Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Nie ma możliwości zwrotu przesyłki kurierowi, jeśli w środku są ziemniaki zamiast kompa!

15.07.2013 17:11
1
krukilis
139
Generał

Nie ma możliwości zwrotu przesyłki kurierowi, jeśli w środku są ziemniaki zamiast kompa!

Ileż można tłumaczyć, że przesyłka "za pobraniem" nie jest bezpieczniejsza od przelewu pieniędzy z góry.

Kuriera nie obchodzi co jest w Twojej paczce i nie odda Ci pieniędzy, które musisz mu dać zanim otworzysz przesyłkę, nawet jeśli w przesyłce są ziemniaki zamiast zamówionego kompa.

Ludzie! Kurier to tylko dostawca, on nie odpowiada za to co jest w paczce!

Nawet jeśli przesyłka jest uszkodzona w transporcie, a została ubezpieczona to kurier nie odda Ci pieniędzy, które przed chwilką mu dałeś, tylko spisze protokół szkody i dopiero po jego rozpatrzeniu przez firmę ubezpieczeniową otrzymasz zwrot.

Jeszcze raz przeczytam maila "Czy wysyła Pan za pobraniem" to mnie chyba coś trafi i jeszcze gość się spiera, że w razie czego nie przyjmie przesyłki... Jak nie przyjmie? Ja się pytam?

15.07.2013 17:13
pecet007
2
odpowiedz
pecet007
178
~

nie sprzedawaj takim ludziom jak cię tak wkurwiają - a nie wylewaj żali na forum

15.07.2013 17:15
3
odpowiedz
koksu121313
0
Konsul

gry online level: 85 - Generał
zgłasza mnie że spam robię i wątki o niczym

15.07.2013 17:16
4
odpowiedz
zanonimizowany453591
62
Senator

Ta, nie przyjmie. Żeby ją otworzyć musi ją najpierw przyjąć :D

15.07.2013 17:19
5
odpowiedz
azzie128
3
Pretorianin

Poczta polska ma taka usluge.

15.07.2013 17:21
6
odpowiedz
krukilis
139
Generał

pecet007 --> Myślę, że 80% użytkowników tego forum, zaraz powie, że nie mam racji... bo "można odmówić przyjęcia przesyłki"...

15.07.2013 18:04
WrednySierściuch
😐
7
odpowiedz
WrednySierściuch
108
No gods no masters!
Image
Wideo

Fixed
Myślę, że 0.1% wybitnych użytkowników tego forum, zaraz powie, że nie mam racji... bo "można odmówić przyjęcia przesyłki"...

można odmówić przyjęcia przesyłki jeśli paczka jest w widoczny sposób uszkodzona
http://www.youtube.com/watch?v=Q2sObM9p9mQ

http://homonovellus.na-necie.pl/porada/odmowa-przyjecia-uszkodzonej-przesylki.php

Ponieważ na kilometr wali od ciebie pieniaczem i ciemną masą, to polecam przeczytać też te wątki (tak jakbyś rozumiał przepisy prawne, lol)
http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/384399-zasady-odebrania-przesylki-od-kuriera.html
http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/188830-sprawdzenie-zawartosci-paczki-w-obecnosci-kuriera.html

Czyli przesyłki nie odbieram, a zamiast tego sporządza się "protokół uszkodzenia" , i niech się kurier martwi :D

Po drugie, każdy kto nazywa się krukilis (a także każdy podejrzany typ który sprzedaje na Allegro) ma wysyłać do mnie paczki w trybie w KTÓRYM MOGĘ JE OTWORZYĆ I ZWRÓCIĆ

choćby taką

http://www.pocztex.pl/pocztex/informacje-ogolne-2/
usługi dodatkowe>Sprawdzenie zawartości (btw kosztuje to całe 6.15 złotych)

Jeszcze raz przeczytam maila "Czy wysyła Pan za pobraniem" to mnie chyba coś trafi i jeszcze gość się spiera, że w razie czego nie przyjmie przesyłki... Jak nie przyjmie? Ja się pytam?

Albo wysyłasz usługą którą wskazałem albo Swoje ziemniaki Żryj se sam!

15.07.2013 18:14
8
odpowiedz
krukilis
139
Generał

WrednySierściuch --> Wyraznie z podanych linków wynika, że możesz odmówić przyjęcia przesyłki tylko w wypadku stwierdzenia uszkodzenia mechanicznego. Nie wiem czy Ty sam w ogóle te artykuły przeczytałeś. Poza tym co mnie obchodzi co pisze jakiś gość na jakimś forum, który ma takie pojęcie o temacie jak Ty...

