Witajcie.
Od jakiś kilku dni mam problem z swoim komputerem, nie mam pewności czy to karta graficzna czy coś innego.
Problem jest taki, że gdy włączam grę (jakąkolwiek) po kilku-kilkunastu minutach dostaje crash, dzwięk normalnie chodzi, klawiatura też, gdyż mogłem "na głos" wyłączyć grę.
Specyfikacja to:
Karta Graficzna: AMD Radeon HD 7900 Series
Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-4670K CPU @ 3.40GHz (4 CPUs), ~3.4GHz
RAM: 16 GB
W takich sytuacjach robię co mogę(choć dokładnie taka nigdy mi się nie zdarzyła.
Wszystko co mogę, czyli:
- Robię format
- Diagnozuje laptopa, czy nie ma żadnego wirusa
- Oczyszczam dysk
Miałem kiedyś tak z Mozillą, że crashowała mi się po 5 minutach, zrobiłem diagnozę, oczyściłem dysk i pomogło, ale jeśli by nie pomogło to przeszedł bym do formatu.
Ale o to chodzi że wszystko dobrze tylko podczas gier obraz pada a reszta działa.
Sprawdź dysk programem mhdd i temperatury hwmonitor'em
Dlaczego uważacie, że to wina dysków.
Zapomniałem dodać że są nowo kupione nie mają nawet miesiąca.
Dysk SSD na system i HDD na inne
Drogi autorze wątku skoro nie znasz się to słuchaj rad, a nie wygłaszaj swoje mądrości. To, że dysk ma miesiąc nie oznacza, że nie mógł ulec awarii. Ale z drugiej strony nie słuchaj baranów, którzy proponują format bez żadnej diagnozy sprzętu. To podejście od dupy strony.
Po pierwsze to zaktualizuj sterowniki(z naciskiem na te do karty graficznej), skorzystaj z Windows Update.
Po drugie to sprawdź temperatury w spoczynku, jak i podczas gry - tutaj masz multum programów, hw info, everest, speccy itd.
Po trzecie: zainteresuj się programem HDTune i zrób użytek z kart health i errors.
Uruchom SpeedFan lub coś w tym stylu i zwiększ obroty wiatraka na grafice, masz typowe objawy przegrzewania się GPU w trakcie gry. Chłodzenie jest wystarczające do zwykłej pracy ale w trakcie intensywnego przetwarzania grafiki temperatura rośnie i zabezpieczenie blokuje chip.
Na CCC mam nawet 100% i tak się dzieje.
Sprawdzę z tym programem.
Bo w mniej obciążających grach to działa normalnie wszystko.
@Widzący
Co śmieszniejsze jest że na procku mi pokazuje 128 stopni albo źle patrze na ten program.
Sprawdź temperaturę karty podczas obciążenia w grach w których się wysypuje. Karta ma referencyjne chłodzenie czy jakieś autorskie ?