Nowy sprzęt.
Witam!
Chciałbym kupić PC samą budę (napęd posiadam), mój budżet to ok.2200zł zastanawiałem się, nad PS4 ale drogie gry, i tak głównie będę, grał w WARZ i BF4 i wiedźmina 3 jak będzie. Czy lepiej PS4?
Oto moja sugestia:
CPU:Intel Core i5-3350p ~618zł
RAM:Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) ~285zł
MOBO:Gigabyte GA-B75M-D2V ~185zł
GPU: MSI GTX660~620zł
HDD: Seagate 1TB~210zł
PSU:Corsair 450w~149zł
Zalman Z3 PLUS ~165zł
RAZEM: OK. 2200ZŁ
Ja bym zaoszczędził na rzeczach typu dysk i obudowa i kupił lepsze MOBO albo I5-3570K
I w ogóle to zastanów się dobrze jaki chcesz zestaw i posprawdzaj jeszcze wiele innych zestawów z allegro albo coś, jednak lepiej oczywiście złożyć coś samemu. Ja niestety się nie zastanowiłem i kupiłem gównianego gotowca na którym wiesza sie Far Cry 3 a komputer kupiony był rok temu za 2500 zł :/
kubaro --> Bardzo dobry sprzęt- nie ma się do czego przyczepić.
bizon1807 -->
zastanów się dobrze jaki chcesz zestaw i posprawdzaj jeszcze wiele innych zestawów z allegro albo coś
Nie udzielaj się, jeśli masz dawać takie rady.
A co ty zaś chcesz co? Według ciebie zestawy z allegro nie są dobre? Za 2000 można tam dostać komp z I7 i 8 GB RAM-u i dobrą karte z serii 5xx-6xx. Ty zawsze znajdziesz jedno moje nienajlepsze zdanie żeby je podważyć i powiedzieć że się nie znam.
@bizon1807
Daj linka do takiego zestawu.
Mogę się założyć, że zasilacz noname/z czarnej listy, a ta 'dobra grafika' to szmelc.
To, że będzie z serii 5xx-6xx to nic nie znaczy. Świetnym przykładem może być GT 640 2GB. Przecież to seria 6xx ! I ma 2GB !!! Super ekstra wydajna karta...
http://www.techpowerup.com/reviews/Zotac/GeForce_GT_640/28.html
No rzeczywiście.... Widać jak wydajna....
Właśnie dlatego tacy 'znafcy' jak Ty nie powinni się udzielać. Skoro twierdzisz, że wszystkie GFy z serii 5xx i 6xx są dobre. Na allegro 95% komputerów jest tak składanych. Dużo ramu, dobry procesor a grafika beznadziejna. Ale ludzie kupują bo ma przecież 2GB i numer sześćsetczterdzieści....
Orzołek
Nie mówię o gównianych GT tylko o normalnych kartach GTX. Chyba nie powiesz że takie potwory jak GTX 660 czy 590 są słabe?
Tu masz zestawy przed p usuń spacje bo jeszcze nie wiem jak tu się linki dodaje ;)
htt p://allegro.pl/komputer-pc-i5-3350p-r7-240-deus-g1-750gb-do-gier-i3811148715.html
htt p://allegro.pl/komputer-pc-gracz-core-i5-4x3-8ghz-8gb-1tb-hd7850-i3808738189.html
Ten na pentiumie wcale taki zły nie jest:
htt p://allegro.pl/komputer-pc-pentiumg2030-2x3ghz-4gb-1tb-hd7770-1gb-i3802661572.html
A tu masz przykład gówna z GT:
htt p://allegro.pl/komputer-pc-quad-4x3-2ghz-4gb-1tb-gt610-2gb-usb3-i3835663247.html
Więcej linków mi się wklejać nie chciało bo jestem na tablecie który ledwo działa ale jak masz chęć to zobacz sobie kompy na allegro i wtedy sam się przekonasz że takich zestawów jest mrowie
Edit: GT640 ma 3GB jak się nie myle.
@bizon1807
Skończ waść, wstydu oszczędź.
Pierwszy zestaw to crap. Wiesz co to R7 240? Wpisz w google. Podpowiem - do gier się nie nadaje.
Drugi zestaw - "ULTRA CICHY ZASILACZ 600W" = no-name, jakiś syf z czarnej listy. O obudowie nie wspomnę.
