakiś item po czym po 6 sekundach można to ubić jeszcze raz po kolejny item? Świetny sezon

post wyedytowany przez aope 2023-07-07 07:47:00
07.07.2023 08:52
157
1
1 odpowiedź
zanonimizowany283992
211
Legend

Trochę bieda ten sezon, jak się wyfiltruje cool mroczne buzzwordy (corrupted devious malignant elites, rawrrrr) to czyste fakty:
- jest nowy modifier na elitach,
- są nowe gemy, niewiele o nich wiemy ale prawdopodobnie to po prostu będą mocno wykastrowane (w sensie słabsze) legendary powers które się socketuje,
- 6 unikatów, 7 legendary powers,

Seasonal journey dodaje jakąś tam atrakcję (bo nawet jak zdobywa się kosmetyczne pierdoły, to mamy jakąś horyzontalną ścieżkę do przebycia).

Mam nadzieję że ilość nowości wynika z tego że zespół jest jednak nadal zajęty naprawianiem 'chorób wieku dziecięcego' D4 i mały team dostał zielone światło do pracy nad sezonem.

Chyba nie dam rady się zmusić do powrotu, bo endgame loop (te same dungeony w kółko + MMOwate questy) nietknięty. Buyer's remorse mnie teraz ostro podgryza w zadek.

07.07.2023 15:50
Kwisatz_Haderach
157.1
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

To wyglada tak mniej wiecej jak 1/10 ligi w PoE.

A nawet te na saaaaamym poczatku, jak np. ta ktora miala tylko bonus do DMG mobow +20% mialy klika razy wiecej itemkow i nowe skille.

Przypominam ze D4 kosztuje 350 zeta, plus item shop i season passy.

Ta gra jest zenujaca w chuj (sorki za wulgarnosc).

Mam nadzieję że ilość nowości wynika z tego że zespół jest jednak nadal zajęty naprawianiem 'chorób wieku dziecięcego' D4 i mały team dostał zielone światło do pracy nad sezonem.

Oni to mieli gotowe juz dawno. Teraz beda "drip feedowac" (jak najmniejszym kosztem) kontent, jak wiekszosc gier uslug (z wyjatkami... wszyscy wiemy jakimi. Choc tutaj tez wchodzi np. Warframe, ktore jest spoko).

Jakies wieksze wstrzasy beda dopiero jak ludzie uciekna, przychody spadna i dojdzie to do ksiegowych i managementu w kwartalnym sprawozdaniu.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-07-07 15:51:01
07.07.2023 15:56
Kwisatz_Haderach
158
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Ja sobie robie przerwe.

Wroce na sezon 66 jak dodadza Primal Ancestral Hellspawned Heaventouched Demontainted Angelblessed SuperShinyUltra Pinnacle Legendary Items.

No i ofc Corrupted Devious Malignant Tainted Spoiled Rancid Moldering Defiled Decayed Elites tez juz pewnie beda. ;)

PS. Kurna az sie troche zle czuje dajec tej firmie jakiekolwiek pieniadze, bo place abo za WoW, ale nowy dodatek jest super. Ten odmieniony team WoW'a (mimo ze pod starym przywodztwem) wyroznia sie na tle firmy. Ciekawe kiedy ich zaoraja.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-07-07 16:00:07
07.07.2023 21:10
liberateme_81
158.1
liberateme_81
66
Pretorianin

W sumie dobry pomysł wrócić na drugi sezon do wow'a. Jakiś nowy obszar jest do oblatania, nowy pakiet dungów w mitikach+. Muszę sprawdzić jak bardzo mój prot pala dostał nerfa :)
Oby do sierpnia i nowej ligi w POE.
Pozdrawiam

07.07.2023 22:04
liberateme_81
159
1 odpowiedź
liberateme_81
66
Pretorianin

Może nie każdy wie, ale w D4 jest 6 unikatów, których drop rate jest tak marny, że łatwiej trafić 6 w totka niż znaleźć te itemy podczas grania. No to co zrobił Blizz (niekoniecznie zamierzenie)?
Wypuścił dziś patcha, który miał odblokować możliwość uzyskania unikatowych przedmiotów ze skrzynek z piekielnych przypływów (helltides). No i tak odblokował, że klasom, które nie mają żadnego unikatu na jakimś slocie (np. barb i czarodziejka nie mają przewidzianego unikatowego hełmu) zaczeły lecieć niektóre unikaty z tej listy 6 najrzadszych :) (a dokładnie właśnie te dwa najrzadsze hełmy, nie pamiętam nazwy).
No i jak do tej pory graczom poleciało z parenaście (na całą grę) sztuk tych hełmów (czy jakoś tak), tak po dzisiejszym "patchu" jest już kilka tysięcy sztuk w rękach graczy :)
Oczywiście, Blizz zablokował możliwość dropu tych uber unikatów ze skrzynek i trzeba czekać na pacza do pacza :).
Hahaha, ja pierdziele :)

08.07.2023 02:26
Persecutor
😂
159.1
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Czego się spodziewasz, oni naprawiając loot table uników dla druida znerfili Hote barbowi, co później naprawiali :P Ale shakogate było :D

post wyedytowany przez Persecutor 2023-07-08 02:27:23
08.07.2023 13:16
Kwisatz_Haderach
160
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying
Image

Po traumie D4 postanowilem sie odchamic i przypomniec sobie klasyke.

Gra jest (jak kazdy dobry HnS) samoswiadoma, wie co w trawie piszczy i jeden z pierwszych dropnietych itemow mial zalaczona minirecenzje Diablo 4.

Thanks Sacred.

ps. Smiechy, smiechami ale jak zobaczylem nazwe to parsknalem smiechem,.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-07-08 13:17:08
09.07.2023 17:36
BloodPrince
👍
161
BloodPrince
184
Senator

https://store.steampowered.com/app/1538970/Hammerwatch_II/

Kwisatz_Haderach polecam zobaczyć demo tej pozycji. Niby też mamy otwarty świat jak w D4, ale jest dużo ukrytych lochów i podziemi, do których nie zawsze jest oczywisty sposób, by się dostać, zatem eksploracja na pewno ciekawsza, niż lizanie ścian (otworzenie mapy z internetu), by znaleźć wszystkie posążki Lilith.
Niby też hns, ale tutaj faktycznie jest casualowy.
Zadania nie są jak w mmo...

Kolejna gra i to od małego dewelopera, która wiedziała czym chce być, w przeciwieństwie do D4. Czekam na premierę.

11.07.2023 17:16
Kwisatz_Haderach
😂
162
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying
Wideo

Dodalem do wishlisty. Zobaczymy co to jak wyjdzie. ;)

Jeszcze wracajac do D4, to znalazem ten fajny gameplay.

https://www.youtube.com/watch?v=P8W2hYJhNYg

21.07.2023 08:21
163
2 odpowiedzi
zanonimizowany768165
119
Legend

https://www.pathofexile.com/exilecon

nic o 3.22 ale...

3
godziny
gameplayów
z Path of Exile 2

... do obejrzenia na później bo za nic w świecie nie obejrzę tego na żywo

dwa miechy czekania i teraz jeszcze tydzień... dam radę, jak bozia pozwoli

post wyedytowany przez zanonimizowany768165 2023-07-21 08:25:16
22.07.2023 03:26
BloodPrince
163.1
BloodPrince
184
Senator

Myślicie, że zarzucą datą? Jak nie premiery to chociaż startu bety?
3 godziny gameplayu brzmią fajnie, ale lepiej by było w końcu pograć :p
Też po cichu liczę, że wprowadzą niezapowiedzianą petardę, czyli AH wbudowany w grę.

22.07.2023 06:53
Szyszkłak
163.2
Szyszkłak
217
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

Też nie usiedzę tyle, ale zamierzam odpalić Twitcha w tle niech się nagrody zgarną, a potem obejrzę na raty w chwili wolnego :P

23.07.2023 16:19
👍
164
3 odpowiedzi
zanonimizowany768165
119
Legend
Image

Kolejni dołączyli by dokopać cieniom dawnej chwały - Grim Dawn dostanie mega aktualizację oraz (potencjalnie) trzeci dodatek.
https://forums.crateentertainment.com/t/grim-misadventure-176-so-the-new-thing/128700

23.07.2023 20:21
Kwisatz_Haderach
164.1
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Jakby zrobili trzeci dodatek to bylbym w osmym niebie. ;)

Dobrze rozumiem ze te wariacje sniegu mozna obdbierac jako teaser czegos wiekszego? Dawno nie gralem ale jakis wiekszych typowo zimowych miejscowek nie kojarze.

Sa skaliste gory pod koniec podstawki, tam jest chyba troche czegos ala snieg i tyle na cala gre.

Ciekawe jaki nowy system by wcisneli w dodatek. Randomizowany endgame?

24.07.2023 13:54
😒
164.2
zanonimizowany1388434
5
Chorąży

a ten news o dodatku to rozumiem z instytutu danych z dvpy? Bo nigdze nie widze ani słowa o tym.

25.07.2023 10:31
SpoconaZofia
164.3
SpoconaZofia
88
Legend

Nie przejmuj się bełkotem SpecShadow on tak ma.

23.07.2023 20:35
Kwisatz_Haderach
165
1
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying
Image

haha...

Wogole jak ktos nie ma co zrobic z zyciem to polecam obejrzec ten ostatni chat z devami (choc pobieznie przeskipowac).

To jest (tragi)komedia.

A na deser ten fstrzonsajoncy performens:

https://old.reddit.com/r/Diablo/comments/157fywf/sdcc_2023_cheesy_show_at_the_diablo_booth/

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-07-23 20:35:42
28.07.2023 22:32
Bezi2598
166
Bezi2598
156
Legend

Po dwóch miesiącach od premiery Diablo 4 i ciągłych kompromitacji Blizzarda bez żadnego udziału konkurencji, na ring wchodzi GGG gotowe dobić rywala. Już za półtorej godziny rusza Exilecon, oglądacie?

post wyedytowany przez Bezi2598 2023-07-28 22:33:37
28.07.2023 23:59
Kwisatz_Haderach
167
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Spac sie chce ale moze godzinke wysiedze. ;)

Fajnie by bylo jakby zrobili cinematic. Taki prawdziwy, z 5 minut pokazujacy swiat i te wszystkie postacie Daresso, Kaom, Kalandra, Shaper, jakies lokacje, etc...

Stac ich. ;)

28.07.2023 23:59
😍
168
zanonimizowany283992
211
Legend

Oglądamy!

29.07.2023 00:39
Kwisatz_Haderach
169
3 odpowiedzi
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Szczerze mowiac to mam mocno mieszane uczucia.

Nie mam sily teraz z duzo pisac ale mam nadzieje ze mob density i ogolny pace'ing jest ograniczony na potrzeby pokazu.
Nie jestem wielkim fanem tego w co zmienilo sie PoE1 (zoom, zoom) ale to jest wolniejsze niz postac walczaca z Merveil w PoE1.

Pomysl zeby rozdzielic obie gry uwazam za mocno chybiony z perspektywy playerbase. Biznesowo to pewnie jest uzasadnione.

Wogole to pojde nawet tak daleko ze bazujac na tym gameplayu to nie widze w sumie nic co uzasadniania nazwanie to PoE 2. Wiekszosc rzeczy jest przeniesiona 1:1.
Na plus ofc animacje i grafika. Wyglada spoko.

Dedykowane resource (spirit)... czyli to co jest w D3/4.
Widze tez cos ala charge skiile buffujace inne + potem spender z big hitem. Kolejna rzecz wyciagnieta z D3/4.
I widze dropiacy gold.

Naprawde nie wiem co myslec.

Na pewno wiecej bedzie pokazane przez te dwa dni ale w sumie teraz to najwiekszy hype mam na panele z Brevikiem i braciami Sheafer, bo zawsze jest ciekawa gadka. ;)

EDIT: Gameplay magiczki duzo ciekawszy. Skill gemy i automatyczny swap broni i juz mi lepiej. Ten team i ta firma to BOGOWIE jesli chodzi o design systemow.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-07-29 00:44:40
29.07.2023 01:46
169.1
stg.Olo
103
Pretorianin

Zmienić wiele to się nie zmieni bo z tego co widać silnik pozostaje ten sam więc jakieś ograniczenia muszą być :)
Ładne animacje skili tylko czy to będzie widać :) bo to był pokaz aby nic nam nie umkneło a jak przyjdzie do walki na mapach to już widzę te fikołki.
Rok do bety więc to co pokazali to dopiero fundament ale już samo to że 36 klas będzie daje dużo do myślenia.
Mam nadzieję że będzie troszkę więcej grywalnych end-game buildów niż do tej pory.
Nowa liga w sumie dobrze że 18.08 startuje bo już odruchy wymiotne mam od D4 a chyba nie będzie się bardzo wyrózniac od poprzednich bo nowinek za dużo nie ma.

