Witam
potrzebuję pomocy w doborze zestawu za BAGATELA 1200 zł.
Bez monitora :)
Jakiś w miarę mocny procek, z grafa zintegrowaną lub jakaś grafą sensowną do fortnite i innych podobnych (pc nie dla mnie )
Składam na tych różnych stronkach ale ni huhu by wyszedł mi zestaw za taką kwotę :/
Karta graficzna Asus GeForce GT 710 2GB GDDR5 (GT710-SL-2GD5-BRK)
Procesor Intel Core i3-10100F, 3.6GHz, 6 MB, BOX (BX8070110100F)
Płyta główna MSI B460M-A PRO
Pamięć GoodRam DDR4, 8 GB, 2666MHz, CL19 (GR2666D464L19S/8G)
Zasilacz SilentiumPC Elementum E2 SI 450W (SPC197)
Obudowa iBOX Vesta S07 (OVS07)
Dysk SSD Gigabyte 240 GB 2.5" SATA III (GP-GSTFS31240GNTD)
Jakies sugestie ? nie wiem o ile moge przekroczyc kwote 1200 zl no ale powiedzmy ze ze 2 stowki.
Da rade cos wykrecic za ten hajs ?
Sorry ale za 1200 to kupisz zasadniczo TYLKO mocny procek i jak dobrze pojdzie to ci starczy na 16 GB RAM albo dysk SSD 1 TB;
Za 1200 da sie zlozyc peceta ale jesli chcesz nowe czesci w nim, to bedzie to raczej maszynka biurowa do Worda i Excela oraz do prostych/starych gierek.
Za 1200 zl to nawet naprawde porzadnego smartfona nie kupisz...
Poszukaj czesci z drugiej reki - sam np. sprzedalem niedawno I5 4590 za 150 zl i GF 970 za 400 - wiec za 600 zl masz cos, na czym chopdzil WIedzmin 3 w srednio-wyzszym ustawieniach w 1080p. (Lezaly i sie kurzyly, wiec sie pozbylem po upgradzie kompa). Szukajac takich okazji za 1500 mozesz cos w miare sensowego zmajstrowac.
GTX 970 za 400 pln to był pół roku temu... teraz trzeba szykować od 600 do 800 pln
Po obadaniu obecnych cen doszedlem do podobnych wnioskow :(
Czy mógłbyś/czy ktokolwiek mógłby podac jakiś najtańszy zestaw do tych gier jak fortnite/LoL, HOTS no nie wiem może Diablo 3 - takie gry u nich widziałem.
Ewentualnie używki ? ale nie jestem fanem używek..
na szybko - nowy. W miarę ? drogi ale tańszy niż ten mój wyżej
Wybrales sobie bardzo zly okres na kupno PC, tez bym raczej szukał uzywek w tej cenie, stare i5 też dzisiaj daja rade
Ja wczoraj do pracy kupiłem i jestem zadowolony kwota: 1300 zł
Procek: AMD Athlon 3000G
Płyta Główna: MSI B450M PRO-VDH MAX
Pamięć : HyperX 8GB (2x4GB) 3200MHz CL16 Fury
Dysk Twardy: WD 500GB M.2 SATA SSD Blue
Zasilacz: SilentiumPC Elementum E2 450W 80 Plus (BULK)
Obudowa: SilentiumPC Ventum VT2
Fornite chodzi ale nie spodziewaj się super grafiki czy fps-ów. Dzięki płycie głównej, możliwe będzie zainstalowanie wszystkich procesorów, zarówno obecnej, jak i nadchodzącej generacji. Zasilacz z nadwyżką mocy daje możliwość zainstalowania w przyszłości dedykowanej karty graficznej.
Za 1200 pln jak już to tylko używki i sadze ze coś fajnego można złożyć na i3 i karcie za ok. 400 pln oraz 8gb ram wraz z dyskiem SSD 240 GB. Pograsz wszystko na niskich ustawieniach. Na nowym sprzęcie nie uruchomisz nic nowszego nawet.
