Witam jak w temacie .. moje propozycje ale nie jestem do nich pewien w 100% :)
Płyta główna Asus P9X79 DELUXE
Procesor Intel Core i7-3820, 3.6 GHz, 10MB, LGA2011, BOX (BX80619I73820) procesor bez wentylatora
Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 7950, 3GB DDR5 (384 Bit), HDMI, DVI-I, 2xminiDP, BOX
Chłodzenie CPU Intel RTS2011LC
Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)
Pamięć Kingston HyperX 2x8GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL10 DIMM XMP HyperX Blu Red Series (KHX16C10B1RK2/16X)
Zasilacz XFX Core 550W 120mm 80+ (P1-550S-XXB9)
Zestaw ideal, chociaz dodalbym jeszcze drugi dysk i polaczyl w RAID1. Domyslam sie, ze zestaw bedzie bardziej do renderingu i modelowania, jednak w rzezbieniu tez bedzie dobrze sie sprawowal majac tyle ramu.
Nie zapomnij o dobrej przewiewnej obudowie.
Lutz: a co niby zlego w radku, sam uzywalem dlugie lata i nie mialem zadnych problemow. 3 lata temu przesiadlem sie na firegl, obecnie firepro i nie zauwazylem niczego zlego a uzywam softu Lightwave. Jednak w przypadku uzywania maxa juz wzialbym nvidie ze wzlegu na wtyczki uzywajace CUDA. Cinema dziala na OpenGL, to bedzie radzila sobie bezproblemowo z obiema kartami. Z maya nie wiem jak bedzie, od momentu przejecia jej przez Autodesk sporo moglo sie zmienic.
Lutz --> Przecież Maya lepiej sobie radzi właśnie na radeonach- wiąże się to z ich większą wydajnością w OpenGL.
nawet jezeli teoretycznie ati jest szybsze w przypadku mayowego opengl, to ilosc problemow, ktore mielismy z kartami ati i dokladnie dwoma cytowanymjii aplikacjami 3d sprawila ze podziekowalismy, i to zarowno w przypadku wypasionych macow pro na ktorych wszedzie siedza teraz stare, ale dzialajace nvidiowe quadry4000, jak i w przypadku dellowskich stacji roboczych gdzie wsadzilismy nowe 680 i wszystko dziala jak nalezy.
radeony nie sa zle, ale:
opencl jest ciagle w plecy w porownaniu z cuda i to zarowno w przypadku takiego blendera z cycles jak i vraya rt, czy furryballa.
podobnie w przypadku aplikacji od adobe, cuda w premiere to podstawa, optical flares video copilota do afx tez z cuda duzo lepiej dziala. jedynie chyba element3d korzysta z czystego opengl, wobec czego roznice sa sporadyczne.
softimage - sprzetowo liczona fizyka.
o ile sprawy wydajnosci samego opengl dla mnie sa pomijalne, duzo istotniejsza jest jego implementacja, w przypadku nvidii nie mialem z tym wiekszych problemow.
nie wspomne o aplikacjach do live 3d, niezlym supporcie dla developerow itp.
edit:
lightwave uzywalem jakies 10 lat, w porownaniu z dobrym softem jest to niemozebna kupa, w ktorej ciagle funkcjonuja rozwiazania sprzed lat 20, modo juz prawie zdystansowal lightwave, w przypadku ktorego, jedynie naprawde mocne community ratuje sprawe.
malo kto pewnie pamieta poczatki maxonowej cinemy na amidze, wtedy wlasnie lw bylo potentatem i rozdawalo karty, czasy sie zmineily.
edit2
zeby nie bylo ze jestem stronniczy ;) nuke dopiero od zapowiedzianej 7 wersji bedzie mial port cudy, ale ja i tak zawsze wolalem fusion ;)
lightwave uzywalem jakies 10 lat, w porownaniu z dobrym softem jest to niemozebna kupa, w ktorej ciagle funkcjonuja rozwiazania sprzed lat 20, modo juz prawie zdystansowal lightwave, w przypadku ktorego, jedynie naprawde mocne community ratuje sprawe.
malo kto pewnie pamieta poczatki maxonowej cinemy na amidze, wtedy wlasnie lw bylo potentatem i rozdawalo karty, czasy sie zmineily.