29.07.2023 06:02
BloodPrince
169.2
BloodPrince
184
Senator

Rozumiem, że stream bym dość późno, a przez ekscytację niektóre rzeczy mogły umknąć, ale proszę nie siać fermentu.

Dedykowane resource (spirit)... czyli to co jest w D3/4.
Dedykowany zasób na AURY i inne rzeczy, które rezerwowały manę w jedynce, teraz niebieski resource ma nam służyć do aktywnych umiejętności. Moim zdaniem fajnie, że to rozbili, bo faktycznie w poe1 wystarczyło mieć kilkanaście punktów dostępnej many, czasem nawet nie, a cała reszta szła na heraldy i aury.

Widze tez cos ala charge skiile buffujace inne + potem spender z big hitem. Kolejna rzecz wyciagnieta z D3/4.
Absolutnie nie porównywałbym zaprezentowanych zależności między umiejętnościami w POE2 z "muszę 5 razy nacisnąć lewy przycisk, żeby móc 2 razy użyć prawego przycisku", które jest obecne w D4...

29.07.2023 14:10
Kwisatz_Haderach
😜
169.3
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Moze troszke sie zapedzilem rzeczywiscie.

29.07.2023 05:48
aope
👎
170
1 odpowiedź
aope
207
Corporate Occult

Chciałem sobie coś poczytać na GOLu odnośnie tego wydarzenia i czy ja dobrze widzę, że cisza? Nic? No to poczekam aż jakiś dev od Diablo 4 ziewnie i będzie nius. Co za wstyd GOLu, co za wstyd.

29.07.2023 05:51
BloodPrince
😉
170.1
BloodPrince
184
Senator

O nowym dodatku do GW2 też cisza... ale hej, Elon Musk znowu coś zrobił, to dopiero materiał na newsa, a nie jakieś tam gierki!

29.07.2023 05:49
BloodPrince
171
2 odpowiedzi
BloodPrince
184
Senator
Image

Rzeczy, które chcą wprowadzić brzmią absolutnie niesamowicie!
Nic dziwnego, że postanowili rozbić grę na dwie produkcje. Dzięki temu w POE2 będą mogli wprowadzać bardziej radykalne zmiany, bez martwienia się o to jak będą one współgrały z rzeczami, które stworzyli przez ostatnie 10 lat.

Walka wydaje się wolniejsza i bardziej taktyczna w porównaniu do poprzedniej części. Ciekawe czy to świadomy design, konieczność na potrzebę prezentacji czy też kwestia słabego sprzętu oraz buildu, jednakże potyczki wciąż wydawały się szybsze i dynamiczniejsze niż u konkurencji, a to pewnie przez tę filozofię designu:
"we hate the feeling that combat is just waiting to be able to use your next skill", z którą całkowicie się zgadzam!

Styl artystyczny też się mi bardzo podoba. Nie jest to zwykłe high fantasy wyprane z kolorów, żeby było mroczniej, potwory są groteskowe, obrzydliwe i niepokojące.

Nie jestem pewien czy ta wypowiedź:
Path of Exile 2 has been a long time coming and we're incredibly excited to be near the finish line, but we're not quite there yet. We are determined not to rush this and make sure that we get it right.
była pstryczkiem w nos Diablo 4 i jego obecne problemy, ale jeśli takie mają podejście do tworzenia POE2 to możemy spać spokojnie, bo warto będzie poczekać na nowego króla h'n'sow.

29.07.2023 09:55
Persecutor
171.1
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Obejrzałem trochę, mimo zmęczenia okrutnego po pracy dotrwałem do momentu, aż zabił monkiem bossa. :D Czekam z niecierpliwością, bo w końcu animacyjnie gra wygląda bardzo dobrze, a przynajmniej na niskich levelach, szkoda, że w tym, co widziałem nie pokazali widziałem endgame buildu. :) Pomysł odejścia od jedynki bardzo mi się podoba, ale na dzień dobry kubeł zimnej wody, bo na 99% sezony nie będą oferować innej możliwości levelowania, jak kampania. Po zabiciu bossa gościu powiedział, że nagrodami za jego zabicie będą między innymi perma staty, wiec już mi się to podoba jak system renown w sezonie z D4 rak, którego będzie trzeba powtarzać co sezon :P W tym krótkim gameplay widziałem, że w końcu ze zwykłych mobów nie leci milion itemów od niskiego lvl, może nie będzie trzeba loot filtra. :) Nic tak nie wpływa na poprawę jakości na rynku jak dobra konkurencja, mam nadzieję że ludzie od poe 2 zrobią gre która nie będzie miała za wysokiego progu wejścia i popularność gry mocno wzrośnie.

29.07.2023 10:34
liberateme_81
171.2
liberateme_81
66
Pretorianin

Mi się bardzo podobały efekty po rzuceniu czaru, szczególnie jak na glebę lądowały te lodowe kule, i widać było rozprysk i mini falę uderzeniową. Super sprawa z tym automatycznym swapem broni pod dany żywioł. Z tego co można było zauważyć, bossów będzie można zamrozić, zrobić im knock back'a itp. Mam nadzieję że pokażą dłuższy gameplay z druidem, bo z tego mini kawałka wygląda obłędnie.
Szkoda tylko, że trzeba będzie minimum rok czekać, szczerze mówiąc, łudziłem się, że programy jeszcze w tym roku. Zapewne jakby pozostał koncept patcha do jedynki, a nie osobna gra, była by na to spora szansa. No ale nic to, na szczęście jest D4 ;).
Ps. Złoto w PoE?? WTF??? :)

29.07.2023 10:49
172
zanonimizowany283992
211
Legend
Wideo

Największy szok dla mnie to termin bety - z ręką na sercu liczyłem na early Q4 2023, i premierę dwójki mooooże w listopadzie/grudniu 2023, może wczesnym 2024. Tutaj zawód, nie ukrywam.

Pierwsza reakcja na rozdzielenie PoE1 / PoE2 była też negatywna (tyle contentu idzie w dupę) ale z drugiej strony pomyślałem sobie jak 'bloated' jest PoE (contentu jest po prostu wręcz za dużo, wyłączam połowę lig w atlasie bo mi się nie chce tego śledzić) i z ciekawością zobaczę jak gra rozwija się 'od zera'. Fajne jest to, że wszystko będzie tu nowe, zamiast biegać te same mapy po raz 86.

Jako że obie gry będą rozwijane (PoE1 strzelam że raczej on life support, bardziej niż rozwijane) i ligi będą zazębione, da to fajną możliwość przeskakiwania na to na co mam ochotę (np. w roku obgram 3 ligi PoE2 i jedną PoE1, albo na odwrót, jeżeli PoE2 okaże się kolejnym DIV :) ).

Gra wydaje się zdecydowanie za wolna, ale na pocieszenie widziałem gear/gem setup postaci demowych, i jest to mieszanina 0 link/1 link (z gemami jak pierce, nie zwiększającymi dmg) i słabego magicznego gearu, więc myślę że realnie będzie się grało wyraźnie szybciej. Mam zarazem nadzieję że nigdy nie wrócimy do tego: https://www.youtube.com/watch?v=5G_dY7PcUjk

Rzeczy jak autoswap broni i części drzewa nawet nie trzeba komentować, to jest bomba.

29.07.2023 14:07
Kwisatz_Haderach
173
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying
Image

SHOTS FIRED! haha... Na tym slajdzie mamy doslownie design philosophy z Diablo 4.

Rotacje sie sprawdzaja w mmorpgach, a nie w HnS'ach.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-07-29 14:09:50
29.07.2023 14:14
Kwisatz_Haderach
173.1
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Zas newsy o PoE mam dzis na pierwszym miejscu w sortowaniu "hot" na r/games i r/pcgaming.

Kto by pomyslal jak kupowalem mojego ukochanego Kiwi te dziesiec lat temu, ze zajda tak daleko z tym drewnianym szajsem ale takim fajnym. ;)

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-07-29 14:14:49
29.07.2023 17:59
174
demon92
198
Senator

liberateme_81 Złoto w PoE już podobno jest. Z tego co widziałem na reddicie to testowali w Ruthless. Z takich szczątkowych info, to odebrałem to jako, gold nie zastępuje orbów, tylko służy do tradu z vendorami głównie na początku, żeby łatwiej było ci kupić ringa z resami, ale to trochę taki mój domysł. Z tym, że taka koncepcja była by całkiem spoko na start ligi.

PoE 2 ma mieć 6 aktów, czy mi się wydaje, czy na początku mowa była o 7?

Wczoraj dotrwałem gdzieś do połowy gameplayu ziza, także jest jeszcze co nadrabiać, ale tak na początek:
-Gra ma być wolniejsza, ale nie aż tak jak pokaz, gdzieś mi się obiło, że któryś z devów mówił, że w end-game i tak animacje będą się psuły, także nie powinno być całkowitej utraty zoomowania przez mapy.
-Nie jestem fanem roździelenia PoE 1 i 2 na oddzielne gry, raz, że wydaje mi się, że gorzej będzie z handlem, możemy w PoE nie doczekać się wielu fajnych QoL czy mechanik z PoE 2(np. nowego systemu gemów)
-Wydaje mi się, że mimo wszystko rok, dwa po premierze i tak uśmiercą PoE 1 i w sumie to chyba była by dobra decyzja.
-Chyba żegnamy scion, wygląda na to, że PoE 2 nie ma odpowiednika, co w sumie jest mi obojętne.
-Będzie druid i transformajca w miśka, wygląda zdecydowanie potężniej niż w D4, ale zobaczymy.
-Nie podoba mi się pomysł resetu bossa po śmierci, zawsze robiłem kampanie bez zwracania uwagi na ressy, jak się ripnęło, to nie był problem.
-Gold jest mi obojętny, ale na pewno przyda się na początku nowej ligi.
-Bardzo ciekawy pomysł, z tym, że gem może wypaść niepocięty i wybierasz z listy czym ma być.
-Martwi mnie dalszy brak informacji o jakimkolwiek minimalnym usprawnieniu handlu.
-Skill pointy z książek które można przypisać różnie w drzewku, w połączeniu z nowym auto-swapem broni, rozwaliły mi mózg, genialny concept, strasznie mi się to spodobało, chyba najbardziej z całej prezentacji.
-Mikrotransakcje mają działać w obu grach, po za tymi np. dla miśka, co jest spoko, ale w sumie jest mi to wszystko jedno.
-Efekty lodowych skilli naprawdę robią wrażenie, graficzniie gra wygląda ślicznie.
-Ciekawe były też te kostury z wbudowanymi darmowymi skillami do spamowania.

Ogólnie, pomimo pewnych obaw jestem z jednej strony zachwycony, a z drugiej, mój hype umarł, jak zobaczyłem datę bety, liczyłem na premierę w kwietniu-czerwcu, a tu beta w lipcu. Pewnie było jeszcze wiele ciekawych rzeczy, ale byłem strasznie zmęczony jak oglądałem i mogło coś mi uciec, no i trzeba ponadrabiać resztę streamu :)

post wyedytowany przez demon92 2023-07-29 18:00:12
29.07.2023 21:28
Kwisatz_Haderach
175
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Dwie ciekawostki z PoE 2:

1. NPC od identyfikacji itemkow. Cale inventory naraz. Cos jak Deckard Cain w Diablo.
2. Jest nowa mapa pelnoekranowa swiata a na niej, w lewym dolnym rogu dumny napis "GAME PAUSED".

30.07.2023 01:01
176
2 odpowiedzi
demon92
198
Senator

https://preview.redd.it/xji382fetyeb1.png?width=960&crop=smart&auto=webp&s=86a0427c7aa117640fe7860c4776463d1302f446

Orby z PoE 2.
Pożegnajmy Scouringi, Alty i oryginalnego Chaos Orba.

Ciekawe jak będzie wyglądał nowy crafting.

post wyedytowany przez demon92 2023-07-30 01:01:32
30.07.2023 10:14
176.1
zanonimizowany768165
119
Legend

nie za dużo twarzy?

30.07.2023 11:21
176.2
stg.Olo
103
Pretorianin

oj kurde są takie śliczne że szkoda będzie używać :)

30.07.2023 14:58
Kwisatz_Haderach
177
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying
Wideo

Panel o designie itemkow to hackandslashowe porno. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=XE3MAFGDzWw&t=8909s

Oczywiscie golowy embed tego nie obsluguje, klikany link jest ustawiony na poczatek panelu.
Z facetem ktory to omawia z checia walnalbym piwko. ;)

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-07-30 15:00:31
30.07.2023 15:29
Kwisatz_Haderach
178
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Polecam tez panel z Brevikiem oczywiscie.

