Nowy prezydent Francji.
Socjaliści przejmują władzę. Francois Hollande z Partii Socjalistycznej zwyciężył w wyborach prezydenckich we Francji, uzyskując 53 proc. głosów.
Jakie są wasze komentarze na ten wybór? Czy nowy prezydent dużego kraju unii zmieni dotychczasową politykę w sprawach ratowania unii, bo dotychczasowe forsowanie "zaciskania pasa i cięcia" prowadzą w ślepą ulicę.
Oczywiście że nie, bo zaciskanie pasa to jedyny dla Francji sposób by nie skończyć jak Hiszpania czy Portugalia (reasumując - jak zwykle się mylisz). W praktyce nie ma najmniejszego znaczenia czy wygra Hollande czy Sarkozy, bo działania obu panów nie będą się od siebie różniły, z dwojga złego wolę Hollande'a, jest przynajmniej sympatyczny (i nie stuka Carli Bruni).
Sarkozy niech sobie odpocznie bo ostatnio to tylko jak pies z wywalonym ozorem biegał po roznych grupach poparcia do ktorych by sie nie udal pare lat temu... jak sie dupa pali to nie wazne idealy i przegral... teraz sobie odpocznie bo sie spocil.
Hollande dostanie program ktory ma realizowac i tak tez bedzie robil bo innego miec nie moze gdyz sam by sie przyznal ze nie chodzi mu o dobro ojczyzny.
Wydaje mi się że wypowiadać mogą się ludzie którzy wiedzieli cokolwiek o tym człowieku przed tym gdy wystartował w wyborach :)
Ta kampania świetnie pokazała brak alternatywy w "rozwiniętych demokracjach". Stąd wynikły zresztą zabawne sytuacje, np. prawica kibicująca socjaliście byle tylko wstrząsnąć UE - wszystko jedno w jakim kierunku. Podejrzewam, że z wielkich zmian nici, do czasu aż któreś z kolejnych wyborów wygra wreszcie przedstawiciel Le Penów i trzeba będzie zrobić pospolite ruszenie w celu "obrony demokracji" :)
Mirencjum skąd ta smutna minka? Powinniśmy się cieszyć - Czerwoni zwyciężają. Chociaż mnie by bardziej ucieszył sukces lewicy w Polsce. Niestety - podzielona lewica nie pokona zabetonowanych PO i PiS. A Miller się z Palikotem nie zjednoczy. Szkoda. Bo Palikot wątpię żeby wywalczył więcej niż 15 % . Ale to tylko kwestia czasu, żeby lewica znów zatryumfowała.
Ksionim --> Mirencjum skąd ta smutna minka?
To nie jest smutna minka. To tutaj na forum utarło się, że to jest smutek. Ta minka oznacza co innego.
<----- Smutna to jest ta co teraz dałem
No, Francuzi to mieli naprawdę mnogość opcji do wyboru.. sami czerwoni. Bez zaskoczenia, tam od dawna lubują się w tym kolorze.
prawica kibicująca socjaliście byle tylko wstrząsnąć UE
+1

Mirencjum - jestem zdeko zdziwiony że zakładasz TEN temat w takiej kategorii
rozumiem, nie twoja ''wina'' że masz swoją kategorię , ale dla części czytelników to powód do potraktowanie tematu w sposób niezbyt poważny (bo jest czas różnych forumowych podjazdów i rozliczeń - patrz przykład TYGRYSKA), inni mirencjumy mają odznaczone
parę dni temu pytałem admina (odpowiedzi brak) jak traktować tą kategorię i wynika chyba z lektury forum, że każdy sam musi wypracować sobie opinię na temat mirencjumów
jeśli to ''twoja prywatna'' kategoria to chyba naturalnie że zakładasz nowe tematy w mirencjumach skoro zostałeś tak wyróżniony, może jednak to miejsce dla wątków demaskatorskich itp, albo typowy śmietniczek popularny w różnych php ?
wszystkie kategorie (+ ta nowa) są pełnoprawne ale po co polityka i religia na forum skoro wątek o wyborach we francji tworzysz w nowej?
jedną z niewielu rzeczy która mnie na tym forum ''trochę irytuje'' to przenoszenie i ocenianie kategorii(mamy szpeców wybitnych), do wszystkiego można się dostosować i przyzwyczaić ale jak grać na podstawie ustalonych reguł to powinny być one chociażby jasne dla wszystkich
---------------------------------------------------------------------
no ale dobra , skoro pierwszy byłeś to można tu pogadać na temat zmieniającej się europy ;->
Holland wygrywa i mamy w europie nowego prezydenta elekta , Francja się zmieni a za Francją być może europa bo nowy prezydent ma na wielu płaszczyznach polityki wewnętrznej i zewnętrznej zdanie zupełnie inne od sarkozego-rolexa
a jeszcze niedawno socjalistyczny kandydat na prezydenta odwiedzał Polskę i niewielu z polityków miało chęć się z nim spotkać , ciekawe kiedy prezydent europejskiego mocarstwa następny raz odwiedzi polskę i zaszczyci spotkaniem jej wybitnych ojców i przedstawicieli narodu
W ramach ciekawostki, z materiału dzisiejszych Wiadomości. Pokazują zwolenników Hollande - najpierw mężczyzna o typowo francuskim imieniu Ahmed, a po nim francuzka o typowo francuskiej ciemnej skórze i imieniu Tako Diallo :)
[15]a po nim francuzka o typowo francuskiej ciemnej skórze i imieniu Tako Diallo
Mam takie małe pytanie,mianowicie czy oglądałeś kiedyś mecz(piłkarski rzecz jasna) reprezentacji Francji? :-) Wiem że są z "importu" ale to jednak reprezentacja FRANCJI .
Co do wyborów to przecież wiadomo że nic się nie zmieni,cała europa zaciska pasa więc nowy prezydent nie będzie postępował inaczej.