obudowa do kompa
witam potrzebuje obudowę do komputera
szukałem w Internecie różnych obudów lecz nie wiem jaka była by idealna
zależy mi na tym by była przewiewna , duża ,miała przynajmniej 3 wentylatory , możliwość montażu AIO na górze
i była w standardzie ATX obecna obudowa którą mam jest mało przewiewna i strasznie się kurzy
w przyszłości będę rozbudowywał kompa przy czym będę montował chłodzenie wodne na procku
budżet jaki mam to 330 zł max 370/380 zł
prosiłbym o pomoc
w przyszłości będę rozbudowywał kompa
No u mnie podczas tego "rozbudowania" trzeba było kupić nową obudowę za ponad 1100 zł :D
Zastanów się jaki będziesz miał procesor i jakie AiO. Dzisiaj stracisz 400 zł, a jutro okaże się, że musisz kupić nową za 800 zł bo ramy zawadzają, bo radiator z płyty głównej koliduje z wentylatorami AiO.
Dobrze poczytaj, popytaj pooglądaj na youtubie jak wygląda komp po złożeniu.
Przewiewne budy i zawsze bezproblemowe podczas montażu to opcje Full Tower.

mniej więcej by takie były podzespoły
( nie wliczając obudowy w pliku )
A to spokojnie wystarczy to co znajdziesz w okolicach 400 zł.
Gorzej jakbyś napisał, że w przyszłości chcesz np i9 czy i7, a do tego AiO 360-420mm.
a który była by lepsza
https://www.x-kom.pl/p/1078067-obudowa-do-komputera-endorfy-signum-300-argb.html
https://www.x-kom.pl/p/1044417-obudowa-do-komputera-silver-monkey-x-chest-tg.html

Signum nie znam więc nie pomogę ale Endorfy jak najbardziej na plus, Ragnum warte tych pieniędzy które wydałem, więc Signum pewnie podobnie. Co do kompatybilności to tak jak wspomniano - albo musisz się dowiedzieć czy docelowe chłodzenie na sto procent wejdzie albo zamówić obie części jednocześnie i przymierzyć tak sam aby potem można było manewrować zwrotem budy bądź chłodzenia. Niby można próbować się upewnić zdalnie ale różnie to może wyjść... Ja pytałem w dwóch sklepach zanim zamówiłem ENDORFY Regnum 400 i Arctic Liquid Freezer 280 wszedł na styk (a miał wejść "na spokojnie"), miałem przez moment chwile zwątpienia ale po chwili manewrowania udało się wsunąć AIO pod odpowiednim kątem. Wtyczkę zasilania i argb montowałem jednak po zdjęciu jednego wentylatora z chłodnicy, bo nie chciałem kolejny raz wyciągać i wsuwać całości...
tylko że ja na razie nie mam chłodnicy bo będę potem kupował teraz chce wymienić obudowę na inną z obecne bo nie ma przewiewu
a potem kupię podzespoły do tej obudowy co będę miał
a potem kupię podzespoły do tej obudowy co będę miał
Zauważyłem, że idziesz w i9 11900kf, a nie lepiej byłoby zrobić pod i5 13600k?
kolega powiedział ze bardziej opłaca się iść w i 9 niż w starsze bo na dłużej starczy a zna się na rzeczy
Pooglądaj i zobacz gdzie jest i9 11900kf, a gdzie i5 13600k, a cena ta sama.
To tylko sugestia ale i5 13600k to bardzo dobre procki jeśli chodzi o cena/wydajność, a przedewszystkim nowe i wspierające najnowsze technologie. Nie ma sensu kupować starych procków i starych płyt głównych chyba, że byłyby baaaaardzo tanie.
komp będzie przede wszystkim do grania w 1440p więc procek musi być wydajny i żeby był przez te 5/7 lat