Warto tez rzucic okiem na panel z bossami, tutaj zdania beda mega podzielone imho. Wiecej tutaj Dark Souls niz HnS'a imho. Co niekoniecznie jest zla rzecza ale pokazuje ze PoE2 bedzie totalnie inna gra niz PoE1.

31.07.2023 16:38
BloodPrince
178.1
BloodPrince
184
Senator

Chyba każdy jest ciekawy jaką grą się ostatecznie okaże poe2.
Może w następnych ligach siła postaci znów wzrośnie na tyle, że przez kampanię będziemy przebijać się bez najmniejszych problemów... a przynajmniej większość z nas ;)
Na pewno będzie miło patrzeć jak gra się powoli rozwija, grając w nią od samego początku.

30.07.2023 21:07
Kwisatz_Haderach
179
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying
Image

I jeszcze jedno znalezione. Sorry za spam.

Technology is here at last!

02.08.2023 08:53
180
zanonimizowany768165
119
Legend

^
na co mam paczeć?

swoją drogą - nowy keystone rozwiązuje problem z AI (a ma jakieś?) dla tormented spirits
kolejne zmiany i nadal tormented spirits + rogue exiles będzie rządzić...

02.08.2023 13:25
Kwisatz_Haderach
181
2 odpowiedzi
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

No ze sa fajne duze fullscreenowe postacie przy wyborze i mozesz sobie gear obejrzec, itd... brakowalo tego w PoE od zawsze. ;) Pierdola ale fajna pierdola.

BTW. Chyba mialem racje z Dark Souls.

https://www.gry-online.pl/newsroom/path-of-exile-2-podazy-bardziej-sladem-elden-ring-niz-diablo-4/ze26042

Biere to na klate bo soulslike (szeroko pojete, ale zwlaszcza od From Soft) to cos co lubie i szanuje mocno.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-08-02 13:29:46
02.08.2023 15:02
liberateme_81
181.1
liberateme_81
66
Pretorianin

Mnie to akurat trochę martwi, wychodzi na to, że manualni debile, tak jak ja, raczej sobie nie pograją jeżeli główny nacisk będzie położony na mechaniczne zdolności :/. Pozdrawiam serdecznie

11.08.2023 13:30
Bezi2598
181.2
Bezi2598
156
Legend

Na pewno nie będzie to poziom Dark Souls. Na gameplayu Krippa, po wycraftowaniu sobie lepszej broni wszystko padało bardzo szybko jak w standardowym PoE.

11.08.2023 13:23
182
1 odpowiedź
zanonimizowany768165
119
Legend

Patch notes dla nowej ligii
https://chx.github.io/poe-patchnotes-322.html

powyżej wersja bez zmian dla Ruthless
4 miechy i lekka? bieda?
I tak wskoczę na jakiś czas jako totem (Lightning Tendrils) Hierofant i sprawdzę jedną strategię i zmykam. Nowe gemy dają mi lekką nadzieję na to, że wrócą shotgun-bow-bleed mimo zmian w VC

Ritual dostał nie jeden a 2 keystones - jeden nie pozwala na zmianę oferty (w zamian potwory dają 100% więcej tributes) a inny daje randomowe cen.

No i najlepsze - po wielu, WIELU latach naprawiono wreszcie Tormented Spirits. Wreszcie nie mają być tak tępe i pasywne jak kiedyś.

Boneshatter nie ruszone, Vengeant Cascade ripperion jak przewidywano.

post wyedytowany przez zanonimizowany768165 2023-08-11 13:25:15
11.08.2023 17:06
liberateme_81
182.1
liberateme_81
66
Pretorianin

Zapowiada się luźna liga - no i dobrze.
Wezmę sobie jakiegoś melasa jako startowca i pociągnę do end game'u

23.08.2023 22:07
liberateme_81
183
1 odpowiedź
liberateme_81
66
Pretorianin

Cześć,
Jak tam nowa liga w PoE? Podoba się? :)
Mi w sumie teraz zaczęła, bo, moim zdaniem, ta nowa mechanika totalnie nie nadaje się do grania podczas przechodzenia kampanii. Bez postaci, która robi jakiś w miarę konkretny dps, jest po prostu frustrująco, więc moim zdaniem, jak ktoś ma ochotę zacząć, to dopiero na etapie mapek.
Co do buildu, ja jednak zdecydowałem się na guardiana, chciałem sprawdzić jak się zachowuje po przemodelowaniu i jak na razie, jest całkiem spoko (znowu srsy :) ).
Ogólnie - solidna liga, z fajną mechaniką, którą należy (moim zdaniem) olać aż do etapu po kampanii. D4 ze swoimi plugawcami nawet nie ma podejścia ;)
Pozdrawiam serdecznie

24.08.2023 21:51
183.1
stg.Olo
103
Pretorianin

Jak by to powiedzieć :) wszystko ustabilizowane i po staremu.
Zacząłem guardianem pod te same srs-y :) na SSF i wbiłem 92 na spokojnie.Niestety po zrobieniu około 100 abyssów nie miałem wejściówki do deeptha więc zmigrowałem do normalnej ligi.
Ogólnie całość niczym się nie różni od poprzedniej ligi.Jak ktoś lubi szachy to może pół dnia spędzić na planszy z totemami ale niestety mi to w żaden sposób nie pasuje.Tatuaże są do kupienia więc nie trzeba tam bywać a reszta standartowa .Sanctum w core też nie zachęca bo przecież wszystko szybciej się wyfarmi z expedycji czy też z heista ale to zależy co kto lubi.Jednym słowem po staremu :)

26.08.2023 13:52
Kwisatz_Haderach
184
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying
26.08.2023 13:53
Kwisatz_Haderach
29.08.2023 23:06
Kwisatz_Haderach
😍
185
1
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying
Image

Sorki za post pod postem ale przynosze wiesci:

Building upon the foundation of v1.2’s massive changes (now in public playtesting!), we are proud to announce that Grim Dawn will be receiving a third expansion: Fangs of Asterkarn!

What are some of the new features coming with the expansion?
Fangs of Asterkarn is touching upon nearly every aspect of the game to enrich your experience and give you ever more options when building your characters:

Conquer the Ascendant Game Mode - turn the campaign world into a challenge worthy of ascendant demigods, with every dungeon and boss encounter sure to test your limits.

Potion Customization - alter your potions to suit your playstyle. Turn them into powerful tonics that restore your character’s vitality, or have them provide powerful unique buffs and effects.

Affix Transmutation - reroll your rare and magic items to perfect your equipment.

Crucible Expanded - delve deeper into the Crucible’s challenges with thirty additional waves (requires the Crucible DLC).

The Shattered Realm Grows - discover new regions and boss arenas being slowly consumed within the Shattered Realm’s unstable infinity.

Discover Hundreds of New Items - a veritable vault of treasures awaits you with hundreds of new Monster Infrequents, Epic items, and unique Legendary items!

Awaken Epic Items - unleash the true potential of many Epic items to turn them into powerful implements worthy of Legends!

Tackle New Foes - test your mettle against new super bosses and additional Nemesis bosses for old factions. Five new hero monster archetypes populate the entirety of Cairn alongside older additions.

Two New Rogue-Like Dungeons - two new roguelike dungeons will be introduced with free content updates for the Fangs of Asterkarn expansion.

Z trzema dodatkami (a ten ma byc podobno najwiekszy) ta gra bedzie kolosalna.
No i shapeshifting (dziesiate Mastery - Berseker)!

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-08-29 23:07:57
29.08.2023 23:41
185.1
zanonimizowany768165
119
Legend
Image

A już myślałem, że do gry nie wrócę... trzeba szykować się na kolejny wydatek. Mam nadzieję, że po drodze nie wyskoczy dodatek do Titan Questa jakiś nowy.

Myślałem że skończyli z GD, ale nie. Ich nowa gra zresztą sprzedała się w milionie sztuk.

30.08.2023 01:05
BloodPrince
186
BloodPrince
184
Senator

O proszę, naprawdę miła niespodzianka!
Bawiłem się przy grze bardzo dobrze, ale pierwszy dodatek niesamowicie dał popalić mojemu buildowi i gra wylądowała w poczekalni. Może dobra okazja, by do produkcji wrócić...

04.09.2023 10:53
aope
👍
187
aope
207
Corporate Occult
26.09.2023 19:23
Bezi2598
188
1
4 odpowiedzi
Bezi2598
156
Legend

Dawno sie nie wpisywalem, ogolnie na forum mniej siedze i sie udzielam, a nasza spolecznosc w watku tez jest niestety dosc skromna.

Jezeli chodzi o Exilecon to byłem pod ogromnym wrażeniem. Mocno mnie zaskoczylo rozdzielenie PoE 2 od jedynki. Przyszlosc wyglada bardzo dobrze, bedziemy miec na zmiane lige w PoE 2 i PoE 1, bedzie co robic praktycznie caly czas. Nie moge sie doczekac PoE 2, rozwiazuje wiele problemow ktorych juz sie nie da rozwiazac w PoE 1. Ciesze sie, ze PoE 1 zostaje, jako ze PoE 2 idzie w nieco innym kierunku, będą to dwie bardzo różne gry. I dobrze, każdy bedzie miał wybór. Ja będę prawdopodobnie dalej grac w obydwie gry.

Jezeli chodzi o ogloszenie nowej ligi na Exiloconie to byłem nieco zawiedziony. Spodziewalem sie duzego dodatku razem z liga, a dostalismy "tylko" lige. Nowej zawartosci tez nie wydawalo sie za duzo, przynajmniej dopoki nie dostalismy patch notow.
Gram w nowa lige do teraz. Moge szczerze powiedziec, ze jest to najlepsza liga w jaka gralem od lat. Mechanika ligowa mega mi sie podoba, a sam patch rowniez jest swietny. Nieczesto sie zdarza ze dostajemy zarowno swietna lige jak i patch. Ogolnie gra jest teraz w bardzo dobrym miejscu. Gra sprawia przede wszystkim fun. To jest cos czego mi brakowalo w Diablo 4 i po powrocie do POE doceniam to teraz jeszcze bardziej.

Jezeli chodzi o patch to na pierwszy rzut oka wydawalo sie ze niewiele ciekawych rzeczy tam jest. Ale ten patch udowodnil ze male i proste zmiany moga miec o wiele wiekszy wplyw niz duze reworki, ktore czesto nie maja spodziewanych efektow. Patch byl mniejszy, ale wszystko co w nim bylo ma jakis pozytywny wplyw na gre. Podobaja mi sie chocby zmiany i nowe opcje w atlas tree. Do tej pory testuje nowe node'y. Ciesze sie rowniez ze w kazdej lidze probuja cos do niego dodac nowego lub cos zmienic. To powoduje ze end game jest swiezy co lige praktycznie niewielkim kosztem.

W tej lidze grałem w SSF. Mam cztery rozne postacie, a mega rzadko chce mi sie levelowac chocby druga postac, zazwyczaj probuje zrobic wszystko swoja pierwsza postacia. Powtorze cos o czym juz pisalem niejednokrotnie, SSF jest o wiele lepszym trybem gry niz trade. W trade wszystko co robisz musi sie przeliczac na czysty zysk w currency, a kazdy upgrade to trade. Gra jest potwornie nudna przez to i zawsze masz tylko jeden cel. Podczas gdy w SSF wszystko musisz osiagnac sam i zadnego problemu nie da sie przysypac waluta. Mam obecnie teraz tyle celow ze nie wiem za co sie zabrac. Ostatnio skonczylem farme Atoll. Nie wiem ile map zrobilem, ale spedzilem na tym ostatnie 3 dni. Farmilem divination karte ktora daje Berek's Respite. Ten pierscien kosztuje 4c w trade, zdobycie go to zaden wysilek. Obecnie farmie Breach, potrzebuje unique ktory tylko tam moze dropnac, troche mi to zajmie. Oprocz tego robie Beyond i Eater of worlds altary. Bardzo potrzebuje fusingow. Dostalem lucky drop, Cloak of Flame. Drop rate tego itemu jest bardzo niski jednak cena to zaledwie 4c na trade. Jest to tez BiS itemek do mojego buildu, jako ze moja postac ma spory problem z poradzeniem sobie z physical damage mitigation, ignite duration daje mi o wiele lepszy clear bo ignite proliferation trwa dluzej, co bywa pomocne w kilku niszowych sytuacjach. Do tego ten pancerz ma tone fire res. Fire res daje mi cold i lightning res, life regen i jak juz zdobede unikat z Breach to bedzie mi rowniez dawal armour. Przyplyw dopaminy przy dropie dobrego itemu jest nie do opisania, podczas gdy w trade sprzedalbym go za te marne 4c i pozniej juz kupil wersje z 6 linkami.

