Nowy komputer nie widzi dysku
Cześć, mam problem. Złożyłem nowego w którym mam dwa dyski. Jeden to dysk ssd na, którym mam windowsa a drugi to hdd wd blue 1tb, oba podpięta pod sata3. Komputer nie widzi tego wd blue, tzn. w biosie jest widoczny, podczas instalacji również był widoczny i różne programy pokazują go, że jest i, że z nim jest okej ale jak otworzę mój komputer to nie mam go tam. Płyta to asrock h110m-hdv. Jakieś pomysły?
1. A dałbyś rade go podzielić na 2 partycje. I wtedy zobaczyć czy Windows pokazuje.
2. Nie wiem jaki Windows masz ale czy możesz przypisać do dysku inna literę. Zamiast "D" np "E"
Utworzyłeś w ogóle partycję na nim?
na win 10: klikasz prawym na this pc, manage, disc management i sprawdź czy tam jest
Każdy dysk jest widziany przez windowsa. Pod warunkiem, że jest sformatowany i posiada system plików NTFS, FAT.. Wejdź do panelu administratora i znajdź zarządzanie komputerem. Potem kliknij na zarządzanie dyskami. Tam będzie lista wszystkich dysków, które widzi bios a tym samym system. Zapewne będzie widoczny bez przydzielonej litery z nawiasem (RAW), czyli surowy. Klikasz na niego i formatujesz. Nadajesz mu literę (wybierasz z listy) i system plików. Parę sekund i dysk będzie aktywny.