Outlook - czyli jak wysłać 6000 maili ...
sprawa wyglada tak - musze wbić do outlooka 2003 6000 kontaktów, a na koniec wysłać do wszystkich tą samą oferte. Pomyslałem - bede sobie wbijał 100 dziennie, na koniec zaznacze wszystko i wyśle. Z tym że adresy są układane alfabetycznie jeżeli chodzi o wysłanie maili, i jak wbije dziś 100 i wysle, to nastepna setka mi sie pomiesza z poprzednimi. Jak to zrobić aby było najprościej i najszybciej ? z góry dzieki za info
tak też myslałem, aczkolwiek zanim wpisze wszystko to sie zejdzie, bo mam na głowie sporo innej roboty, a jest to oferta handlowa, a czas to pieniadz ...dlatego kombinuje :)
Może wklepuj każdą setką na inną listę dystrybucji? Później wystarczy wysłać wiadomość na grupę i po sprawie.
o nie jest to głupie, tylko jak to zrobić ? (jesli chodzi o outlooka jestem narazie laik)
Wszystko, czego możesz potrzebować znajdziesz tutaj:
http://office.microsoft.com/pl-pl/outlook-help/CH001000329.aspx
^ Najwyraźniej są tak specjalne, że nawet ich nazwy nie są jawne dla publiki... geez
Przy odrobinie wysiłku i referencji do instrukcji na bank uda się to zrobić Outlookiem.
Nie wspomniałeś w jakiej formie posiadasz te maile..?
Papierowej? Zawsze możesz spróbować użyć programów do odczytywania tekstu z obrazków.. Jeśli tekst nie jest dramatyczny, uda Ci się "odczytać" zdecydowaną większość, a resztę poprawisz ręcznie..
kwestia jest taka że w outlooku musze mieć nazwe firmy i maila, więc nie wiem jak to mozliwe aby jakoś to wbijac do programu automatycznie (chyba że źle rozumiem)
"^ Najwyraźniej są tak specjalne, że nawet ich nazwy nie są jawne dla publiki... geez"
Może dlatego, że każdy, kto na poważnie ma takie zadanie przed sobą, raczej poprosi informatyka o napisanie choćby skryptu w bashu. A niepisanym elementem netykiety jest niepropagowanie narzędzi do rozsyłania spamu. Zgadzają się z tym nawet ci, którzy nie przestrzegają niepropagowania piractwa ;)
sprawa wyglada tak - musze wbić do outlooka 2003 6000 kontaktów
a ten mu z bashem........ Jezu, ludzie czytajcie i myślcie trochę.....
focal - to co chcesz zrobić to spam czystej wody. Niezamówiona korespondencja. Zastanawiam się czy przypadkiem nie jest już w Polsce karalna.
Wstydź się...
A ja bym wbił kontakty do exela a nie do outlooka. Bo z exela będzie można z nich korzystać dużo wygodniej.
EG2006_43107114 ==> Sądzisz, że osoba, która próbuje wysłać mailing i ma z tym problem przejdzie do Cygwina, wyczaruje bazę w jakikolwiek normalny format i zrobi mailing?
jiser ==> Coś śmiesznego przeczytałeś?
Myslisz, ze nawet jak je zimportujesz do outlooka i pozniej po prostu klikniesz wyslij to pojdzie?
lol
Zabawnego? Jeśli ktoś chce wysłać 6000 maili przez ręczne wklepywanie ze stron PKT adresów przez 2 miesiące, to ja bym mu w ogóle takiego zadania nie powierzał.
Jakby nie było, jeśli dobrze rozumiem, jego zadanie polega wyłowieniu @ ze stron HTML w ilości rzędu tysiąca oraz skomponowanie maila o tej zadanej treści w 6000 kopii? Tak, użyłbym do tego basha. Nie, w życiu Mariana nie powierzałbym tego komuś kto będzie próbował zrobić to z palca. To jakby zatrudnić arabów do wybudowania Doliny Krzemowej. W końcu chłopak pytał: "Jak to zrobić aby było najprościej i najszybciej ?"
Ale może jako programista mam skrzywione spojrzenie na bezsensownie mrówczą pracę ludzką ;D
Owsem, masz skrzywienie typowego pingwina. Oparcie o środowisko MS nie pozwoli mu na to, co skomentowałem krótko.
Po drugie - czemu na javascript czy vbscript? A może aplikacja .NET lub C++? A może Delphi?
Nie lubię, kiedy w wątkach sprzętowo-software'owych wpisuje się ktoś bez sensu doradzając młot pneumatyczny do rozcięcia arbuza......
Akurat nie jestem wielkim zwolennikiem Unixów, ale umiem docenić dobre rozwiązania. bash to jest to, co Microsoft powinien dodać już bardzo dawno temu. Tak gdzieś koło '99/00 roku :)
Wydaje mi się, że jest w sam raz: ani za duży, ani za mały. Ale jeśli znasz lepsze rozwiązanie przedstawionego wyżej problemu, to chętnie wysłucham, może sam się douczę.