Moglbym sie tu rozpisywac godzinami na temat tego co moge robic w SSF i jakie sobie nastepne cele bede stawial. Ilosc contentu w grze jest oszalajamiaca, niestety trade liga nieco splyca wszystko do zwyklego currency farmu.

Mam rowniez tone funu jako ze gram swoim wlasnym buildem. Poszedlem slepo w Chieftaina ktory dostal reworka w patchu. Ludzie mocno zjechali zmiany przed premiera, moim zdaniem rework jest bardzo udany. Klasa jest mega ciekawa i dostala swoja tozsamosc. 5% chance na explode za 500% health, mega unikatowa mechanika. Gram buildem pod ignite. Ignite z takiej ilosci bazowego damage'u zabija wszystko na strzala. Berek's respite powoduje, ze ten strzal masz na odleglosc dwoch kolejnych ekranow. W efekcie ten jeden node powoduje ze jeden wybuch potrafi wyczyscic cale Expedtion. Do Breach wybuchy tez sa mega efektowne. Ogolnie jest to teraz klasa bardzo dobra do clearu, i dosyc dobra pod wzgledem defensywnym. Gearing to tej klasy to czysta przyjemnosc, ascendancy node ktory daje cold i lightning res z fire res powoduje ze zwalnia sie mnostwo suffixow na gearze ktory normalnie bylby przeznaczony na resy. Ogolnie uwielbiam mechaniki ktore modyfikuja sposob w jaki patrzymy na gearing. Jezeli chodzi o powerlevel to nie jest to na pewno najsijlniesza klasa, sa lepsze. Ale na pewno rework jest udany i polecam kazdemu sprobowac, klasa daje mase funu.
Jezeli chodzi o build to jest to ignite wave of conviction chieftain. Dziala o wiele lepiej niz sie spodziewalem. Mega dobry clear, dobry defense, single target dosyc kiepski.

No coz wracam do gry, bo mam co robic. A jak wasze wrazenia? Ktos gra w nowej lidze?

27.09.2023 08:12
BloodPrince
188.1
BloodPrince
184
Senator

Ligę odpuściłem, bo obecnie praca konkretnie powstrzymuje mnie od wciągających tytułów sieciowych. GW2 i LE też leżą odłogiem, jednakże nie wiem czy bym sięgnął po POE mając więcej czasu, bo nowa liga nie wydała się mi ciekawa, przynajmniej nie z prezentacji na ExileCon.

Ciekawi mnie Bezi2598 jak decydujesz, które rare itemy na ssf podnieść i sprawdzić statystyki? Losowo zbierasz graty?

27.09.2023 10:29
liberateme_81
188.2
liberateme_81
66
Pretorianin

Cześć,
Ja gram, ale na trade. Też jestem mega zadowolony z ligi. Gram Guardianem (również po reworku) pod ele srsy.
Niestety, ale raczej nie mam już tyle czasu na granie by spróbować SSF'a (choć chciałbym spróbować). Na pewno proces tworzenia mojego obecnego builda byłby o wieeele dłuższy chociażby z konieczności farmienia konkretnych rzeczy no i zagłębienia się w crafting, bo to akurat totalnie olałem. Jestem idealnym przykładem "dziecka trade'u" :). Niestety, nie mam tyle czasu na czytania poradników itp., szukam chwili relaksu po robocie, takiego odmóżdżenia, dlatego robię jakieś gotowe buildy, które mogę pociągnąć przez całą ligę. Build zaczerpnąłem od Ovvy'ego na YT - polecam, bardzo fajnie je opisuje, podkreśla na co zwracać uwagę i jak sobie radzić w razie kłopotów jak czegoś brakuje.
Co do ligi, to nowa mechanika bardzo fajna, dociągnąłem chyba do 400'tego rankingu. Tatuaże bardzo pomagają w podciągnięciu niektórych statystyk, na które normalnie potrzebowalibyśmy przemodelować nasze drzewko by wziąć jakieś tam inne node'y.
Ogólnie mam wrażenie, że jakoś tak łatwiej o zarobek podczas robienia map z ulubionymi mechanikami. Ja mój atlas ustawiłem pod ekspedycje i harvest, i już nie pamiętam kiedy, miałem w stashu tyle divów. Najśmieszniejsze jest to, że do tej pory poleciał mi tylko 1 div, w sensie taki "flat drop" z potworka/skrzynki, a całą resztę zarobiłem właśnie na trade'dzie.
Aktualnie mam skończony build (96lvl), więc nie przejmuję się umieraniem, i robię wszystko co aktualnie mogę zrobić, w sensie jak nazbieram fragmenty to robię Syrka czy tam Uber eldera.
Atlas ustawiłem również pod skoruptowane mapy, więc jak aktywuję jednocześnie altary i pododaję sekstansy, to bardzo często na mapie mam w okolicach 200/200 rarity i quantity :), do tego jak dodamy duchy, które dosyć często opętują mapowych bossów (też nody z drzewka atlasu) i weźmie się noda od Maven, że przy mapowym bossie pojawiają się "pomocnicy", to robi się naprawdę wesoło :). Udało mi się ubić wszystkich bossów w wersji "normalnej" (oprócz Maven oczywiście, bo jej memory gejm skutecznie pozbawia mnie kolejnych portali, a farmienie tych crestów by móc z nią znów powalczyć, jest nużące, przynajmniej dla mnie).
Pozdrawiam serdecznie

27.09.2023 20:25
Bezi2598
188.3
1
Bezi2598
156
Legend

Ciekawi mnie Bezi2598 jak decydujesz, które rare itemy na ssf podnieść i sprawdzić statystyki? Losowo zbierasz graty?

To jest ciekawe pytanie. Niestety PoE ma problem z itemkami, mianowicie dropy (itemów) niewiele znaczą. I w SSF jest tak samo. Po co miałbym podnosić i identyfikować 200 żółtych itemków z map skoro mam w stashu dobry base item i 200 chaos orbow i drugie tyle esencji. O wiele szybciej jest zrobić chaos spam w hideout niż podnosić każdy pojedynczy item z ziemi. Druga sprawa to jest niemożliwe dostać najlepszy item z dropu, najlepszy item zawsze będzie z craftingu. Nie ma zadnego miejsca w grze ktore pozwoli ci dropnac triple elevated boots z craftem z syndicate. Sufit itemków z dropu jest mega niski. Juz w białych mapkach przestałem je podnosić.

Jak się robi itemki w SSF? Pierwsze co robisz to ładujesz atlas pointy w Expedycje. Expedycja ma dosyc ciekawa mechanike, mianowicie nagrody u vendorów (Rog, Gwennen, Tujen) są skalowane na podstawie levela postaci. Wiec pierwsza rzecz jaka robie w SSF to farmie ekspedycje w low tier mapkach aż wbije level 90 (wtedy są już najlepsze nagrody). I wtedy ekspedycja to jest najlepsze źródło do base itemów. Wszystkie itemy ma item level pomiędzy 83 a 86. Więc możesz mieć najlepsze bazy będąc jeszcze w białych mapach. Potem z tymi bazami już robisz sobie co chcesz, możesz farmić esencje, delve, harvest, syndicate, cokolwiek ci pasuje.
Item level 86 jest dosyć rzadki w Ekspedycji, raczej trzeba liczyć, że większość gearu stąd bedzie na 85. Zeby wyfarmic itemki ilvl 86 najłatwiej jest to zrobic farmiąc Abyss, ale tutaj juz trzeba farmić mapki tier 16. Więc na początek ekspedycja, a potem przy mapkach T16 przerzucam się na Abyss.

Oczywiscie sa nieliczne przedmioty ktore warto podnosic.

- Fractured items - tutaj jest to dyskusyjne, bo trafic dobry fracture jest mega ciezko. Ja tam lubie zbierac i sprawdzac, na standard SSF mam amulet z fractured +1 gem level do fire, jeden z moich najcenniejszych dropów.
- Dobre bazy z influence - Ja zbieram kazda baze ktora ma dobry item base i influencje, jako ze ciezko jest to target farmowac a nigdy nie wiadomo co moze sie przydac w przyszlosci
- Delve itemki - Zbieram niektore itemki ktore maja na sobie Delve modifier. Tutaj juz zaleznie co dropnie i jak łatwo jest wycraftować z tego coś lepszego
- Temple itemki - To samo, temple mody sa mega mocne, warto podnosic, mozna zrobic mega dobry gear bedac jeszcze w bialych mapkach. No i mozna dosyc precyzyjnie targetowac konkretne mody jako ze mody sa zalezne od pokoju jaki wyczyscimy w Incursion.

I nawet te 4 kategorie itemków nie są wymagane, równie dobrze możesz schować wszystkie rare itemy tak samo jak w trade i zle na tym nie wyjdziesz.

Przy okazji bardzo mi sie podoba nerf craftingu w PoE 2 jak chocby przy zmianie zachowania chaos orbu. W hack and slashu itemki powinno podnosic sie z dropów, a nie robić jakieś mega skomplikowane crafty.
Bardzo tez podoba mi sie rozwiazaznie w Last Epoch gdzie itemków nie trzeba identyfikować i można sobie polowac na konkretne mody przez loot filter. Gra ma również mnostwo rozwiazan designowych ktore powoduje ze itemki zawsze jest warto podnosić. Myślę, że GGG ma sporo do nauczenia się od konkurencji w tej dziedzinie. O Diablo 4 nawet nie wspominam, bo to żart ;)

liberateme_81
Polecam spróbować kiedyś SSF. Nie trzeba koniecznie zrobić wszystkiego co oferuje endgame, frajdą jest po prostu robienie progresu i próbowanie pokonywania barier których w trade nie ma. Ja w SSF czyszcze o wiele mniej gry niż w trade, ale w trade w pewnym momencie postać jest tak mocna, że nie ma motywacji za gonieniem dodatkowego poweru skoro i tak bez problemu można większość contentu w grze robić, w efekcie godzin w grze mam o wiele mniej niż na SSF.
No i jest to super tryb do nauczenia się gry nieco głębiej. Pierwszą lige w SSF grałem w Ritual league i przez ta jedna lige więcej się o grze nauczyłem niż dwa lata grania na trade ;)

02.10.2023 03:16
BloodPrince
👍
188.4
BloodPrince
184
Senator

No i jest to super tryb do nauczenia się gry nieco głębiej.
Po tak wyczerpującej odpowiedzi jestem w stanie w to uwierzyć, dzięki!

post wyedytowany przez BloodPrince 2023-10-02 03:24:20
10.10.2023 02:24
BloodPrince
👍
189
1 odpowiedź
BloodPrince
184
Senator

https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/3441705

3.23 Expansion Timeline
The next Path of Exile expansion will launch early December. Initially we considered a late November release, but with the 3.23 scope being quite ambitious, we need to take a few extra weeks to finish what we have planned

Oho? Czyżby się szykowała przekombinowana liga czy może jakieś (znowu) większe zmiany w endgame?
Czekam na stream, ale okres premiery bardzo by się zgrywał z moim czasem wolnym, więc duża szansa, że bym do gry wrócił.

12.10.2023 07:40
liberateme_81
189.1
liberateme_81
66
Pretorianin

O, to super, będę miał więcej czasu dla mojego inżyniera mechanika w GW2 :). Nawiasem mówiąc, cudowna klasa, fajny gameplay i akurat taki nie za skomplikowany, idealny dla upośledzonych mechanicznie, czyli takich jak ja :). Pozdrawiam!

17.11.2023 00:33
BloodPrince
😃
190
1
BloodPrince
184
Senator
Wideo

Last Epoch właśnie dostało swój własny cinematic!
Apeluję o to, by założyć nową część tej karczmy na premierę! Jak sobie przypomnę jak gra się prezentowała w alfie, a jak wygląda teraz... i cały czas nie przestaje dowozić czegoś nowego i świeżego do gatunku.
Historia studia Eleventh Hour Games to moja obecnie najulubieńsza w świecie gamingu, od zera do bohatera!
https://youtu.be/3ooneLRKMBE?si=HF7191Col51iyqXf

20.11.2023 11:49
aope
😍
191
aope
207
Corporate Occult

I kolejne zmiany, oświetlenie roooobi robotę. Ależ to będzie sztosik :]
https://forum.lastepoch.com/t/november-2023-development-update/61455

30.11.2023 13:51
192
zanonimizowany768165
119
Legend

https://store.steampowered.com/app/2694490/Path_of_Exile_2/

wymagania sprzętowe chyba takie jak w PoE 1
w sensie - z czapy
100 GB?

