Szanowni, właśnie po 7 latach pojawiło mi się na monitorze siedlisko bad pikseli. Można jeszcze pracować i od biedy grać bo zajmują około 10% ekranu w rogu ale najwyższy czas poszukać czegoś nowego.
Wymagania:
- 22-23"
- max 1000 PLN
- mogą być głośniki
Zastosowanie:
- 60% gry
- 40% praca biurowa
Z góry dzięki za pomoc bo po szybkim przejrzeniu stron zgłupiałem. Wybór jest mega szeroki i można kupić już wydaje się fajny sprzęt za 400 PLN.
j.w
Posiadam dwa od dwóch lat.
Świetna jakość obrazu, brak awarii.
Od ponad 3 lat "jadę" na 22" LG W1934S i, odpukać, żadnych problemów. W prawdzie "tylko" 1440x900 ale śmiga.
Ja mam od ponad 2 lat BENQ G2222HDL i zero problemow :P A kosztowal chyba 430 zl
Dzięki za odpowiedzi. Tak się zastanawiam czy te matryce TN są nadal takie słabe i do grania się średnio nadają czy to urban legend.
A w tym Dellu czas reakcji 8ms nie jest za duży do gierek?
W tej chwili komfortowo pograsz na 99% monitorow dostepnych na rynku. Smuzenie na powolnych matrycach TN to juz odlegla przeszlosc.
8ms to 8/1000 czesci sekundy...
Nie, jest w sam raz.
Jedyne co cie może na początku wnerwiać, ale tylko przy dosyć bliskim siedzeniu, co ludziom bez sporej wady wzroku i tak właściwie sie nie zdarza, to "srebrzenie" w rogach charakterystyczne dla większości IPS-ów. Tyle, ze to jednak żadna wada,, jak już zrozumiesz jaką zaletą są duże pionowe kąty widzenia...
Niby to 8/1000 sekundy ale kiedyś przy starych matrycach TN to smużenie mocno wkurzało. Mój obecny monitor ASUS ma 7 lat więc pewnie każdy nowy będzie o wiele lepszy :) Dzięki za pomoc.
A co myślicie o czymś takim:
http://allegro.pl/monitor-lg-23-led-ips-23ea63v-p-full-hd-dvi-hdmi-i4034953525.html
albo http://allegro.pl/monitor-benq-gw2460hm-va-led-hdmi-1080p-glosniki-i4034852757.html
Ten Dell co podajecie wyżej jest spoko ale martwi mnie brak HDMI.
Ludziska polecają też LG V4 ale nie mogę go znaleść ale jest następca: http://www.lg.com/us/monitors/lg-23EA53V-P-led-monitor
Ponoć dobry też: http://allegro.pl/benq-rl2455hm-w-led-full-hd-1ms-hdmi-glosniki-36gw-i4063703328.html
Za duży wybór jest a ja muszę się streszczać bo coraz większa powierzchnia matrycy jest martwa :)
Mam od dzisiaj Benq GL2250 i jak ktoś mi powie że matryca TN się nie nadaje do gier to wyśmieję. Monitor super.
Greggster, jaro1980, przecież matryce TN oprócz niemal samych wad od zawsze miały jedną zaletę - niesamowicie krótkie czasy reakcji. Przecież to są monitory totalnie do dupy, jedynie zastosowania biurowe i jakieś giercowanie, także chyba Wam się coś pomyliło :> Monitor TN nie nadający się do grania/smużący? WTF? Akurat TN się nie nadaje do niczego innego poza graniem (a i tak odradzam) :D
Co do tematu - żadnych LG, Benq i innego gówna, tylko Eizo, Nec i z tańszych Dell. Przejrzyj sobie tę listę to Ci a pewne pojęcie w temacie jakich firm monitory warto kupić: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152 :P
[DanuelX] Powód jest prozaiczny. W karcie graficznej mam wyjście 1 x HDMI i 1 x DVI - akurat do tej pory używałem monitora (poprzez DVI) i TV poprzez HDMI. Przeniosłem kompa teraz do innego pomieszczenia gdzie nie mam TV ale mógłbym zastosować stary monitor jako tymczasowy TV podłączony przez DVI (ma tylko to złącze) a nowy postawić jako główny monitor i podłączyć przez HDMI.
[b212] No tak ale na tej liście są monitory za 2 tysie - nie w ten segment celuję i nie jestem grafikiem. Do tej pory miałem 7 letniego Asusa 19" i mi w zupełności wystarczył.
Jak nie Dell, to polecam Benq GW2460HM.
skoro masz 1k zł, to po co kupować 23" 16:9 jak można mieć 24" w cywilizowanym 16:10?
Nie wiem czy mi to karta graficzna uciągnie bo resztę flaków mam też sprzed 7 lat - chociaż pewnie żadna różnica dla sprzętu 16:9 a 16:10. Z drugiej strony dziwne bo przy tym BenQ GW2460HM jest napisane, że rozdziałka to 1920x1080 a to przecież 24".