Przykładowy zestaw tańszy i wydajniejszy ( z grudnia, z mojego mini-poradnika).
http://www.morele.net/inventory/info/Ch7QRg/
Widzisz różnice?
Trzeci zestaw - Zasilacz zapewne jest razem w zestawie z obudową = crap.
Płyty głównej nie podano, bo i po co...
Wyjdź, dokształć się i wróć. Przestań ludziom shit polecać.
Każdy zaczyna i może popełniać błędy, ale musisz zrozumieć, że nie tylko ty masz rację. Też się kiedyś uczyłem i cały czas się uczę. Jeśli jednak twierdzisz, że gotowce z allegro są ok, albo że są nawet lepsze od składaków to sorry ale jeszcze długa droga przed tobą.
EDIT : GT640 ma 3GB jak się nie myle.
Mylisz się. Wersji jest dużo jak na rynek OEM przystało :
http://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_600_Series
Wszystkie za to mają jedną wspólną cechę - tak samo nie nadają się do gier.
kubaro ->
Dobry sprzęt, możesz śmiało brać :).
bizon1807 ->
Te wszystkie składaki z Allegro, które linkujesz to syf. Drogi do możliwości syf, w dodatku. Nie polecaj takich rzeczy, bo jeszcze ktoś przez przypadek Ciebie posłucha i będzie miał ups.
Zestaw który ty podałeś jest wydajniejszy tylko dlatego że ma 2 gigowego GTX-a 650 a reszta oprócz zasilacza który w moim zestawie jest no-namem jest gorsza. Procesor i płyta na pewno są u ciebie gorsze, dysk nie wiem bo nie orientuje się w tych sprawach tak samo nagrywarka.
Tak w ogóle to nikomu nic nie polecam, po prostu chciałem ci pokazać że na allegro można kupić komputer z I5 i 8GB ramu za 2000 zł.
Co do trzeciego zestawu to jakiś niewybredny gracz który by go kupił prawdopodobnie byłby zadowolony. Jedynie problem w tym że nie podano mobo a procek może ograniczać tą karte.
A co do kart GT to wydaje mi się że przesadzasz...mój kolega ma GT 610 i nie raz pogrywałem u niego w nowego Most Wanted-a na średnich detalach w rozdzielczości 1680x1050 i ścinek nie ma. Może to zasługa procesora chociaż to zwykły I3-3220 który jakiś super nie jest więc gdyby połączyć GT 640 w wersji 3 gigowej z I7-3770K to można by w nie jednej grze uzyskać rozdziałke FHD na full detalach.
Edit:
Drendron
Powtarzam, nikomu nic nie polecam tylko chciałem pokazać orzołkowi że za 2000 można mieć na allegro komp z 8GB RAM-u i I5
Jeszcze nie a czemu pytasz. Kupie może w styczniu bo jeszcze poobjeżdżam wszystkie sklepy w okolicy żeby z allegro nie kupić tak w ciemno.
Hakieru - nie istnieje coś takiego jak ograniczanie gpu. EOT
bizon1807
po prostu chciałem ci pokazać że na allegro można kupić komputer z I5 i 8GB ramu za 2000 zł.
I pokazałeś tak samo dobry komputer jak te rowery do dh z allegro.
Może posłuchał byś trochę czasami ludzi starszych i mądrzejszych od siebie zamiast chrzanić takie farmazony, że zamiast komuś pomóc to tworzysz kabaret.
Ariacchi
Skończ pieprzyć o ograniczeniu GPU bo to prawda. Spróbuj połączyć dwurdzeniowego I3 z Geforce TITAN i uruchom BF2 lub BF3. Będziesz miał wtedy taką różnice mocy między procesorem a kartą że proc oszaleje od przesyłanych z taką prędkością danych wysyłanych przez kartę że będziesz miał ściny jak na duronie podczas gry w AC4. I teraz mam rację bo niejedna czasopismo komputerowe (Komputer świat, PCformat, PCworld) to potwierdziło a i na internecie też w wielu miejscach to pisze. A teraz cytat ze strony PClab:
Prosty przykład
Gdy procesor daje radę GPU bedzie obciążony w 100% i karta rozgrzeje się do 70C
Gdy procesor nie nadąża spadnie obciążenie GPU np do 70-80% to temperatura karty również spadnie co oznacza, że układ graficzny nie pracuje na 100% swoich możliwości.
