Włączyłem gre wiedźmin 3 jestem sobie w menu gry, słysze cos na fejsbuku przyszło mowie sprawdze wyszedłem sposobem alt+tab iiiiiii słysze a tu jakby coś piszczało jakby przecierało w kompie co to może byc?
Cewki. Możliwe, że na karcie graficznej. Czasami jak masz włączoną grę i ją zminimalizujesz to nagle karta uzyskuje dużo FPSów i zaczyna cewki zaczynają piszczeć(oczywiście to jeden z wielu powodów piszczenia cewek).
Mogę to na gwarancje walnąc?
ale to tylko sie dzieje w menu bo jak jestem w grze to juz nie
Albo piszczy ci ostrzeżenie, że procesor przekroczył 60 stopni Celsjusza (tak jest domyślnie ustawione w płytach głównych).
no bo sprawdziłem na ultra w grze i nie piszczy tylko w menu jak wyjde alt+tab a nie jest komp nawet dobrze rozgrzany :P
Czyli jak powyżej pisali. Prawdopodobnie cewki na płycie głównej.
Czyli płyta główna? A moge to reklamować?
Jak jest na gwarancji to możesz.
No płyta ma pare miesięcy. To ma bo 2 lata
Jak nie ma gwarancji to pozostaje ci serwis. Ale skoro płyta ma parę miesięcy od zakupu a dwa lata gwarancji, to musi mieć gwarancję. Oddaj ją na gwarancję do sklepu gdzie kupowałeś peceta.
akurat kupowałem czesci do peceta po kolei i płyte zakupiłem na morele.net
To tam im to zgłoś, wyślij.
Na początek zadzwoń a oni cię dalej pokierują co masz robić.
Dobra dzięki moze poczekam jeszcze troche bo to az 2 tygodznie bedzie trwało jak bede miał czas i chwile wolnego to odesle i zadzownie.
poczytałem troche jeszcze internetu i mam wrażenie ze nie musi to być wina płyty głownej moze to tez byc karta graficzna mam gtx 970 msi bądz zasilacza , no i sie zastanawiam jak to mozna sprawdzić ktora czesc jest walnięta . Macie jakiś pomysł ?
Na innej grze sprawdzałem i nie było takiego czegos tylko na wiedzminie 3 w menu bo w grze powiem ponownie juz to nie wystepuje.
I MAJOT14 napisał ze to karta graficzna nie płyta głowna
Daj do serwisu. Oni to sprawdzą.
Piszczenie cewek nie jest objawem "walnięcia" jakiegoś komponentu komputera. Oprócz efektu dźwiękowego w niczym nie przeszkadza.
970 ogólnie w większości piszczą. Sprawdź sobie ile masz fps w menu, jak dużo to masz odpowiedź czemu i co piszczy - jak ilość fps leci ostro do góry to karta piszczy. MSI z tego co wiem nie uznaje piszczenia cewek jako wady podlegającej wymianie gwarancyjnej. A tego się nie naprawia.
Prosty test - najnowszy 3DMark i test Ice Storm - posłuchaj jak karta piszczy przy ponad 1000fps, załamiesz się ;)
sprawdzałem to samo co w linku podałes. A jak moge sprawdzic ile mam fps ? jakis program musze sciagnąć?
Tym bardziej kurcze w menu mi piszczy ??? Jak to mozliwe ? Co innego podczas gry...
Np. Fraps
Tym bardziej kurcze w menu mi piszczy ??? Jak to mozliwe ? Co innego podczas gry...
Bo w menu ilość fps skacze kilkukrotnie skoro karta nie ma co renderować a obraz wyświetla. Nie masz co panikować a na gwarancji MSI cię wyśmieje bo podczas gry i normalnej pracy nic złego się z kartą nie dzieje.
PS. sprobuj włączyć w opcjach grafiki synchronizację pionową (v-sync)
A w czym ta synchronizacja pomaga?
Boziu kochana, poczytaj trochę u wujka google :) W dużym uproszczeniu - jak masz monitor 60Hz to więcej niż 60 klatek na sekundę miał nie będziesz nigdy - pomaga na piszczenie karty jeśli to ona piszczy.
@IGG O czym ty piszesz? 60 Hz? Wątpię aby user miał takiego peceta, aby dawał mu to stałe 60 FPS :) Więc V-Sync tu nic nie pomoże.