Tego tysiaka mam ale jak mógłbym wydać połowę tego to po co przepłacać - mam inne wydatki też :)
mimo wszystko bralbym della
jezeli potrzebujesz podlaczyc monitor wyjsciem hdmi z karty - to po prostu kup kabel hdmi-> dvi. i po klopocie.
na przyklad taki
http://allegro.pl/hd16-kabel-hdmi-dvi-3m-gold-10gb-v1-3b-2560x1600p-i4030574742.html
sam z takiego rozwiazania korzystam aczklolwiek w druga strone ( wyjscie DVI, wejscie HDMI ) i dziala bez zarzutu.
[PanSmok] W sumie nie pomyślałem, że może być przejściówka HDMI <-> DVI - dzięki!
Zastanawia mnie tylko jedno, czy 24" to nie jest za dużo jak na siedzenie 50cm od monitora?
Ten może być w sam raz, niezły i dość tani oraz z hdmi:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/samsung-s24c570hl-test.html
[Widzący] - ciekawa alternatywa dla Della, tylko pytanie czy te 1920x1080 a 1920x1200 to faktycznie aż taka różnica ?
Używam 1920x1200 MVA i różnicą jest większy obszar aplikacji, dla mnie to ważne. Do jakiegoś używania domowego 1080 wystarcza w zupełności i jest dość tani, najlepiej zobacz go w jakimś sklepie na żywo.
Dla mnie tych 120 brakujacych pikseli robi roznice. Wypowiadam sie jako uzytkownik Fujitsu P24W-6 IPS :)
Używam tego della i nie ma w nim nic niezwykłego, taka sama jakość jak w moim LG z IPS (nie pamiętam modelu). Brak HDMI jest problemem bo 1) DVI jest zazwyczaj tylko jedno 2) DVI nie transmituje dźwięku co będzie problemem przy np xboxie, tablecie, dekoderze satelity itd. Nawet jak monitor nie ma głośników to powinien mieć jack-out i to dużo daje. Niby są jakieś przejściówki hdmi-dvi z dźwiękiem ale po co dawać 1000 zł za monitor i się bawić w takie gówno? Chyba, że jesteś na 100% pewien, że potrzebujesz tylko i wyłącznie jednego PC do tego monitora. No i FULL HD na 23 calach też nie powala ostrością więc im więcej pikseli tym lepiej.
Ehhh ciężki wybór bo jednak ten Samsung jest 1/3 tańszy a ja nie jestem jakimś hardcorowym graczem ani grafikiem aby zobaczyć różnicę w kolorach. Do tej pory mi stary grat wystarczał więc się zastanawiam czy kupowanie takiego Della to nie będzie zakup na wyrost. Głośniki to dobra sprawa w monitorze a ten Samsung mimo posiadania HDMI głośników nie ma niestety.
A i ja do filmów to mam TV na ścianie a tutaj będzie głównie granie w jakieś czołgi i internet.
A co powiecie o tym: LG 23'' LED IPS 23EA63V-P - testy są OK, do Della mu daleko ale do okazjonalnego grania i netu powinien dać radę. Przepraszam, że tak marudzę :)
Najgorsze jest to, ze przejrzałem prawie cały polski net i chyba nie ma monitora o takich parametrach: 24" IPS 1920x1200 DVI i HDMI + ewentualnie głośniki w cenie do 1000 PLN - zawsze czegoś brakuje. Chyba ten Dell jest najlepszym rozwiązaniem.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Ostatecznie wygrał BENQ GW2320 IPS 23" - kosztował mnie 485PLN z przesyłką kurierską. Wygrała więc opcja budżetowa. Już zamówiłem tego Della co polecaliście ale sprzedawca dał ciała i musiałem na nowo szukać i wpadła mi w oko promocja na ten BENQ. Jest to niby nowość - zajął 3 miejsce w teście monitorów w PC Format.
Po tygodniu testowania jestem zadowolony. Kolory w porównaniu z moim 7 letnim ASUSem są śliczne - ja do tego nie jestem jakimś graficznym purystą ;) W grach żadnego smużenia. Jedyną wadą jak przy takich budżetowych monitorach jest lekko nierówno podświetlona matrycja. Niestety podświetlenie krawędziowe ma to do siebie. Na szczęście widać to jedynie podczas gdy ekran jest czarny i w dwóch rogach na dole więc sobie darowałem bo zupełnie mi to nie przeszkadza a w grach i filmach jest w zasadzie niewidoczne (chyba, że jest mega ciemny plan)
Dzięki jeszcze raz.
złoty szpadel dla ciebie anaroin
Ja od trzech lat posiadam swietny samsung P2470 HD i nigdy bym go nie zamienil. Piekny obraz full Hd, swietny design, zywe kolory. Naprawde swietny monitor z funkcja tv
[32] miałem ten monitor rok i 6 miesięcy i padł, naprawa się nie opłacała, od roku mam Dell 2412m, na razie najlepszy monitor jaki miałem. Różnica między dellem a samsungiem jest duża, chyba już nic nie kupię od samsunga.
ludzie, spójrzcie na datę...