15.07.2013 18:16
Jeremy Clarkson
😈
9
odpowiedz
Jeremy Clarkson
138
Prezenter

Jak nie chce dać pieniędzy po dobroci to trzeba go trochę poobijać :D

15.07.2013 18:21
10
odpowiedz
azzie128
3
Pretorianin

Odmowic przesylki mozna bo nie spodobal mi sie ton w jakim kurier powiedzial "dzien dobry". I problem ma wtedy nadawca i tego tak sie boi OP :)

15.07.2013 18:23
snopek9
11
odpowiedz
snopek9
213
Pogrubiony stopień

Mi powiedzmy po znajomosci kurierzy czesto nawet pozwalali otworzyc paczke pobranioww przed zaplata. Realia swoje a przepisy swoja droga

15.07.2013 18:27
WrednySierściuch
😁
12
odpowiedz
WrednySierściuch
108
No gods no masters!

krukilis - wyobraż sobie że przeczytałem te wątki przed linkowaniem, nigdy nie twierdziłem też inaczej niż
że możesz odmówić przyjęcia przesyłki tylko w wypadku stwierdzenia uszkodzenia mechanicznego

co mnie obchodzi co pisze jakiś gość na jakimś forum, który ma takie pojęcie o temacie jak Ty...
w przeciwieństwie do ciebie mam 10x pojęcie o sprawie, nie wspominając już o ludziach z Forum Prawnego (oni są dla ciebie jak Mount Everest do babki z piasku na plaży)
btw ty tych wątków nie "czytałeś" za to na 100% bo nie miałeś na tyle czasu (przeleciałeś je pewnie na chybcika)

nie rozumiesz prawa, wybierasz tylko te paragrafy co ci odpowiadają i jeszcze narzekasz?
ROTFL

Po drugie - zauważ że ja od ciebie nic nie musze kupować, to ty chcesz mi towar sprzedać- a że ja "twoich ziemniaków" jeść nie zamierzam to podlinkowałem ci usługę (zgodna z obowiązującym prawem) która umożliwia sprawdzenie zawartości na zgodność z listem przewozowym (tą samą zresztą o której wspomina [5] azzie128 )

Chyba zależy ci bym od ciebie towar kupił nie? i że sam zapłacę te dodatkowe koszta przesyłki, a wymagam tylko byś wysłał mi to za co zapłacę?
Czy to nie jest uczciwe?

Ale coś mi się nie wydaje być zaczął z tej usługi korzystać - wprost przeciwnie, kolejnemu łosiowi z Allegro poślesz starą śpiewkę że Nie ma możliwości zwrotu przesyłki kurierowi

krótka piłka - zamierzać korzystać z tej oferty TAK/NIE ?

azzie128

Odmowic przesylki mozna bo nie spodobal mi sie ton w jakim kurier powiedzial "dzien dobry"

Akurat tu się mylisz - zamówienie towaru to jest podpisanie umowy kupna-sprzedaż - a nieodebranie 100% prawidłowej paczki to nie wywiązanie się z tej umowy, co w rezultacie może skutkować sprawą sądową (na dokładkę na 100% przegraną)
Co nie znaczy oczywiście że każdy będzie cię za to ciągać po sądach

15.07.2013 18:36
NewGravedigger
👍
13
odpowiedz
NewGravedigger
197
spokooj grabarza

Akurat tu się mylisz - zamówienie towaru to jest podpisanie umowy kupna-sprzedaż - a nieodebranie 100% prawidłowej paczki to nie wywiązanie się z tej umowy, co w rezultacie może skutkowac sprawą sądową (na dokładkę na 100% przegraną)

LOL, a jak wykażesz cwaniaku, że to ta osoba zamówiła tę paczkę pod ten dokładny adres :D powodzenia w sądzie z takim czymś:D

jednym słowem BEZEDURA

paczkę można zlustrować spojrzeniem, powiedzieć do widzenia i zamknąć drzwi. Problem jest tylko i wyłącznie sprzedawcy, bo musi jeszcze pokryć zwrot towaru.

podlinkowałem ci usługę (zgodna z obowiązującym prawem) która umożliwia sprawdzenie zawartości na zgodność z listem przewozowym (tą samą zresztą o której wspomina [5]

dalej, pokaż mi jakiś punkt allegro, który mówi, że sprzedawc ma obowiązek wysłać przesyłkę w trybie sugerowanym przez kupującego. Jest na odwrót, masz aukcję przed sobą i sposoby wysyłki. Nie podoba się, nie kupujesz. Kupno (bo tanio) a potem wykłócanie się o inną formę wysyłki, a na końcu przywalenie negatywem jest zwykłym buractwem.

15.07.2013 18:44
WrednySierściuch
14
odpowiedz
WrednySierściuch
108
No gods no masters!
Wideo

jak wykażesz cwaniaku, że to ta osoba zamówiła tę paczkę pod ten dokładny adres

100% prawidłowej paczki

+ zamawianie przez allegro,
ale czekaj - to twój wredny sąsiad się włamał gdy cię nie było, i zamówił z twojego komputera, twojego konta Allegro, 150 lodówek na twój adres.