Juz kiedys poruszalismy temat lw na tym forum i nie zamierzam do niego powracac ;). Osobiscie LW bardzo mi pasuje, uwielbiam jego interfejs, chociaz przydaloby sie kilka zmian glownie w GUI(tooltipsy, splittery do rozciagania paneli, nowe kontrolki). Softu tego uzywam glownie do exportu map/obiektow/animacji/materialow do swojego silnika i nie zamierzam robic przesiadki na cos innego. A z ta archaicznoscia chyba troche przesadzasz i mam wrazenie, ze oceniasz glownie wyglad aplikacji, bo od strony features`nie jest tak zle. W lw11.5 szykuje sie sporo ciekawych zmian, ma byc dodane w koncu gizmo dla modelera(standard dla wiekszosci programow) do transformacji geometrii oraz bardzo dobrze zapowiadajacy sie rigger "Genoma". Renderer tez daje rade z tego co czytam na forum newteka, do tego jest bardzo szybki Kray. Wczesniejsza wersja dostala bulleta, ktory jest banalny w obsludze i prostszy od reaktora maxa(tylko tego znam z innego softu). Brakuje tylko jakiegos narzedzia do sculpu. Jesli Newtek bedzie dalej rozwijal soft w takim tempie jak ostatnich latach, to moze powtorzy sukces z czasow amigi :)
mi tez nie chce sie na ten temat dyskutowac. od strony features nie jest zle tylko tragicznie, duze firmy wola kupic dwa trzy razy drozsze pakiety ktore dobrze sie integruja z pipelinami, lw jest tani i to jego jedyna zaleta, probowalem ostatnio nowego lw, wlasnie z powodu ceny, polecam ci potestowac blendera, nawet ten soft ma nowoczesniejszy interface niz lw. a developing to normalne bety i nowe features a nie ciagle zapewnianie jaki to bedzie skok jakosciowy.
o core juz pewnie zapomniales? po takim walku nikt normalny nie zostawilby na newteku suchej nitki, zreszta najlepszy przyklad popularnosci lw to watki na cgchannel.
nie chce kopac lezacego bo zrobilem na lw sporo fajnych rzeczy, ale kiedy przesiadlem sie na softimage to jakby ktos przez leb mnie walnal, przyszlo oswiecenie i zrozumialem dlaczego do lw juz nie wroce.
W zestawie brakuje mi dysku SSD 250GB na system - powinno styknąć, teraz to nie majątek. Do tego tak jak kolega cruiser wspominał - WD w RAID1 co się przełoży na lepszą wydajność. Odnośnie grafiki to Lutz już chyba wyklarował temat - osobiście też jestem za NVIDIA.
Grafika zdecydowanie od nvidii, to na pewno.
Dwa dyski w RAID rowniez, ale koledzy powyzej sie nieco myla - nie RAID1, bo to jest mirror, tylko RAID0 czyli striping. Majac dwa dyski 1TB w RAID0 masz 2TB powierzchni i o wiele szybsza prace. Jak dla mnie w tym momencie SSD jest zbedny, ale co kto woli.
Procesor to praktycznie wydajnosciowo to samo co i7-2600k tylko na drozszej podstawce, aczkolwiek lepszej do pozniejszej rozbudowy. Niestety az 1000zl drozszy jest i7-3930k - bestia, wydajnosc na poziomie dwuprocesorowych stacji.
no nie wiem czy czy ssd jest zbedny... IMO chodzi KILKA razy szybciej...
Ja mam 3 dyski ssd - dwie 60 w stipie dla szybkosci i systemu oraz jedna 40 jako te dyski wirtualne dla Intela i miejsca na swapa windows - chodzi jak burza, choc nie jestem pewien czy 40 to nie jest juz overkill, ale koszt zaden wiec wmontowalem.
Do tego 4x1tb w stripie jako magazyn, a backupy na zewnetrznych 2tb. Jestem zadowolony z szybkosci pracy.