Fair-To-Play. Never Pay-To-Win. Path of Exile 2 is a separate game to the original Path of Exile. We will continue to offer expansions for both games going forward. They are completely free-to-play and will never be "pay to win".
Purchases are shared between the two games.

post wyedytowany przez zanonimizowany768165 2023-11-30 13:53:30
30.11.2023 22:09
193
1 odpowiedź
zanonimizowany768165
119
Legend
Wideo

wow
nie otrzeźwiałem po tym pokazie
zmian jest masa
Ultimatum wraca, Metamorph usunięte permamentnie, nowe drzewka umiejętności, ekwipunek zwiększony, efekty skill gemów pomieszane...
gdzie tu ręce włożyć?

https://www.youtube.com/watch?v=PP7yRXdHAT0
https://www.youtube.com/watch?v=pE2D4bgTeIQ

01.12.2023 07:21
liberateme_81
193.1
liberateme_81
66
Pretorianin

Nowości prawie tyle co w nowym sezonie do D4 ;)
A tak bez śmieszków, ciekawi mnie te dodatkowe Ascendancy

03.12.2023 02:29
194
demon92
198
Senator

Sama liga, wygląda dość prosto i fajnie bez jakiegoś większego kombinowania. Zaskoczeniem jest natomiast to, że wprowadzają zmiany, które mają nakłonić ludzi do latania labka, pierwsza myśl oglądając prezentację byłą, oho w końcu likwidują labirynt, a tu taka niespodzianka.
Co do samych ascendency, to jeśli faktycznie będzie można dość szybko wbić pierwsze 2pkt, to każdy będzie szedł w darmowe 30%ms, co by jeszcze szybciej przelecieć przez kampanię, a endgameowo, to pewnie najlepiej celować w tą klasę pozwalającą mieć inne losowe ascendency.
Pozostaje się zastanowić czy pobawić się ciut, czy sobie odpuścić :)

08.12.2023 19:10
Diobeuek
195
2 odpowiedzi
Diobeuek
201
Quid est veritas?

Szybkie pytanko, nie grałem w POE od jakichś 5 sezonów, miałem dopiero wrócić na 2 część, ale jestem na L4, więc mógłbym coś popykać.
Jaki build byście polecili. Dobrze mi się grało kiedyś Righteous Fire i może mógłbym znowu tym zagrać. Czy nadal nadaje się do czegokolwiek?
Chodzi mi o coś "prostego" w gameplayu do map, nie będę raczej bił bossów, czy robił top of the top contentu.

08.12.2023 19:40
Bezi2598
195.1
Bezi2598
156
Legend

RF dostał spory rebalans w tym patchu, prawdopodobnie build dalej jest ok, ale wymaga innego buildu, teraz damage skaluje się wyłącznie z ilości HP (albo z Many w wersji transfigured).

Poison Pathfinder jest mega mocny i prosty. Łuki generalnie są mega mocne również.

Ja startuję Energy Blade Battlemage Cast on Crit Inquisitora, bo można dowolnych spelli używać, a chce potestować nowe gemy :P

08.12.2023 19:42
liberateme_81
195.2
liberateme_81
66
Pretorianin

Cześć. Ja będę grał elementalka pod detonate dead, głównie z powodu braku czasu na farmę, a niby ele dd robi atlas na sprzęcie z ziemi. Ogólnie jak nie chcesz robić nic swojego, to wejdź na kanał Piotra Maciejczaka na YT, ma pełno starterów, zapewne coś sobie wybierzesz. Pozdrawiam serdecznie

25.12.2023 01:36
196
4 odpowiedzi
zanonimizowany283992
211
Legend
Image

Wróciłem do PoE (po Crucible które mnie trochę wymęczyło, liga działała tragicznie na moim przyzwoitym kompie i była ultra overtuned), nie wiem co się stało ale gra działa bardzo stabilnie, miałem może z 3 crashe przez całą ligę.

Core gry jest teraz super odpicowany, świetnych buildów jest od groma, transfigured gems to był strzał w dziesiątkę, w połączeniu z nowymi "mini ascendancy" z Affliction można tworzyć kosmiczne combo.

Mam nadal kupę frajdy i może wbiję 38 challenge'ów, progresja buildów była taka:
- detonate dead elementalist (mocny, ale bardzo clunky, byłem szczęśliwy jak porzucałem),
- scourge arrow of menace / caustic arrow of poison jako ballista z pathfinderem, praktycznie samograj (biegasz w kółko i stawiasz totemy, wszystko wybucha) ale denerwował mnie ramp-up time który dotyka każdego poisonera, niezależnie jak świetny ma się sprzęt,
- storm brand of indecision na inquisitorze, aka 10k ES, 99% crit chance, spell leech prawie jak za czasów Vaal Pact, tak mocnej postaci nie miałem odkąd gram, może nawet nie pod kątem całokształtu (bo czasem ginę jak wlezie physical/chaos crit) ale DPS jest po prostu wystrzelony w kosmos, jakby nie fazy walki (które dają bossom nieśmiertelność) to pinnacle bossów bym zjadał pewnie w 5s,

Gra jest w naprawdę świetnym stanie, jedyne co mi się nie podoba to jak ciężko trafić na the king in the mists (mam 3 postaci 90+, robię każdy forest, trafiłem go 2 razy) i że juice'owanie potworów wispami potrafi tworzyć jakieś odjechane twory które mają dosłownie wielokrotność eHP shapera (chciałbym móc powiedzieć że przesadzam - ale nie przesadzam, czasem moby biję kilkadziesiąt sekund na postaci która minotaura ściąga w pół sekundy).

Z innej beczki, bardzo bardzo polecam stronę wealthyexile: https://wealthyexile.com/

Łączysz się przez oficjalne API poe/steamowe, strona skanuje stash i wypisuje łączny "majątek" + segreguje itemy po cenach.

Okazało się że miałem w stashu trochę drogich divination cardów i np. cluster jewel za 1 div (bo niski ilvl), czego sam w życiu bym nie zauważył ->

post wyedytowany przez zanonimizowany283992 2023-12-25 01:42:01
25.12.2023 17:47
196.1
Timanfaya
1
Junior

Storm brand of indecision
Masz guide'a do tego buildu?

25.12.2023 19:04
196.2
zanonimizowany283992
211
Legend

Nie mam, ale to sztampowy stacker INT + STR pod inquisitora.

Inquisitor ma inherentny bonus do crita z int i str (righteous providence), do tego skalujesz crit chance i spell dmg z rathpith globe (od HP), energy shield od reserved HP (którego jest sporo od skalowanego STR) z the ivory tower + od max strength z shaper's touch, a lightning damage z battlemage i spellblade support (a sam spellblade skaluje się od max ES), czyli zazębia się kilka mechanik które wzajemnie się podbijają i wywalają flat ele dmg i crit chance w kosmos.

Potrzebny jest też brutal restraint z bóstwem Balbala żeby używać 3 flasków z 100% uptime (coruscating elixir to KLUCZOWY item w tym buildzie, inaczej pierdnięcie chaos damage 1-shotuje).

Tu jest moja postać, polecam raczej średnio+ zaawansowanym graczom (na pewno nie jako pierwszy build ligi): https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Amadeo90/characters/nerfnewstormbrandplz

Trochę mniej zagmatwana opcja której też niczego nie brakuje to 'zwykła' postać pod storm brand, tyle że podmieniamy gem na tę nową wersję - też działa:
https://docs.google.com/document/d/1Lg_mXoA7LxmWiiMN2wYrV4FAtPmHBN3bLX6lfLv6VUY/mobilebasic#id.stb7her6yl5k

PS. Wszystkich początkujących którzy nie rozumieją nic z tego co napisałem proszę o wybaczenie.

25.12.2023 19:47
196.3
Timanfaya
1
Junior

Dzięki.
Gram teraz Arc of surging i za max 2 div robię t16 (na 5-cio linkowej Cloak of Defiance), ale padam i szukam jakiegoś tanka.

25.12.2023 21:15
Bezi2598
196.4
Bezi2598
156
Legend
Wideo

Gram CoC Energy Blade Inquisitorem i setup mam prawie identyczny jak Amadeusz.

https://youtu.be/uBabE1RE8Ek?si=nzHJYsEU8uEYAjsg

Możesz się tym guidem kierować jeżeli chodzi o itemki na postaci, jeżeli chodzi o drzewko to pewnie chcesz dorzucić gdzieś brand node'y. Build jest całkiem tanky ale dopiero przy sporej inwestycji (wszystkie unikaty plus sporo str i int).

post wyedytowany przez Bezi2598 2023-12-25 21:16:51
25.12.2023 17:44
Kwisatz_Haderach
👍
197
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Dzieki za takie posty, sa dla mnie bardzo cenne. Czasem korci aby wrocic (bo zapominam w jaka strone ewoluowalo PoE), ale potem czytam cos takiego i sie odechciewa w ulamku sekundy i wchodzimy w tryb czekania na dodatek do Grim Dawn i nowy patch do MedianXL/PathofDiablo.
Ewentualnie PoE 2 na poczatku powinno byc super, zanim zdegeneruje w to co powyzej. Pierwsze pare miechow powinno byc sensowne.

Ale mimp wszystko zycze milej zabawy, i jeszcze raz dziekuje. Takie posty naprawde otwieraja oczy na to, jak ta gra wyglada i jakiego zaangazowania (co dla mnie jest juz odwrotnoscia funu i relaksu) i mindsetu wymaga w endgame.

Wogole to w co ewoluowalo PoE to dla mnie osobiscie jest jakis kosmos. Pewnie nie znajde tu za duzo zrozumienia, ale to w sumie ma juz nawet malo wspolnego z normalna gra video.

Coz pewnie jestem za glupi. Wracam pograc w GW2. ;)

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-12-25 17:52:10
31.12.2023 10:37
198
1 odpowiedź
zanonimizowany283992
211
Legend
Image

No i pykło 38 challenge'ów, trochę przycisnąłem (~3 dni /played) ale świetnie współgrało to z urlopem, były dni że łupałem 8h a i takie gdzie nie odpaliłem gry w ogóle.

Jeżeli ktoś się sadzi na wyzwania i nie chce spędzać czasu na trade site to bardzo polecam zacząć wcześnie z Ultimatum, to jest jedyna rzecz którą musiałem dokupować żeby nie marnować czasu na latanie contentu w kółko. Uber bossowie poszli świetnie, Cortexa i Shapera potrafię już zajumać z zamkniętymi oczami, Eater i Exarch są trochę sketchy, a Uber Maven to clusterfuck (Jezus Maria ostatnia faza) i o ile udało mi się ją pacnąć, to za 2 podejściem i wykorzystując wszystkie portale. Ostatnie 2-3h spędziłem na łupaniu map guardianów (bo trzeba wbić 100) bez zbierania lootu więc trochę się wynudziłem ale to był ostatni challenge do skompletowania który wybrałem. Same nagrody są dużo lepiej wykonane niż myślałem, kwiatów pod postacią spawnuje się od groma, są duże i mają fajne animacje więdnięcia, a "rare kill effect" to nie jakiś mały pierdek tylko eksplozja płatków lotosu które są chwilę zawieszone w powietrzu i powoli opadają na ziemię, zespół od animowania odwalił niezłą robotę.

Co do ligi: bardzo nieinwazyjna, zarazem mocno podbija magic find, warto robić, ale jak się nie ma dobrego sprzętu to radzę uważać z jakimi ligami się ją łączy (wildwood + expedition = masakra).

Co do gry, to szczerze mówiąc zaryzykuję stwierdzenie że nigdy nie bawiłem się tak dobrze. Przez natywny MF z ligi leci dość sporo waluty, nie trzeba robić doktoratu z łączenia scarabów z sextantami i delirium orbami zarazem optymalizując atlas do granic możliwości, skończyłem z majątkiem 100div+ od niechcenia (bo miałem bardzo mocny build, nie planowałem kolejnego, więc właściwie w dupie miałem walutę).

Ciągle jest coś do roboty, a to strzeliłem sobie mapę, potem syndicate, potem heist, potem blighted map, a potem 4 guardianów -> shapera, a potem 5 map w sekwencji, a potem inscribed ultimatum, a potem...

Contentu jest po prostu kosmiczna ilość, szczególnie kiedy połączy się to z gonieniem króliczka w postaci challenge'ów (normalnie np. nie tknąłbym blight czy ultimatum, no ale potrzebowałem do wyzwania), walki z bossami to poezja (nie ma nic lepszego niż slalomowanie między kulkami uber shapera (hehe) kiedy jest się w 100% skupionym na grze), mamy coraz mniej upierdliwości (ktoś pamięta jeszcze dawny atlas i odblokowywanie voidstone'ów?), no jest po prostu bardzo dobrze.