Czyli twierdzisz że mogę odmówić przyjęcia dowolnej paczki tekstem "Ale ja nie zamawiała?"
http://www.youtube.com/watch?v=KUaufVfuwLw

Nie podoba się, nie kupujesz. Kupno (bo tanio) a potem wykłócanie się o inną formę wysyłki, a na końcu przywalenie negatywem jest zwykłym buractwem

płacenie za telefon a otrzymywanie buraka jest za to zwykłą, nie wartą wspominania uciażliwością, z którą to należy się pogodzić, bo tak już jest

Jeśli nie zaoferujesz tego co chce klient - a ja chcę "bezpiecznego trybu wysyłki" < którego większość firm kurierskich nie chce zaoferować, to właśnie pójdę do innego sprzedającego, łaski bez
Nie jest też tak że ja MUSZĘ się zgodzić na twój tryb wysyłki - pytam przed zawarciem umowy czy nie wyślesz moją opcją, jak nie to idę gdzie indziej. Co ma do tego regulamin allegro to ja nie wiem?

btw tu masz pierwszą lepszą stronę - z podstawą prawna i odpowiednimi artykułami kodeksów
(kodeksy Allegro i regulaminy przewożników to se mogą, kiedy przepisy prawa są nadrzędne)
http://www.ecommerce.edu.pl/prawo/interpretacje/konsekwencje-prawne-nieodebrania-zamowionej-paczki.html

15.07.2013 19:02
NewGravedigger
15
odpowiedz
NewGravedigger
197
spokooj grabarza

płacenie za telefon a otrzymywanie buraka jest za to zwykłą, nie wartą wspominania uciażliwością,
a gdzie ja coś wspominałem o tym? Twierdzę, że nie masz prawa żądać super-duper-opcji wysyłki i zależy to wyłącznie od sprzedawcy.

Jeśli chodzi o brak odbioru paczki.

100% prawidłowej paczki

nie rozumiem, co to znaczy.

Fakt, jeśl sprawa dotyczy allegro, to zmienia postać rzeczy. Trochę.

Natomiast w przypadku wszystkich innych sklepów może dowolnie odmawiać odbioru paczki. Konsekwencje wynikające z przepisów, a możliwość udowodnienia tego, to dwie różne rzeczy. Wystarczy, abyś miał zmienne IP, jedno IP na kilka domostw, dwa lub więcej komputery w domu itp. i sprzedawca nie spełni obowiązku udowodnienia, że to właśnie ty zamawiałeś towar.

15.07.2013 19:29
16
odpowiedz
azzie128
3
Pretorianin

Jesli istnieje mozliwosc odstapienia od umowy bez podania przyczyny w ciagu 10 dni to ciezko bedzie sprzedawcy w sadzie przymusic mnie do wywiazania sie z umowy po odmowie odebrania przesylki. Co najwyzej nalezy mu sie zwrot kosztu przesylki. A to troche mala kwota jak do sadu :)

15.07.2013 20:05
😒
17
odpowiedz
zanonimizowany768165
119
Legend

Dobry wontek a mi skończył się popcorn :<
Krukilis strzela wątkami jak z karabina. Człowieku, nikt nie trzyma tak dużej ilości popcornu!

15.07.2013 20:09
Will Barrows
18
odpowiedz
Will Barrows
115
Senator

dawaj sznikersy

15.07.2013 20:34
Danley
19
odpowiedz
Danley
154
slow but dangerous

Nie wiem czy handlowałeś z korporacjami, ale u mnie często zamawiamy za pobraniem drobne rzeczy z allegro, ponieważ zależy nam na czasie, gdy towar musi być na drugi dzień. Procedury związane z wysłaniem przelewu spowolniłyby wysyłkę towaru właśnie o ten jeden dzień, podczas gdy nie możemy czekać.

15.07.2013 20:59
20
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Ileż można tłumaczyć, że przesyłka "za pobraniem" nie jest bezpieczniejsza od przelewu pieniędzy z góry.

Jest dużo bezpieczniejsza!
1. Mam pewność, że trafi do mnie, a nie do sąsiada. Miałem już taki przypadek kilka lat temu, że kurier chciał mi wręczyć przesyłkę dla sąsiada, ale wskazałem mu właściwą drogę. Co prawda już tego kuriera nie widuję, ale zawsze jest taka możliwość.
2. Zanim zapłacę mogę obejrzeć opakowanie. Raz odmówiłem przyjęcia, bo po rozmiarze i wadze opakowania było widać, że zapakowano 1 sztukę, a nie 10 które zamówiłem.
3. Sprzedawcy na allegro za pobraniem wysyłają jak najszybciej, a po wpłacie z góry ociągają się często wiele dni.

W zasadzie zamawiam tylko za pobraniem, chyba że jest to wyjątkowo tani towar i te 5-10 zł za przesyłkę zwiększa cenę o kilkadziesiąt procent. Jak sprzedający nie ma "za pobraniem" to szukam innej oferty.

Forum: Nie ma możliwości zwrotu przesyłki kurierowi, jeśli w środku są ziemniaki zamiast kompa!