IMO dyski maja wiekszy wplyw na predkosc normalnej pracy (APP, AE, PS etc) niz proc czy grafa. Owszem to tez jest wazne i w pyte ramu, ale dyski sa IMO wazniejsze. Jak cos liczysz i zostawiasz to na noc to wazny jest ram, proc, grafa, ale i tak wiekszosc czasu cos "robisz" w tych programach, a wtedy dyski sa cholernie wazne.
mikmac [ gry online level: 130 - Senator ]
no nie wiem czy czy ssd jest zbedny... IMO chodzi KILKA razy szybciej...
Ale co chodzi "kilka" razy szybciej? z powodu dyskow, szybciej pracujesz w takiej MAYA czy Cinemie?
Bo nie bardzo jestem w stanie zrozumiec zaleznosci.
Ale co chodzi "kilka" razy szybciej? z powodu dyskow, szybciej pracujesz w takiej MAYA czy Cinemie?
Dołączam się do pytania :)
Rozumiem, że do zapisania czy załadowania projektu czy nawet tekstur, niezbędne są dwa dyski połączone w raid :)
Za bardzo nie mam nic wspólnego z tym tematem, bo jedyne co mam wspólnego z Cinema4D to benchmark do testowania procesora i sceny renderującej i tutaj oczywiście robi to procesor, a 6 rdzeni deklasuje 4. Najlepszy obecnie budżetowy procesor 6 rdzeniowy to 3930K, kręci się na 5Ghz i jest cały odblokowany jedyną różnicą w stosunku do 3960/3970X to mniejsza ilość cache który możliwe że wpływa na wydajność w odpowiednich programach (osobiście nie mogłem tego stwierdzić), podstawka 2011 to dobry krok, przynajmniej na 2 lata, bo patrząc na roadmap intela to w roku 2013 nic się nie zmieni, zapewne do 3 kwartału 2014 też nic. Procesorów 8 rdzeniowych nadal w tym roadmapie nie ma.
Co do SSD, raidów itc. ma to wpływ tylko na szybkość ogólną oraz szybkość związaną z przesyłaniem danych, nie wiem jak duże pliki są w przypadku scen renderingu (jeśli małe to nie ma to znaczenia czy SSD/HDD, czy raid) i jak duża musi być w tym współpraca z HDD/SSD jednak komfort pracy jest mocno odczuwalny. Jeśli SSD to polecam Intela, bo sprawdzałem różne i tylko Intel mi odpowiadał, ewentualnie można zobaczyć jeszcze dyski w postaci kart są bardzo szybkie, jednak zabierają jeden slot.
Co do AMD/Nvidia to nie wiem nie wypowiem się jeśli chodzi o pracę, jednak karty AMD to dla mnie szczyt badziewia, wszystkie razem w jednej kupie, nie wiem jednak jak współpracują z tymi programami, więc nie zabieram głosu ;)
Pozdrawiam
krukilis
Rozumiem, że do zapisania czy załadowania projektu czy nawet tekstur, niezbędne są dwa dyski połączone w raid
Niezbędne nie, ale te działania jak i wszystko inne co opiera się na szybkości dysku na pewno na RAID0 zyskuje (o ile się nie mylę jest to około 1.6x prędkości pojedynczego dysku). SSD do samej pracy w Cinema czy Mayi nei ma najmniejszego sensu bo ani modelowania nie przyspieszy, ani renderingu. Jedynie to że szybciej się windows i program włączą.
Alex
Budżetowym to bym 3930K nie nazwał bo kosztuje toto ponad 2000 zł, ale rzeczywiście moc ma niezła - sam jestem szczęśliwym posiadaczem.
dziekuje za wszystkie za wypowiedzi , zamienie tego Radeona na Gigabyte GeForce GTX670 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-E (1058/6008) (wer. OC - OverClock) (GV-N670OC-2GD)
powinno byc wszstko ok hm ?:-)
pozdrawiam ;)
pytam czy bedzie lepsza bo slyszalem od kolegi ze lepsza od GeForce i tak bedzie NVIDIA QUADRO ktora jest ponoc duzo razy lepsza do grafiki ?