Czy ty w ogóle czytasz wątek? Ustawienie v-sync o ile ma zwykły 60Hz monitor spowoduje ograniczenie wyświetlania klatek do 60 maksymalnie. On nie ma problemu w grach gdzie ma normalną ilość klatek tylko w menu gdzie ilość klatek skacze jak powalona a włączenie synchronizacji ograniczy to do max 60.
EDIT: właśnie pokazałeś jak bardzo się znasz na komputerach a lubisz uchodzić a A&O :)
a co daje ta syncho?
a umiesz czytać? napisałem w [24]
http://www.download.net.pl/co-zrobic-gdy-w-zasilaczu-lub-karcie-graficznej-piszcza-cewki/n/6922/
3. Piszcząca karta graficzna - co z tym zrobić?
Jeśli karta graficzna piszczy cały czas bez ustanku, bez względu na to, czy mamy włączoną grę, czy jesteśmy na Pulpicie, to niewiele możemy zrobić i najlepiej odesłać sprzęt na gwarancji. Często zdarza się jednak, że cewki piszczą tylko wtedy, gdy komputer znajduje się pod większym obciążeniem, podczas gier z wysoką ilością klatek na sekundę (np. Counter-Strike Global Offensive).
Powodem może być to, że osiągamy zbyt dużą ilość klatek na sekundę. Jest to efektem wyłączenia funkcji VSync, czyli synchronizacji pionowej w grach. Włączenie jej z powrotem spowoduje ograniczenie ilości klatek do 60, co może znacznie poprawić sytuację z głośnymi kondensatorami po obciążeniu komputera.
@InGen Chodzi o to, że prawdopodobnie on nigdy tych powyżej 60 klatek per second nie zaliczy.
Dodam też że w zasilaczu też cewki lubią piszczeć i to też zależy od obciążenia peceta.
zasilacz 600 cx corsaira , to az nadmiar na moj sprzet .
Sprawdze z tym v-sync
g@mers0ft - grałeś w W3? Ja w menu na 970 miałem nie pamiętam czy 200 czy 300fps ale karta piszczała jak powalona. W grze już normalnie około 50-55fps i cisza.
Tak czy siak póki użytkownik nie sprawdzi tego tylko będzie w kółko pytał "a co to" to możemy sobie tak wróżyć z fusów. Ja najpierw bym wyeliminował "problem" piszczenia cewek na karcie graficznej. Włączyć to cholerne menu W3, zdjąć bok obudowy, przyłożyć ucho i zlokalizować.
@up Tu nie chodzi o to że zasilacz za słaby tylko o to, że po prostu mogą w nim piszczeć cewki. Tak na widzi misie :)
No własnie bok mam otwarty i nie wiem skad dobiega dokladnie malutkie piszczenie.
Otóż sprawa wyglada tak w grze w menu w opcjach grafiki miałem (liczba klatek na sekunde-----NIEOGRANICZONA) natomiast synchronizacja miałem właczona i piszczało teraz zmieniłem ta liczbe klatek na sekunde na 60 , syncho nadal właczone nie piszczy.
Corsairy lubią popiszczeć, sam miałem piszczałkę taką. Ale jeśli problem wystepuje tylko w menu jakiejś gry to tak jak pisałem ja bym zaczął od szukania winy w karcie graficznej.
(liczba klatek na sekunde-----NIEOGRANICZONA) natomiast synchronizacja miałem właczona i piszczało teraz zmieniłem ta liczbe klatek na sekunde na 60 i nie piszczy
NIEOGRANICZONA liczba klatek na sekundę ma priorytet nad synchronizacją w W3. Ustawiłeś 60fps i nie piszczy. Masz winowajcę - karta graficzna.
czyli wychodzi na to ze karta miała za duze obciazenie w tej grze , ale jeszcze jak zainstaluje program do fpsów zeby sprawdzic to powiem wam ile miałem
Mam sie obawiać tej karty czy co? Bo juz nie wiem co mam myslec ...
Mam sie obawiać tej karty czy co? Bo juz nie wiem co mam myslec ...
Ale czego się obawiasz? Wybuchnie? Rozpadnie się? W nocy wyjdzie z komputera i cię zasztyletuje? Przecież napisałem kilka razy, że to normalne w GTX 970. Te karty w znacznej większości tak mają i nie podlega to także w znacznej większości przypadków gwarancji. Z resztą problem już rozwiązałeś.