TL;DR hurr drewno, 3/10

post wyedytowany przez zanonimizowany283992 2023-12-31 10:49:35
08.01.2024 09:07
liberateme_81
198.1
liberateme_81
66
Pretorianin

Cześć,
Liga super fajna, szczególnie dla ludzi nie mających za dużo czasu na granie. Mechanik ligowa + odpowiednie drzewko atlasowe (abyss + harvest + beyond) pozwala na szybkie nazbieranie "piniążków" na potrzebny sprzęt. Tak jak w poprzednich ligach zazwyczaj kończyłem granie z gearem za maks 10-20divów i z paroma w stashu, tak tutaj mam gear już w okolicach 100divów grając praktycznie tyle samo, albo nawet i mniej niż w poprzednich ligach, jednocześnie bawiąc się w maksowanie statystyk swojej postaci co raz bardziej i bardziej - bo po prostu mam na to kasę :)
Sam build, a gram elementalistką na detonate dead, jest szczerze mówiąc, "taki se", głownie przez specyfikę tego skilla - położenie ciał a dopiero potem detonacja. Trzeba to lubić, mi średnio podeszło. Zdecydowanie lepiej grało mi się SRS'ami w poprzedniej lidze. Sam build to fajny mapper, ekstra sobie radzi z wykoksowanymi mapami, zdecydowanie gorzej radzi sobie z bossami, ale jednocześnie nie ma problemu z ubiciem normalnych wersji. Pewnie ktoś nieobarczony debilizmem manualnym (jak ja), dałby rade zrobić nim i ubery, mi tam wystarczy że wyczyściłem atlas, zabiłem syrka, shapera i eldera, pewnie jeszcze spróbuję uber eldera jak nazbieram części do mapki. Finalny boss z mechaniki ligowej też nie narobił strasznych problemów, ale polecam obejrzeć choć jeden filmik przed walką, żeby wiedzieć co zrobić w drugiej fazie, bo sama walka jest "jednoportalowa", a ta druga faza jest trochę specyficzna i trzeba w miarę szybko załapać o co w niej chodzi, a bez tej wiedzy dosyć łatwo jest po prostu przegrać, a jak dodamy, że trochę się Mist King'a trzeba naszukać, to tym bardziej polecam jakiegoś guide'a:)

Trochę kusi by zrobić jakąś jeszcze postać, myślałem o jakimś buildzie typowo pod bossy, bo chciałbym w końcu zaciupać tą Maven, ale jakoś nie mam pomysłu. Może ktoś coś podpowie?

Pozdrawiam serdecznie

08.01.2024 12:45
199
stg.Olo
103
Pretorianin

No i ode mnie trzy grosze :) Wdzianko z ligi już ubrane ale gdzie mi tam do 38 challengerów :) Bossy ubite,Atlas zrobiony i wiem że źle zrobiłem jak zaczynałem że to nie SSF ale miałem kilku kolegów co dopiero zaczynali w PoE wie troszku im pomagałem ale do rzeczy:
Liga chyba najbogatsza jeżeli chodzi o praktycznie wszystko niestety jest wg mnie zachwiana totalnie ekonomicznie.
Ostatnie możliwości buffowania Cementary + Abbys + Pyłki doprowadziły do absurdalnych wręcz ilości currency i gearu a co za tym idzie zaprzestania calkowicie innych mechanik PoE bo i po co?
Osobiście w to nie poszedłem bo szczęście mi sie uśmiechnęło w 1 tygodniu ligi farmiąc Heista (taki miałem plan od poczatku) gdzie na grandzie dropnąłem The Fulcrum i się za to ubrałem.Kolega zrobił build pod tą mechanikę Cementary + Abbys i zaliczył Kalandrę,Headhuntera i masę 6L o divinach i innych currency nie wspomnę bo się sypią jak głupie co dało absurdalne ilości Divinów i teraz dla porównania gdzie jest miejsce na inne działalności PoE bo wszystko inne przy T7 Cementary to bida aż piszczy.
Jedyna rzecz która jest wręcz cudowna to T17 i te wyświetlane zgony do Voida :)
Jeżeli podejdę do następnej ligi to jednak wracam na SSF :)

post wyedytowany przez stg.Olo 2024-01-08 12:46:33
30.01.2024 20:25
Bezi2598
200
1 odpowiedź
Bezi2598
156
Legend
Wideo

Wow, tego się nie spodziewałem. W PoE 2 będzie instant trading bez udziału drugiego gracza.

https://youtu.be/RskRFwgoQ5g?si=QAhV6KhPV2X-9kDJ&t=6686

O trade rozmowa zaczyna się w 1:51:26.

Widać wpływ konkurencji, Last Epoch zaperezentowało swoje gildie gdzie można wybrać pomiędzy dostępem do handlowania a lepszym lootem. Mimo, że jeszcze nikt nawet tego systemu nie przetestował w akcji, GGG chce być gotowe przy PoE 2 i nie chce odstawać od konkurencji ;)

post wyedytowany przez Bezi2598 2024-01-30 20:25:55
09.02.2024 21:28
Kwisatz_Haderach
200.1
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Troszke pozno komentuje ale nie widzialem tego.
PoE 2 zapowiada sie coraz lepiej.
Kwik tryhardow na forumach musial byc spory.

31.01.2024 09:50
👍
201
1 odpowiedź
zanonimizowany283992
211
Legend

Nareszcie, przestarzały trading to jedna z tych decyzji designowych których nie potrafię zrozumieć do dziś, gra nie ma już wielu upierdliwości z którymi trzeba było się męczyć (ktoś pamięta grindowanie nudnych misji masterów do 8 levelu CO LIGĘ?), ale tutaj idą w zaparte.

Im więcej się handluje tym bardziej wychodzi jak upierdliwy jest to obecnie system, kupić jeden item jak szukam upgrade'u to nie problem (choć bywało to frustrujące jak widziałem tańszy i lepszy item niż ten który chcę kupić, tylko że sprzedający jest AFK od 16h), ale kupowanie masowo, np. esencji to koszmar, spamuję whisperami, zostaję olewany przez 20 ludzi pod rząd, po 3 minutach ktoś mnie nagle zaprasza (nie wiem od którego whispera), operacja która powinna zająć 5s (kupno 30 esencji) to czasem zajęcie wymagające 5 minut, tragedia.

Dawać Last Epoch, po ogromnym zawodzie D4 chętnie sprawdzę coś innego, nie grałem w early access więc wchodzę na ślepo.

31.01.2024 10:20
aope
😊
201.1
aope
207
Corporate Occult

Dawać Last Epoch, po ogromnym zawodzie D4 chętnie sprawdzę coś innego, nie grałem w early access więc wchodzę na ślepo.

Myślę, że się nie zawiedziesz :) Gra jest mega świeża i z pomysłem na siebie. Obawiam się tylko startu - to mały zespół + oni wszyscy pracują nad tym projektem zdalnie (!!!). Nie ma jednego biura ;) Serwery na bank nie wyrobią. Sam nie mogę się doczekać :)

A ja w tzw. międzyczasie sprawdziłem sobie na mobilce Torchlight: Infinite i kurka wodna dobre to jest, zaskakująco dobre. Nie wydałem jeszcze ani złotówki (na razie 2 postaci na endgame) ale korci mnie zapłacić za dobrze wykonaną robotę :] Mobilne Diabolo w ogóle nie ma do tego startu.

post wyedytowany przez aope 2024-01-31 10:21:40
09.02.2024 13:15
aope
👍
202
4 odpowiedzi
aope
207
Corporate Occult
Wideo

Jeszcze chwilka jeszcze momencik do premiery LE :) Tymczasem nowe mastery https://www.youtube.com/watch?v=ZlxyfrJuVVI i ogólny przegląd https://maxroll.gg/last-epoch/news/falconer-reveal
Smacznie :]

09.02.2024 20:30
202.1
demon92
198
Senator
Wideo

Aope oj tam oj tam, falconer niby ok, ale warlock moim zdaniem jeszcze ciekawej wygląda.
https://www.youtube.com/watch?v=joJCOsF7wU0

post wyedytowany przez demon92 2024-02-09 20:46:05
09.02.2024 20:34
aope
😍
09.02.2024 21:32
Kwisatz_Haderach
202.3
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Falconer lepszy. :P

Plus za oryginalnosc, Sokola to chyba jeszcze w HnS nie bylo.

10.02.2024 07:39
liberateme_81
202.4
liberateme_81
66
Pretorianin

No to chyba spróbuję warlocka na ssf'ie. Ach te wybory....

19.02.2024 18:40
aope
👍
203
1 odpowiedź
aope
207
Corporate Occult
Wideo

Pacznot https://forum.lastepoch.com/t/last-epoch-1-0-patch-notes/62536 i przegląd https://www.youtube.com/watch?v=LGNB-ZuNREo
Niezależnie od tego jak pójdzie start, to biorąc pod uwage jak powstawała ta gra to niesamowite osiągnięcie.

20.02.2024 12:14
Kwisatz_Haderach
203.1
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Musze przyznac ze ten system trade/nie trade i polaczenie tego z frakcjami i meta-progresem jest mega kreatywne. Spodziewalem sie poprostu boxa do zaznaczenia przy tworzeniu postaci so selffound, a tu cos takiego.

No i sa Prophecies. Lubilem je w PoE (RIP). ;)

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2024-02-20 12:16:53
20.02.2024 20:40
204
demon92
198
Senator
Wideo

Całkiem przyjemnie oglądało mi się filmiki z PoE jak gra przez lata się zmieniała i tak samo przyjemnie oglądnąć jak LE zmieniło się od 0.4.5 aż do teraz. ENJOY :)

https://www.youtube.com/watch?v=OBZv1MWvXJk

21.02.2024 19:12
205
3 odpowiedzi
stg.Olo
103
Pretorianin

a jednak pracy domowej LE nie odrobił :)

21.02.2024 21:10
liberateme_81
205.1
liberateme_81
66
Pretorianin

Niestety, działa "tylko" tryb offline na tą chwilę. Przeszedłem parę pierwszych lokacji by zobaczyć co się zmieniło - znaczniki questów, mapa, opisy. Więcej nie chciałem grać, bo zapewne jutro online będzie już śmigał a średnio lubię przechodzić to samo w krótkim odstępie czasu.
Na pewno tryb offline spełnił swoje zadanie - można sobie grać, gdzie przy innych tytułach przy "wywalonych" serwerach można by było przejść się z psem co najwyżej;). Pozdrawiam serdecznie

post wyedytowany przez liberateme_81 2024-02-21 21:10:49
21.02.2024 21:18
aope
205.2
aope
207
Corporate Occult

Nie spodziewałem się, że będzie inaczej :) w przeszłości ogromne firmy nie dawały rady z serwerami na premierę ale tutaj przynajmniej można pograć offline ;) Jutro pewnie wszystko już będzie latać :)

23.02.2024 02:59
205.3
stg.Olo
103
Pretorianin

hmm nie wiem jak to co niektórzy zrobili ale 90 lvl już w grze są :) przy takim wczytywaniu lokacji to granie online mija się z celem i chyba na chwile obecną maja dość duże problemy aby to naprawić.
Tak się zastanawiam że chyba "sezon" jest dokładnie taki sam offline jak i online różnica tylko w interakcji z innymi graczami i rankingi i te frakcje? jak się mylę to mnie poprawcie.
Dla osób grających SSF to chyba nie ma żadnej różnicy :)
Co do innych rzeczy to czepnąć się nie mam do czego :) może do czatu że jest jeden wielki chaos i do nazw postaci bo wyświetla steamowego nicka:)

post wyedytowany przez stg.Olo 2024-02-23 03:02:32
23.02.2024 17:54
Bezi2598
206
6 odpowiedzi
Bezi2598
156
Legend

Jak serwery? W srode nawet nie probowalem grac, bo sie spodziewalem problemów. Wczoraj probowalem od rana, gra caly dzien byla niegrywalna. W bolach dobilem 24 level po drodze majac nawet 20 minutowe loadingi. Poprawilo sie coś dzisiaj?

23.02.2024 21:03
206.1
stg.Olo
103
Pretorianin

na poczatkowych lokacjach dalej jest hardcore z wejściami do nich :) ale w monolitach jest super płynnie

23.02.2024 21:55
206.2
stg.Olo
103
Pretorianin

mały update już większość chodzi płynnie

24.02.2024 11:22
Persecutor
206.3
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Ja tam sobie poczekam miesiąc i spokojnie pogram, bez nerwów, lagów czekania w kolejkach.

