Podczas gry kontroler nagle przestaje działać, trzeba go odpiąć od portu usb i znowu włożyć, ale po jakimś czasie znowu przestaje działać. Zauważyłem, że zdarza się to podczas gdy pad dostaje duże wibracje. Czy porty w laptopie mogą być uszkodzone?. Proszę o pomoc!
Co to za laptop?
Jakie ma porty USB?
Co to za pad?
Czy kabel łączący pad z lapkiem jest oryginalny/markowy?
Kiedy ludzie nauczycie się tego, że nie każdy posiada magiczną kulę? Do pytania należałoby dodać jakieś detale sprzętu...
1. Czy dzieje się to na jednym, czy na wszystkich portach?
2. Czy inne urządzenia USB też się rozłączają przy dużym poborze prądu (np zewnętrzne dyski talerzowe)?
3. Czy pad zachowuje się podobnie z innymi komputerami?
Spróbuj zaktualizować sterowniki do płyty głównej. Choć prawdopodobnie uszkodzony jest kontroler. Jak masz jak sprawdzać go na innym komputerze.
Acer Nitro 5 R5-5600H/Win11/ RTX3060
USB 3.2 Gen. 1 - 2 szt.
PAD XBOX 360 PC zwykły pad przewodowy
dzieje się na wszystkich portach.
Używam tych padów od dawna stary lenovo na tej samej grze w tym samym momencie z taką samą wibracją nie rozłącza pada
wcześniej grałem na nim na
Laptop ASUS TUF Gaming F15, Acer Nitro 5 i5-11400H/ RTX3050Ti - wszystko było w porządku.
Jak klikniesz ikonę baterii na pasku systenowym (nie pamietam prawy, czy lewy...) to powinieneś mieć opcję do zmiany.
zrobię to za jakiś czas i odpiszę bo dałem łaptopa koledze.
mam nadzieję że to jest powód, pierwszy raz się z czymś takim spotykam.
jeśli chodzi o Windows 11 w zakładce zasilanie i bateria
w punkcie bateria
- oszczędzanie baterii - jest wyłączone
jest jeszcze
tryb zasilania - który jest zrównoważony
więcej nic nie widzę
nie wiem na jak długo ale jak wyłączyłem wibracje na razie pad działa ale gdy włączę wibrację gdy pad wibruje mocniej przestaje działać
Normalnie zachowanie HUBa w chipsecie. Przekroczony pobór prąd, to odcina sprzęt.
to dlaczego na wcześniejszych laptopach nie było tego problemu ?.
zaobserwowałem na jeszcze innej grze że on nie dokońca się wyłączył tylko się zaciął jak byłby wciśnięty cały czas przycisk.
Możliwe, że coś sterownik od pada, nie współpracuje z 11. Z podobną sytuację spotkałem się wcześniej i dopiero pomoc producenta pomogła mi. Kazał mi czekać na nowszą wersję softu a sam na 10 przerzuciłem się.
mam drugie jak dobrze się wsłucham pod klawiaturą słyszę ciche skwierczenie czy to dobrze/ma tak być?
odgłos taki jak podczas spawania elektrycznego
To jest akurat niestety normalne. Wpisz sobie na youtube "coil whine notebook" i masz mnóstwo wyników z tym związanych. Piszczące/skrobiące cewki szczególnie słyszalne w laptopach z mocnymi procesorami lub mocnymi kartami graficznymi.
https://www.youtube.com/watch?v=blyswNKEPEY