Witam
Jaki najmocniejszy procesor mogę zamontować do Samsunga r540?
Obecnie siedzi w nim I3-380m
Pozdrawiam
1. Płyta i BIOS musi WSPIERAĆ taką wymianę. A to się rzadko spotyka.
2. Mocniejszy procek potrzebuje wydajniejszego chłodzenia. Będziesz siedział z otwartym laptopem żeby ci się nie przegrzewał?
Wymienić sobie możesz RAM i dysk twardy. O reszcie, raczej, zapomnij.
kjx Chłopcze :) Masz pojęcie o tym jak ślepy o kolorach ;) Procesor jest jak najbardziej częścią podlegającą wymianie, chłodzenie nie musi być wymieniane. Przykładowo w Asusie x52j wymieniałem pentiuma 6100 na i5 480, temperatury są nawet niższe niż wcześniej, liczy się proces technologiczny (dlaczego procesory starsze pokroju np. Pentium 4 grzały się bardziej niż np. najmocniejsza wersja I7 ? :)
Płyta NIE WSPIERA wymiany lecz chipset ;)
BIOS się aktualizuje do najnowszej wersji i nie ma problemu z tym ;)
pozdrawiam.
Wyraźnie napisałem, w 99% się nie da (oczywiście, to nadal duże uogólnienie, bo dla chcącego nic trudnego). Widać twój Asus był w tych 1%. Pisząc "płyta wspiera" miałem oczywiście na myśli, to że procesor musi "pasować". Odpowiednia podstawka, wymiary, technologia, te sprawy. BIOS się aktualizuje jeśli... taka aktualizacja jest. A jeśli nie ma to co? A co jeśli procesor nie jest w obudowie PGA tylko jest lutowany?
99% procesorów się DA wymienić, są laptopy budżetowe, które posiadają układ wlutowany. Na co dzień zajmuję się serwisem komputerów PC/notebook i innych urządzeń peryferyjnych więc jak to mówią "Nie ucz ojca dzieci robić". Jedynym ograniczeniem jest obsługa procesora przez dany chipset i podstawka.
O jakich Ty wymiarach piszesz ? Podstawka jest standardem i nie ma od niej żadnych wyjątków - wymiary zawsze są takie same.
Mozesz wrzucic i5 albo i7, konkretny model zalezy od tego, jaka masz podstawke, ale nie chce mi sie sprawdzac (zreszta nie podales pelnego modelu). Odpal cpu-z, zobacz dane i poszukaj najmocniejszego procka na tego socketa.
Ten sam model laptopa może mieć różne podzespoły, różne dyski, pamięć ram, procesory, zobacz czy twój laptop był sprzedawany z innymi procesorami.