24.02.2024 14:17
liberateme_81
206.4
liberateme_81
66
Pretorianin

Za wiele się nie zmieniło, nadal są kolejki do połączenia. Chociażby teraz czekam już chyba z 10min co by w ogóle wejść do gry, choć postać wybrać mogłem.
Ja mam naprawdę spory szacunek do twórców itp., mam w LE przegrane prawie 300 godzin (co jest sporym wynikiem, skoro dzielę czas do grania również na POE), ale nie mogę być totalnie bezkrytyczny - twórcy po prostu dali dupy jeżeli chodzi o infrastrukturę serwerową itp. Po co były te wszystkie stress testy, online mode w early access'ie itp. Rozumiem irytację ludzi, oczywiście tych rozsądniejszy - pomijam w ogóle odklejeńców głoszących groźby pozwów itp. Mam nadzieję, że sytuacja się szybko poprawi, choć smród już, niestety, się rozszedł.
Pozdrawiam serdecznie

24.02.2024 14:40
Kwisatz_Haderach
206.5
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

No na tym etapie to juz spory fail, i recki na Steam w pelni zasluzone.
Problemy z serwerami trwajace dluzej niz 24h, no max 2 dni to w dzisiejszych czasach nie przejdzie.
A jak sie naprawde chce, potrafi i ogarnia to mozna zrobic tak zeby problemow wlasciwie nie bylo.

Zwlaszcza ze pieniazki maja, i sporo ich wydali bezsensownie na twitchowych zjebow i jakies glupie reklamy.

Juz teraz zrobili na tej grze gigantyczna kase, wiec wszelaka krytyka jest w pewni zasluzona.
Szczerze to uwazam ze jest wrecz za slaba, a ilosc idiotow piszacych ze za problemy z serwerami nie powinno sie obnizac ocen gier i "hejtowac" jest w dalszym ciagu zbyt duza.

Najwieksza ironia w tym wszystkim jest to ze gre na ten moment ratuje to ze ma ten tryb offline i ludzie sobie i tak moga pograc jak chca. Gdyby nie on powodujacy pewnie spore odciazenie serwerow to by byla zupelna katastrofa.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2024-02-24 14:43:12
24.02.2024 14:46
liberateme_81
206.6
liberateme_81
66
Pretorianin

Jeżeli ktoś się zastanawia, czy zacząć w online - dajcie sobie spokój, chyba, że lubicie chodzić na fajkę/z psem/wyrzucić śmieci (niepotrzebne skreślić) praktycznie co kolejną lokację - bo na tą chwilę tak to niestety wygląda - rozwalasz potworki, wchodzisz w przejście do następnej lokacji i jeżeli masz częście, to rozwalasz je dalej, jezeli nie (niestety większa szansa), to czekasz po parę (naście) minut i to i tak nie zawsze gwarantuje sukces - częściej dostaje się lost connection albo legendarny już bład LE-61.
Także, jak ktoś chce pograć, to tylko offline, a jak ktoś nie uważa grania w offline - to lepiej poczekać jeszcze jakiś czas

24.02.2024 16:18
207
1 odpowiedź
stg.Olo
103
Pretorianin

nie do końca liberateme_81 na monolitach gra chodzi fest płynnie bo prawdopodobnie jest to osobny serwer.W jakiejkolwiek lokacji gra chodzi bardzo płynnie natomiast jest problem z wejściem ogólnym do gry bo początkowe lokacje są oblężone przez niskie levele.Analogicznie wraz z przesuwaniem się graczy w progresie następują mniejsze lub większe obciążenia lokacji w przechodzeniu fabuły.Ja ją odpuściłem na 48 lvl i poleciałem na monolity gdzie jak pisałem jest bezproblemowa gra . Na chwilę obecną jest 200k ludzi ale za jakiś tydzień czy dwa zostanie może z 80 k jak nie dadzą rady zabić bosów w monolitach czy też nie dadzą rady przejść dungów bo bosowie są dość wymagąjący i złorzecząc jaka ta gra jest beznadziejna .Już teraz jest płacz na czacie o zabicia Lagona :)

24.02.2024 16:29
liberateme_81
207.1
liberateme_81
66
Pretorianin

Dobrze wiedzieć :) Chciałbym jednak pokończyć questy co by zgarnąć wszystkie pasywki i miejsca na idole, dlatego jeszcze się "pomęczę" :)
Pozdrawiam!

25.02.2024 17:13
Bezi2598
😐
208
1 odpowiedź
Bezi2598
156
Legend

No lipa straszna, problemy z serwerami w dzien premiery sa zrozumiale, ale dzisiaj mamy juz niedziele i problemy dalej te same. Godzine temu serwery zdechly calkowicie, nie da sie w ogole wejsc.

25.02.2024 17:43
liberateme_81
208.1
liberateme_81
66
Pretorianin

Ja wczoraj na serwerach US skończyłem kampanię, i rzeczywiście na monolitach jest już w porządku. Dziś pograłem tylko z rana, też na US, bo na EU w ogóle nie dało się połączyć

25.02.2024 19:02
liberateme_81
209
1 odpowiedź
liberateme_81
66
Pretorianin

Tak żeby tylko nie marudzić, to system frakcji w LE jest genialny. Dołączyłem do obserwatorium, czyli taki SSF, zdobywa się kolejne poziomy i punkty reputacji bijąc potworki. Kolejne poziomy odblokowywuja konkretne korzyści, np. zwiększona szansa na to, że item będzie miał statystykę T6 czy T7. Za punkty reputacji można wykupić proroctwa, coś na zasadzie - jak zabijesz jakiegoś bossa, np w dungeonie, to wylecą Ci 3 fioletowe miecze. Dodatkowo można kupować soczewki, które "skupiają" się na dropie konkretnego lootu.
Kurcze, niech GGG czerpie garściami co by ludzi zachęcić do SSF'a, fajne by to było jakby w POE na podobnej zasadzie podrasować loot waluty czy jakichś rzadkich epików.
Ciekawe jak wygląda frakcja skupiona na trade, sprawdzę na pewno jak już ogarną serwery ??.
Podobają mi się również takie drobnostki, jak na przykład odblokowanie obydwu dróg przy monolitach po ubiciu finalnego bossa w pierwszym echosie, do tej pory trzeba było robić tego echosa dwa razy. Jest takich rzeczy pełno, może nie rzucają się od razu w oczy, ale są.
Straszna szkoda, że tak wyszło z serwerami, bo ludzie zamiast skupić się na graniu i odkrywaniu mniej lub bardziej subtelnych zmian/dodatków, wylewają żale, całkiem słuszne zresztą, w temacie nie grywalności.
Pozdrawiam serdecznie

25.02.2024 19:28
209.1
stg.Olo
103
Pretorianin

no to po przejrzeniu zawartości online i offline decyzja o graniu na spokojnie w Last Epoch jest jedna :) offline
Frakcja Fortuny jest na offline jako jedyna i jako że raczej gram solo a rankedy mnie nie interesują to brak party jako jedyna niedogodność mi nie przeszkadza :) od nowa postać bo od godziny nie mogę wejść na serwer :)

25.02.2024 22:58
210
1 odpowiedź
demon92
198
Senator

Panowie ale po co się męczycie, przecież to nie jest gra którą raz przejdziecie i odstawicie. Zróbcie sobie postać offline, ustawcie filtr na itemy tylko pod tą postać i grajcie. Naprawią serwery, to będziecie grać online.

Ja i tak miałem w planach gildię do lepszego dropu, także stworzyłem sobie warlocka offline i świetnie się bawię, zero problemów.

26.02.2024 09:21
Bezi2598
210.1
Bezi2598
156
Legend

Teraz to na offline się nie przerzucę, bo właśnie doszedłem do monolitów. Gdybym wiedział że problemy będą trwać tak długo to od razu bym w offline zaczął.

27.02.2024 12:16
Bezi2598
211
1
1 odpowiedź
Bezi2598
156
Legend

Wczoraj grałem i już było ok, nie miałem żadnych disconnectów ani siermiężnie długich loadingow. Oby problem był już zażegnany na stałe.

27.02.2024 13:56
liberateme_81
211.1
liberateme_81
66
Pretorianin

Potwierdzam, grałem wczoraj i trochę dziś i bez żadnych problemów

28.02.2024 21:40
Kwisatz_Haderach
212
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying
Image

Podobno na ten moment moga bez problemu ogarniac ~200k online. CO prawda to randomowy post z reddita, powolujacy sie na twitter, ale realia wydaja sie mu odpowiadac.

ps. fajne sa niektore itemki (pic)

29.02.2024 22:31
abesnai
😍
213
4 odpowiedzi
abesnai
102
Kociarz
Wideo

https://youtu.be/zTgQu2y_HDk
No Rest for the Wicked
https://www.gry-online.pl/gry/no-rest-for-the-wicked/z4685a

Szykuje się mocna konkurencja dla Last Epoch. Wygląda to rewelacyjnie, patrząc kto tworzy jestem jak najbardziej dobrej myśli. Nie mogę się doczekać, zaraz jak się pojawi we wczesnym dostępie - kupuję.
No może zaraz po dodatku do Grim Dawn - Fangs of Asterkarn ;P

post wyedytowany przez abesnai 2024-02-29 23:19:17
01.03.2024 08:39
213.1
demon92
198
Senator

abesnai Straszna bieda, nie prezentuje to nic po za ładną grafiką, Wolcen pokazał ile grafika znaczy. To nie jest żadna konkurencja dla LE, to bardziej soulsy przypomina niż h'n's. Zresztą z tak ustawioną kamerą nie ma co się dzieić, ile tam mobów wejdzie na ekran. Po tym gameplayu to już nawet w D3 bym wolał zagrać.

01.03.2024 13:48
abesnai
213.2
abesnai
102
Kociarz

Oj tam, co chcesz od Wolcena? W końcu jak go dokończyli jest całkiem przyjemną siekanką. Pomijając naturalnie wszystkie obietnice producetów z których się nie wywiązali ;) Twórcy tutaj faktycznie skręcili nieco w izometryczne Soulsy podobnie do Achillesa ale nie przekreślałbym produkcji z tego powodu. Podobnie z przystępnością gry dla statystycznego odbiorcy h'n's. Moon Studios sądzę, że nie dadzą ciała.

post wyedytowany przez abesnai 2024-03-01 14:01:42
01.03.2024 14:04
aope
😊
213.3
aope
207
Corporate Occult

Wygląda fantastycznie tylko tam się nic nie dzieje :P IMO to będzie zwykły aRPG, przypomina mi trochę Viking: Battle for Asgard na pierwszy rzut oka i nie ma w tym nic złego - mi tam się Viking podobał ;)

02.03.2024 13:51
Kwisatz_Haderach
213.4
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

No to bedzie raczej singleplayer aRPG polaczony z soulslike jak koledzy wyzej pisza.

Mnie to pasuje, bo na izometryczne soulslike czekam i czekam i sie nie moge doczekac.
Dlatego tak fajnie sie zapowiada PoE2, ale i tak zdeewoluje w "zoom-zoom", niestety. Pewnie nawet jeszcze przed oficjalna premiera.

Trailer wyglada super.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2024-03-02 13:55:26
02.03.2024 13:44
Kwisatz_Haderach
214
2
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying
Image

Wiem ze wiekszosc ludzi tutaj nie gra po PL, sam tego nie robie. Wrzucam tylko jako ciekawostke. ;)

Tlumaczenie via chatGPT (to jego formulka, tylko ne wiek ktorej dokladnie wersji).

Czesc artu w grze jest rowniez zrobiona przez AI, np niektore portety postaci.
Na szczescie 2D obrazki itemkow sa sliczne, tutaj sie nie ma do czego przyczepic.

Ogolnie musze przyznac jak juz hype opadl, to poza craftingiem i systemem skilli/char development to niestety gra jako calosc to tak mocne 7/10 max. Bardziej 6 nawet, jesli ktos jest mniej hardcore i chce sobie po prostu pograc bez cisnienia i Path of Exile tryhard mentality (jak np w Grim Dawn czy TQ czy nawet D2 LoD single).

