Hej dostałem zwrot podatku i czas by zrobić upgrade mego archaicznego sprzętu. Nie chcę wydać na pudło więcej niż 700PLN, jeżeli by jakoś mega okazja pojawiła to spoko, ale ogólnie to nie :)
Mam monitor, myszkę, głośniki, monitor, klawiaturę i fancy obudowę, twardy dysk też, ale jak by wystarczyło to można dokupić nowy.
Po przeglądnięciu milion video na youtube w miarę ogarniam jaką grafikę potrzebuję, ale co do procesora to ciężko, tym bardziej kartę macierzyńską. HELP.
Chcę zagrać w gry ostatnich kilku lat na chociaż medium opcjach. Wiedźmin 3, GTA V, NBA 2k17.
Myślę o GTX 770 lub czymś podobnym tylko właśnie jaki procek do tego? Bo widzę stare modele Intel Xeon są mega tanie. Do tego ram, motherboard i zasilacz. Oczywiście używane. jestem świadom ryzyka, sam będę sprawdzał każdą część, a przy takiej kwocie jak coś padnie to płakać nie będę.
Polecam ci iść w amd bo są tańsze a nie wiele ustępują intelowi. Np amd fx 8350 wystarczy ci do grania na średnich/ wysokich. Kupisz za ok 300 zł moze kupisz nawet i taniej. W stare xenonoy naprawde nie ma sensu isc. Płytę pod tego fxa kupisz tez za ok 200 zl. Ram 8 gb ddr3 ( poszukaj na internecie tanio) a zasilacz to sprawa dowolna. Tylko żeby nie byl nonamowy i mial 500w<
Polecenie FXa ? człowieku masz rozum ? ten procek wydziela tyle ciepła że potrzeba dość mocnego chłodzenia by działało to w cywilizowanych temperaturach i głośności
no i sam procek na stokowym taktowaniu pobiera więcej prądu od najnowszej I7-8700k wykręconej do 4.3 Ghz na 6 rdzeniach
Niestety nie znam sie na starszych podzespolach,ale chciałem napisac,ze szanuje za nba2k
W pierwszym kwartale 2017 grałem na:
Płyta głw. MSI Neo2-FIR
RAM 8GB DDR2
CPU Xeon E5472
GPU GTX 1050 (nie mogłem znaleźć używanego GTX 750 w dobrej cenie).
PSU Bequiet 450w
HDD 500GB Seagate Barracuda
Jak używane GPU uda Ci się kupić, to zmieścisz się spokojnie w 700 zł. CPU z Aliexpress kosztował mnie niecałe 14$. W strategiach typu Civ6, XCOM spokojnie powyżej 60 FPS na wysokich detalach. W BF1 na medium miałem 40-80 FPS, więc spokojnie dało się grać. Dodam iż pracowało to wszystko w rozdzielczości 1680x1050.
spoiler start
Chcę zagrać w gry ostatnich kilku lat na chociaż medium opcjach. Wiedźmin 3, GTA V, NBA 2k17.
spoiler stop
Chyba w rozdziałce 800x600. Człowieku za 700 zł to kupisz średniej klasy telefon a nie PC do gier.
co ty bredzisz już na kompie a10 7700k można odpalić mniej wymagające tytułu na średnich w tym witcher 3 na karcie pokroju r9 270 + nawet taki fx odpali takiego wiedźmina 3 i gry o podobnych wymaganiach
sam na r9 270 + fx 6x grałem w gry takie jak call of duty black ops3
Dokładnie. Składając stare, ale dobre podzespoły i oszczędzając na dodatkowych jak monitor da się :) Nie liczę na 4k przecież, a medium-low. Wiedzmin 3 to mi działa i na tym pc, ale w miastach już trudno jest.
@formalOG bredzisz to raczej ty. R9 270 to cena około 300-350 zł, natomiast procesor 250. Jestem ciekawy jaki ram, płytę główną i zasilacz kupisz za 100 zł. Czytaj człowieku wątek ze zrozumieniem, zanim napiszesz swoje mądrości.
ja dałem swój przykład ale do gier typu wiedźmin 3 wystarczy gtx 560 za 200 zł i fakt zgodzę się z tobą nie będzie to komputer do gier ale pozwoli odpalić wymienione tytuły
Ja szukałbym czegoś pokroju i3 2100 i5 2400. Cena tego pierwszego to jakieś 50 70 zł drugiego 130 180 zł
.......tym bardziej kartę macierzyńską
WTF is this s**t