Witam! Jestem nowym użytkownikiem tego forum i przychodzę z problemem dotyczącym najprawdopodobniej karty graficznej. Otóż zacinają się wszystkie gry spoza listy nvidia experience na mojej karcie graficznej gtx 850. Taki Gothic 3 zacina się co 10 sekund na małą chwilę, a czasami nawet do 3sek. A inne gry, które znajdują się liście Nvidia experience nie zacinają się. World of Tanks chodzi bardzo ładnie, ani razu nie zaciął się podczas rozgrywki. Hitman Absolution zaciął mi może z 3 razy przez całą grę z procesami w tle, bez nich nawet nie drgnie lag. Może ktoś wie w czym jest problem, bo nie mogę zagrać w nic innego a bardzo bym chciał. Komputer jest nowy nie miał żadnych wstrząsów ani nic co mogło by uszkodzić dany podzespół znajdujący się w środku. Kurzy się trochę, ale nie mogę go rozkręcić, bo gwarancje stracę, a co 5 dni nie będę wzywać technika, żeby mi go rozkręcił i odkurzył. Także liczę na pomoc i od razu mówię, że sprzęt jest gamingowy dlatego nie ma potrzeby podawania jego parametrów, gdyż jak wyżej wspomniałem WoT chodzi na wysokich a Gothic 3 zacina na najniższych w przedstawiony wcześniej sposób.
GTX 850 to bardzo słaba karta, szybko się męczy, ostatnio chorowała i ma katar nie wyleczony.
Ale to tylko Gothic 3 ? Jeśli tak to po prostu wina optymalizacji, ta gra została stworzona na odwal się.
Laguje mi każda gra, która jest spoza listy Nvidia Experience. Kiedy patrze na komentarz aliena to rzygać mi się chce, jeśli masz zamiar nabijać tylko posty to lepiej się nie wypowiadaj. Nie rozumiem po co ja pisze długie posty skoro ludzie jak ignoranci po przeczytaniu jednego zdania piszą swoje bzdury. Hennsen nie tylko gothic 3. Napisałem już, że wszystko spoza tej listy: [link]
Przed chwilą odpaliłem G3 na zintegrowanej karcie i na najmniejszych ani jednej ściny tylko fps spadają, gdy zwiększam jakość. Link oczywiście nie działa. Wpisz w google Nvidia Experience i znajdź sobie tą listę. Nie po brałem GTX, żeby słabe gry mi nie chodziły, a nowe tak. Kto ma Nvidie to na 100% procent wie co to jest Nvidia Experience.
Chciałbym zaznaczyć, iż karty serii GTX są kartami graficznymi wysokiej jakości do gier. Nie mają prawa zacinać żadne gry od roku 2014 w dół na tym co ja śmigam. Oczywiście od ustawień medium czyli gra powinna chodzić jak na Xboxie na stałych 30fps'ach i do ultra i żadne ściny kilku senkundowe nie powinny występować. Taki BattleField 3, chodzi mi na Ultra - Wysokie i dość dużo fps mam, aby grało się przyjemnie. Zobaczę jeszcze co się dzieje z gta sa, diablo II itd. z tych słabszych rocznikowo oraz graficznie.
Sorry, że piszę post pod postem. Możecie nawet skasowaćmi konto po zamknięciu tematu, ale dodaje nowe informacje o lagach, które mogą sie przydać. Klatek na sekundę mam dużo naprawdę płynnie wszystko chodzi, pojawia się problem z zacienciem gry na chwile. Tak jakby zawiesił się komputer tylko, że to gra. Długość zacieńcia się jest różna. Najczęściej są to krótkie ścinki trwające 1sekundę, ale zdarzające się częściej. Kiedy wyskoczy jedna długa ścina to przez dłuższy czas nic się nie dzieje. Nie mogę nigdzie znależć informacji na ten temat, bo w takim WoT'cie czy Hitmanie absolution nic się nie dzieje. Formatowałem komputer wiele razy, ramy chodzą przed włączeniem gry na 40% czyli normalka procek skacze na bezczynnościowym tylko do max 3% kiedy używam myszy lub podobych mniejszych rzeczy. No i nie mam pojęcia dlaczego gry mogą się zwieszać/ścinać. Zaznaczam iż nie są to zwykłe spadki fps, że widać jak gra klatkuje tylko jedna mocna klatka i gra nadal chodzi płynnie.
Problem jest bardzo rozlegly, przyczyna moze byc doslownie wszystko. Zacznij od najprostszej rzeczy, czyli sterownikow. Jesli masz starsze, to wrzuc najnowsze. Jesli masz najnowsze, sprawdz starsze.
Na nizszych detalach tez masz takie przyciecia? Moze pamiec sie zapelnia?
Sprawdz Video Memory Stress Test.
Ogolnie wyglada na to, ze masz bottleneck gdzies w systemie. Moze to hdd, moze ram, moze vram, moze sam system.
Jakie masz zużycie karty podczas tych zacięć i temperatury?
Nie wiem jak sprawdzić zużycie karty graficznej. Właśnie zabieram się za Video Memory Stress Test bo nie wiem co to jest ale chyba to o czym pisał WalterWhileWalker.
LoLz Zużycie karty sprawdź programem msi afterburner
Problem z ActiveX/COM OCComSDK.ComSDK - ;;B9D64D3B-BE75-4FA2-B94A-C4AE772A0146;; HKCR\OCComSDK.ComSDK
Problem z ActiveX/COM OCComSDK.ComSDK.1 - ;;B9D64D3B-BE75-4FA2-B94A-C4AE772A0146;; HKCR\OCComSDK.ComSDK.1
Brakujące odniesienie TypeLib IFlashObject - ;;D27CDB6B-AE6D-11CF-96B8-444553540000;; HKCR\Interface\;;86230738-D762-4C50-A2DE-A753E5B1686F;;
Brakujące odniesienie TypeLib IShockwaveFlash - ;;D27CDB6B-AE6D-11CF-96B8-444553540000;; HKCR\Interface\;;D27CDB6C-AE6D-11CF-96B8-444553540000;;
Nie wiem czy to coś pomoże, ale takie błędy non stop dostaje na Ccleaner'ze. Są to błędy rejestrów i nie wiem czy mogą na cokolwiek wpływać.
Uruchomiłem afterburner i nie wiem co dalej. Napisze co tam pisze bo nie ogarniam wklejania screenow. temperatura gtx45stopni bez uzywania gry. Gpu clock 900mhz a mem clock tez 900mhz ale to dziwne w *** bo przed cwhila bylo 135/405. gpu/mem. a nic nie robilem. Za to jest ciekawostka bo karta instegrowana ktora niby obsluguje ekran monitora ma 0/0 gpu/mem i 0 stopni tak jakby tylko gtx obsługwał ekran.
W grach temperatura dochodzi do 65stopni. Nie wiem czy to za duzo.
Wydaje mi sie ze jest problem z opengl bo jak odpalam cs 1.6 to zacina sie na open gl a na software nie zacina wogole. Szukam dalej popatrze ze sterownikami intela moze one sa popieprzone i zainstaluje stare stery do nvidii.