W sumie to troche zaluje wydanej kaski. Moze to sie zmieni jak beda sensownie rozwijac gre, ale to co jest terez absolutnie nie jest warte kwoty, ktora sobie za ta gre licza (juz to ze gra jako singleplayer experience jest skonczona moze w 50-60%), plus jeszcze item shop.
Niestety.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2024-03-02 13:49:47
03.03.2024 19:52
liberateme_81
214.1
1
liberateme_81
66
Pretorianin

Hej.
Dla mnie gra idealnie wkomponowuje się w lukę pomiędzy ligami w POE, kiedy aktualna liga już zaczyna się nudzić. D4 za szybko się wypala, w LE fun trwa dłużej.
Czy gra jest warta ceny - moim subiektywnym zdaniem jak najbardziej. Prawie 300 godzin, na pewno wpadnie więcej, która inna gra daje tyle game time'u za taką cenę. Do D4 nawet nie porównuję bo jeszcze mnie boli jak przypomnę sobie ile na nią wydałem.
W tym cyklu mam do skończenia mojego bleed warlocka a potem zamierzam sprawdzić falconiera oraz przy okazji alternatywne ścieżki przez kampanię. Tą kolejną postacią skupię się bardziej na dungeonach bo do tej pory traktowałem je po macoszemu.
Ja nadal bawię się świetnie, choć z LE jestem już jakiś czas.
Pozdrawiam serdecznie

07.03.2024 08:06
aope
😊
215
2
2 odpowiedzi
aope
207
Corporate Occult
Wideo

OG Kripparrian i jego zdanie o Last Epoch. https://www.youtube.com/watch?v=fwNByaabq2k

spoiler start

Jest bardzo dobrze, kilka miejsc do poprawy, ogólnie 8.5/10 na premierę (!) :]

spoiler stop

Kiedy recenzja na GOLu? ;)

post wyedytowany przez aope 2024-03-07 08:21:06
07.03.2024 15:40
abesnai
😜
215.1
abesnai
102
Kociarz
Wideo

Recenzja? Pewnie nigdy ;P
Ja mam swojego guru od siekanek -> https://youtu.be/K0_iZlOp58c

post wyedytowany przez abesnai 2024-03-07 15:40:17
17.03.2024 21:51
Kwisatz_Haderach
215.2
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Gra ustawiona na PL< gdzie jest to jedna z najbardziej ulomnych tlumaczen jakie widzialem w zyciu. No ale ok... mysle klikne play...

Wymieklem przy "wstepniaczek loniaczek", czyli w pierwszej minucie.

Chyba jestem juz za stary na twicza i twiczowcow.

Mam nadzieje chociaz ze mu sie gra podoba. ;)

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2024-03-17 21:52:17
09.03.2024 15:21
Bezi2598
😍
216
Bezi2598
156
Legend
Wideo

https://youtu.be/dITvviAHerc?si=cFv0c0LcsGz9WJZP

Nowy teaser do PoE2. W połowie marca możemy się spodziewać tony gameplayow, będzie organizowany event dla streamerow 18 marca, będą mogli dzielić się materiałem z gry.
Last Epoch jest bardzo fajne, ale jednak PoE 2 to już jest liga wyżej.

https://youtu.be/FHVmIgfjsYo?si=eX-TXAIYpUvWoLou
Także krótki teaser nowej ligi w PoE1.

12.03.2024 08:48
aope
217
1
aope
207
Corporate Occult
Wideo

Kripp part2 o LE https://www.youtube.com/watch?v=ivuQqQx7RSg

spoiler start

Zachwyty :)

spoiler stop

17.03.2024 20:13
218
2 odpowiedzi
stg.Olo
103
Pretorianin

Trochę mniej entuzjastycznie :) biorąc pod uwagę bardziej rozwojowość LE tak jak to z PoE było:)
3 postacie 95 lvl
Paladyn pod Rive (dual) w sumie bardzo przyjemny dopóki bije i może generować życie(tarczę). Na corruptach 300 bieganie to raczej bezstresowy spacerek gorzej niestety z bossami gdy straci target.
Falconer pod Acid Flask (trap) nie ukrywam że miodzio ale próbuję od 3 dni cokolwiek znaleźć aby wzmocnić dps :) zero czegokolwiek stoimy na corrupcie 100
Necro hmm od momentu założenia Wraithslorda jest totalnym samograjem gdzie nie straszno nam wejść gdziekolwiek nieważne jaki dung jaki corrupt :) jak by mi czasu starczyło w tym co teraz biega pewnie i 1000 corrupta na luzaku zrobi.
Niestety to na razie wszystko co gra ma do zaoferowania grind monolitów już jest dość nużący.

17.03.2024 22:22
liberateme_81
218.1
liberateme_81
66
Pretorianin

Też łupię falconerem tylko pod dive bomb - super fajny gameplay, szybki zoom zoom przez mapy, a bossy to nie wiedzą co ich zabiło:). Aktualnie mam 93 na nim i kończę farmić blessingi, potem chcę sprawdzić czy na wyższych korupcjach też będzie ok, aktualnie na większości ech mam koło 200.
Jak dla mnie, porównując pierwszy sezon LE i D4, to nawet nie ma co porównywać, LE pozamiatało. LE nie jest idealne, ma swoje za uszami, chociażby to co napisałeś, w pewnym momencie przychodzi znużenie na monolitach, ale ten sam efekt jest również w POE - w pewnym momencie ligi ma się już dość. Jak dla mnie, to właśnie LE jest super substytutem jak się już liga w POE znudzi, tym bardziej, że nowy cykl w LE ma się zaczynać jakoś w połowie jej trwania.
Mam nadzieję, że w każdym cyklu będą dodawać coś nowego i że wsparcie będzie przez lata. Mogli by po wprowadzać trochę QoL, nawet GGG w końcu poszło po rozum do głowy, i panteony będą przechodzić na wszystkie postacie. W LE mogło by być tak z blessingami na przykład. Z drugiej strony GGG mogło by coś pomyśleć o alternatywie dla kampanii, w LE fajnie to ogarnęli, polecam sprawdzić jak ktoś się wahał do tej pory:).
W LE trochę mnie irytuje rytm lewelowania, do pewnego momentu idzie fajnie, ale tak w okolicach 80 jest zaciągany hamulec, nawet jak się robi mapki z potworami na 100 poziomie. Dodatkowo w okolicach 80 wszystkie skille mają już maksymalny poziom i traci się jedną z zachęt do wbijania poziomów. Mogli by dodać te 5 punktów do skilli, czyli maks na 25 poziomie, a ten ostatni wbijał by się w okolicach 100 poziomu postaci.
No i respec, kurcze, jak ma się do usunięcia z 20 pasywek, to jest to teraz strasznie wkurzające - za każdym punktem trzeba potwierdzać. Tutaj nawet diabeł robi to lepiej:)
Reasumując, LE to dobra gra, jak ją do szlifują i będą dokładać nowe zawartości w kolejnych cyklach, to spokojnie awansuje wyżej:).
Pozdrawiam serdecznie

18.03.2024 12:55
218.2
stg.Olo
103
Pretorianin

D4 odstawiłem definitywnie przy 80 lvl postaci fizycznie po 3 dniach (czyli w dniu premiery).
Dlatego napisałem rozwojowo bo co by nie patrzeć to dopiero jest dziewiczy rejs dla LE.Zrobiłem 3 klasy tylko po to aby zobaczyć jak się ogólnie sprawują i jak łatwo nimi dojść do jakiegoś eng game i ewidetnie dla mnie wygrywa Necrus :).
Czego mi najbardziej brakuje to chyba pisałem dużo wcześniej :) D2 ma swoje Enigmy i runy etc... PoE ma Headhuntera i divine i w ciul innych...:)
a LE ma niby Sety zielone,niby Unikaty i nic tak naprawdę konkretnego oprócz próby znalezienia hiper exalta po godzinach monolitowania.
Za bardzo chyba przesiąknąłem PoE bo kurcze czegoś mi w LE brakuje :) fajnie graficznie (mega ubiory) fajnie skilowo (ładnie to wygląda) może oprócz Spellbladera (taki lewo-prawo nożycoręki) ale gdzieś to wszystko jest takie hmm brak mi słowa ...:)
Mamy te dungi gdzie fizycznie opłaca się robić 1 (update uniqów) mamy arenę tylko hmm dla własnego ego i pozycji w ladderze no i tych bossów w monolotach z których dropi konkretny item a że monolity nie rosną równo wszystkie tylko ten jeden jedyny który farmisz to rączki opadają jak pomyślisz o tych innych.
A i tu się nie zgodzę że w PoE to jest to samo :) fakt ligę sie kończy po 3 tygodniach(na trade) ale już SSF jest całkiem sporym wyzwaniem ale tak jak pisałem to dopiero początek rozkręcania się LE i konkretną bazę już mają :)

22.03.2024 19:35
Kwisatz_Haderach
😈
219
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying
Wideo

Coz tutaj tak cicho?

Nowa liga zapowiedziana, nowe trailery i gameplay z dwojki pokazany, a tu zero hajpu.

W sumie ja tez go nie mam, ale dziwie sie bo zawsze ktos cos postowal, a tu cisza. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=TCGYmk5Srv4

https://www.youtube.com/watch?v=iw870QM1V5k

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2024-03-22 19:36:09
22.03.2024 19:38
Kwisatz_Haderach
220
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying
24.03.2024 18:38
Diobeuek
221
5 odpowiedzi
Diobeuek
201
Quid est veritas?

Mnie osobiście nie interesują za specjalnie same zmiany i ligowe mechaniki.
Lubię po prostu na świeżej ligowej ekonomii polevelować ze dwa tygodnie, porobić jakichś mniej wymagających bossów i czekać na następną, więc specjalnego hajpu to nie ma :)

W 2.23 robiłem Boneshatter i całkiem fajnie szło.
Tym razem jednak zacznę zoomancerem pewnie.

25.03.2024 08:00
liberateme_81
221.1
liberateme_81
66
Pretorianin

Ja robię championa pod splitting steel ,a potem może zamienię na te nowe tornado jak będzie można coś z tego zrobić fajnego.

25.03.2024 12:17
221.2
stg.Olo
103
Pretorianin

Zrobię cokolwiek :) a dopiero jak coś znajdę będę w to targetował :) SSF

25.03.2024 12:24
liberateme_81
221.3
liberateme_81
66
Pretorianin

Jakby w POE ten SSF byłby taki przyjemny jak np. w LE, to brałbym w ciemno, a tak niestety, za stary już jestem na takie zabawy - za dużo czasu to wymaga, dlatego tylko trade :), zawsze tam coś poleci i jakiś build się skleci.

25.03.2024 22:02
Diobeuek
😃
221.4
Diobeuek
201
Quid est veritas?

Ten Splitting Steel wygląda solidnie, hmmm ;)

SSF wydaje się spoko, zaczynałem tak ze ze trzy ligi, jednak jak widzisz, że przedmiot dla ciebie idealny jest za 5 chaosów, a ty go nie możesz wyfarmić to szlag człowieka chce trafić.

26.03.2024 12:42
liberateme_81
221.5
liberateme_81
66
Pretorianin

Widziałem jeszcze splitting steel'a ale na tricksterze - tez super się zapowiada. Zarówno champem jak i trickiem dawno nie grałem. Ach te wybory....

26.03.2024 20:59
Bezi2598
222
1 odpowiedź
Bezi2598
156
Legend

Myślicie, że slamy wrócą do łask? Nowy gem Call to arms wydaje się mega mocny, da się trigerrować kilka różnych war cry na raz. Slam + 2h z war cries w six linku + echoes of creation? Myślę o starcie ze slamami. Boję się tylko, że itemki z uberów będą absurdalnie drogie, o wiele trudniej będzie wyfarmić fragmenty więc itemków będzie mniej i ceny będą o wiele wyższe niż zwykle.

27.03.2024 12:41
Bezi2598
222.1
Bezi2598
156
Legend

Ehh, znerfili call to arms jeszcze przed premierą, będzie można triggerować tylko jeden war cry :/

To w sumie nie wiem czym zacząć, nowe tornado wygląda fajnie, może energy blade plus battlemage?

31.03.2024 22:29
Bezi2598
😍
223
1
2 odpowiedzi
Bezi2598
156
Legend
Image

OMG, headhunter mi dropnal z nameless seera :O

01.04.2024 18:45
Kwisatz_Haderach
223.1
Kwisatz_Haderach
18
GIT GUD or die trying

Gratulacje.

Dawno nie gralem w PoE, ile tera jest warty? Kiedys jak mi dropnal to sie mocno zastanawialem czy nie opchnac za cash (zwlaszcza ze mam stare konta z czasow Diablo 2 i WoWa na stronkach zagranicznych od handlu przedmiotami, to by poszedl w USD/Euro) i kupic sobie za to cos w realu. ;).
Potem jakos gralem coraz mniej, zapodzial sie wsrod altow i zapomnialem o tym.

Ciekawe ile tera stoi.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2024-04-01 18:45:40
Forum: Piwem i mieczem #1 Path of Exile, Last Epoch, Diablo i inne siekanki, karczma 24/7
początekpoprzednia1234następnaostatnia