A z tego co wiem to na PClabie siedzą bardzo doświadczone osoby z dziedziny informatyki
Ty jednak jesteś niedorozwinięty. Ile razy mam Ci powtarzać, że jedna gra korzysta z mocy cpu, a druga z gpu przykładowo z cpu korzysta gta IV albo właśnie bf. Pieprzysz to ty człowieku. Nie mam pojęcia na dany temat, ale i tak się wypowiem, bo mogę. Zniknij z tego forum, trollów już wystarczy.
Ja wzoruje się na ludziach z PClab którzy mówili że jest możliwe ograniczenie gpu przez cpu albo na odwrót.
A według ciebie jak jedna gra korzysta z gpu a druga z cpu to jesteś debilem. Tzn że według ciebie do BF-a 3 wystarczy ci Intel Pentium Dual Core ale grafa musi już być dobra....każda wymagająca gra korzysta z tego i z tego a jeśli tego nie rozumiesz to nie wiesz co to procesor i karta graficzna i nie wiesz na czym polega praca tych urządzeń.
Napisz po polsku, bo nic nie zrozumiałem.
??? Poczytaj parę razy.....
Już siedem osób pojechało cię w tym wątku. Nadal uważasz, że nie jesteś uciążliwy?
Jeśli nie masz pojęcia w danym temacie, to naprawdę daj sobie luz i się nie udzielaj, bo przez Ciebie faktycznie jeszcze ktoś kupi jakiegoś badziewnego gotowca z allegro. Ogarnij się.
Cytując klasyka - skończ waść, wstydu oszczędź.
@bizon1807
Płyta w moim zestawie jest gorsza od tego najtańszego shitu z drugiego zestawu?
Moja ma chociaż 4 sloty na pamięć RAM.
W gotowcach z allegro dostajesz dysk niewiadomej marki, to samo z pamięciami.
Zasilacz noname to duża wada, a Ty piszesz tak jak gdyby to było mało istotne.
Grałeś u znajomego w nowego MW na GT 610? W starego to bym uwierzył, ale nie w nowego.
Chyba, że dla Ciebie bez ścinek oznacza 20fps to ok.
Na radku HD5850+ podkręcony i7 i zdarzały mi się spadki do 45fps (45 fps to już są przycinki, bo silnik nowego MW jest przystosowany do 60fps i każdy spadek poniżej 50 czuć wyraźnie).
GT 610 jest sto lat za murzynami jeśli chodzi o wydajność w porównaniu do HD5850.
Wciskasz taki bullshit, że aż mnie oczy szczypią.
Jeśli chodzi o ograniczanie GPU - wszystko zależy od gry. Tak jak Ariacchi pisał, jedne wolą mocne CPU (GTA IV) inne GPU (Crysis).
A i tak w znacznej większości to GPU ogranicza CPU a nie odwrotnie.
Tzn że według ciebie do BF-a 3 wystarczy ci Intel Pentium Dual Core ale grafa musi już być dobra...
Tak dokładnie to tak działa. Tylko przykład z Intem PDC jest zły.
BF3 woli mocniejsze CPU niż GPU. Chociaż to zależy od mapy.
Inne gry wolą GPU.
Przykładowo : w Crysisie na tej samej grafice będziesz miał tyle samo klatek na podkręconym Pentium DualCore jak i na i7. Jak nie wierzysz to zobacz testy w google.
EDIT :
http://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_600_Series
The GeForce GT 610 card is a rebranded GeForce GT 520.
http://www.techpowerup.com/reviews/Zotac/GeForce_GT_520/9.html
Nawet w tak starej grze jak CoD4 ledwie wciąga 27 średniego fps na 1280x1024.
Teraz rozumiesz, jakie bzdury wygadujesz?
Możesz nie wierzyć ok.....ja na swoim GTX 550Ti (który jest lepszy od GT610) gram w HD+i full detalach oprócz AA ustawionego na 8x niż 16x, i mam średnio 35fps max 40 ale to jak stoję w miejscu. Na FHD gra się zacina że szkoda słów.
bizon1807 - Nie pozjadałeś wszystkich rozumów, choć zapewne jak każdemu 13-latkowi wydaje cie się że tak właśnie się stało.
Nie widzisz że wszyscy po tobie jadą w wątkach w których się pojawiasz? Nie pomyślałeś, że to może o czymś świadczyć?