No dobra znasz sie na pewno lepiej ode mnie . Więc po prostu jednym zdaniem. Musze unikać obciązenia kompa. Nie grać najlepiej od razu na maxa na uber ultra :p
@up Źle rozumujesz. Możesz grać na mega ultra.
Dalej nie rozumiesz.
Jak karta graficzna jest mocno obciążona to ilość fps spada - nie ma piszczenia.
Jak karta graficzna się nudzi (mało wymagająca gra, menu gdzie nic się nie dzieje itd.) to wyświetla znacznie większą ilość klatek na sekundę bo nie ma założonego kagańca w postaci synchronizacji z odświeżaniem monitora i wtedy piszczą cewki.
Rozwiązaniem jest w każdej grze włączanie synchronizacji pionowej. Tylko tyle.
@IGG Muszę cię pochwalić. Zapomniałem o tym, że to v-sync pomaga w idle.
No nic... Człowiek cały czas się uczy :)
Tzn ze mam włączyć czy wyłączyc synchro w grze?
Nie wiem czy mam się cieszyć, że "musisz mnie pochwalić" bo wybacz ale nie jesteś dla mnie alfą i omegą jeśli o komputery chodzi :) I żeby nie było - mi też bardzo daleko do tego.
Ale ważne, że temat został rozwiązany a jeszcze ważniejsze by piorkos94 ogarnął, że nie ma walniętej karty graficznej a rozwiązanie jest v-sync. A najlepiej to postarać się go wymusić na stałe w sterownikach karty graficznej.
Tzn ze mam włączyć czy wyłączyc synchro w grze?
Idź spać bo już nie trybisz. MASZ WŁĄCZYĆ V-SYNC. WIDZIAŁEŚ GDZIEŚ BYŚMY PISALI, ŻE MASZ GO WYŁĄCZYĆ? Sam zobaczyłeś, że ograniczenie wyświetlania klatek na sekundę naprawiła "problem". Akurat W3 jest na tyle powaloną grą, że ma w menu i ustawienie max klatek i włączenie v-sync z czego to pierwsze ma priorytet nad drugim. Dlaczego? Nie wiem...trzeba spytać twórców lub zagłębić się w techniczną stronę silnika gry.
Masz włączyć.
No to miałem cały czas włączoną. Tylko z tymi kaltakami na sekunde był problem.
@IGG To jest Informatyka. To nie historia, że uczymy się konkretnej daty i tak jest na stałe tylko technologia, która wciąż się zmienia. Wystarczy coś przeoczyć i już jest się w tyle :) Dziś jesteś lepszy ode mnie, jutro ja od ciebie a za tydzień? Kto wie. Może jesteśmy sobie równi albo daleko w tyle i nawet o tym możemy nie wiedzieć :) Taka właśnie jest Informatyka :)
piorkos - ty na serio nie czytasz co się do ciebie pisze :) Przeczytaj [34] i [43]
nie doczytałem teog 43 bo edytowałes chyba , ale ok juz działa wszytko . A frapsa jak właczyłem i wszedłem w menu W3 i ustawiłem bez ograniczen klatki na sekunde to i tak pokazywało 60 nie przekraczało.
Wiedźmin 3 ma w menu dwie opcje. Jedna to synchronizacja pionowa. Druga to sztuczne ograniczenie ilości klatek na sekundę. W każdej innej grze za ograniczenie klatek do maksymalnej ilości odpowiadającej odświeżaniu monitora odpowiada funkcja synchronizacji pionowej. W Wiedźminie 3 z jakiegoś magicznego i pewnie tylko twórcom znanego powodu opcja ograniczenia klatek ma priorytet nad synchronizacją pionową.
Nie wnikałem w to. Może ma to związek z dostępnością ekranów 120Hz i 144Hz, może związane jest to z szarpaniem obrazu i v-sync usuwa owo szarpanie jednak nie ogranicza ilości wyświetlanych klatek. Nie wiem.
W każdej innej grze włącz V-SYNC jakby ci karta piszczała. W Wiedźminie 3 ogranicz ilośc klatek na sekundę do 60 i będzie ok, więcej karta nie wyświetli więc nie będzie piszczała.
Dobrze dziękuje za pomoc i poświęcony mi czas. Zyczę dnia Wszystkich Świętych bez przygód.