Quadro jest sytuacyjna i nie zawsze lepsza od GF. W Twoim przypadku ten GF będzie zdecydowanie lepszy.
Przy tym geforce co wybrales ja bym sie nie martwil o wydajnosc i przy pokazywaniu siatki z wieloma milionami trojkatow(w co watpie zebys tyle obrabial) powinno wszystko ladnie dzialac. W dodatku karta ma kilka unikalnych rozwiazan ktorych nie maja zadne inne geforce`y(poza 680) i radki, np. bindless textures. Jesli softy to obsluza w viewportach, to bedzie ladny przyrost wydajnosci przy pokazywaniu siatki zlozonej w setek materialow i textur.
Ostatnie pytanka.. czy ten zasilacz 550 W udzwignie ten PC ? znajomy mowi ze minimum 700 W i zamiast wodnego wziasc chlodzenie powietrzne bo podobno trzeba cos z nim robic co jakis czas ..
z gory dzieki!
odświeżam.
Ten XFX nawet się nie spoci.
Co do chłodzenia- przede wszystkim dobre AC jest dużo tańsze od dobrego WC.
Dobrze zmontowany układ WC jest bezobsługowy- ot raz na pół roku odpowietrzyć układ, a raz na dwa lata zmienić płyn- jednym słowem, jest z tym mniej roboty niż z regularnym czyszczeniem radiatorów z kurzu w przypadku AC.
Jeśli mówisz o chłodzeniu procesora wodny (stockowym) to tam się płynów nie wymienia, albo robi się to sporadycznie, płyny wymienia się w normalnym chłodzeniu wodnym raz na rok ze względu na specyfikę cieczy. Nie mniej wynalazki jak chłodzenie stockowe procesora WC możesz odłożyć na bok, różnica będzie kosmetyczna, hałas porównywalny, a cena większa. Jeśli chcesz prawdziwe chłodzenie wodne to powinieneś zrobić je sobie sam, wtedy to ma sens i deklasuje każde chłodzenie AC. Nie mniej WC robi się i dla mobo i dla CPU, a jak jest potrzeba to też dla GPU, same chłodzenie CPU uważam z lekka za bezsensowne, szczególnie z głośnym wiatrakiem na małej chłodnicy.
Co do zasilacza zawsze lepiej mieć większy niż mniejszy, nie mniej do jednej karty graficznej i normalnego nie kręconego procesora zasilacz w przedziale 500-650W jest w zupełności wystarczający.
Witam serdecznie,
Prosiłbym fachowców od sprzętu o pomoc w wyborze procesora. Reszta komputera (poza zasilaczem, bo już mam kupiony znacznie mocniejszy - na zapas ;) )będzie ta sama co w pierwszym poście.
Co do procesora zastanawiam się nad wspomnianym wyżej i7-3820, 3.6 GHz, 10MB, LGA2011, BOX (BX80619I73820) procesor bez wentylatora, czy może lepiej wybrać Intel® Core™ i7-3770K Processor
(8M Cache, up to 3.90 GHz) oczywiście podkręcony.
Co lepiej usprawni proces renderingu?
Pozdrawiam
Odświeżam temat. Bardzo proszę o szybką poradę, tyle że mamy nowy budżet.
Jaki procesor za ok. 2000 zł będzie najlepszy do renderignu w Cinemie 4D?
Budżet nie jest sztywny, jeśli od procesora X za 1900 zł będzie znacznie lepszy jakiś model za 2300 zł to oczywiście dopłacę ile trzeba.
Pozdrawiam i jeszcze raz proszę Was o pomoc.
budżetowy procesor 6 rdzeniowy to 3930K
karty AMD to dla mnie szczyt badziewia
Dobre to było.
Co do 24 z tego co widzę to ten drugi ma w nazwie K, a ten pierwszy nie. Czyli ten pierwszy prawie w ogóle sie nie podkręci. Ja bym brał tego 2 w takim razie
Zawsze się zastanawiałem po co ludziom więcej niż 4 GB RAMU w kompie.
Nikt się nie wypowie? Jeśli już doradzicie jaki procek to jaką do niego kupić płytę główną?