Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: packard bell easynote tm81 pekniete metryca i jej wymiana

27.11.2012 17:33
1
lolewski marek
5
Legionista

packard bell easynote tm81 pekniete metryca i jej wymiana

witam tak jak w temacie posiadam laptopa w którym strzeliła mi metryca przez środek i mam pytanie czy ciężko będzie ja wymienić, dam sam rade czy muszę iść do fachowca? Posiadam także laptopa hp pavilion ale modelu dokładnego nie pamiętam w nim metryca jest dobra tylko cos w srodku sie spaliło i koszt wynosi 500zł jest opcja żeby przełożyć metryce z tego hp do mojego i zeby wszystko sprawnie chodziło?

27.11.2012 17:49
2
odpowiedz
116
3 grosze

Rozbierałem ekran w swoim starym laptopie. Najtrudniejsze było takie rozebranie obudowy, aby czegoś nie połamać, nie urwać i nie porysować. UWAGA na śrubki zamaskowane nalepkami itp., zatrzaski ...

Generalnie - jeśli masz żyłkę majsterkowicza, to dasz radę.

Musisz zdobyć matrycę o takich samych parametrach (rozdzielczość/wymiary) jak Twoja, dodatkowo matryca musi mieć takie same typy złącz (mówiąc w skrócie) do przesyłu obrazu i podświetlenia. Gdy już rozbierzesz ekran - gdzieś na matrycy jest symbol - użyj Googli.

Przełożenie matrycy z drugiego laptopa będzie możliwe jeśli spełnia wspomniane warunki.

Koszt zakupu nowej matrycy to około 300zł-350zł w Polsce na allegro.
Jeśli znasz kogoś kto jest w Chinach, to kompatybilna matryca - 100zł, taka jak w oryginalnym sprzęcie 250zł.

Forum: packard bell easynote tm81 pekniete metryca i jej wymiana