Moze poszukaj gotowyh kompow - ludzie czasem kupuja nowy komp a stary sprzedaja, na zasadzie "lepiej pare groszy dostac za calosc, niz mialby sie kurzyc" a nie chce sie im tego rozbierac na czesci i sprzedawac osobno.
Za 1200zł z nowych części masz super komputer do worda. Pomyśl o używanych jak wyżej pisali- nie daj się nabrać na reklamy tych śmieszków co sprzedają stare graty jako gaming Typu "Lenovo X Gamer" (biurowy komp itx xD). I tak z kartami graficznymi może być większy problem aby kupic do tego kompa.
Teraz to to jest chory czas na kupowanie, czy składanie komputera. Nie ma części na rynku, a popyt jest ogromny. To też ceny z d..y. Ze zintegrowaną grafą może trochę zaoszczędzisz, bo największe absurdy cenowe widać chyba wśród kart graficznych. Nie wiem czy ma sens kupowanie GF GT do podawania obrazu zamiast procesora z grafiką
Obudowa bez przepływu powietrza też niespecjalnie dobry pomysł. Ta od SpoconejZofii sporo lepsza.
SSD 240 GB to moim zdaniem dzisiaj mało nawet jak się nie gra w gry.
Tylko uzywki. Xeon + plyta + ram na Aliexpres to koszt jakis 500 zł. Do tego grafika (może znajdziesz jakieś RX 470 4gb do 400zł). Za resztę kupujesz zasilacz może być uzywany Fortron 450W(lub jakiś mocniejszy). Dysk SSD na system 120 GB i jakaś buda(obojętnie jaka). I jak zostanie to jakiś HDD. Do tego jakieś chłodzenie na CPU za 30 zł
Nie sugerowałbym się tym co ci tu piszą(co poniektórzy za głupoty). Zapytaj lepiej na porządnym forum na temat komputerów. Bo tutaj gadają o wszystkim i o niczym, a pan prezes wie wszystko lepiej. Na pewno nie kupisz teraz kompa tanio. Jeśli chodzi o gry które wymieniłeś to uciągnie je tani procesor + jakaś dobra grafika, wiem bo sam tak gram. Mój pc kiedyś kosztował 200zł w lombardzie... + dołożyłem GTX750Ti i wymieniłem procka + dołożyłem ram bo dostałem za free i mogłem grać w gierki takie jak TombRider2013 czy GTAV w 40-60klatkach. Wiadomo czasem mogło ciąć(zależy od ustawień grafiki), , ale... wydalem tylko 500zł i taki efekt! Więc odpowiadając na pytanie czy za 1200zł złożysz kompa do grania, odpowiadam że z pewnością, ale nie oczekuj cudów że suwaki z grafiką poustawiasz na maxa. Wyłączysz pierdoły i grasz :) Tutaj ci powiedzą że taki komputer nadaję się do starych gier i Excela XD to ja się pytam co to za stare gry? które uciągnie komputer z przed 20lat? typu baldur gate 2 albo pasjans?? nie żartujmy sobie. Jest wiele świetnych gier które uciągną nieco gorsze sprzęty od waszych maszyn za 2,5k+ pln.
Zadaj sobie też pytanie czy zależy ci na takim kompie na szybko, czy chcesz dozbierać kasy i kupić lepszy.
https://allegro.pl/oferta/pc-biznes-ryzen-pro-3200g-8gb-500gb-ssd-vega8-10135973340
Dobra opcja prawie w budżecie, gry które wypisałeś będą chodzić w 1080p bez problemów no i podzespoły wypisane, zasilacz nie jest jakimś guanem chińskim :)
Lepszą opcje znajdziesz tylko z używanych, ale żeby dobry sprzęt kupić tanio to trzeba sporo czasu, nawet kilka miesięcy, chyba że trafisz sprzedającego całego kompa.