Cześć wszystkim, noszę się z zamiarem złożenia komuptera na najbliższe 5-7 lat. Komputer będzie głównie używany do gier, ale niekoniecznie najnowszych tytułów. Mój budżet to około 4000zł.
Skompletowałem taki zestaw. Czy macie może jakieś rady co do wyboru poszczególnych podzespołów? Można niektóre z nich zastąpić lepszymi, ale niewiele droższymi? Czy tak dobrane części będą ze sobą działać?
Zestaw:
Procesor: Intel Core i5-9600K 3,7GHz
Płyta główna: MSI MPG Z390 GAMING PLUS s1151 4DDR4 HDMI/DVI ATX
Karta graficzna: Palit GeForce RTX 2060 SUPER Dual 8GB GDDR6
Pamięć RAM: KINGSTON HX426C16FB3A/8 Kingston HyperX FURY 8GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM 1Rx8 RGB
Dysk twardy: Adata SSD Ultimate SU750 512G 2.5 S3 550/520 MB/s
Dysk twardy: Seagate BarraCuda, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache
Chłodzenie: CoolerMaster Hyper 212 Black RGB
Zasilacz: SilentiumPC Vero M3 700W
Obudowa: Cooler Master MasterBox MS600 TG
Z góry dziękuję za pomoc!
W cenie 4000 zł nie kupisz tego zestawu. Karta + procek już Ci ok. 3000 zł robi cenę, procesor też nie jest w tej konfiguracji najlepszy, lepiej poszukać 10tej generacji, poczekaj bliżej wiosny, podzespoły gamingowe powinny być tańsze.
Tu masz na szybko skrobnięte (zaznaczam, że nie jestem specjalistą, daję alternatywny przykład), ale tu należy coś koło 5000 zł przygotować.
Komputer przeznaczony do gier.
Płyta główna: MSI Z490-A PRO
Zasilacz: SilentiumPC Supremo L2 Gold 650W
Pamięć: Patriot Viper 4 BLACKOUT, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL18 (PVB416G360C8K)
Dysk SSD: Kingston A2000 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe
Obudowa: SilentiumPC Regnum RG6V TG
Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
Procesor: Intel Core i5-10600KF, 4.1GHz, 12 MB, BOX
Karta graficzna:Gigabyte GeForce RTX 3060Ti Eagle 8GB GDDR6
Dzięki za odpowiedź! Dlaczego uważasz, że bliżej wiosny podzespoły powinny być tańsze? W obecnych zdalnych czasach raczej wszystko utrzymuje swoją cenę.
Wyżej kolega podał fajny zestaw, niestety obecnie są problemy z dostępnością sprzętu, ceny też wzrosły, więc rzeczywiście nie jest to najlepszy moment na zakup PC, warto poczekać kilka miesięcy. Jeśli to ma być komputer na 5-7 lat to należy przemyśleć każdy element zestawu i ewentualnie nieco dopłacić.
Na pewno i5 9600k nie jest wart zakupu, lepiej zainwestować w 10 gen lub ryzen 5000
Dzięki, właśnie zauważyłem że niektórych części podanych przez kolegę wyżej nie ma na rynku. Np. ta karta graficzna została wycofana? Czy to zwykły brak dostępności u sprzedawców?
Mam jeszcze pytanie. Czy ten Palit GeForce RTX 2060 SUPER Dual 8GB GDDR6 jest warty uwagi, czy lepiej celować w coś powyżej 2000zł lub wersję OC tej karty?
3060 Ti to nowa generacja więc będzie w sklepach na pewno, ale to za jakiś czas, w sumie nie wiadomo kiedy, dlatego warto czekać, bo to spory przeskok wydajności względem 2060 super. Ceny też skaczą, pewnie przez brak dostępności, więc nawet nie umiem powiedzieć ile będzie ona kosztować jak na stałe będzie dostępna na magazynach.
Tej wersji karty 2060 super tak naprawdę nie znam, nie sprawdzałem testów.
Zawsze warto dopłacić do lepszej karty, ale wiadomo, że zależy od Twojego budżetu, bo równie dobrze mógłbym polecić jakąś 2070 super, pytanie tylko czy jesteś w stanie dopłacić.
To chyba najgorszy czas od dawna na zakup PC więc jeśli możesz to zdecydowanie się wstrzymaj
Raczej bida, jeśli to ma służyć kolejne 7 lat.
Procesor weź raczej od AMD - 3600X lub nawet 3800X.
Płyta na czipsecie B550.
Zdecydowanie min 16Gb Ram o taktowaniu 3200MHz - będzie nawet tańsze niż 2666.
Kup jeden SSD o pojemności 1 Tb. HDD do gier już raczej Ci się nie przyda.
Grafika to raczej Radeon 5600XT lub nawet 5700XT. Podobne pieniądze, lepsza wydajność.
I tak poczekaj do wiosny aż ceny spadną. Teraz niektóre komponenty są bardzo przecenione, szczególnie karty graficzne, których zwyczajnie brakuje na półkach.
Okej, dzięki za wypowiedź. Na pewno posprawdzam podzespoły, które zaproponowałeś. Jeśli możesz powiedz mi tylko, czemu uważasz że lepszy będzie procesor AMD od 10-tej generacji i5 Intela?
Wcale tego nie powiedziałem, a raczej nie napisałem.
W swoim zestawie podałeś procesor dziewiątej generacji.
R5 jest tańszy i dużo lepszy do gier. Sam jadę na 2600X i nie zamierzam go zmieniać jeszcze przez rok, a może dwa.
Niestety aktualnie raczej nie znajdziesz R5 3600 poniżej 1000zł, przez co jest nieopłacalny. Już lepiej dorzucić te ~150zł do 10600kf
Jasne, nie znam się na tym do końca stąd taki dobór części. Masz jakąś sensowną propozycję jak wydać te 4-5k na podzespoły? :)